Dretzky Katalin | Töttös Sándor a "Magyar kultúra lovagja"

Kultúra, művészet

Töttös Sándor a “Magyar kultúra lovagja”

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány 1995-ben jött létre azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a XXI. század kihívásaira felkészült nemzetközi közösség létrejöttéhez. Az alapítvány 1999-től adományozza a “Magyar kultúra lovagja” címet.

Budapesten, a Stefánia-palotában tartották a több mint nyolc országból érkezett jelöltek és hozzátartozóik körében az ünnepséget. A kitüntetettek lovaggá ütése a koronaőrök jelenlétében zajlott, az ünnepségen ugyanis látható volt a Szent Korona másolata. A műsorban közreműködött a Honvéd Együttes Férfikara, Nagy Csaba tárogatóművész. A nemzetközi kulturális kapcsolatok keretében először kaptak a kárpát-medencei magyarokon kívül külföldiek is elismerést a magyar kultúra ápolásáért (angol, német, svéd, szlovén).

Töttös Sándor a “Kulturális örökség fejlesztésért” vehette át az ötödik éve adományozott kitüntető címet. Az indoklásban a következőket hallhattuk: “Harminc éve a Zengővárkonyi Hagyományőrző Népi Együttes vezetője. A település szövőkultúrájának felélesztője, a Népművészet Mestere, a tájház létrehozója, a település kulturális fellendítésének megalapozója. Folklórprogramok kialakításával az idegenforgalom fellendítője, a vendégek szakavatott vezetője. A balkáni háború elől menekülőknek otthon biztosítója. Kézművesek és művészek befogadója. Népi együttesek, játszóházak, néprajzi, helytörténeti és népviseleti kiállítások, táborok szervezője.”

Töttös Sándort levélben köszöntötte Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közgyűjteményi és közművelődési helyettes államtitkára a “Magyar kultúra lovagja” kitüntető cím elnyerése alkalmából. “Elismerő köszönetemet fejezem ki elkötelezett, áldozatos munkájáért. Bízom abban, hogy tevékenysége, értékrendje, közösségi elkötelezettsége, szellemisége továbbra is sokak életét gazdagítja, teszi örömökben, élményekben gazdaggá.”

Az ünnepségen részt vett Töttös Sándor felesége, Hevesi Éva asszony, Hevesi Gábor és felesége, valamint jómagam, mint a pécsváradi művelődési központ igazgatója.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Töttös Sándor a “Magyar kultúra lovagja””Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés