Rain esőcirkusz a Fővárosi Nagycirkuszban 2022. április 9. és szeptember 18. között • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Rain esőcirkusz a Fővárosi Nagycirkuszban 2022. április 9. és szeptember 18. között

Sok éve ugyanitt láthattunk vízicirkuszt, amely abban különbözött a többitől, hogy a porondot víz borította, kivéve egy-egy szárazon maradt szigetet. Ez a mostani az időközben korszerűsített, világszínvonalú színpadtechnika eszközeinek köszönhetően viszont valóban különleges esőcirkuszt mutat be. A néző figyelmét már előre felhívják a megszokottól eltérő hang- és fényeffektusokra, és a vízre, amely az öltözéküket érheti. És valóban, eső minden irányból, szökőkutak, esőfüggöny, hozzájuk társulva az igen erőteljes fény- és hanghatások, ám mindez mégsem zavaró, mert az elemek harmonikus összhangban vannak egymással. A porondon a vizes és a vízmentes felület az adott produkcióhoz igazodik. Mindez együtt kápráztatóvá teszi az egész teret, amelyben egymást követik a varázslatos produkciók.

Eső és fények

Az eső szimbolikus jelentőségű, amelynek a világban most zajló történések különös aktualitást adnak. Az esőcirkusz óhaj és remény a szenvedés és a könnyek lemosásáért, a harag és a gyűlölködés helyébe a béke visszatértéért.

Jó érzéssel lehetett a közönség annak tanúja, hogy a világban az orosz művészekkel, sportolókkal, irodalmárokkal, stb. szemben tanúsított érthetetlen és méltatlan diszkriminációval ellentétben, mi változatlanul emberként viszonyulunk – jelen esetben – a cirkuszművészekhez. Talán éppen ennek jegyében, néhány magyar kivétellel a többi fellépő cirkuszművész orosz és ukrán, de láthattunk orosz-magyar kettőst, sőt egy orosz- ukrán artistaházaspárt is a kislányukkal együtt előadott légtornász számban.

Légtornász pár

Cirkuszt rendszeresen látogató nézőként már kezdek hozzászokni az újabbnál-újabb meglepetésekhez, ám elgondolni sem lehet, hova tudják még fejleszteni a szemmel követve alig hihető nehéz, veszélyes, ugyanakkor elegánsan és légies könnyedséggel előadott produkciókat.

A levegő, az erő, az egyensúlyozó és a vicces számok mindegyike egyaránt nagy sikert aratott. Nehéz kiemelni közülük bármelyiket, meg aztán szakmailag sem tudok súlyozni, nézőként szerzett élményem alapján néhányat mégis külön megemlítek.

Görkorcsolya kettős

A magyar görkorcsolyapáros pici területen, szemmel alig követhető sebességű, ugyancsak veszélyes pörgéseket-forgásokat mutatott be, melyhez hasonlót világversenyeken, de ott nagyméretű jégpályán láthatunk, és nem így sűrítve. Mindketten a Baross Imre Artistaképzőben sajátították el az artistaművészetet.

Cirkuszokban rendre szerepelnek zsonglőrök és kötélegyensúlyozók, no de a kettő együtt az szokatlan. Itt azonban megcsodálhattuk azt a 17 éves ukrán artistalányt, aki a kettőt ötvözte. Lengődróton bukfencezve, spárgázva, egy kézen támaszkodva a dróton zsonglőrködött is, s mi több, táncolt egyre több hulahopp karikával.

Magasdrót szám egy tőrön egynsúlyozva

Az orosz kettős a magasdróton egészen kivételesen egyensúlyozott. Miközben átmentek a dróton, a páros női tagja a férfi fején spiccelve egyensúlyozott, akár egy balerina a színpadon, vagy a férfi fejére helyezett karikán állt, vagy a fej és láb között mindössze egy tőr volt. Nem „csak” vízszintes, de ferde dróton is átkeltek.

A januári cirkuszfesztiválról ismerős, de megunhatatlan kutyaiskola óráit a délutáni előadás gyerek nézőserege visítva követte. A kutyák bűbájosak voltak akár a padban ülve, akár a földgömbön megmutatva amit az orosz idomár tört magyarsággal kért tőlük, nem beszélve a táblát törlő túlbuzgó hetesről, meg a táncos tornaóráról.

Elnézést kérek minden cirkuszművésztől, akit külön nem említettem, noha valamennyi produkció nagyszerű volt, és minden elismerést megérdemel.

Azt hiszem, minden gyereknek, s persze a felnőtteknek is felejthetetlen élményt tartogat az előadás, amelynek megtekintésére az egész nyári szünet rendelkezésre áll, sőt még a szeptember is, 18-áig.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS