Carlo Maratta alkotása látható a 2022-es karácsonyi bélyegen • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Carlo Maratta alkotása látható a 2022-es karácsonyi bélyegen

A Magyar Posta a 2022-es karácsonyi jókívánságok postára adásához Belföld értékjelzéssel ellátott, alap- és speciális változatban öntapadós forgalmi bélyeget bocsát ki. Az alapváltozat ötven bélyegképet tartalmazó ívben, a speciális változat öt bélyegképes kisívben készült. Ez év karácsonyán Carlo Maratta: Jézus születése c. alkotása került bélyegre. Az újdonságot Elekes Attila André grafikusművész tervezte és a Codex Értékpapírnyomda Zrt. gyártotta. A kiadványok 2022. október 25-től kaphatók az elsőnapi postákon, a Filapostán, és megrendelhetők a Magyar Posta internetes áruházából is.

Carlo Maratta (1625–1713) festőművészt a késő barokk római klasszicizmus fő mesterének tartják. Az Örök Város művészetét a 17. század második felében, különösen nagy oltárképeivel alakította. Pályája kezdetén, 1651-56 között Flavio Alaleona megbízásából megfestette a római San Isidoro templom Szent József kápolnáját. Ez magában foglalta a Pásztorok imádatát bemutató lunetta freskót is. Maratta erről a freskóról másolta le a központi jelenetet, amely a bélyegen és a hozzá tartozó borítékon bemutatott Jézus születése c. alkotása (Staatliche Kunstsammlungen, Dresden). Az Istenanya és a Gyermeke, valamint a két külső angyalfej a római freskó pontos megismétlése.

 

Az 50 bélyegképet tartalmazó nyomdai ívet az ívszélen és a vonalkódon elhelyezett képi elemek, valamint magyar, angol, német és francia nyelvű ünnepi feliratok teszik érdekesebbé. A bélyegek ívből való kivételét a nyomdailag előzetesen eltávolított vonalháló segíti. A flexo nyomdai eljárást az 50 bélyegképes ív esetén arany színű festék, míg a kisív esetében arany színű fólia egészíti ki.

A posta 2022. november 27 – december 26. között, idén is lehetőséget biztosít arra, hogy szolgáltatási díj megfizetése mellett ünnepi bélyegzéssel küldjük el üdvözleteinket. A Karácsonyi Posta szolgáltatás valamennyi postán igényelhető. A zöld színű bélyegzőfestékkel használt bélyegzők alapváltozatainak, valamint a „Karácsonyi Posta” jelzőnek a képe a fotó jobb oldalán látható.

(Forrás: Magyar Posta)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS