Sopronban 2022. október 4-én hazai és nemzetközi résztvevőkkel először rendeztek a Kékfrankos Hangjai elnevezéssel Borászati és Gasztronómiai Élménynapot.
Soha nem látott borászati- és gasztronómiai rendezvénynek adott otthont Sopron, a Kékfrankos fővárosa. A közel 300 résztvevőt felvonultató Kékfrankos Hangjai Borászati és Gasztronómiai Élménynapra nyolc országból érkeztek a borászati szakma képviselői, szakújságírók és meghatározó gazdasági szereplők, hogy megismerkedjenek a borvidékkel. A harminchárom kiállító, köztük 20 borászat 70 kiemelt tétellel, a soproni borok legjavát felvonultatva adott betekintést e vidék kincseibe. A soproni nedűk mellett, egyedi gasztroélmények várták a meghívott vendégeket, akik az izgalmas borokon túl a legkülönfélébb gasztro-ínyencségek és tájjellegű ételek közül kóstolhattak.
A soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármesterének és Dr. Schneider István Gábor, a Soproni Borvidék Hegyközsége alelnökének köszöntőjével vette kezdetét a Kékfrankos Hangjai elnevezésű rangos esemény, melynek keretében bemutatkozott a „különc” Soproni borvidék és annak gasztronómiai és kulturális sokszínűsége. A megnyitón kiemelte a polgármester, hogy „Nekünk itt meggyőződésünk Sopronban, hogy a soproni bor nem azon a polcon van, ahol kellene hogy legyen, viszont azt is tudjuk, hogy ezért csak közösen, vállvetve lehet tenni. A magunk részéről mindent el szeretnénk követni azért, hogy a soproni borászok is ezt a feladatot együtt ugorják meg, hiszen mindannyiunk közös érdeke az, hogy a soproni bor jobb megítélést kapjon”.A legjobb kékfrankos Sopronban terem, ez faktum,ebből nem engedünk. Ahhoz,hogy legyen jövőnk, meg kellett alkotnunk egy stratégiát,hiszen a múltunkra csak akkor lehetünk büszkék,ha van jövőképünk.
Sok érdekességet, Sopronhoz kapcsolódó legendát hallhattak az érdeklődők a belvárosi séták során, például,hogy keletkezett a kékfrankos elnevezés. a sétákat Taschner Tamás és Vránich István vezették. A városnéző túrák alatt Sopron rejtett értékeibe, érdekességeibe és legendáiba is betekintést nyertek a résztvevők.
A rendezvény fővédnöke Barcza Attila, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának alelnöke, a Turisztikai albizottság elnöke is csatlakozott a csoporthoz Taschner Tamás „Folyékony Sopron” című városnéző sétája közben.
Akik nem tudtak részt venni az izgalmas belvárosi sétákon, ugyancsak megismerkedhettek a tanácskozás helyszínén Taschner Tamás előadásában a Soproni borvidék legendáival.
A rendezvény rangját tovább emelte az inspiratív „Bor beszél belőlünk” szakmai program, amikor is Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, Dr. Csizmadia András, a Borschola alapítója, borszakértő, Viniczai Sándor borszakértő, Taschner Kurt István a Magyar Borakadémia Főtitkára és Molnár Tibor, a Soproni Borút Egyesület elnöke olyan fontos témákról beszélgetettek, mint az összefogás fontossága, a magyar bor helyzete, a branding és a márkázás elengedhetetlen szerepe, valamint a nemzetközi ismertség relevanciája.
Az egész napos ízutazás programjait alatt nagyszerű zenekarok (Váradi-Haász Duó és Simon Andrea, előadóművész, aki a háziasszony szerepét töltötte be és énekelt, FourCorners, BlueCafe Band) örömzenéje tette még emlékezetesebbé a szüreti időszak végét.
Külön kell szólnunk a főszervezőről, Pakainé dr Kováts Juditról (EFIX Marketing Kft.), aki a rendezvény motorja volt.
Akik nélkül az esemény nem jött volna létre:
Borászok
Bónis-Reitter Borászat
Bruckner Borászat
Etyeki Kúria Borgazdaság soproni borai
Fényes Pince
Gangl Borászat
Hauer Pince
Hermann Pince
Horváth Bor
Iváncsics Pince
Jandl Pince
Lővér Pince
Luka Pincészet
Pfneiszl Birtok
Steigler Pince
Stubenwoll Pince
Taschner Bor- és Pezsgőház
Töltl Pincészet
Vincellér Borbirtok
Winelife Borászat
Zachár Bor
Egyéb résztvevők
KroisBrewery – kézműves sörökkel
Chocotrade – csokiszökőkúttal
HarrerChocolat– boroscsokoládé bemutató
Fertő-Hanság Nemzeti Park – szürkemarha-és bivaly szalámikkal
Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület – ínycsiklandó helyi termékekkel
Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete – borlovagjaival
Éttermek – menük
Deák Étterem
Ebéd
Sült kacsa, káposztás cvekedli, karamellizált szilva
Vacsora
Sajtkérges csirkemell, grill zöldség, serpenyős burgonya
ZAKAnT Étterem
Kóstoló falatkák
Zsidó tojás, friss kovászos cipóval, Kacsa Rillette, hagyma lekvárral, friss bagetten, Házi füstölt lazac pástétom kapros uborka raguval
Ebéd
Kacsa Rillette, lilahagyma lekvár, marinált zöldségek, Kékfrankosban párolt marha pofa, zöldség mártással, szalonnás knédlivel
Vacsora
Erdélyi padlizsán krém kovászos cipóval sült paprikasalátával, Falusi csirke java, krémes puliszkával, szárított paradicsommal, mazsolás spenóttal
Bojtorina Étterem
Ebéd
Előétel: Édesburgonyás-gránátalmás bio lencsesaláta
Főétel: Balzsamos grillezett cékla sütőtökpürével, grillezett tempeh, házi kesu sajt
Kóstolók
Házi kencék: vegán „tojáskrém”, körözött, olivabogyós kencék: aszalt paradicsomos, sült paprikás, mandulás Házi kesu sajtok több féle ízben, szőlő, kovászos baguette, házi gluténmentes baguette
Vacsora
Paradicsomos csicseriragu szejtánnal, sült zöldségekkel, Céklás-almás waldorf saláta, kovászos baguette
Italok
Arany „tej” (kurkumás) Csillagfürt kávé, One Eleven Specialty kávé
Desszertek
Vegan Sacher, Lime nyers vegán torta, Sütőtökös almás nyers vegán torta
Erhardt Étterem
Ebéd
Paprikás krumpli, vargánya, cékla, lapos kenyér Desszert: Sajttorta, szilva, mák
Vacsora
Tépett vad, sütotök, narancs
Desszert: Gesztenye, brownie, mandula
Tornácos Étterem
Ebéd
Előétel: Levendula-fehércsokoládé velouté, kékfrankos-borjúpofasulz, uborka-mustárrelish, rozsos baguette, torma
Főétel: Házi tészta, vadspenót-szőlőlevélpesto, házi gyúrtsajt, „koszácsa” zöldségek, házi tészta, Dryager hátszín, kucsmagomba velouté, újhagyma
Kóstoló
Borjúmáj, házi briós, kékfrankos lilahagymalekvár, „Koszácsa” zöldségek, tramezzini, Füstölt lazactatár, citrusoscouscoussaláta, Wrap válogatás, Képviselőfánk, libamáj-sajtmousse,
Zöldfűszeres kecskesajtgolyó, céklahummus, Macaron: Libamáj-sajtmousse, Koszácsa zöldségek, Füstölt kápiapaprikakrém
Vacsora
Előétel: Millefeuille, Házi szalámi-sajt mousse, „Koszácsa” zöldségek Főétel: Sousvide szarvasnyak, glasszírozott kékfrankos, „Koszácsa” rataouille, sütőtökös burgonyás rétes
Szóljon hozzá!