Kik is azok az Álomfogók? • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kik is azok az Álomfogók?

2002 novemberében a Magyar Könyvklub gondozásában jelent meg Böszörményi Gyula Gergő és az álomfogók című meseregénye, mely a hazai könyvkiadásban ritkán látott, gyors és hatalmas sikert ért el. Olvassák gyerekek és felnőttek egyaránt, s különösen népszerű a pedagógusok, könyvtárosok körében. Köszönhető ez annak, hogy a regény nem a nyugati kultúrák mese- és mondavilágára, hanem a honfoglalás előtti magyar mitológiára épül. Népmeséink elemeit használja fordulatos, a mai gyerekek által is élvezhető, modern stílusban.

A regény népszerűsége megmutatta, hogy nem csupán a nyugatról érkező, óriási reklámkampánnyal és hollywoodi szupermozival „támogatott” történetek köthetik le a gyerekeket, s bírhatják rá őket arra, hogy olvassanak. S hogy ez a felbecsülhetetlen értékű lehetőség ne maradjon kihasználatlanul, 2003 tavaszán a PEOPLE™ TEAM® Alapítvány és a Kréta ingyenes diákmagazin támogatásával életre kelt, verbuválódni kezdett az Álomfogók csapata. E társaság valóban arra adta a fejét, hogy „álmokat fogjon”, vagyis megvalósítsa azt az álomszerű reményt, hogy a magyar gyerekek hazai meséket is olvassanak, s könyveket vegyenek a kezükbe. Sőt, e meséken keresztül értékes, hasznos információkat, az iskolai tananyagot kiegészítő, bővítő tudást kapjanak. Bár a Kréta később kiszállt a révülésből, határozottan éber indokoktól hajtva, az Álomfogó-varázslat életben maradt.

Az Álomfogók „révülésvezetője” Cséplő Noémi, az író felesége és egyben a program koordinátora, gyakorló gimnáziumi tanár, aki remek csapatot hozott össze. Jelenleg az Álomfogók között két szaktanár, valamint művészek, grafikusok, újságírók, programszervezők és Horváth Zoltán web-mester dolgoznak − ők építették fel és működtetik az Álomfogó-varázslatot.

Mi az a varázslat?

Mit neveznek az Álomfogók varázslatnak? Számukra a varázslat nem mágia, boszorkányság, sarlatánság, nem a gyerekek és felnőttek szándékos, manipulatív elbutítása, megrémítése, vagy gyanús eszmék, gondolatrendszerek átadása.

Az Álomfogók varázslat alatt egészen mást értenek. Szerintük (szerintünk) varázslat a mosolyt fakasztó mese, az okosan és mégis szórakoztatóan történő nevelés. Varázslat az is, ha képesek vagyunk a gyerekek figyelmét elterelni a televízió, a számítógépes játékok és más divatőrületek agyzsongító kavargásától, s helyettük értékes irodalmat adunk a kezükbe. Varázslat, ha képesek vagyunk úgy mesélni nekik, hogy közben szórakozva, észrevétlenül tanulnak, sőt, feltámad bennük az igény a további kutatásra, alkotásra, feladatmegoldásra.

Az Álomfogók varázslata tehát igen egyszerű: a magyar mese- és mondavilág kincseit a mai gyerekek számára izgalmasan, élvezhetően feldolgozó történetekkel tanítunk, nevelünk, alkotásra és olvasásra buzdítunk.

Az Álomfogó-varázslat

Az Álomfogó oktatási program (táv-bűbájosképző) postai úton, levelező formában tartja a kapcsolatot a gyerekekkel. Első lépésként az érdeklődők ún. Jurtát, „szakágat” választhatnak maguknak, melybe felvételüket kérhetik. A Jurták – következő számunkban megjelenő − leírásából kiderül, hogy mindegyik kapcsolódik valamely iskolai tananyaghoz vagy bővebb, tudományos, ismeretterjesztő témához.

A pedagógusok és szülők figyelmét felhívjuk rá, hogy a gyerekekhez érkező feladatlapokat szaktanárok állították össze, különös tekintettel arra, hogy az iskolában tanultakat színesen, érdekesen átismételjék, kiegészítsék. Ezért érdemes lesz arra biztatni a gyerekeket, hogy vagy az érdeklődési körüknek megfelelő Jurtát válasszanak, vagy olyat, amiben elmaradásuk van, fejlődniük kell! A jelentkezők a Jurtájuknak megfelelő, szép, igényes kivitelezésű gyűjtőmappát kapnak, melybe a tanév során érkező lapokat illeszthetik. Feladatokat és minden egyéb oldalt rendszeres időközönként postázunk. A küldemények a következőket tartalmazzák:
1. Kb. 6-12 oldal szakanyag, feladatok, megfejtendő rejtvények stb., mely az általános iskola 5-8. osztályos (pl. biológia) tantárgyának ismeretanyagát eleveníti fel, s ad szélesebb rálátást a témára. Ezen kívül számos feladat a népszokások, hagyományok és a történelem emlékeit elevenítik fel. Alapelv, hogy a gyerekeket könyvtárban való kutatásra, „utána olvasásra” vesszük rá.

2. Kb. 6-12 oldal „mese”, kerettörténet, mely a Gergő és az álomfogók című regényből már ismert magyar népmesei motívumok, képek, szórakoztató kalandok segítségével teszi fogyaszthatóvá, izgalmassá a feladatok megoldását. Az egyes epizódok folytatásonként kapcsolódnak egymáshoz, így a tanév végére a gyerek egy teljes meseregény birtokosává válik, év közben pedig (remélhetőleg) szívesen végzi a feladatokat, hogy aztán megkaphassa a következő részt. A regény szerzője, Böszörményi Gyula, ígéretet tett, hogy a tanoncok számára kiküldött folytatásos regényt néhány évig nem jelenteti meg könyv alakban, így azt egyelőre kizárólag az Álomfogó-varázslat tanoncai olvashatják.

3. 8 oldalas „Révülő Krónika”: képek, régi népszokások leírásai, történelmi és egyéb tudományos érdekességek, receptek, rendezvény-hírek, olvasói levelekre válaszok, stb. Ezen oldalak − feladatok nélkül − további fontos ismereteket adnak kultúránkról, történelmünkről, s magáról az Álomfogó-varázslat eseményeiről.

Elérhetőségeink:
Álomfogó-varázslat − Cséplő Noémi
Telefon: (20) 551-32-61, (76) 440-273
Álomfogó-központ:
alomfogok@alomfogo.hu
Postacím: 6061 Tiszakécske, Pf. 83.
Honlap: www.alomfogok.hu

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS