Százezer látogató a jubileumi Ördögkatlanban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Százezer látogató a jubileumi Ördögkatlanban

Nagy sikerrel és minden korábbinál nagyobb látogatottsággal zajlott le augusztus első hetében a 15. Ördögkatlan Fesztivál. Az esemény egyik szenzációja volt a Magyar Nemzeti Múzeum estéről-estére ismétlődő sziklavetítése a Szoborparkban, de a múzeum egyéb eseményeit is óriási érdeklődés követte. A Faluturisták az idén a Mokos Pincészetet járták be túlcsorduló teltházakkal, míg Villánykövesd gyönyörű pincesorát és benne a Teleki Ligetet a Hagyományok Háza vette birtokába, de itt kapott helyet egy spanyol cirkusz és a sokfelől érkező (Kaposvár, Freeszfe, Kolozsvár, Marosvásárhely…) fiatal színiiskolások serege is, nem beszélve a tömegeket vonzó népzenei-világzenei koncertekről. A Budapest Bábszínház szinte az összes helyszínen megnyilvánult, különleges esemény volt készülő produkciójuk, a Dekameron 23 előbemutatója. A Vylyanon a hagyományoknak megfelelően rendkívüli érdeklődés mellett zajlottak az irodalmi beszélgetések, ahol többek között Szabó T. Anna, Grecsó Krisztián és Vámos Miklós mellett Csengey Dénes új kötetét is bemutatták.

Fotó: Simara László

Az Ördögkatlanra egyre inkább jellemzőek az egyszeri események, ősbemutatók. Ezek sorába kapcsolódott be a Kex-emlékkoncert, a Valcz Péter-rendezte színházi est („Most, mikor a vers újra divatba jött”) és a Jób könyve, mely három kortárs zeneszerző (Dargay Marcell, Futó Balázs, Dinyés Dániel) új műve. Dinyés Dániel a szokásos, frenetikus Operabeavatókkal is szórakoztatta Beremend közönségét, valamint Kolonits Klárával és zenésztársaival két gyönyörű kamarakoncertet is hozott a Megbékélés Kápolnához. A Katlan egyik gyöngyszeme, a Kovácsműhely idén is koncertekkel, színházi előadásokkal fogadta a rengeteg látogatót, és itt történtek meg Veiszer Alinda rendkívüli érdeklődéssel kísért beszélgetései például Dés Lászlóval és Dés Andrással, a Fortepan létrehozójával, Tamási Miklóssal és a Katlan idei díszvendégével, Kollár-Klemencz Lászlóval.

A központi település, Nagyharsány minden műfajnak otthont adott. Református templomában A Magyar Zene Háza pompás koncertjei és workshopjai zajlottak, a színházzá átalakított tornateremben minden előadás előtt ki lehetett tenni a „teltház” táblát (itt köszönt el közönségétől az átalakuló k2Színház is), a sportpályán remek koncertek (Carson Coma, Parno Graszt, 30Y…) zárták az éjszakákat. Izgalmas színfolt volt a mexikói utcaszínház (Foco alAire), de ami az igazi szenzáció volt: ebben a válságos időben is sikerült megszervezni Both Miklós Ukrán Udvarát, a sokezer kilométerről érkező ukrán nénikék, a helyiek és a látogatók együtt énekelve-táncolva egy pillanatra elfelejthették a mindannyiunk napjait beárnyékoló háborút.

Kimondhatjuk: 2008 óta, Cseh Tamás és Törőcsik Mari védnöksége által is, újra megszületett Dél-Baranyában öt szabad és boldog nap. Folytatás 2023. augusztus 1-5. között!


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS