Pascale Adréani: Új migrációs politikára van szükség • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Pascale Adréani: Új migrációs politikára van szükség

Őexcellencája, Pascale Andréani asszony, a Francia Köztársaság nagykövete február 15-én Budapeten, Csabai úti nagyköveti rezidenciáján sajtóbeszélgetésen fogadta a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztályának néhány tagját, köztük jelen sorok íróját.

Pascale Adréani

A bemutatkozáson elmondtam, hogy hét interjúkötetem jelent meg, és köztük tizennégy nagykövet szerepel, de nincs köztük francia. Elmondtam, hogy 2019-ben jártam itt a rezidencián és akkor sok értékes információhoz jutottam a nagykövet asszony előadását hallgatva. Pascalle Adreani erre mosolyogva azt válaszolta: reméli, hogy ez változni fog.

A találkozón a nagykövet az Európai Tanács soros francia elnöksége prioritásait ismertette.

Ezek: újraindítás (a világjárvány miatt kialakult állapotok reparálásá elsősorban),
az erő, vagyis a közösség egységének felmutatása és a szolidaritás az érdekek mentén.

A feladatok között szerepel Európa szuverenitásának az erősítése, különös tekintettel a kontinens határainak a védelmére. A francia álláspont szerint Európának sokkal határozottabban kell megjelennie a nemzetközi porondon. A nagykövet közölte, hogy ebben a hónapban rendezik meg az EU – Afrika csúcstalálkozót, amelynek egyik célja a menekültválság csökkentése. Különböző támogatásokkal és széleskörű oktatási együttműködéssel az afrikai országokban élő fiataloknak hazájukban mutatni jövőképet.

A nagykövet elmondta, hogy mivel idén Franciaországban is választások lesznek áprilisban, beindul a kampányidőszak. Nagyon eredményesnek értékelte Macron elnök találkozását Orbán miniszterelnökkel Budapesten. Továbbá Gérald Damanin francia belügyminiszter találkozását Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel, amely a szorosabb együttműködésről szólt az az Európa Unió külső határainak védelméről. A nagykövet asszony hangsúlyozta: új migrációs politikára van szükség. Megemlítette, hogy a közeljövőben Budapestre látogat Clément Beaune, az európai ügyekért felelős államtitkár.

Lapunk a következőket kérdezte:

Excellenciás asszony! Köztudott, hogy Magyarország szívügyének tekinti a balkáni bővítést. Mi a fancia álláspont ebben a kérdésben?

Megfelelő feltételek mellett folytatni kell a csatlakozási tárgyalásokat a térség államaival, most elsősorban Észak-Macedóniával és Albániával. Ez még nem jelent határozott bővítési perspektívát, de az intenzív tárgyalásokra szükség van. Ezeket folytatni kell majd a következő cseh, svéd elnökség alatt is.

Milyen területeken lát lehetőséget a kapcsolatok fejlesztésére?

Bár a két ország között a kulturális és gazdasági kapcsolatok jók, még lehet fejleszteni. A gazdasági kapcsolatok során az élelmiszeripar, az energetika, az elektronika, valamint a gyógyszer-, autó-, vegy- és építőipar területén.

A tájékoztató után lehetőséget kaptam a nagykövet asszonytól, hogy időpontot kérjek Philipe Marcheteau első titkártól egy nagyköveti interjúra.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS