Meghalt Tina Turner • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Meghalt Tina Turner

Svájci otthonában, a Zürich melletti Küssnachtban 83 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Tina Turner amerikai énekesnő. Az Amerikában született sztár az egyik legkedveltebb női rockénekesnő, aki kivételes színpadi jelenlétéről és slágerek soráról volt ismert.

Tina Turner Norvégiában, 1985
(Fotó: Helge Øverås)

Zenei pályafutását első férje, Ike Turner mellett kezdte, az Ike & Tina Turner tagjaként. Az 1970-es években olyan híres slágereket alkotott a zenekar, mint a River Deep, Mountain High vagy a Proud Mary. A páros 1978-ban különvált, ezután Tina megkezdte karrierjének újjáépítését, elsőként az 1983-as Let’s Stay Together című dallal, amelyet 1984-ben a Private Dancer című albuma követett. Tina Turner a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockénekesnőjének számít, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők 100 legnagyobb énekese közé. Albumai világszerte mintegy 200 millió példányban keltek el, és több koncertjegyet adott el, mint bármely más önálló előadó a történelemben. Tina közismert energikus színpadi előadásmódjáról, erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. Utolsó igazán nagy slágere a GoldenEye című 1995-ös James Bond-film főcímdala volt. 2005-ben George W. Bush Kennedy-díjjal tüntette ki a Fehér Házban. Nyolc évvel ezután Turner 2008-ban visszatért a színpadra, hogy megünnepelje pályafutásának ötvenedik évfordulóját. A Tina!: 50th Anniversary Tour a jegyeladásokat tekintve 2008-2009 egyik legsikeresebb turnéja volt.

Többször fellépett Budapesten is, Magyarországon is kiadták Én, Tina című önéletrajzát.

Minden idők legidősebb Vogue-címlaplánya lett, amikor 2013 áprilisában, 73 éves korában a híres divatmagazin német kiadásának címlapján szerepelt. 2013 júliusában kötött házasságot Ervin Bachhal. Még abban az évben megkapta a svájci állampolgárságot és elhagyta az amerikait. Zürich mellett, Küsnachtban élt a házastársával, egészen a haláláig.

Tina Turner utolsó éveiben súlyos betegségekben szenvedett. 2013-ban agyvérzés következtében részlegesen lebénult és újra kellett tanulnia járni. 2016 vastagbélrákot diagnosztáltak az énekesnőnél. Ezenkívül magas vérnyomástól is szenvedett, amely vesekárosodást eredményezett nála. Mivel kevés volt az esély, hogy megfelelő vesedonort kapjon, ezért orvosai mihamarabbi dialízist javasoltak; férje, Erwin Bach végül felajánlotta neki egyik veséjét, melyet 2017-ben sikeresen beültettek. 2023 május 24-én hunyt el otthonában.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS