Horvátország csatlakozott az euróövezethez • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Horvátország csatlakozott az euróövezethez

Horvátország január elsején huszadik országként csatlakozott az euróövezethez

Az eurót használó uniós tagállamok tanácsa, az eurócsoport 2022 június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. A szükséges jogszabályok elfogadásával az elmúlt év végéig lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképp Horvátország 2023. január elsején az euróövezet tagjává válhatott.

A tagországok pénzügyminiszterei megállapították azt az árfolyamot, amelynek alapján a kuna euróvá konvertálódik. Az Ecofin az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozta meg. Ez megfelel a kuna jelenlegi középárfolyamának az árfolyam-mechanizmusban (ERM 2).

Horvátországban az árakat 2023 végéig kunában és euróban is ki kell írni. A kunát – az euró hivatalos bevezetésének időpontjától – költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig ingyen lesz átváltható.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az „euróövezet előszobájának” tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. Az euróövezet ezt megelőzően 2015-ben bővült, amikor Litvániában vezették be az eurót.

(Forrás: MTI)

 

A horvát euro-érmék
(Forrás: www.croatiaweek.com)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS