Ferenc József pécsi látogatásai • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Ferenc József pécsi látogatásai

Ferenc József Szent koronával megkoronázott uralkodóként négy alkalommal járt Pécsett. A Pécsi Figyelő korabeli lapszámai a legapróbb részletekig beszámoltak a látogatásokról. A következőkben tudósítás következik ezekről az eseményekről, távirati stílusban.

1880. szeptember 24-én pénteken reggel 8 órakor vonattal érkezett Pécsre az uralkodó. Az állomásról a főtérre hajtatott kíséretével, ahol a városháza előtt az alkalomra megépített diadalkapunál a polgármester köszöntötte. Ezt követően a király meglátogatta a Miasszonyunk rend templomát, majd a Rudolfinumot, a Littke kaszárnyát, utána pedig a Zsolnay gyárban tett látogatást. Fél kettőtől fél négyig a szállásán, a püspöki palotában tartózkodott. A délutánt ezt követően a katonai sátortáborban töltötte. A vacsora este 6 órakor kezdődött a püspöki palotában, majd a belváros nevezetességeit járta végig. Mindenhol hatalmas tömeg éljenezte, lampionok sokasága díszítette az épületeket és a fákat, számos ablakban gyertyák égtek. A középületeket és a magánházakat egyaránt gazdagon feldíszítették, költséget nem kímélve. Este a püspöki palota erkélyéről köszöntötte a tömeget az uralkodó. Szeptember 25-én szombaton a málomi, kökényi, udvardi, árpádi és postavölgyi szőlőkön túli területen hadgyakorlatot tartottak, Ferenc József az egész napot itt töltötte el. A vacsora a püspöki palotában este fél 6-kor volt, majd őfelsége a tiszteletére díszesen kivilágított utcákon hajtatott a vasútállomásra. A Széchenyi téri diadalkapu díszkivilágítást kapott, valamint a Szentháromság szobor mellett lángokból tündöklő magyar címer és korona ékeskedett. Az uralkodó kocsiját lelkes tömeg üdvözölte.

Az 1891-es látogatás alkalmára épült Széchenyi téri díszkapu
A fotót Zelesny Károly készítette

1891. június 21-én, vasárnap vette kezdetét Ferenc József második látogatása Pécsett. Az udvari vonat reggel 7 órakor gördült be a vasútállomásra. Az üdvözlések után a püspöki díszhintón hajtatott végig a virágokkal és zászlókkal feldíszített Indóház úton (Szabadság út), az út végén diadalkapun áthaladva az Ország útra fordult rá (Rákóczi út), majd az Irgalmasok utcáján érkezett meg a Széchenyi térre, ahová az alkalomra egy hatalmas díszkaput építettek. Az út mentén végig éljenző tömeg: diákok, a különféle pécsi egyletek tagjai, kórusok és katonazenekarok sorakoztak fel; mindenfelé virágdíszek, zászlók, az épületek ablakaiból kilógatott szőnyegek pompáztak. A Széchenyi téren felsorakozott a díszszázad, a király szemlét tartott, ünnepi köszöntők hangzottak el. A menet ezt követően a belvárosi plébániatemplomot megkerülve az Iskola utcán át (Janus P. u.), a mai Csontváry múzeummal szemben az alkalomra felépített diadalkapu érintésével a püspöki levéltár épületének boltívén át a Dóm térre érkezett. Harangzúgás, katonazenekarok, díszszázad fogadták az uralkodót, A püspöki palotában tartott fogadást követően Ferenc József megszemlélte a felszentelés előtt álló székesegyházat. Délután pécsi laktanyákat keresett fel, megtekintette a törvényszék új épületét, majd a királyi tábla épületében tett látogatást. Az uralkodó programja ezt követően a Tettyén folytatódott, ahol a Pintér-villa erkélyéről köszöntötte az ünneplő sokaságot. A Tettyére eredetileg népünnepélyt terveztek, de egy hirtelen támadt vihar miatt ez elmaradt. A következő program a városi közkórház felkeresése volt, majd fél hétkor következett a vacsora. Este a Dóm téren kórusok adtak szerenádot az uralkodónak, a székesegyház és a tér épületeinek homlokzatán színes lámpácskák világítottak, az ablakokban gyertyák égtek. Június 22-én hétfőn kora délelőtt Málom térségében katonai szemlén vett részt Ferenc József, majd következett a fő program, a székesegyház felszentelési ünnepsége. A tömeg a környező utcákat teljesen megtöltötte a kitartó csendes eső ellenére. A király délután 2 órakor a Littke pezsgőgyárban, majd a Zsolnay gyárban tett látogatást. A vacsora 5-től 6 óráig tartott a püspöki palotában, majd a menet a vasútállomásra indult, az uralkodó szerelvénye 7 órakor hagyta el a várost.

A király a Tettye forrásház avatásán

Ferenc József harmadik alkalommal 1892-ben látogatott Pécsre. Szeptember 12-én hétfőn reggel 8-tól 10.45-ig Darányban hadgyakorlaton vett részt az uralkodó, Pécsre délben érkezett különvonattal. A püspök fogatán, az út mentén éljenző tömeg előtt haladva tette meg kíséretével az utat a püspöki palotába, ahol az egyházi és világi méltóságok, majd a király köszöntő beszédei hangzottak el. A délután tárgyalásokkal és megbeszélésekkel telt, a miniszterelnök, a pécsi polgármester, valamint miniszterek, gyárosok, kereskedők részvételével. A vacsora fél 6-kor kezdődött, majd utána további megbeszélések zajlottak. Szeptember 13-án kedden délelőtt Kis-Kozár és Misleny térségében hadgyakorlaton vett részt Ferenc József. Délután megtekintette az új katonakórházat, majd a Miasszonyunk rend új polgári leányiskoláját kereste fel, azután a Frigyes laktanyába látogatott el. Fél 5-kor indult onnan a Tettyére, ahol többezer fős tömeg várta. Ekkor került sor az új forrásház felavatására. A vízmű s a városnak vízzel való ellátása igen érdekelte a királyt, a polgármester nem győzte sűrű kérdéseire megadni a választ. A király végül egy díszes emlékalbumba odajegyezte kézaláírását. Este fél 8-tól 300 fáklyás, 700 lampionos, néhányszáz bányamunkás Dawy-lámpával, és 120 tagú férfikórus a városháza elől a püspöki palotához vonult, ahol az erkélyre kilépő uralkodót köszöntötték. Szeptember 14-én szerdán 8-11 óra között hadgyakorlaton vett részt Nagykozár mellett, majd 11 órától Pécsre történt visszaérkezését követően államügyekkel foglalkozott. A vacsora fél 6-kor kezdődött, majd ünneplő sokaság üdvrivalgása mellett, lámpákkal, gyertyákkal, bengáli tüzekkel, mécsesekkel, Dawy-lámpákkal kivilágított utcákon át a vasútállomásra hajtatott, és különvonatával elutazott a városból.

Emlékérem
a hadgyakorlat tiszteletére

A negyedik látogatásra 1901. szeptemberében került sor. Nagyszabású hadgyakorlatot tartottak Baranyában, amelyen a magyar király mellett a román trónörökös is részt vett. Ferenc József különvonata szeptember 12-én, csütörtökön délután fél négykor érkezett Noskovcéra, ahol Széll Kálmán miniszterelnök, valamint Verőce megye és Eszék küldöttsége fogadta. Rövid tartózkodás után vonata tovább indult, s este 6 órakor érkezett Dolnji Miholjacra. Ott egy napot töltött el, majd tovább utazott, már közúton, Görcsönybe. A hadgyakorlat ideje alatt az uralkodó a településen tartózkodott, szállása a Benyovszky kastélyban volt. A hadgyakorlat a tervek szerint szeptember 17-ig tartott volna, azonban az esős időjárás miatt a felázott talaj nem volt megfelelő, ezért 16-án „lefújták” azt. Ferenc József szeptember 18-án, szerdán délután fél kettőkor indult el Pécsre, lovas fogattal. Útközben megállt Pellérden, ahol Brázay Kálmán fogadta kastélyánál. Az uralkodó pécsi programja délután 2 óra után a Hadapródiskola megtekintésével kezdődött, majd onnan kocsira ülve a Szigeti országúton – a járdákon felsorakozott diákok kilométeres sorfala előtt – vezetett útja a Püspöki palotába. A délután fogadással telt, Ferenc József háromnegyed 6-kor hagyta el a palotát, majd ünneplő tömeg által kísérve, a szépen feldíszített Széchenyi tér – Irgalmasok utcája – Országút (Rákóczi út) – Indóház úton a vasútállomásra ment, ahol már várta a különvonat, amelyen elhagyta Pécs városát.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS