Egy halhatatlan művész • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Egy halhatatlan művész

Hazánk világhírű festője, Munkácsy Mihály műveinek kiállítása február 19-ig volt megtekinthető a Pécsi Galériában. A Képek Amerikából elnevezésű tárlaton Pákh Imre amerikai – magyar származású – tulajdonos jóvoltából olyan szemet gyönyörködtető festményeket láthattak az érdeklődők, mint a Pálmaházban, a Mosó asszonyok vagy a Ballada. A Magyar Nemzeti Galéria felajánlásából pedig megcsodálható volt a bibliai ihletésű Golgota, az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás, de helyet kapott természetesen a mindenki által ismert Ásító inas is. A művész zsenialitását bizonyítja, hogy a látogatóban merőben más érzéseket, hangulatot keltett például egy párizsi szalon finomságát, puhaságát és a kecses nőalakokat, illetve a magyar tanyasi életet, a földeken dolgozó emberek durva vonásait ábrázoló művek. A Munkácsy-képeken kívül Temple a mesterről készített festménye is bemutatásra került (Munkácsy arcképe c.).
A látogatók a helyszínen Munkácsy életútjának főbb mozzanatairól is tájékozódhattak. Ám aki szeretne mélyebben belemerülni a mester különleges életrajzába, és kíváncsi arra, hogyan lett a szegény asztalos inasból világszerte elismert festőművész, feltétlenül olvassa el Dallos Sándor 1957-58-ban írt kétkötetes regényét, amely A nap szerelmese és az Aranyecset címet kapta.

A nagysikerű kiállítás-sorozat 2005 márciusában kezdődött a Magyar Nemzeti Galériában, és még abban az évben Debrecenben is nagyszabású tárlatot szerveztek, amit a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően meg kellett hosszabbítani. Azonban a pécsi kiállítás befejeztével a láncnak koránt sincs vége, ugyanis március 9-étől április végéig Kaposváron lesz megtekinthető számos alkotás és a mester által használt több személyes ereklye is. Úgyhogy akinek esetleg a baranyai megyeszékhelyű tárlatot nem sikerült megcsodálnia, ne csüggedjen, a festményekkel a művész szelleme bejárja az egész országot! (Lásd még a 6. oldalt!)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS