Palotából Parlamentbe • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Palotából Parlamentbe

A Habsburg Ottó Alapítvány rendezvénysorozattal emlékezik meg névadója születésének 110. évfordulójáról. A programsorozat nyitó eseménye a Palotából Parlamentbe címmel a Várkert Bazárban megtekinthető fotókiállítás. A 2022. szeptember 30-tól december 1-ig ingyenesen megtekinthető szabadtéri tárlat Habsburg Ottó életét és pályafutását mutatja be.

A kiállítást Martyn Rady, a Londoni Egyetem Szláv és Kelet-Európai Tanulmányok Intézetének emeritus professzora és a Károli Gáspár Református Egyetem díszdoktora nyitotta meg, akinek a külföldön nagy sikert aratott átfogó monográfiája, A Habsburgok – A világ urai címmel idén magyar nyelven is megjelent.

 

 

„A tárlat címe Palotából Parlamentbe. Hiszen Habsburg Ottóra nemcsak egykori trónörökösként emlékezünk, hanem arra az európai parlementerre is, aki húsz éven át magyar hazafiként mindent megtett annak érdekében, hogy a vasfüggöny eltűnjön” – hangsúlyozta a megnyitón mondott köszöntőjében Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója.

Martin Rady, a Londoni Egyetem Szláv- és Kelet-Európai Tanulmányok Intézetének emeritus professzora megnyitó beszédében arra mutatott rá, hogy Habsburg Ottó mindenek felett európai volt és – ahogy a trónörökös maga fogalmazott annak idején – „Európa minden európai embernek szól, és a hovatartozás joga kivétel nélkül mindenkit megillet”.

A szabadtéri fotókiállítás a Várkert Bazárban
Fotó: MTI/Soós Lajos

„A Habsburg-ház 1918-as bukásával hatévesen vált nemlétező személlyé, őt és családját megfosztották címeiktől és vagyonuktól, a két világháború között útlevele sem lehetett. Ez a fényképgyűjtemény bepillantást enged az édesanyja, Zita császárné iránt érzett szeretetéről, spanyolországi száműzetésük szerényebb anyagi körülményeiről is” – jegyezte meg Martin Rady. Szólt arról, miként vívta ki a nácik kitartó utálatát, hogyan került 1973-ban a Páneurópai Unióba, majd 1979-ben az Európai Parlamentbe, amelynek húsz éven át tagja volt. Leszögezte: 1989-ben megszervezte, hogy a magyar-osztrák határon páneurópai pikniket tartsanak, és ezen eseményt kihasználva szökhetett át mintegy hatszáz keletnémet menekült Magyarországról Ausztriába. „Ahogy Jerzy Buzek volt lengyel kormányfő, az Európai Parlament egykori elnöke mondta, Habsburg Ottó kontinensünk legsötétebb óráiban tartotta életben az Európa újraegyesítésére irányuló remény lángját” – tette hozzá.

A Habsburg Ottó Alapítvány a közeljövőben fotókönyv megjelentetését is tervezi, amelyből a mostani fotókiállításon bemutatott képek ízelítőt nyújtanak.

Bővebb információk a rendezvénysorozatról a Habsburg Ottó Alapítvány honlapján ide kattintva érhetők el.

(Forrás: Habsburg Ottó Alapítvány, MTI)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS