Észak-Európa – 31. Dánia: Hillerød • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 31. Dánia: Hillerød

A franciakert részlete a kastéllyal

Mai kirándulásunk alkalmával Dánia egyik legszebb kastélyát, Frederiksborgot látogatjuk meg. A kastély Hillerød központjában helyezkedik el, egy tó, egy vizesárok és egy gyönyörű franciakert ölelésében. Az épület legősibb része II. Frederick uralkodása idején, a 16. század második felében épült – nevét az uralkodó után kapta. Fia, IV. Christian (magyar fordításban Keresztély) holland reneszánsz stílusban építtette át, az 1602 és 1620 közötti években. 1859-ben egy tűzvész következtében a kápolna és néhány terem kivételével szinte teljesen megsemmisült az épület. A helyreállítás a sörgyáros J. C. Jakobsen és a Carlsberg alapítvány jelentős anyagi támogatásával valósult meg 1860 és 1864 között: a kastély azóta ismét az eredeti, Christian-korabeli formájában látható.

Homlokzatrészlet

Az épületben kapott helyet 1878-ban a dán nemzeti múzeum, amely bemutatja az ország történetét, a jelentősebb személyiségek portréit, történelmi festményeket. A látogatók a pompás termeken kívül megtekinthetik a kápolnát is, amely 1671-től koronázások helyszíne volt, valamint 1693 óta az Elefánt-lovagrend „szentélye”, a rend egykori és mai kitüntetettjeinek címereivel. Orgonája 1610-ben épült, Esajas Compenius tervei alapján. A kápolna adott otthont Joachim herceg és Alexandra hercegnő múltidőző külsőségek közepette megtartott esküvőjének 1995. novemberében.

Az angolparkban

A kastélyhoz két kert tartozik. A franciakertet 1720 és 1725 között a kor divatos építésze és kerttervezője, Johan Cornelius Krieger alkotta meg, átmenetet teremtve a kastély és a távolabbi vidéki környezet között. Közepén mesterséges folyó vezet keresztül, melyet többször vízesések törnek meg. Körülötte jobbra és balra szimmetrikusan kialakított kert terül el, virágokkal, fákkal és formára nyírt sövényekkel. A kert eredeti formájában csupán néhány évtizeden át létezett, az 1700-as évek végére a magas fenntartási költségek miatt nagy részét felszámolták. Bő másfél évszázadon keresztül csak vágy volt arra, hogy eredeti formájában visszaépítsék a kertet. A megvalósításra 1993-ban nyílt lehetőség, majd 3 éves munkával Krieger eredeti tervei alapján helyreállították a kertet, mely 1996. június 5. óta újból régi pompájában tekinthető meg.

Az angolpark közvetlenül a franciakert mellett terül el, kanyargós ösvényekkel, facsoportokkal, szabálytalan formájú tavakkal. Itt áll II. Frederick kis fürdőháza, ezt királyi vadászatok alkalmával étkezések céljára használják.

Mindkét kert a nyári időszakban kulturális rendezvényeknek, koncerteknek ad otthont, májustól szeptemberig kishajós kiránduláson is részt vehetünk a tavon.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS