Balogh László - Dr. Lala bohócdoktor - kapta a 2017. évi Jó Ember Díjat

A Káplár László Jó Ember Díjat tizenkettedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány, a hagyományoknak megfelelően a pécsváradi vár lovagtermében 2017. április 29-én, szombaton.

A díjat 2017-ben Balogh László – Dr. Lala bohócdoktor – kapta meg.


Balogh László az elmúlt tizenhét évben közel százezer, kórházban fekvő gyereknek nyújtott segítséget a nevetésterápia módszerével Balogh László bohócdoktor, vagy, ahogy egy ország ismeri, Dr. Lala.

1954-ben született; okleveles artista- és előadóművész. Tanulmányait az Állami Artistaképző Intézetben végezte. Külföldi tapasztalatait ausztriai és svájci cirkuszfesztiválokon szerezte. Tagja volt a világhírű svájci Circus Monty társulatnak is. 1982-től hét éven át az Magyar Televízió és a Duna TV Cigánykerék, Szórakaténusz és Bohóccipő című műsorainak állandó szereplője volt. 2000-ben az ő kezdeményezésére jött létre A Magyar Bohócok A Betegekért Alapítvány, melynek művészeti vezetője, majd kuratóriumi elnöke is lett. Dr. Lala és az alapítvány munkájáról 2014-ben Halász Glória rendező által egy többszörös díjnyertes dokumentumfilm is készült Dr. Lala címmel.

A bohócdoktori feladatokat 2017-től négy kórházban látja el: a Heim Pál Gyermekkórházban, a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, a Székesfehérvári Szent György kórházban és az Orosházi kórházban, valamint heti rendszerességgel látogatja az orosházi Vadvirág Esély Klubot, ami értelmileg akadályozott személyek napközbeni ellátásával foglalkozik.

„Hetente körülbelül 200 gyereket látogatunk meg. Egy nap átlagosan 3,5-4 órán keresztül járjuk a különböző osztályokat: sebészetet, belgyógyászatot, gasztroenterológiát, neurológiát, fülészetet, toxikológiát és onkológiát. Kb. 3-4 percet vagyunk egy betegnél, de ha a helyzet úgy kívánja (főleg a daganatos gyermekeknél) akkor több tíz percig is bent vagyunk a kórteremben.” (Balogh László)

„Nem hagyhatok úgy ott egy gyereket, hogy sírjon, annak nincs értelme, akkor minek mentem be? Sír nélkülem is. Előfordul, hogy közben valami olyat csinál a bohócdoktor, ami nem tetszik a gyereknek, de a bohóc nem adja föl, és visszajön. Mert a bohócságnak ez a lényege: mindig elbukik, de utána mindig föláll. És tovább viszi az ügyet, amíg nem győz. Különben nincsen értelme.”
(Balogh László)

A díjátadást követően – a hagyományoknak megfelelően – a résztvevők a Zengőn, a bánáti bazsarózsák társaságában köszöntötték a 2017. évi jó ember díjast.


Fotók a díjátadórólVissza a kezdőlapra

Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány
Székhely: Kozármisleny, Mikszáth K. u. 24. 7761
Adószám: 18326859-1-02  -  Bankszámlaszám: 50800104-11096568
Baranya Megyei Bíróság nyilvántartási száma: 1532
A Baranya Megyei Bíróság Pk.60.159/2005/6. számú határozatával a közhasznú fokozatot bejegyezte
Alapító: L. Csépányi Katalin
A honlapot szerkesztette: Komlós Attila
www.hetedhethatar.hu