10 éves a Rózsavölgyi Szalon • Hetedhéthatár

Színház

10 éves a Rózsavölgyi Szalon

Olvasópróba a születésnapon Nagy-Kálózy Eszterrel, Schneider Zoltánnal és Őze Áronnal 

10 éves a Rózsavölgyi Szalon. 2012. április 11-én, a magyar költészet napján nyílt meg a budapesti Szervita téren. A 75 férőhelyes, különleges kialakítású színház egy évtized alatt 70 saját bemutatót és 2500 egyéb programot tartott, s 200 ezer néző fordult meg itt eddig. Többségében olyan műveket tűz repertoárjára a Rózsavölgyi, amelyeket itt játszanak először Magyarországon. Miként Zimányi Zsófia, a színház alapítója, művészeti vezetője fogalmaz: „Az eltelt tíz évben – talán mondhatjuk így – a kortárs világirodalom és a kortárs magyar irodalom színházi műhelyévé váltunk. Társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, de mindig művészi igényű előadásokat mutatunk be. Erre garancia a nálunk alkotók köre.” Hozzátette: köszönetet mond a színház a művészeinek, az alkotóinak, a közönségének és az együttműködő partnereinek. A tizedik születésnapon tartották Peter Quilter Behavazva című darabjának olvasópróbáját. A kétszemélyes angol darab szereplői: Nagy-Kálózy Eszter és Schneider Zoltán. (Ők először játszanak együtt színpadon.) Az előadás rendezője: Őze Áron.

A Rózsavölgyi Szalon kezdettől olyan darabokat tűz műsorra, amelyek jelentős értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. „Mi azt képviseljük: ha bizonytalan is körülöttünk minden, a művészet megerősít minket. A Rózsavölgyi Szalon állandó és élő párbeszédben van a közönségével. Ez a színház lényege, ez a kapcsolat. Nálunk tíz éve a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. Előadásainkat országosan is ismerik, vidéki meghívásaink – különféle helyszínekre, fesztiválokra – egyre sűrűsödnek, s ezzel együtt fesztiváldíjaink száma is nő. Úgy gondolkodunk: a színház értelmet ad a mának, feladata, hogy társadalmi kérdésekkel, a világ minket érintő változásaival foglalkozzon. Társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, de mindig művészi igényű előadásokat mutatunk be. Erre garancia a nálunk alkotók köre. Itt lép fel a legtöbb Nemzet Színésze, sokan a Kossuth-díjasok közül is, de ugyanilyen fontosnak tartjuk a tehetséggondozást, vagyis a nagy nevek mellett rendre megjelennek itt fiatal művészek, pályakezdők, akiknek további lehetőséget adunk. Közönségünk és alkotóink együtt jelentik a Rózsavölgyi Szalon összetartó közösségét” – mondja Zimányi Zsófia művészeti vezető.

A Rózsavölgyi Szalon a 10. születésnapja kapcsán az itt fellépő művészekkel, alkotókkal, tervezőkkel, rendezőkkel kisfilmeket is forgat, amelyek Mi jár a fejedben? címmel a színház közösségi oldalain futnak sikerrel. Ezekben a beszélgetésekben sokan mondják el a véleményüket a színházról, hadd osszuk meg itt néhányuk gondolatait, érzéseit.

Jordán Tamás: „Rajongásig szeretek minden előadást, amelyben a Rózsavölgyi Szalonban játszom.”

Molnár Piroska: „Kicsi színház – hatalmas lélekkel. Itt a színészeket visszavárják. És vissza is megyünk.”

Pokorny Lia: „Olyanná válunk itt a közönséggel együtt, mintha egy nagy családi ünnepségre érkeznénk, tehát nem egy estére a sok közül, hanem egy kitüntetett alkalomra.”

Gálvölgyi János: „A Rózsavölgyi Szalon a színházat és a színészt is értéknek tekinti. Ezért vagyunk itt.”

Hegedűs D. Géza: „A Rózsavölgyi Szalonban egy komoly polgári, szellemi hagyomány fölmutatása jelenik meg színházi ajánlatként azok számára, akik betérnek ide.”

Györgyi Anna: „Varázslatos hely.”

Őze Áron: „Értékek születnek a Rózsavölgyi Szalonban. Egy értékvesztett világban ez kapaszkodót jelent sokaknak. Tíz év alatt tekintélye lett ennek a színháznak átgondolt és mindig friss repertoárjával.”

Bánfalvi Eszter: „Mi, színészek, családtagok vagyunk a Rózsavölgyiben.”

Józan László: „Nincs társulata a Rózsavölgyinek, mégis úgy gondoskodnak rólunk, mintha mindannyian egy nagy társulat tagjai lennénk itt. Ez csodás érzés.”

Csiby Gergely: „Itt olyan színészek, alkotók jönnek össze előadásokra, akik tényleg szeretik egymást és szeretnek együtt dolgozni.”

Mertz Tibor: „A Rózsavölgyiben a kollégák közül azok is barátokká válnak, akik korábban még nem játszottak együtt színpadon. A Szalon hangulata kiváltja ezt belőlünk.”

 

LEGEK A RÓZSAVÖLGYI SZALONBAN

  • Az utolsó óra – Alföldi Róbert és Jordán Tamás főszereplésével – túl van a 260. előadásán;
  • február óta van műsoron.
  • Az őz – Szabó Magda művének színpadi változata – a 80. előadásához közelít.
  • A Valami csaj(ok) – Pokorny Liával és Őze Áronnal – a 150. előadás felé tart. Hat éve mutattuk be.
  • Ugyancsak a 150. előadásához közelít a romance.com.
  • A Táncórák – Ullmann Mónikával és Józan Lászlóval – hamarosan eléri a 100. előadást.
  • A Diplomácia jóval túl van a 100. előadásán.
  • A Kései találkozás – Molnár Piroskával és Jordán Tamással – átlépte az 50. előadását.
  • Jordán Tamás Széllel szembe című verses stand up előadását a Rózsavölgyi Szalon megnyitásával egy időben mutattuk be: tíz éve van repertoáron!

 

A Rózsavölgyi Szalonnak megnyitása óta egyik kiemelt célja a magyar szépirodalom beemelése színházi környezetbe. Számos magyar szerző regényét adaptálták színpadra. Csak néhány példa: évek óta sikerrel megy Szabó Magda kultikus művéből, Az őzből készült produkció. Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című regényének színpadi változatát ugyancsak a Rózsavölgyi mutatta be először. Ősbemutatóik közé tartoznak olyan magyar darabok is, amelyeket a színház elkérésére írnak kortárs szerzők. Ilyen például Tóth Krisztina Pokémon go című első, felnőtteknek szóló színdarabja, és ilyen Zalán Tibor El kell mondanom című drámája, amelynek előadásáról maga a szerző, a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója nyilatkozta, hogy a „legjobb helyen van a Rózsavölgyi Szalonban, ahol értik és szeretik is az irodalmat”. A Rózsavölgyi Szalon tízéves történetében az egyik legtöbbet méltatott előadás a Semmit se bánok, Székely Csaba darabja, amely számos fesztiválmeghívást kapott.

Fontos megemlíteni azt is: a Rózsavölgyi Szalon az együttműködés híve, számos fővárosi, illetve vidéki színházzal, kulturális helyszínnel van állandó kapcsolata. Továbbá évek óta itt tartja díjátadóját a Psota Irén Alapítvány és a Kortárs Magyar Drámáért Alapítvány. Nemcsak helyszínt biztosít a színház e rendezvényekhez, hanem teljes körű szervezési, lebonyolítási és kommunikációs szolgáltatást is.

 

OLVASÓPRÓBA A SZÜLETÉSNAPON: BEHAVAZVA

Nagy-Kálózy Eszter, Schneider Zoltán

Peter Quilter Behavazva című darabjának az olvasópróbáját tartotta a Rózsavölgyi Szalon a tizedik születésnapján. (Bemutató: 2022. június 3.) Peter Quilter az Egyesült Királyság egyik legtehetségesebb kortárs alkotója. Műveit a világ több mint 40 országában játsszák. A Behavazva című művét (magyar fordítás: Csukás Márton, Csukás Barnabás) 2020 tavaszán írta, a pandémia kijárási tilalma idején, de nem a pandémiáról szól, hanem az önkéntesen vállalt magányokról, amelyek segítséggel feloldhatók.

Patrick magányos életet él vidéki házában. Egy nagyobb hóvihar alatt kopogtatnak az ajtaján. Judith áll ott, egy különc nő a falu túloldaláról, Patrick nem ismeri, és reméli, hogy gyorsan elmegy. Nem így lesz, a vihar felerősödik, elzárja a világot, és összezárja a két embert Patrick házában.

A Behavazva egy szellemes és érzelmes darab két nagyon különböző emberről, akik próbálják nem megőrjíteni egymást, miközben lassan engednek az érzelmeiknek.

Szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Schneider Zoltán

Rendező: Őze Áron


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS