Árpád-házi királyok címerei • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Árpád-házi királyok címerei

Magyar Posta hat bélyegképet tartalmazó bélyegblokkot bocsát ki az Árpád-házi királyok címereinek bemutatása céljával. A bélyegblokk a Magyar Nemzeti Levéltár közreműködésével, Elekes Attila André grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült. Az újdonság 2022. október 25-én kerül forgalomba. A megjelenés napjától kezdve megvásárolható az elsőnapi postákon és a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Az európai címerhasználat a 12. század közepétől kezdődött és Magyarországon 1202-ből maradt fenn az első királyi címer. A bélyegblokk az Árpád-ház kihalásáig hat királyi címert mutat be. A blokk bélyegképein az egyes királyok címereit fennmaradt pecsétjeiken keresztül láthatjuk, az alnyomaton okleveleik részlete található. A blokkhoz tartozó alkalmi borítékon az első címerhasználó, Imre király pecsétjének előoldali képe, az alnyomaton pedig V. István király díszes iniciáléja szerepel. Az alkalmi bélyegzőben egy címerpajzs rajzolata látható.

 

 

Imre király (1196-1204) arany pecsétjének hátlapján látható az első ábrázolása a vörös-ezüst vágásos pajzsnak. A páratlan mezőkben jobbra lépő oroszlánok láthatók.

II. András (1205-1235) arany pecsétjének hátlapján hétszer vágott háromszög alakú pajzs van, a második, negyedik és hatodik mező közepén kis pajzsocska látható, jobbról és balról a pajzsocska felé futó oroszlánpár, a nyolcadik mezőben (heraldikai) balra futó, fejét hátra fordító oroszlán látható, összesen tehát hét oroszlán található a címeren.

IV. Béla (1235-1270) arany pecsétjének hátlapján háromszög alakú pajzsban kettős kereszt, amely Krisztus ereklyéjének 13. századi különös tiszteletére vezethető vissza.

V. István (1270-1272) esetében a hegyes talpú, ívelt oldalú háromszögpajzsban talapzatra helyezett, párhuzamos oldalú kettős kereszt jelenik meg, amelynek alján két levélke látható (zöldellő leveles ág) azt jelképezve, hogy a kereszt fája eleven, kihajtani képes. Az alsó szárkereszteződésben töviskoszorút jelképező kis karika található.

IV. László (1272-1290) kettős pecsétjének hátlapján párhuzamos oldalú kettős kereszt, melynek alsó szárkereszteződésén ráfüggesztett karika (töviskoszorú) látható.

III. András (1290-1301) kettős pecsétjének hátlapján íves oldalú háromszögpajzs, benne párhuzamos oldalú, keskeny szárú kettős kereszt látható. A címermező szegmenseiben finom hullámvonallal alkotott, leveles inda, az alsó kereszteződésnél a szárakon átfont karika alakú töviskoszorú-ábrázolás található.

(Forrás: Magyar Posta)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS