A nemzet özvegye: az évad utolsó bemutatója az Örkényben • Hetedhéthatár

Színház

A nemzet özvegye: az évad utolsó bemutatója az Örkényben

Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének évfordulóján, június 16-án mutatja be az Örkény Színház a Kelemen Kristóf által írt és rendezett A nemzet özvegye című előadást.

1989-ben, több mint harminc év elhallgatás után sírok és történetek tárultak fel a nyilvánosság tekintete előtt. Az özvegyek és gyermekeik napokig tartó rituálé során nézték végig a 301-es parcellában, ahogy férjeik és szerelmeik maradványait, csontjait és elfoszlott ruhadarabjait szakszerű orvosszakértői vizsgálat során kiemelték a föld mélyéről, azokból a jeltelen sírokból, amelyeknek pontos helye évtizedekig titkos volt. Ez a rendszerváltást közvetlenül megelőző történelmi helyzet adta az inspirációt A nemzet özvegye című ősbemutatóhoz, amely fikciós keretben mutatja be két nő történetét. Ugyanannak a férfinak két özvegye áll a sír mellett, és kényszerül szembesülni a saját múltjával.

A készülő produkcióról, Kelemen Kristóf a színháznak adott interjúban elmondta: „Az előadás ugyanakkor nem egy dokumentumdráma, hanem fikciós színdarab. Egy-egy ilyen alkotói folyamat során beleásom magam az adott korszakba, de nem a historikus megközelítés érdekel, hanem hogy mi a mai nézőpontunk az adott történethez. Én 1990-ben születtem, nincsenek közvetlen emlékeim ’56-ról vagy a rendszerváltás előtti időpillanatról, de fontosnak tartom, hogy a korosztályom ne elfelejtse, hanem aktívan foglalkozzunk és dinamikus viszonyt alakítsunk ki a közelmúlt általunk meg nem élt időszakaival. Továbbá fontos döntés volt, hogy a darab középpontjába az özvegyek és a nők kerültek, így egy teljesen más nézőpont jelenhet meg a magyar – általában férfiak által meghatározott – történelmi és politikai eseményekről”.

A június 16-ai bemutatóra és a 17-ei második előadásra jegyek kaphatók az orkeny.jegy.hu oldalon.

(Forrás: Örkény Színház)

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS