Csirkefej a Pécsi Harmadik Színházban •

Színház

Csirkefej a Pécsi Harmadik Színházban

December 13-án tartották Spiró György: Csirkefej című drámájának premierjét a Pécsi Harmadik Színházban. Az előadás kapcsán december 6-án jelentettünk meg beharangozót, a szereposztást is tartalmazó plakáttal együtt. Ezúttal az előadás kapcsán megfogalmazódott gondolatokat és a próbán készült felvételeket osztjuk meg Olvasóinkkal.

Fantasztikus produkció, nehéz elszakadni tőle, folyamatosan kavarognak az ember fejében az előadás pillanatai. Minden szereplő annyira jól kidolgozott, órákig lehetne külön-külön mindegyikről beszélgetni, ki milyen személyiség, milyen előélete volt/lehetett, mi jár a fejében, mi okoz neki örömet, hogy éli a mindennapjait.

Nagyon aktuális! Az, hogy a „Vénasszony” nem vénasszony, bizonyítja: nem kell ahhoz megöregedni, hogy valakinek beszűküljön az élettere, elmagányosodjon, eltávolodjon a valóságtól. A rendőrök együgyűsége nagyon találó! Elsőre az 1980-as évek világát idézi fel, de az, hogy napjainkban ilyen a fluktuáció a politikai környezet miatt a rendőrségnél, és mindenféle alkalmatlan figura bekerülhet a rendszerbe, szép csendben visszakanyarodunk a 35-40 évvel ezelőtti színvonalhoz. Talán az említett pénzösszegeket lehetne kicsit megnövelni – sajnos minden drágább manapság.

A mai Magyarország korrajza, minden szereplő egy-egy társadalmi csoportot ábrázol, plusz azt, hogy ezek a csoportok miként kapcsolódnak egymáshoz és miként következik egyik szörnyű helyzet a másikból. Kis gengszterek, céltudatos tinik (akik a célt saját maguk tűzik ki, de egyáltalán nem biztos, hogy a legoptimálisabban, mert nincs mellettük aki elmondja nekik mi az igazi érték), szingli létforma, alkoholizmus, családon belüli erőszak, kis ügyeskedések, az igazi értékek halványan pislákoló fényei a sötétségben. Szinte előre bele van kódolva mindenkibe a mocsárban ragadás, generációkon keresztül…

Ajánljuk mindenkinek az előadás megtekintését – bár egyelőre nem tudni, mikor lesz lehetőség megnézni – már most teltházas minden meghirdetett előadás.

Az előadás fotóspróbáját december 10-én tartották, az alábbi felvételek akkor készültek.

 


HozzászólásokArchívum

Partnereink