Nyolc új bemutató az Örkény Színház 2022/2023-as évadában • Hetedhéthatár

Színház

Nyolc új bemutató az Örkény Színház 2022/2023-as évadában

Nagy történetek és kísérletező kedvű alkotók: röviden így jellemezhetjük az Örkény István Színház 2022/2023-as évadát. A társulat nyolc új premiert, köztük hat ősbemutatót visz színre: az előadások között klasszikus drámák, kortárs vitadráma, monodráma, zenés, illetve a színészek improvizációira épülő produkciók egyaránt megtalálhatók.

Mácsai Pál igazgató, az új évadról elmondta: „A színházi létezést a jelenidő sodrában kell tartani. Az elmúlt két év és a jelen tapasztalatai helyet kérnek a repertoárban, érezzük, hogy a közönségnek újat és új módon kell nyújtanunk” – majd hozzátette: „Szerencse, hogy ez egy ősrégi gondolat, és mindig igaz. Ezért, a 2022/2023-as évadban folytatjuk a fiatal alkotókkal való közös munkánkat, és kiemelkedően sok ősbemutatót – Magyarországon még sosem játszott német és francia művet, és kortárs magyar drámákat – tűzünk műsorra, két igazi klasszikus mellett: ahol hat-kettő az arány az új szövegek javára, és természetes, hogy a jól ismert, régi szövegekre is a jelenből tekintünk”.

 

Az évadnyitó sajtótájékoztatón

 

Az évad nagyszínpadi bemutatói

A 2022/2023-as évad új bemutatóinak sorát október 7-én Molnár Ferenc Liliom című világhírű drámája nyitja, Kovács D. Dániel rendezésében. A címszerepet Patkós Márton, a női főszerepet pedig Józsa Bettina játsszák. December 21-én mutatja be a társulat a Robert Wilson, Tom Waits és William S. Burroughs neve által fémjelzett, The Black Rider című kultikus zenés előadást. Az ősbemutatót Polgár Csaba viszi színre. Az évad harmadik premierjét februárban tartja a színház, ekkor Ferdinand von Schirach kortárs német szerző Isten munkacímet viselő vitadrámáját láthatja a közönség, Mácsai Pál rendezésében. Az előadás alapfelvetése – a szerző Terror című darabjához hasonlóan – hogy a közönség bevonásával tematizálja a méltóságteljes megöregedés és halál kérdését. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját Ascher Tamás jegyzi rendezőként: ez április 21-én Jean Luc Lagarce kortárs francia szerző A várományos című komédiája lesz.

 

Új bemutatók az Örkény Stúdióban

A 2022/2023-as évad első stúdióbemutatójára októberben kerül sor: Gáspár Ildikó Henrik Ibsen Solness című drámáját rendezi. Februárban Kárpáti Péter írja és rendezi a Tejfakasztó munkacímű, a színészek improvizációinak felhasználásával készülő produkciót. Áprilisban Hat medúza egy tepsiben – mélytengeri gasztrohorror címmel Fekete Ádám készít előadást. Az évad utolsó próbafolyamata a Dávid Attila által írt és rendezett Emma lesz, amelyet Kerekes Éva előadásában láthat a közönség.

Az Örkény Stúdió bemutatóiról a művészeti vezető, Polgár Csaba elmondta: „Kárpáti Péter, Fekete Ádám és Dávid Attila is először dolgoznak az Örkényben rendezőként, mindhárman saját írásukból hoznak létre előadást. Azt remélem, hogy az elsősorban független színházi közegben dolgozó alkotók megjelenése a színházban hosszú távon is elindít egy együttműködést a két terület között és az Örkény nézői is megismerhetnek új színházi nyelveket, formákat, amik később beépülnek a kőszínházi hagyományokba. Az előadásszövegek közös jellemzője, hogy középpontjukban az az igyekezet áll, amivel nap mint nap egyszerre próbálunk megfelelni a társadalom elvárásainak, saját vágyainknak, mások vélt-vagy valós kívánságainak – egyszóval, hogy nem könnyű embernek lenni. Erről fog szólni a következő évadunk.”

 

Távozó és új társulati tagok

Korábbi szerepeit megtartja, ám távozik a társulattól és szabadúszóként folytatja Dóra Béla. A 2022/2023-as évadtól az Örkény István Színház társulatához szerződik Friedenthal Zoltán, aki korábban szabadúszóként többek között a Pintér Béla és Társulata, a Narratíva Társulat és a Katona József Színház előadásaiban is szerepelt.

 

Örkénykör – a megújult pártolói tagság

A 2022/2023-as évadtól kezdődően megújul és az ÖrkényKör nevet veszi fel az Örkény Színház pártolói tagsága. A támogatói rendszer legfontosabb újdonsága, hogy a korábbi két szint mellett, a nagylelkű színházkedvelők a MecénásKÖR elnevezésű, limitált számban elérhető csomagot is választhatják, amely az elsőbbségi jegyvásárlás, a kedvezmények és az exkluzív találkozók mellett három nagyszínpadi bemutatón való részvétel lehetőségét is tartalmazza.

 

Újdonságok a jegy- és bérletrendszerben

Az Örkény István Színház nézői a 2022/2023-as évadban háromféle bérletkonstrukcióból választhatnak: a Főbérlet I. és II. elnevezésű bérletek három nagyszínpadi előadásra, az Albérletek pedig két stúdióelőadásra érvényesíthetők. A színház Első fecske bérletakciót hirdet: június 30-áig kedvezményes áron válthatók a 2022/2023-as évadra szóló bérletek. A koronvírus-járvány a többi előadóművészeti intézményhez hasonlóan az Örkény Színházat is érzékenyen érintette, ezért a folytatjuk a 2020/2021-es évadtól bevezetett támogatói jegyek értékesítését, amelyek a hagyományos előadások mellett a stream-közvetítésekre is kapható. Az egységesen 10.000 forintba kerülő belépő online vagy személyesen vásárolható meg.

 

A 2022/2023-as évad új bemutatóiról, az ÖrkényKör támogatói rendszerről, illetve a jegy- és bérletértékesítésről bővebb információk a www.orkenyszinhaz.hu oldalon kaphatók.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS