Made in Pécs Díj 2022 – díjazták a legjobbakat • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Made in Pécs Díj 2022 – díjazták a legjobbakat

A közkedvelt pécsi programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények, valamint vendéglátóhelyek közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. Az idei díjátadót január 13-án tartották. Cikkünkben sorra vesszük a díjazottakat.

 

A díjátadó ceremóniamestere, Matta Lóránt

 

Az Év eseménye kategória: az OSZIP színházi előadásai
A Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum keretében működik az OSZIP Színészképzés Pécs, ahol 13., 14. évfolyamos diákok tanulják a színészmesterséget. Az OSZIP ebben az évben olyan előadásokkal jelentkezett, melyek messze túlmutatnak mindenféle iskolai kereten, érett, minőségi, színvonalas színházat bemutatva a közönségnek. Kiemelnénk A nagy erdő, mely tele van homállyal című előadást, ami a tiszeszlári vérvád történetét meséli el, vagy éppenséggel Pintér Béla darabját, A démon gyermekeit, amit ebben a magából kifordult magyar valóságban már-már bátorság bemutatni. Gratulálunk a fiatal színészeknek és nem utolsó sorban a tanáraiknak!

 

Az év civil projektje: Közösség a pedagógusokért
Mondanunk sem kell, mennyire fontos a pedagógusok munkája, és mennyire fontos a segítésük ezekben az eszement időkben. A Közösség a pedagógusokért egy olyan kezdeményezés, amely a pedagógusokat segíti azzal, hogy számos termékhez és szolgáltatáshoz kedvezménnyel juthassanak hozzá. Az országossá terebélyesedő mozgalom Pécsről indult, konkrétan Putz Ádámtól, a PTE Pszichológia Intézet adjunktusától. Köszönjük!

 

Zöld Pécs kategória: Pécsi Erdőkert
Tóth Enikő a saját, 400 négyzetméteres kertjében nekifogott egy jól működő, önfenntartó, permakultúrás gazdálkodás létrehozásába. Elképesztő munkabírásával példát mutat sokunknak. „Nem tudtam nem észrevenni, hogy mekkora vízhiány van a világban és hogy mennyire fenntarthatatlan az iparosodott mezőgazdaság rendszere” – mondta el lapunknak, és Magyarürögben bebizonyítja, hogy mennyi mindent tehetünk a fenntarthatóságért.

 

Az év képzőművészeti eseménye kategória: GraphicPécs
Elég monumentálisra sikeredett az első pécsi nemzetközi grafikai fesztivál. Csak kapkodtuk a fejünket és a lábunkat, hogy mindenhova odaérjünk és megnézzük a kiállításokat, nem csak egyszer, hanem többször is, mert némelyik komplett feldolgozása több napot vett igénybe. A legnagyobb szabású tárlat az m21 Galériában látható még most is (konkrétan január 6-ig), a Plakátok a világ körül című kiállítás 50 ország 500 (!!!) plakátját mutatja be, észveszejtő élményhez juttatva a látogatót. De felejthetetlen volt a Pécsi Galéria archívumából rendezett Plakátok/Posters című kiállítás is, nem beszélve a rengeteg kísérőprogramról. Le a kalappal a szervezők előtt, várjuk a folytatást!

 

Kultúra Junior kategória: Kortárs Junior
A Kortárs Junior 6-16 éves fiataloknak szóló, a vizuális neveléshez kapcsolódó múzeumpedagógiai program. A Pécsi Galériák küldetése, hogy segítse a fiatal korosztály vizuális nevelését, ezért a megszokott iskolai rajzórák izgalmas kiegészítő szerepét kívánja betölteni. A program lelke és motorja Balogh Tünde, akinek innen is köszönetet mondunk hiánypótló munkájáért.

 

Az év terméke kategória: Méhesi Biogazdaság és Sajtműhely
Magyarország egyik legrégebbi magán sajtüzeme, 1991 óta létezik Méhesi-Melis Zoltán alázatos munkájának köszönhetően. Eddig Mozsgón készültek a finomságok, ám idén egy új üzemet létesítettek Cserkúton. Gazdaságukban egy teljesen zárt, ökológiai körforgás valósul meg, mert ahogy vallják: „A jó sajt a földön kezdődik.” Aki igazán jó sajtot keres, az megtalálta!

 

Év újdonsága kategória: Lungs of the City – A város tüdeje
A PTE Műszaki és Informatikai Karának diákjai megmutatták a világnak, hogy milyen egy emberközpontú ház. Az általuk tervezett és felépített épület első helyet szerzett a Solar Decathlon Europe versenyen, az egyetemek környezettudatos házépítő viadalának döntőjén.  A város tüdeje nevű projektjükben elkészült ház jellegzetessége a környezettudatos működés, a karbonsemlegesség, a fa-, a természetes-, és az újrahasznosított építési termékek felhasználása.

 

Nívódíj kategória: Szenes Klub, Ördögkatlan Fesztivál, PTE Tervezőgrafika 10 (megosztva)

50 éves a Szenes Klub! Kevés hely mondhatja el magáról az országban, hogy ilyen szép kort megélt. A Pacsirta utcában működő szórakozóhely egy szenespince átalakítása után vált egyetemi klubbá 1972-ben. 2020 óta hivatalosan is a magyar könnyűzene történetének emlékhelye lett, hiszen az NKA kezdeményezésére Poptörténeti Emlékponttá avatták. Drága, Szenes! Még sok 50 évet kívánunk!

A 15. Ördögkatlanon vehettünk részt ezen a nyáron. Javíthatatlan Ördögkatlan rajongók vagyunk, ezért nem is tehettünk mást, minthogy ezen a szép évfordulón Nívódíjra jelöljük kedvenc fesztiválunkat. Ezúton is nagyon szépen köszönjük a szervezőknek, hogy néhány napig egy Normális Magyarországon élhetünk Nagyharsány környékén! Ennél nagyobb teljesítmény jelenleg nem is létezik kis hazánkban!

Az idei tanévben a 10. születésnapját ünnepli a pécsi tervezőgrafika szakirány (PTE Művészeti Kar, Design- és Médiaművészeti Intézet). Az elmúlt 10 év bővelkedett nagyon nagy sikerekben, elég annyit megemlítenünk, hogy volt olyan év, amikor egy nemzetközi pályázaton az összes díjat a pécsi diákok hozták el. A Nívódíj-jelöléssel azt ott folyó, nemzetközileg is elismert oktatásnak mondunk köszönetet.

 

Közönségdíj: PécsLIT Irodalmi Fesztivál
Úgy gondoljuk, a II. PécsLIT Irodalmi Fesztivál idén átütötte azt a plafont, ami visszavonhatatlanul felhelyezte a sikeres pécsi városi programok listájára. Ez nem a véletlen műve, hiszen a meghívott vendégek a kortárs magyar irodalom vébégyőztesei közül kerültek ki: Tóth Krisztina, Závada Pál, Háy János, Cserna-Szabó András, Milbacher Róbert, Vámos Miklós. A rendkívül színes, több generációt megszólító programok idén nagyon sok érdeklődőt vonzottak, az irodalmi fesztivál sikere vitathatatlan, gratulálunk a szervezőknek!

*

Lapunk szerkesztősége is gratulál a díjazottaknak és idén is köszönetet mondunk a Made in Pécs munkatársainak! Az évről évre átadásra kerülő díj egy mércét jelent, amit csak a legjobbak tudnak megugrani. Az elismerés egyfajta ösztönző erőt és kihívást is jelent: akinek módjában áll, valósítson meg eredeti, hiánypótló terveket és tegye mindezt a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, odafigyeléssel, alázattal – emberi módon.

(A díjazottak bemutatásakor a Made in Pécs ismertetőit vettük át.)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS