E-tikett: diákszemmel a főbűnökről • Hetedhéthatár

Színház

E-tikett: diákszemmel a főbűnökről

A Pécsi Harmadik Színházban a tantermi színházi előadások létrehozásának is nagy hagyománya van. Az elmúlt évtizedben fontos produkciókkal voltak jelen szinte minden pécsi és több baranyai középiskolában. Ezek legfőbb értéke abban áll, hogy a tizenéves korosztályt érintő lényeges kérdéseket vizsgálnak. E sorozat eddigi legsikeresebb programja a német író, Kai Hensel: Klamm háborúja című monodrámájából készült, László Csabával a főszerepben, aki 2016 óta járja vele a középiskolákat. A Pécsi Harmadik Színház előadásaiból ismert nagyszerű színész most rendezőként debütál az E-tikett (élet-belépőjegy) című tantermi színházi produkcióval, melynek ő az ötletgazdája is.

Mint megtudtuk tőle, a Klamm háborúja tantermi program sikere nyomán fogalmazódott meg benne az E-tikett ötlete és igénye, mert úgy érezte, a felnőttek nem igazán tudnak a mai középiskolások nyelvén beszélni, nem tudnak jó kérdéseket föltenni nekik. Pedig a fiatalok jól és tisztán gondolkodnak, s minden ellenkező híresztelés ellenére helyén van az eszük és a szívük, s próbálják jól élni az életüket. Csak tudnunk kellene megszólítani őket.

A Hollósi Orsolya, Somogyi Bianka, Ákli Krisztián és Tatai Gergő főszereplésével megszülető előadás a hét főbűnt veszi górcső alá, így egyszerre reflektál az etikaórára és a hittantanításra is. Igaz, ezeknek nem a szakrális jelentőségét húzza alá, hanem emberi vétségeket, viselkedésformákat vizsgál. Úgy fogalmazza maivá ezeket a bűnöket, hogy az mindenki, de főleg a középiskolások számára érthető legyen. A tantermi program feldolgozó része is azért fontos, hogy beszélgetni lehessen arról, milyen könnyen eshetünk mi is ezekbe az úgynevezett bűnökbe, és hogyan kaphatunk belőle feloldozást. Egyáltalán: kell-e feloldozás, vagy csak az életünket végigkísérő vétségek, kétségek, viselkedési formák ezek, melyekbe az ember unos-untalan beleesik. A május 25-i bemutatót egy művészeti középiskola diákjai előtt tartották, aztán ősztől elindulhat a tantermi sorozat a pécsi-baranyai középiskolákban. László Csaba és alkotótársai abban bíznak, hogy a látottak szóba kerülnek majd akár etika- vagy osztályfőnöki órán, s a diákok olyan személyes tanulságot szűrnek le az előadásból, amihez bármikor vissza tudnak nyúlni, s amikor szükségük van rá, előbányászhatnák azt a ,,lelki zsebeikből”.

Az alább megtekinthető fotókat Komlós Attila készítette a bemutatón.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS