Hét különleges nemzetközi dokumentumfilm a BIDF keretében Pécsett • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Hét különleges nemzetközi dokumentumfilm a BIDF keretében Pécsett

A 9. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) keretében január 26. és 29. között hét nagyon aktuális és változatos témájú dokumentumfilmet láthat a pécsi közönség az Apolló Moziban. A rendezvény immár kilenc éve a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi verseny-fesztiválja Magyarországon. A budapesti fesztivál programjának egy szeletét a közönség több éve a nagyobb vidéki városokban, így Pécsett is megismerheti.

A pécsi fesztivál január 26-án, csütörtökön 17 órakor a „Kölyök Platónok” című film vetítésével kezdődik, amely előtt Horváth Tamás, Pécs MJV Önkormányzata Kulturális Bizottságának elnöke nyitja meg a rendezvényt. A Kölyök Platónok Belfastba, egy katolikus fiúiskolába kalauzolja el nézőjét, ahol az iskolaigazgató a filozófia különleges eszközeivel mutatja meg ifjú tanulóinak, hogy az erőszak helyett más módszer is létezik a konfliktusok kezelésére.

A Pécsett vetített filmek témái nagyon változatosak és aktuálisak. A négy nap során megismerkedhetünk még az ISIS rabságából szabadult kisfiú történetével (Imad gyermekkora), bepillanthatunk Svédországban a koronavírus-járvány kezelésének kulisszái mögé (Mi svédek és a covid), illetve egy sanghaji népkórház mindennapjaiba (Hatodik Népkórház). Továbbá megismerhetjük egy szivárványcsalád gyámügyi kálváriájának részleteit (Szótlan szeretet), és szembesülhetünk a szabad véleménynyilvánítás felszámolásának egyik módszerével a mai Oroszországban (A hatalom markában), valamint az ukrajnai háború véres valóságával (Szabadság tűz alatt).

A vetítések után az adott témában kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak, többek közt neves pécsi egyetemi szakemberek és civil szervezetek munkatársainak részvételével. Az idei fesztivál szlogenje: „Tiszteld az életet! Ne ölj!” A filmeket egyetlen alkalommal, eredeti nyelven, magyar és angol feliratokkal vetítik.

További részletek és információk az esemény facebook oldalán: BIDF 2023 – PÉCS és az Apolló Mozi honlapján.
Jegyvásárlás az Apolló Mozi honlapján és a mozi jegypénztárában.

 

 

A BIDF-ről

A BIDF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál kilenc éve a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi verseny-
fesztiválja Magyarországon. 2023-ban nemcsak Budapesten, hanem országszerte, 9 nagyvárosban, köztük Pécsett nézheti meg a közönség a BIDF filmjeiből készült válogatást.

Az idei fesztivál szlogenje: Tiszteld az életet! “Ne ölj!” Ne vedd el mások életét és lelkét, múltját és jelenét, szabadságát és örömét, alkotását és hitét, ne pusztítsd el a környezeted! Ebben a szellemben rendezi meg a BIDF 9. alkalommal a hazai kulturális élet rangos és közönségbarát nemzetközi filmes eseményét.

Budapesten 5 egészestés versenykategóriában várják a versenyfilmek meghívott alkotói és 100 Civil Nagykövetük országszerte a hazai közönséget, akiknek csak a BIDF-en nyílik alkalmuk arra, hogy a sokszorosan díjnyertes, a valóságot a művészet erejével ötvöző filmeket láthassák. A BIDF során 30 nemzetközi zsűritag dönt arról, hogy az Oscar jelölt, Európa-díjas, Velence, Berlinale, Sundance fesztiválokon díjazott filmek közül melyek lesznek a fesztivál nyertes alkotásai. Minden vetítés után beszélgetések lesznek az adott film által felvetett téma szakértőivel.

A fesztivál Budapesten a Cinema City Mammut moziban, és 9 másik város mozijában (Debrecen, Eger, Jászberény, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém) várja a kedves nézőket.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS