Ursula von der Leyen elnök az Oroszországgal szembeni uniós szankciócsomagról • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Ursula von der Leyen elnök az Oroszországgal szembeni uniós szankciócsomagról

Ursula von der Leyen elnök nyitóbeszéde az Európai Tanács 2022. február 24-i rendkívüli ülését követően Charles Michel elnökkel és Emmanuel Macron elnökkel tartott közös sajtókonferencián

A mai események fordulópontot jelentenek Európa számára. Bombák záporoznak ártatlan nőkre, férfiakra és gyermekekre. Az életük forog kockán, és sokan meg is halnak. Mindez 2022-ben történik – Európa szívében. Putyin elnök úgy döntött, hogy ismét háborút szít Európában. Ukrajna teljes körű lerohanásának vagyunk tanúi. Ez alapjaiban rengeti meg békerendünket.

Ma azonban azt is leszögezem, hogy az Európai Unió egységes. Ma éjjel az európai vezetők teljes egyetértésben elítélték a provokáció nélkül indított kegyetlen támadásokat. Most a helyzet komolyságának megfelelően kell cselekednünk. Felelősségre fogjuk vonni a Kremlt. Az európai vezetők által ma éjjel jóváhagyott, kiterjedt és célzott szankciócsomag ennek egyértelmű bizonyítéka. A csomag a lehető legnagyobb hatással lesz az orosz gazdaságra és a politikai elitre. Öt pillérre épül: az első a pénzügyi ágazat; a második az energiaágazat; a harmadik a közlekedés; a negyedik az exportellenőrzés és az exportfinanszírozás tilalma; végül az ötödik a vízumpolitika. Engedjék meg, hogy kiemeljem a legfontosabb elemeit.

Először is, a csomag olyan pénzügyi szankciókat tartalmaz, amelyek ellehetetlenítik Oroszország hozzáférését a legfontosabb tőkepiacokhoz. A mostani intézkedéseink az orosz bankpiac 70%-át célozzák, ugyanakkor kulcsfontosságú állami tulajdonú vállalatokat is érintenek, többek között a védelem területén. Ezek a szankciók megnövelik Oroszország hitelfelvételi költségeit, emelik az inflációt, és fokozatosan aláássák Oroszország ipari bázisát. Az orosz elit ellen is fellépünk: korlátozzuk betéteiket, hogy többé ne rejtegethessék pénzüket az európai adóparadicsomokban.

A második pillér célkeresztjében az energiaágazat áll. Kulcsfontosságú gazdasági területről van szó, amely rendkívüli előnyökhöz juttatja az orosz államot. Exporttilalmunk az olajat fogja sújtani azáltal, hogy lehetetlenné teszi, hogy Oroszország korszerűsítse olajfinomítóit, amelyek 2019-ben 24 milliárd euró összegű exportbevételt biztosítottak az ország számára.

Harmadik lépésként tilalmat vezetünk be valamennyi légi jármű, tartalék alkatrész és berendezés orosz légitársaságoknak való értékesítésére. Ez aláássa az orosz gazdaság kulcságazatát és az ország összekapcsoltságát. Oroszország jelenlegi kereskedelmi légi flottájának háromnegyedét az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kanadában gyártott gépek teszik ki, tehát jelentős függőség áll fenn.

Negyedik intézkedésünk, hogy korlátozzuk Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz. Ez Oroszországnak az olyan fontos technológiákhoz – például a félvezetőkhöz vagy az élvonalbeli technológiákhoz – való hozzáférésére irányul, amelyek elengedhetetlenek a virágzó jövő építéséhez.

Végül pedig a vízumok. A diplomaták és a kapcsolódó csoportok, valamint az üzletemberek ezentúl nem élveznek majd kiváltságokat az Európai Unióba való beutazás tekintetében.

Mint mindig, intézkedéseinket most is szorosan összehangoljuk partnereinkkel és szövetségeseinkkel. Ezek természetesen az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Norvégia, sőt most már Dél-Korea, Japán vagy például Ausztrália is felsorakozott melléjük. Erőnk az egységben rejlik. A Kreml jól tudja ezt. És minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megosszon minket, de szemmel láthatólag kudarcot vallott. Pontosan az ellenkezőjét érte el. Minden eddiginél egységesebbek és eltökéltek vagyunk.

Végezetül szeretném hangsúlyozni, hogy ezek az események valóban egy új korszak kezdetét jelentik. A helyzet teljesen egyértelmű: Putyin egy barátságos európai országot próbál leigázni. És megkísérli erőszakkal újrarajzolni Európa térképét. Bukásra van ítélve, és meg is fog bukni.

Köszönöm.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS