A 2022 – Psota Irén díjazott: Molnár Piroska • Hetedhéthatár

Színház

A 2022 – Psota Irén díjazott: Molnár Piroska

Díjaink, melyekkel kiemelkedő tehetségeinket jutalmazzuk, rólunk, a magyar nemzetről tesznek bizonyságot. Ismerd meg őket, barátkozz művészetükkel és megtudod milyenek is vagyunk.

Mindegyik díjnak megvan a maga értéke, zamata, mint a jó bornak: nemesek, mégsem egyformák. A Psota-díj a szakmai díjak közül az, mellyel a legsokoldalúbb tehetséget jutalmazzák. Molnár Piroskát laudálója, Ascher Tamás, mint fáradhatatlan művészt is dicsérte, aki készséges, erős egyéniség, markáns karakter. Már főiskolásként a Dajka szerepében debütál, s később is ehhez hasonló szerepek találják meg a leggyakrabban. De volt számos zenés darab főszereplője is. Rendezések is fűződnek a nevéhez. Sőt: nemcsak díjakat elnyerő, de díjat alapító is: 2011-ben Nagymama-díjat alapított a legígéretesebb kaposvári fiatal női és férfi színész számára, melyet évente ítélnek oda és 100-100 ezer Ft jelképes díjjal jár. Az elismerést minden évben Csiky Gergely születése évfordulóján, december 8-án (először 2011-ben) adják át.

Almási Évát 2016. március 16-án választották a Nemzet Színészévé Psota Irén helyére. Almási Éva akkor határozott úgy: alapítványt hoz létre, amelynek kuratóriuma minden évben díjaz egy-egy olyan színésznőt, akinek sokszínűsége, teljesítménye méltó a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén szakmai örökségéhez. (Minden magyarországi színház jelölhet színészeket a díjra. A Psota Irén-díj ezüst plakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette: Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható rajta.)

Először, 2017-ben Hegyi Barbarának, 2018-ban Hernádi Juditnak, 2019-ben Für Anikónak, 2021-ben Takács Katalinnak ítélték oda a Psota-díjat. (2020-ban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem osztották ki a díjat.)

A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjait az alapító, Almási Éva, a Nemzet Színésze kérte fel: Básti Juli Kossuth-díjas színművész, dr. Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke), Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, dr. Lantos Endre főorvos, dr. Langer János ügyvéd.A díjátadó együttműködő partnere az AUDI volt, a művészetek és a kultúra elkötelezett támogatója.

Molnár Piroska ezzel a kitüntetéssel életművének 14. díját vehette át.

 

Jordán Tamás, Ascher Tamás, Básti Juli, Molnár Piroska, Hegedűs D. Géza, Pogány Judit, Novák János
(Fotó – Szkárossy Zsuzsa)

 

A díjazott tiszteletére meglepetés-műsorral kedveskedtek színészkollégái.

Pogány Judit részletet adott elő a Macskajátékból – az Örkény Színház legendás előadásában ő Orbánné, Molnár Piroska Giza –, Jordán Tamás fergetegesen anekdotázott a színészi lapsus (mikor blokkol az agy, nem jut eszedbe a szöveg) híres esetei közül egyről, aminek személyes elszenvedője volt és Molnár Piroska egyik kedvenc költőjétől, Tóth Árpádtól mondott verset. Novák János Ady Endre Biztató a szerelemhez című verséhez írt saját dalát énekelte. (Novák János a Kolibri Színház igazgatója, 27 éve játssza itt Bors nénit Piroska). Molnár Piroska Emberi hang című önállóestjén – amely évekig ment a Rózsavölgyiben – Novák János volt az állandó színpadi vendég.

A díjátadó együttműködő partnere az AUDI volt, a művészetek és a kultúra elkötelezett támogatója.

A díjat a Psota Irén Alapítvány nevében Básti Juli és az alapítvány elnöke, Hazai Kinga adta át. A műsorvezetők Ullmann Mónika és Józan László voltak, akik nagy megilletődöttséggel és boldog örömmel tettek eleget a megtisztelő felkérésnek.

Molnár Piroska köszönetet mondott a díj alapítójának, Almási Évának és a kollégáknak, barátoknak az elmúlt 50 évért.

A díjkiosztó után együtt ünnepelt a Rózsavölgyi Szalon immár társulatnak is érzett csapatával. A Szalon már félhivatalosan színháznak is nevezhető, hiszen a vezetője, Zimányi Zsófia pont tíz évvel ezelőtt indította útnak vállalkozását. Két fiatal, gyakran szereplő művésszel készített riport-sorozatfilmet Karácsony Ágnes. Az eddig megjelent részeket a Rózsavölgyi Szalon fészbuk oldalán lehet megtekinteni.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS