Vandana Shiva – Kartikey Shiva: Egység kontra 1% • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Vandana Shiva – Kartikey Shiva: Egység kontra 1%

A hamis illúziók felszámolása, a szabadság magvainak elhintése

Az emberiség túlélése válságba került, amelyért Vandana Shiva, a világszerte elismert indiai környezetvédelmi aktivista, valamint szerzőtársa, Kartikey Shiva a jelenleg domináns gondolkodási és életviteli modellt teszik felelőssé. Úgy vélik, hogy a vég nélküli gazdasági növekedésen, az üzleti érdekek elsőbbségén és a kapzsiságon alapuló, kinyeréscentrikus fejlődési modell nemcsak ökológiai értelemben ássa alá az életet támogató feltételeket, hanem társadalmi szempontból is. Mindez válaszút elé állít bennünket: rohanhatunk tovább a szakadék felé, esetleg más bolygókra is tovább vihetjük a gyarmatosítás pusztító mintáit, de dönthetünk úgy is, hogy „a bolygóról és egymásról gondoskodva életben maradunk, megújítjuk a Földet és közös emberségünket”.

A világunkat a profit hajszolása és a folyamatos gazdasági növekedés, az uniformizálódás, a monokultúrák, a megosztottság, az egyenlőtlenségek növekedése és a monopóliumok kialakulása a külső kontroll irányába tereli. Ezek a folyamatok életünk minden aspektusát átszövik, legyen szó a pénzügyekről, az élelmiszer- és energiatermelésről, információról, egészségügyről, vagy akár az emberi kapcsolatokról.

A szerzők egyértelművé teszik: a jelenlegi rendszer elsősorban az azt irányítók érdekeit szolgálja a többségi társadalom és az egész bolygó kárára. Hogyan lehetséges ez? A szerzőpáros szerint a tudatosan felépített illúziók teszik mindezt lehetővé. Az algoritmusok irányította képviseleti demokrácia és a fogyasztói kultúra a szabadság hamis illúzióját kínálja. Szétválasztják az embereket a természettől és egymástól, elterelik a figyelmüket „a nehézségeik valódi okairól, megakadályozva, hogy szerveződjenek és a kezükbe vegyék a dolgokat a Föld védelme, a társadalmaink újjáépítése, a gazdaság feletti irányítás visszaszerzése és a demokrácia visszaállítása érdekében”.

Bár a szerzők meglehetősen borús képet festenek a jelenünkről, a könyv végkicsengése egyértelműen pozitív és reményteli. Véleményük szerint a vég nem elkerülhetetlen, és dönthetünk úgy, hogy „otthagyjuk a tudatosan felépített gondolati sémák világát, és felszabadítjuk magunkat azon erők és paradigmák alól, amelyek ezeket ránk kényszerítik”. Ráébredhetünk arra, hogy mi is a földi közösség tagjai vagyunk, és bennünk rejlik a lehetőség a regenerálódásra és megújulásra. Csak tudatosítanunk kell magunkban Gandhi szavait: „Legyünk mi a változás, amit látni szeretnénk a világban!”, és ezzel „megteremtjük a remény, a szeretet és az együttérzés alapjait”. Talán még nem késő visszafordulni és az illúziók helyett a valódi szabadságot választani.

A könyv meglehetősen szenvedélyes, radikális hangjával és tartalmával nemcsak a földi élet jövőjéről szóló diskurzust színesíti, hanem a saját maga által meghatározott célt is teljesíti: igyekszik ráirányítani az olvasó figyelmét egy merőben más perspektívára, segít a gondolkodásbeli béklyók levetkőzésében, ami végső soron egy teljesen új, reményteli utat jelölhet ki az egész bolygó és a részét képező emberiség számára.

*

Vandana Shiva világszerte elismert környezetvédelmi aktivista, a közgondolkodás meghatározó alakja, a Nemzetközi Globalizációs Fórum [International Forum on Globalization] és a Slow Food mozgalom egyik vezetője, a Navdanya Alapítvány és a Tudományos, Technológiai és Ökológiai Kutatási Alapítvány [Research Foundation for Science, Technology and Ecology] igazgatója, aki fáradhatatlanul harcol a gazdálkodók, a földművesek és a nők jogaiért. Számos nagy hatású könyv írója és szerkesztője.

Kartikey Shiva környezetvédelmi aktivista, „a hamis illúziók felszámolója, a szabadság terjesztője és a fény követe”.

 

 

Az Egység kontra 1% című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiadoés podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS