A jó borban öröm, barátság és dal van • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A jó borban öröm, barátság és dal van

Idén 29 éve, hogy összegyűlnek szeptember utolsó hétvégéjén Európa legjobb bordal énekesei, hogy a nemes nedűt dicsérő dallamoktól legyen hangos Pécs és a Villányi borvidék. A világjárvány után, idén újra külföldi férfikarok is színesítik a programot.

A 2022. szeptember 23-25. között megrendezésre kerülő XXVI. Európai Bordalfesztivál keretében a házigazda Bartók Béla Férfikar mellett fellép a budapesti Vásárhelyi Zoltán Férfikar, a Sängerrunde Kritzendorf Ausztriából, az Albino Bonavita Férfikar Olaszországból, a Pécsi Szimfonietta, a Zengő Együttes, a Misina Néptáncegyüttes, a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar. A fesztivál sztárvendégei Horváth István – Simándy-díjas tenor a Magyar Állami Operaház szólistája, Kriszta Kinga – szoprán a Magyar Állami Operaház szólistája, és Bognár Szabolcs – bariton.

 

 

A háromnapos fesztivál első napján, szeptember 23-án a Villányi Borvidék fogadja a fellépőket. A Diófás téren 18:00 órakor Népek Bordalai koncerten mutatkoznak be a fesztivál együttesei, akik a koncertet követően pincekoncerteket tartanak 19:00 órától a Villány-Siklósi Borút településein.

Szombaton nagyszabású gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség a résztvevő együtteseket, amelynek helyszíne a Kodály Központ lesz. A koncert első felében a fesztivál fellépői szórakoztatják bordalokkal a közönséget, majd a koncert második felében Balatoni Sándor: Carmina Vinorum „boratórium” ősbemutatóját hallgathatja meg a nagyérdemű közönség a Bartók Béla Férfikar és a Pécsi Szimfonietta, valamint Bognár Szabolcs (bariton) közreműködésével. A gálakoncertet megelőzően a XI. Villányi Prémium Bormustra színesíti a nagyszabású rendezvény programját. A Kodály Központ aulájában idén 10 villányi pincészet prezentálja legkiválóbb borait: Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Koch Csaba VinArt Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Mokos Pincészet, Sauska Borászat, Villányi REDy Közösségi stand;

A rendezvényen a Villányi borvidék prémium márkája, a Villányi Franc mellett a könnyed, gyümölcsös közösségi bisztróbor, a Villányi REDy is bemutatkozik. A „tiszta hangú Villányiak” jótékonysági borbemutatójukkal támogatják a Bordalfesztiválok fenntarthatóságát, illetve segítik elő a bordalok és a legjobb borok között meglévő harmónia magas szintű átélését.

A fesztivál zárónapjának délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a résztvevők, majd délután a pécsi Széchenyi téren a Bor és Dal Ünnepén, Szüreti felvonulással borkóstolással és a „Népek bordalai és táncai” rendezvénnyel zárják a programsorozatot.

A részletes program a fesztivál honlapján tanulmányozható: https://winesongfestival.hu/
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/786706722762314


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS