A Hamerli-dinasztia - 2. • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

A Hamerli-dinasztia – 2.

Pécs gazdaságtörténetének meghatározó szereplője a Hamerli-dinasztia. Nevéhez fűződik a világhírű Pécsi Kesztyű, a Király utcában hosszú évtizedeken át működött vaskereskedés, valamint a Pannónia Nagyszálló. Mindemellett a Hamerlik jelentős mértékben hozzájárultak a Mecsek turistaútjainak fejlesztéséhez; a Flóra- és a Sári pihenő megépítése szintén a család tagjaihoz kötődik. Cikksorozatukban bemutatjuk a család néhány jeles tagjának munkásságát, a három nagy üzletág történetét.

 

Hamerli József és a vasas üzletág

Hamerli Izabella

A cikksorozat első részében említésre került Hamerli Izabella (1865-1942) és Hamerli József (1878-1957) neve. A vasas üzletág kezdete Izabella nevével fonódik össze. Első férje Matros János (1850-93) vaskereskedő volt, aki a Király utca 9. szám alatt működtette üzletét. Férje korai halálát követően Izabella megörökölte a vaskereskedést, amit második férjével, Auber Gyulával (1861-1907) vitt tovább. Izabella maga mellé vette öccsét, Józsefet, aki Auber halála után saját nevén vitte tovább az üzletet.

Hamerli József Grazban végezte tanulmányait. Miután visszatért Pécsre, 1903-ban megvásárolta az 1899-ben csődbe ment Haberényi-féle gépgyárat az Alsómalom és a Czinderi utca sarkán. A gyárat fokozatosan fejlesztette, vasöntödét is épített. A gyár 1908-ban kapta a Sopiana nevet. A Király utcai kereskedésben a vasipar minden terméke beszerezhető volt.

A vaskereskedés

A vaskereskedés az utcafronti épületrész földszintjén működött, az emeleten a család lakása volt megtalálható. Az épület udvari része a vaskereskedés „hátországaként” funkcionált. A kapualjon áthaladva mind a mai napig látható a keleti oldalon az a négyszintes nyers tégla épület, ami a vaskereskedés raktáraként funkcionált, közvetlen belső összeköttetésben állva az üzlettel. Az udvar nyugati oldalán található épületben a vaskereskedés irodái működtek.

Korabeli hirdetés

Az üzlet hatalmas sikerre tett szert, a szakértelemnek, a minőségnek és az emberi hozzáállásnak köszönhetően. Mindezeken túl, a vásárlókkal való bánásmód is elismerésre méltó. Amikor nagy ritkán előfordult, hogy épp készlethiány volt abból a termékből, amit valaki keresett, akkor a kereskedő elküldte az inast a konkurenciához – például a száz méterrel távolabb található Vasváryhoz – ahol megvásárolta a keresett árucikket, visszavitte a Hamerlibe, ott átcsomagolta saját papírba és átadta a vevőnek. A kereskedés alkalmazottai a család ebédlőjében fogyaszthatták el ebédjüket, külön szakácsnőt vettek fel az ebéd megfőzéséhez, hiszen a dolgozóknak nem lett volna elég idejük az akkori közlekedési lehetőségek mellett ebédelni menni. Hamerli József volt az, aki Pécsett elsőként biztosított alkalmazottainak „13. havi fizetést” melynek átadására szintén az ebédlőben került sor.

A Hamerli egyik régi hirdetése

A Király utcai épületkomplexumot 1910-re kinőtték, szükségessé vált a bővítés. Fontos mérföldkő volt a vaskereskedés történetében 1910, amikor Hamerli József megvásárolta a Rákóczi úti épületet (a mai Bajcsy-Zsilinszky út és a Rákóczi út sarkán) addigi tulajdonosától, az Engel József és Fiai cégtől. A kereskedés Király utcai részlege megmaradt, ott a hagyományos termékeket forgalmazták tovább, az új épületben pedig a kor szellemének megfelelő újdonságok, mint rádiók, csillárok, hanglemezek, valamint személygépkocsik (!) voltak kaphatók.

Hoffmann Sarolta és Hamerli József

Fontos megemlíteni Hamerli József közéleti tevékenységét is. Többek között a Pécsi Kereskedők Testületének elnöke, kereskedelmi tanácsos, a Mecsek Egyesület alelnöke, a Pécsi Rotary Club tagja volt. Az üzlet bevételeiből közcélokra is áldoztak. A családtagok sokszor és szívesen kirándultak a Mecseken, így nem véletlen, hogy támogatásukkal épülhetett meg több mecseki turistaút, pihenő és kilátó, és a Széchenyi téren álló meteorológiai házikó is. Az 1928-ban épült Sári pihenő Hamerli József felesége, Hoffmann Sarolta után kapta elnevezését.

Hoffmann Sarolta (1883-1934) Hoffmann Lajos bútorgyáros és bútorkereskedő lánya volt. Házasságukból 6 gyermek született, Mária, Stefánia, József, Ferenc, Teréz és Antal. A családi-rokoni kapcsolatok révén létrejött helytörténeti-gazdaságtörténeti érdekességek terén eddig sem volt hiány, de ezután a sort nagy lendülettel folytathatjuk tovább. Stefánia férje Dr. Sík Lajos volt, aljegyző, majd főjegyző, Pécs Szabad Királyi Város Idegenforgalmi Irodájának vezetője, nevéhez fűződik számos figyelemre méltó városi esemény és kiadvány létrejötte. Teréz férje Geiger Kálmán, a pécsi Arany Sas patika gyógyszerésze volt, ő alkotta meg a népszerű Mecseki Itóka receptjét. Antal a vaskereskedést a korszellemhez igazodó szemléletével virágoztatta fel, világlátott ember volt, Hamburgban és Berlinben végzett kereskedelmi főiskolát. Hobbija volt a fényképezés és a filmezés, ő készítette az Egy nap Pécsett c. filmet, melyről ebben a cikkben lehet bővebben olvasni. Antal felesége a soproni származású Schwarz Irma volt, kinek apja Schwarz György, a pécsi Vasváry Házban üzemelt Meinl csemege üzlet vezetője. Irma öccse Schwarz Kamill bélyegkereskedő volt, a mai középkorúak és az idősebbek még emlékezhetnek rá. Antal a második világháborúban előbb amerikai, majd szovjet hadifogságba került, három és fél év után került vissza Pécsre.

Az államosítás során a vaskereskedést a család elveszítette, teljesen új alapokon kellett elindulniuk. Hamerli József számára nagyon nehéz időszak következett, 1957-ben bekövetkezett haláláig egy Közép-Gyükésben található présházban teltek napjai… A Király utcai vaskereskedés állami fenntartású üzletként tovább működött, egészen a rendszerváltásig nagy népszerűségnek örvendett. Az egykori lakás, az irodák és a raktár a Pécsi Városi Könyvtár otthona lett. Jelenleg a lakás közművelődési közösségi térként funkcionál, az irodák helyén a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtára működik, a raktár a könyvtár úgynevezett tápraktára, az egyik udvari helyiségben a Pécsi Animáció Története Kiállítás fogadja a látogatókat, egy másik helyiség vendégszobaként funkcionál. Az udvar évente tavasztól őszig a Retro Könyvvásár és szabadtéri kulturális programok helyszíne. A vaskereskedés helyén napjainkban drogéria működik.

(Folytatjuk)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS