Őszi faültetési tanácsok • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Őszi faültetési tanácsok

Az ősz nem csak az év legszebb, az ültetés legjobb időszaka is! Itt az ideje, hogy a kedvenc gyümölcstermő növényeinket a kertjeinkben tudjuk, hisz nincs nagyobb öröm, mint a fákon megnevelt és róluk begyűjtött termést a magunk sikerének is elkönyvelni.

A díszfák sem csak szépek, nagyon hasznosak is. Hasznukat hosszan sorolhatnánk, de elegendő a magunk mögött hagyott hosszantartó kánikulára gondolni, milyen jól esett az árnyat adó lombozatuk alá behúzódni ahol több fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk. Az őszi ültetések idején a díszfákról, díszcserjékről se feledkezzünk el.

Amikor a faültetés mellett döntünk, gondoljunk arra is, hogy minden magánkertbe ültetett fa hozzájárul az éghajlatváltozás következményeinek enyhítéséhez, növeli a városok, települések zöldfelületeit, betölti értékes funkcióját: megköti a port, csökkenti a zajt, a hőmérsékletet, párologtat, friss levegőt teremt a környezetében.

Az őszi, szeptember és november közötti ültetési időpont azért kedvező mert a hőmérséklet még enyhe, a talaj még meleg, nyirkos. Ideális környezet a gyökérrendszer növekedéshez, és elegendő időt nyújt a létfontosságú finom gyökerek képződéshez. Ősszel a fák és cserjék megkezdik nyugalmi idejüket, lassan elveszítik a leveleik nagy részét, és energiájukat a gyökérképzésre fordítják. A növénynek nemcsak a tél túlélését segíti, több energiája lesz tavasszal virágokat és leveleket nevelni.

Ha faültetésbe kezdünk, alaposan gondoljuk át a helyét. Az ültetőgödröt úgy ássuk ki, hogy szélessége a földlabda átmérőjének legalább másfélszerese legyen és 20-30 cm-rel mélyebb, mint a földlabda magassága. Az ültetőgödör talaját jó minőségű termőfölddel, érett szerves trágyával javítsuk. A gyökerekről csak az esetlegesen sérült vagy megtöredezett részeket vágjuk le, a nagyobb gyökértömegű fa hamarabb regenerálódik.

 

Forrás: Getty Images

 

A földlabda csomagolóanyagát (jutazsák) nem kell eltávolítani, azzal együtt ültessük, az anyag a talajban néhány hónap alatt elbomlik. A fát olyan mélyre helyezzük az ültetőgödörbe amilyen mélyen eredetileg volt. Ha mélyebbre kerül, a fák gyökérzete nem jut elég levegőhöz és az öntözővíz is nehezebben éri el, ami a fa korai pusztulását okozhatja. A gödörbe helyezett földlabda köré lapátolt földet taposással tömörítsük, ügyelve arra, hogy a beállított fa egyenes maradjon. A fa köré alakítsunk ki a földlabda méretével azonos vagy nagyobb öntözőtányért, majd alaposan öntözzük meg.

(Forrás: Greenfo.hu, Csikor Julianna)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS