Zsolnay Piknik – a fűben heverészés magas foka! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Zsolnay Piknik – a fűben heverészés magas foka!

Pécs első vérbeli tavaszi fesztiválja minden évben a Zsolnay Piknik, amely során a Zsolnay Negyed parkjában piknikpokrócokon élvezhetik a látogatók a kulturális és gasztronómiai csemegéket. Május 20-21-én közel 40 programmal várják az érdeklődőket, köztük Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertje, Hajdu Steve stand up show-ja és Nikola Faller Land Art performansza.

 

Kiemelt (belépődíjas) programok

Az egész napos ingyenes programok mellett három kiemelt előadással is várják az érdeklődőket, amelyek belépődíjasok. A fesztivál felvezetéseként május 19-én látható a MÚVILÁV – Majdnem, mint a filmeken című zenés-filmes színdarab Trokán Nóra és Klem Viktor főszereplésével. Május 20-án a Kollár-Klemencz Kamarazenekar mutatja be legújabb, A folyó című lemezét. Május 21-én pedig Chanson Elysée címmel francia sanzonest hallható Csemer Boglárka és Kárász Eszter előadásában, hatfős zenekari kísérettel.

 

Gyerekeknek

A gyerekeket várja Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar interaktív koncertje Játszóházi rokkendroll címmel, több előadást tart a Bóbita Bábszínház, lesz buborékbűvölő workshop és baba-mama jóga is. A MintaPinty Zenekar előadásának címe Áfonyka & egyéb Varró Dani dalok, gyerekjátékokkal települ ki a Nevetnikék Alapítvány, lesz lego-duplo játszóház, mesekuckó és Varázsóra előadások.

A Kortárs Junior – Rendhagyó órák sorozata keretében egy rendhagyó tesiórát tartanak az m21 Galériában. A résztvevők és dráma- és táncterapeuta vezetésével képzeletben a kiállítás képeiben mozoghatnak, melyhez a hátteret Szász János: Az elvonatkoztatás fokozatai című kiállítása adja. Másnap rendhagyó drámaórát tart Hornok Máté drámatanár Az elmúlt a 40 év legjobb sajtófotói című kiállításon.

 

Felnőtteknek is

Két nap alatt számos koncert hallható, fellép többek között Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, a Madras Special, az I Am Soyuz, a Ripoff Raskolnikov Band, aZorka és a Kozma Orsi Quartet, továbbá komolyzenei hangversenyeket tartanak a PTE Zeneművészeti Intézet hallgatói. Hajdu Steve Hajdu you do? címmel ad stand up show-t.

Nikola Faller eszéki szobrászművész újra Pécsre látogat. Az Pécs – Eszék 50 éves Testvérvárosi évforduló kapcsán a két város Kulturális Évadot hirdet, melynek első pécsi állomása a Zsolnay Pikniken lesz. Faller két évvel ezelőtt a 48-as téren mutatta meg mi is az a Land Art. Akkor ősszel a falevelek segítségével hozott létre műalkotást, most pedig a Zsolnay Negyed két pontján is hasonlót tervez. A tavaszi időszakban azonban nem falevelekkel, hanem a frissen nőtt fűvel alkot majd. A két alkotás közül az egyik élőben készül majd a közönség szeme láttára.

Rendhagyó tárlatvezetések is lesznek több témában: A Zsolnay lányok titkai és Zsolnay Miklós kalandos életútja mellett Szász János kiállításán és a 41. Magyar Sajtófotó kiállításon is tartanak idegenvezetést.

A Mecseki Uzsonnás Doboz műhelyfoglalkozáson Fazekas Bálinttal és a La Fonte Reggelizővel készíthetik el a résztvevők a saját piknik szettjüket. Tökéletes szendvics és saláta variációk születnek helyi alapanyagokból. (Belépődíjas program!).

Az Amalgam Collection gyárlátogatásán az érdeklődők betekintést nyernek az autómakett készítés érdekes folyamataiba.

Lesz véradás, planetáriumi előadások és Játékok címmel megnyílik a Művészeti Kar Formatervezés Tanszék Keramikus hallgatóinak kirakat-kiállítása.

 

Részletek: https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/zsolnay-piknik-2023

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS