Újjáéled az eredeti Orient Expressz • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Újjáéled az eredeti Orient Expressz

Az Orient Express márka egyik tulajdonosa, az Accor Hotels újjáéleszti az eredeti, legendás Orient Express vonatot, sőt 2024-ben megnyitja az első, Orient Express márkájú hoteleket is. A várhatóan 2025-ben útjára induló vonat terveit egy párizsi VR kiállításon mutatták be nemrégiben, október végén pedig a YouTube-on is megjelent egy videó a leendő vasúti kocsik belsejéről.

Az eredeti Orient Expressz 1883 és 1977 között kötötte össze Párizst Isztambullal, a két város között nem egészen 76 óráig tartott az utazás. A legendás név nem tűnt el teljesen az európai vasúti hálózatról, de az Accor által újragondolt, egyben a 21. századi igényeknek is megfelelő vonaton az a 17 eredeti vasúti kocsi – 12 háló-, egy étkező-, három társalgó- és egy poggyászkocsi – is közlekedik majd, amelyekre 2015-ben bukkant rá Arthur Mettetal történész a lengyelországi Malaszewicze vasútállomásán.

Az első Orient Expresszt egy belga mérnök, Georges Nagelmackers tervezte 140 évvel ezelőtt. A vonatot 1924-ben újratervezték, és most, majdnem 100 évvel később a többek között a Daum, Hermès és Guerlain márkáknál már bizonyított Maxime d’Angeac építész kapta azt a feladatot, hogy újítsa fel a megtalált vasúti kocsikat és gondolja újra a vonatot.

 

Az új Orient Express központi attrakciója egy Art Deco stílusú bárkocsi lesz, zöld bársony kárpittal és üvegpulttal. Az asztalokon csörgőóra jelzi majd, hogy elérkezett a vacsora vagy a koktélok ideje. Az asztal egyik gombját megnyomva már szolgálják is fel a pezsgőt, egy másikkal pedig a személyzetet lehet majd hívni.

Az étkezőkocsiban tükrös mennyezet alatt, hangulatos lámpaernyőkkel megvilágított asztaloknál, fotelekben ülve fogyaszthatják el az utasok az ebédet és a vacsorát. A lakosztályokban nemes fa- és bőrborítású válaszfalak, fával, gyöngyházzal és bronzzal kirakott fejtámlák nyújtanak csodás látványt.

Az Accor emellett hat Orient Express La Dolce Vita vonatot is üzemeltet majd 2023-tól, ezek Olaszország 14 régióján keresztül fognak közlekedni, római, firenzei és milánói megállókkal, illetve később Rómából Párizsba, Splitbe és Isztambulba is indulnak majd járatok.

Ezzel párhuzamosan az Accor egy új, Orient Express Hotels márkájú luxusszállodaláncot is alapít. 2024-ben nyílnak meg az első házak, az Orient Express La Minerva Rómában, valamint a 45 szobás, tetőkertes Orient Express Palazzo Donà Giovannelli Velencében. Rijádban pedig 2030-tól terveznek üzemeltetni egy további Orient Express-szállodát.

(Forrás: Turizmus.com, kép: globetrender.com)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS