A rezervátum • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

A rezervátum

 

2025-ben egy addig ismeretlen törzset fedeztek fel a Mecsek egyik völgyében, a Jakab hegytől északra. Az első hetekben még egy veszélyes hajléktalan bandáról cikkeztek az újságok, amely kezdetleges fegyverekkel levadássza a Mecsek kisebb-nagyobb vadjait, kirabolja az arra járó turistákat.

Néhány hatósági intézkedés után azonban kiderült, hogy ezek az emberek nem magyarok, a feltételezések szerint egy Dél-Amerikából származó idegen nyelvet használtak, angol szavak keverésével. Kezdetleges törzsi életet folytattak.

A hír szenzáció lett a városban: egzotikus törzs él az erdőben. Valóságos zarándoklat indult meg a völgybe, melynek pontos helyét a hatóságok természetesen eltitkolták, ám az emberek szájhagyomány útján odataláltak. Ezek a zarándoklatok rendre atrocitásokkal végződtek, a törzs meglehetősen agresszíven viselkedett a szenzációra éhes kirándulókkal. Ebből kifolyólag hamar csökkent az érdeklődés a törzs iránt.

Ekkor külföldi és hazai szakemberek köztük neves kultúrantropológusok segítségével kezdték vizsgálni az embercsoportot. Az egyikük be is költözött a törzsbe, hogy résztvevő-megfigyelő módszerrel vizsgálja annak működését.

Az így készült tanulmányokból kiderült, hogy a törzs tagjai vegyesen férfiak és nők voltak, és majdnem mind középkorú. Spanyol-portugál-angol keveréknyelven beszéltek, Kultúrájuk gyakorlatilag nem volt, minden idejüket lefoglalta a táplálékszerzés. Vallásuk kezdetlegesnek volt mondható: egy kamerának látszó istenhez imádkoztak esténként. Ezek az alkalmak általában úgy néztek ki, hogy a törzs tagjai egyenként a kamera elé járultak, ahol a saját nyelvükön néhány szavas fohászt mondtak el. Az imák megközelítően így hangoztak magyarul: „Híres (ember) vagyok, ments meg/ki innen! Voksolj/igényelj (kívánj?) engem!”

A táplálkozáson kívül néha szexeltek, általában feszültség levezetés céljából. Monogámiát, szorosabb kapcsolatokat nem tapasztaltak a kutatók a törzs tagjai között. A második évben a belterjes szaporulat révén növekedésnek indult a populáció.

Hogyan kerültek ezek az emberek a Jakab hegy közelébe? Sokáig nem lehetett tudni.

2030-ra azonban hosszabb kutatómunka után kiderült, hogy ezek az emberek egy Dél-Amerikai kereskedelmi tévé „Celeb vagyok, ments ki innen!” című műsorának otthagyott szereplői. Ezt a műsort a Mecsekben forgatták, ám abban a távoli országban, inkább olvastak az emberek és teljesen hidegen hagyta őket a műsor. Esténként egyetlen szavazat se érkezett a szereplőkre, így aztán a csatorna levette a képernyőről a műsort, sőt annyira deficites volt az egész projekt, hogy a szereplőket se vitték haza. Ők ottmaradtak a Mecsekben, és megpróbáltak életben maradni.

Diplomáciai kapcsolatok révén próbálták hazatoloncolni a törzset, de mind a tévé, mind az ország elhatárolódott az efféle ötletektől. Többkörös tárgyalás, alkuk sem tudták előmozdítani ezt az ügyet. Nekik nem kellenek azok az emberek. Megvannak nélkülük. Csináljanak velük a pécsiek valamit.

2037-ben hivatalosan és létrehozták a Celeb-rezervátumot, egy 6,7 négyzetkilométeres területet, ahol a törzs él, növekedik és a hatóságok segítségével fejlődik.

Múlt héten például a celebek felfedezték a tüzet.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS