Világ körüli utazás Komlós Attila fotóival • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Világ körüli utazás Komlós Attila fotóival

„A világ olyan, mint egy vastag könyv,
s aki nem utazik, csupán egyetlen
lapját ismeri e könyvnek”
(Orosz bölcsesség)

Montenegró, Sveti Stefan, „Csend”

A pécsi Ferencesek utcájában megnyílt kellemes hangulatú, elegáns Walzer kávéházba igyekszünk – Komlós Attila barátunk fotókiállítására. A világjáró fotós családjával, édesanyja finom házi süteményeivel, egy pohár itallal fogadja az érkezőket. Az asztalokon – könyvjelzőnek is beillő – különböző tanulságos idézetek az utazás fontosságáról, mindenki húzhat közülük, s hazaviheti.

No és a falakon a fotók: Montenegrótól Új-Zélandig, Pécstől Hollandiáig csodás tájak, zubogó vízesések, titokzatos szigetek, kikötők, ódon házak, sikátorok, modern autók… Lapunk évek óta közzéteszi Attila érdekes úti beszámolóit sok szép fényképfelvétele kíséretében. Mindig örömmel olvasom, s nézem ezeket a híradásokat, így egy kicsit én is részese leszek a bemutatott utaknak. Most mégis adnak újat a kiállított képek így, kiemelve a szövegkörnyezetből. Elsősorban arról vallanak: készítőjük milyen értő szakembere a

Románia, Ógerlistye

fotózásnak. Mindegyik képnek van valamilyen ábrázolási sajátossága: jól ismert várost madártávlatból mutat be, él a fény-árnyék, közelítés-távolítás játékával, egy kerthelyiség üres székei, egy török bazár színes „kincsei”, sajátos természeti képződmények szinte modern képzőművészeti alkotásnak tetszenek. Nemhiába nyert velük díjat az „Utazás a világ körül” pályázaton készítőjük. S gondoljunk bele: hány ezer kilométer és mennyi gépkattanás hozhat létre egy-egy ilyen nagyszerű fotót!

Törökország, Selime

A megnyitót mondó Kisbalázs György (lapunk Bogádi Kis Györgye) értő szavai feltárták mindazt a szépséget, amit a kiállított fotók közvetíthetnek számunkra, íróink, költőink idézésével is tanítva arra, hogyan nézzünk képet: felülről – „magasabb szempontból”, kívülről-távolról, hogy bele lehessen látni, aztán belső szépségeit feltárva. Szavai nyomán és a képeket nézve igazi ünneppé vált ez a délután, megmerítkezhettünk a szépben.

*

A pécsi bemutatkozást követően Komlós Attila felvételeiből október 30-án Mohácson nyílt kiállítás a Mohácsi Jenő Városi Könyvtárban (Eötvös u. 2.). A Norvégiától Új-Zélandig című kiállítás november 21-ig látható a könyvtár nyitvatartási idejében. A kiállítást dr. Lenkey István művészettörténész nyitotta meg.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Világ körüli utazás Komlós Attila fotóival”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés