Mától lehet pályázni az újabb ingyenes InterRail-bérletekre • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Mától lehet pályázni az újabb ingyenes InterRail-bérletekre

A mai napon, déli tizenkettőkor ismét megnyílik a pályázati lehetőség az ingyenes InterRail-bérletekre; a mostani fordulóban közel nyolcszáz magyar fiatal juthat hozzá a lehetőséghez – jelentette be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a DiscoverEU-program mentora és parlamenti mentorcsoportjának vezetője. Az idei első pályázati körben összesen mintegy 35 ezer bérletet osztanak ki az európai tizennyolc évesek között. A jelenlegi körben már hat újabb ország is bekerült az ingyenes európai körutazást biztosító vonatbérlet-programba: Izland, Liechtenstein, Észak-Macedónia, Norvégia, Szerbia és Törökország fiataljai is pályázhatnak a kvóta szerint számukra megítélt bérletekre.

A DiscoverEU-program rendkívül népszerű a magyar fiatalok körében: a legutóbbi pályázati fordulóban több mint hétszeres volt a túljelentkezés, bár meglepetésre még ezzel is csak a középmezőnyben zártuk az európai statisztikát. „Az eddig lezajlott öt pályázati körben összesen 18.491 magyar jelentkező volt, akik közül 2653 szerencsés már kipróbálhatta, hogy milyen ingyen körbeutazni Európát. Ez a program több, mint egy ingyenes utazás, az európai értékek védelmét és a fiatalok nyitottságát, világlátását, illetve tudását bővítő különleges lehetőség. Büszke vagyok rá, hogy részese lehettem az életre hívásának” – fogalmazott Ujhelyi István.

A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel, aki egészen a megvalósításig támogatta a projektet; ebben végül Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor volt uniós biztos is jelentős szerepet játszottak. A program kezdete óta megközelítőleg 700ezer jelentkező volt a pályázatok során, közülük 130ezer európai fiatal élhetett is már az utazási lehetőséggel. A program sikerét jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert, például az Európai Nívó Díjat, de Ujhelyit is az Év EP-képviselőjének jelölték a program megvalósításáért.

A pályázóknak 2022. április 22-én délig van lehetőségük jelentkezni csoportosan vagy egyéni utazásokra. További részletek az Európai Bizottság webes felületén olvashatóak: https://europa.eu/youth/discovereu/


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS