Meghalt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Meghalt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró

Meghalt Tamás Gáspár Miklós – közölte Facebook-oldalán vasárnap a Litera – Az irodalmi portál. A filozófust, közírót január 15-én, vasárnap hosszú betegség után, 74 éves korában érte a halál.

Tamás Gáspár Miklós

Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron. Az erdélyi városban, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben. 1978-ig az Utunk című kolozsvári hetilap szerkesztőjeként dolgozott, majd Magyarországra települt.

1979 és 1982 között az ELTE Bölcsészkarán tanított a filozófiatörténeti tanszék tudományos munkatársaként, de „ellenzéki magatartása” miatt elbocsátották. Ezt követően az Egyesült Államokban, a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított.

A Kádár-korszak demokratikus ellenzékének egyik legismertebb tagja. 1985-ben az ellenzéki csoportok monori találkozójának résztvevője volt.

1989-ben Budapest 14. választókerületében, az ott lemondott képviselő helyén bejutott az egypárti parlamentbe. 1988-tól 1990-ig az SZDSZ ügyvivője volt, 1992-94 között pedig a párt Országos Tanácsa elnökeként tevékenykedett. 1990-től 1994-ig a SZDSZ országgyűlési képviselője volt, 2000-ben kilépett a pártból.

1989-től az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékén docens, majd a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének főmunkatársa. 2007 óta a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora volt.

2002-től az ATTAC Magyarország társadalmi fórum alelnöke.

2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozat) kapta „kiemelkedő tudományos és oktatói munkássága, publicisztikai és közéleti tevékenysége elismeréseként”. A kitüntetést 2016-ban visszaadta.

2008-ban a Szociális Charta egyik alapítója. 2009-ben a Zöld Baloldal Európai Parlamenti (EP) képviselőjelöltje; az év október 23-án Húszéves a Köztársaság Díjjal tüntették ki. 2010-2011-ben a Zöld Baloldal elnöke volt.

2020-ban Budapest díszpolgárává választották.

2021-ben jelent meg magyar nyelven Antitézis című kötete.

Nézetei a liberalizmustól – rövid konzervatív kitérővel – a radikális baloldalisághoz érkeztek meg. Hosszú ideje politikailag otthontalanként tekintett magára, a létező pártok egyikénél sem látott érvényes programot. Tamás Gáspár Miklós a HVG szerzője volt évtizedeken át, de gyakran publikált a Mérce oldalán és számos más lapban is. A publicisztikától nyilvánosan elbúcsúzott, az utóbbi években értelmetlennek tartotta. Utolsó interjúját a HVG-nek adta, abban általános pesszimizmusa mellett arról beszélt, hogy reményt és fejlődést csak az egyén és a kis közösségek szintjén lát.

(Forrás: MTI, HVG, Wikipédia)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS