Új színek az idei busójáráson • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Új színek az idei busójáráson

A mohácsi farsangbúcsúztató a hagyományok őrzése, az elmaradhatatlan jól ismert programok mellett mindig szolgál újdonságokkal is. Ezen a több napos népünnepélyen a Kossuth Filmszínház emeleti termében és galériáján kiállított alkotások jelentik a legnagyobb élményt számomra. Tavaly Tatai Tibor grafikái tetszettek különösen, mert a fiatal művész a busójáráshoz kötődő hagyományos kellékeket modern grafikai megoldásokkal, kissé karikírozó formavilággal tette látványossá.

Idén két alkotó munkáit tudtam volna napokon át gyönyörködve nézni. A szokásos szépen faragott színes busómaszkok közé a rendezők Kedves István elegáns fekete-fehér grafikáit helyezték el. Talán éppen azzal adtak többletet, újat ezek a finom vonalú szénrajzok, hogy a megszokott színpompás kavalkád, az erős színű festékek és a faragás markáns plasztikai megoldásai nélkül is hatásosan tudták visszaadni a busójárás eseményeiben részt vevő emberek mozdulatait, a ruhák redőzöttségét, a fény-árnyék játékát. Az akvarellek mestereként ismert művész e népszokásnak nem annyira „törökriogató”, rémisztő vonásait, mint inkább tavaszváró hangulatát jelenítette meg.

Peczöli Csaba nagyszerűen keltette életre – fából faragott szoborcsoportjával – a busók táncát. Négy – maszkba öltözött – különböző figura járja a kólót, de olyan élethűen, hogy ha méretük nem lenne árulkodó, megtapogatnám őket, hogy csakugyan fából vannak-e, s ha igen, nem elevenedtek-e meg, mint annak idején Pinocchio. A kidolgozás hihetetlenül míves. Az alkotó nagy műgonddal formálta meg még a Főtér macskaköveinek kicsinyített mását is. Nem csoda, hogy e remek életkép mellé állva gyerek és felnőtt látogatók sora készíttetett fényképet magáról, első látásra kedvencükké vált „A busók tánca”.

Nagy izgalommal készült az idei busójárásra a tehetséges fiatal maszkfaragó: Rosta Endre is. Színvonalas, bensőséges ünnepségen avatták fel látványműhelyét. Darnai Ágoston káplán szentelte fel, Ferkov Jakab múzeumigazgató mondta a megnyitót.

Gyerekkórus, zenekar, tánckar műsora tette emlékezetessé ezt a jeles alkalmat.

A város gazdagabb lett egy hagyományőrző hellyel, melyben a maszkkészítést teljes folyamatában kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

Rosta Endre látványtárának megnyitója (forrás: www.rostaendre.hu)

Mi pedig érdeklődve várhatjuk, hogy a sok tehetséges alkotó jövőre milyen meglepetésekkel színesíti a busójárás szép napjait.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Új színek az idei busójáráson”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés