40 év a dobok mögött • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

40 év a dobok mögött

Nemrégiben jelent meg a közismert pécsi zenész, Sár József önéletrajzi könyve. A kötet betekintést ad a szerző pályafutásába, a gyermekkori első impulzusoktól kezdve egészen napjainkig. A fotókkal illusztrált könyv nagy erénye, hogy a személyes történetek mentén az olvasó megismerheti a pécsi és a hazai rockzenei élet „kulisszatitkait”, a műfaj szereplőit, valamint a zenész-létnek mintegy keretet adó rendszer mechanizmusait is.

A könyv beszédes fejezetcímei és alcímei előrevetítik az adott életszakaszok történéseit, azonban ez csak a jéghegy csúcsa: a gördülékeny stílusban, olvasmányosan, élményszerűen bemutatott személyes történetek filmre kívánkoznak. Lássunk pár fejezetet a könyvből: a Paróka, partvis, fakanál az iskolás kort idézi meg, az 1960-as évek végét, amikor a lakásban található tárgyak léptek elő hangszerekké, a partvis volt a gitár, a párna a dob, a fakanál a dobverő. Az Első élményeim a nagyközönség előtt, a dobok mögül… fejezet az első „flow-élmények” átélését, a zenei élet hírességeivel történt megismerkedéseket idézi fel. Az 1980-as években következtek a bárzenekarok, az emlékezetes éttermi zenélések, olyan ikonikus helyszíneken, mint az uránvárosi Olympia étterem, a sikófoki Ezüstpart. A sok történet, közöttük például a Pécsett turnézó Uriah Heep tagjaival való találkozás. A Vendéglátós évek vége… cím egyben egy új korszak kezdetét jelzi: országos tehetségkutató, majd bulgáriai szereplés, hatalmas sikerrel. Egy sajnálatos tragédia következett a szerző életében, majd nagy akaraterejének is köszönhetően jött a folytatás, olyan zenekarokkal, mint a Klán, a a PMD, a Stoni Blues Band, és színházi munka a Pécsi Balett produkciója részeként. CD-felvételek, sok-sok zenélés és alkotó tevékenység jött ezután, nagykoncertekkel és örömzenélések sorával, külföldi fellépésekkel megkoronázva. Mindez már az 1990-es és a 2000-es években. S végül következnek a közelmúlt eseményei és zenekarai, új irányokba tett zenei kirándulásokkal: az Ábris Trióval, a Djeddel, a világzenében mozgó Kárikittyom Anticeleb Orchestrával, vagy a Rockolyával; újabb CD-felvétellel, valamint tanítással.

Mindez csak a távirati stílusú ízelítő, a könyvet a szó szoros értelmében nem lehet letenni. Olyan mintha mi, olvasók személyes részesei lennénk a történeteknek, mintha mindig ott lennénk Sár József mellett és mi is átélnénk mindazokat, amiket könyvében leír. Koszits Attila rockzenei szakíró bevezetője és a szerző előszava valamint záró gondolatai adnak keretet a 120 oldalas kötetnek. Minden zenekedvelő polcán ott a helye.

A teljességhez hozzátartozik, s ez a könyvben is többször említésre kerül, hogy Sár József a zenélés mellett egy más szakterületen is maximálisan otthon van, ez pedig a rovarkutatás. Számos Dél-Amerikai tanulmányútja és hazai vizsgálatai során komoly tudományos eredményeket ért el. Munkásságának ez a része folyamatosan dokumentálásra kerül, szakcikkek formájában, valamint az élmények bemutatásával a Bogaram: Brazília című könyvben. Az Igaz történetek az állatparadicsomból című munkája az állattartás felelősségére hívja fel a figyelmet, az emberséges bánásmód fontosságára. Érdemes kézbe venni e munkáit is – így tudjuk leginkább megismerni a szerzőt.

*

40 év a dobok mögött
Kiadó: Pécsi Könnyűzenei Egyesület
Kerényi Nyomda, Szekszárd, 2022.
ISBN 978-615-01-5037-6


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS