Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Elment Fischer János, a Vendéglős (1956–2023)

Pécs vendéglátós életének meghatározó személyisége volt Fischer János: a szakmabeliek és a vendégek egyaránt tisztelték, barátként szerették. A Nádorban töltötte a tanulóéveket, majd a kezdeti munkáséveket, később, a nyolcvanas évek elején már önálló éttermet működtetett: a kedves, családias Fülemüle Kisvendéglőt. Ezt követte az Iparos Kisvendéglő.

1956: „Munkás ököl vasököl, oda sújt, ahova köll!” – 14. rész

A szovjet tankok segítségével uralomra jutott Kádár-rendszer helyi sajtója is – természetesen központi pártutasításra – nagy gondot fordított arra, hogy a munka megindításának szükségességét erőteljesen hangsúlyozza, és ezzel kapcsolatos tudósításokat közöljenek Pécsről, Baranyából. Ezzel összefüggésben a vasárnapi számból a következő cikket közlöm, amely az „Újra megkezdődött a munka” címet viselte.

MIKRO Fesztivál a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az idei évadot is egyhetes fesztivállal zárja a dunaújvárosi Bartók Színház június 4. és 11. között. A tavalyi rendkívüli siker után most másodszorra rendezik meg a MIKRO Fesztivált kamara- és stúdióelőadásokkal. 12 előadást láthat a közönség, s lesz gyerekprogram is. A meghívott produkciókban fellépnek: Balsai Móni, Csernus Mariann, Göttinger Pál, Gyabronka József, Hegedűs D. Géza, Kálid Artúr, Keresztes Tamás, Király Dániel, Medveczky Balázs, Nagy-Kálózy Eszter, Pokorny Lia, Schneider Zoltán, Szűcs Nelli.

Meghalt Tina Turner

Svájci otthonában, a Zürich melletti Küssnachtban 83 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Tina Turner amerikai énekesnő. Az Amerikában született sztár az egyik legkedveltebb női rockénekesnő, aki kivételes színpadi jelenlétéről és slágerek soráról volt ismert.

Négy bemutató és húszéves jubileum – kihirdette 2023/2024-es évadát az Örkény színház     

Az Örkény István Színház a 2023/2024-es évadban négy bemutatót visz színre – két nagyszínpadi és két stúdióelőadást. 2024 nyarán pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatnak be előadást, amely később az Örkény repertoárjára kerül. A jubileumi évadban több rendhagyó programmal készül a közönség számára. Mácsai Pál igazgató a következő évad kihívásairól elmondta: „Számunkra elsődleges a szakmai és világnézeti szuverenitás. Csak így teljesíthetjük a színház feladatait és a közönség tisztességes szolgálatát.”

Az ukrán cirkuszigazgatók a Fővárosi Nagycirkuszban tartották nemzetközi találkozójukat

Az ukrán cirkuszigazgatók a nemzetközi találkozójukat Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban tartották meg május 19. és 21. között. Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója 2023 februárjában az ukrajnai Lvivben megrendezett ukrán cirkuszigazgatók közgyűlésén ajánlotta fel az ukrán cirkuszi szakembereknek, hogy a háborús viszonyok miatt Budapesten tartsák meg a rendezvényt.  

Egy csepp Kína

A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya Elek Lenke elnök vezetésével kihelyezett szakosztályi rendezvényt tartott a X. kerület Monori Center nevű térségében, amelyet China Town-nak is neveznek. A program célja a Wanhao Étterem étel és italkülönlegességének megismerése volt.

Filmfesztiválkörkép

A Kárpát-medence magyar szervezésű filmfesztiváljai mutatkoztak be az I. Savaria Konferencián 2021-ben. Az eseményen a fesztiválok szervezői és vezetői bemutatták a saját fesztiváljuk történetét, küldetését és a filmkultúrában betöltött szerepüket. Emellett olyan témákat érintettek, mint a finanszírozás, az európai támogatási lehetőségek, valamint az animációs film és a képírók helyzete. 

A fotózás az alkotás, a variációk, a lehetőségek tárháza

2023. május 13-án nyílott meg Gyöngyösi Ferenc önálló fotókiállítása, „Ruszin szemmel” címmel, a pécsi nemzetiségi irodában. Ebből az alkalomból beszélgettünk a fiatal alkotóval, aki így vall magáról: Minden művészeti ág felé rendkívül érdeklődő vagyok, ha éppen úgy tartja kedvem, leülök rajzolni, máskor verseket írok, képeim leírását is rendszerint egy-egy idézettel, versrészlettel díszítem, a fotózás mellett a gitár lett a fő hangszerem, mellyel számos fellépésen, versenyen, megmérettetésen estünk át az elmúlt hat-hét év alatt.

Pécs-Eszék: közös kulturális évad

A Pécs – Eszék 50 éves Testvérvárosi évforduló kapcsán a két város Kulturális Évadot hirdet, amely során mintegy 20 közös programot, együttműködést valósítanak meg az év során.

Összes cikk: I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I


A másik Nyolcak – festőnők a magyar képzőművészetben

Kiállítás, Pécs, 2023. május 25 – szeptember 17.

A Pécsi Harmadik Színház májusi műsora

Színház, Pécs, 2023. május

Csontváry kiállítás Budapesten és Pécsett

Kiállítás, Budapest – Pécs, 2023. április 14 – november 5.

Grandiózus és tudatos – júliusban érkezik a pécsi Zsolnay Fényfesztivál

Fesztivál, Pécs, 2023. július 6-9.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. december 31.

LOKART – 2023. június 21. – 25.

Fesztivál, Pécs, 2023. június 21-25.

Műveljük kertjeinket! – MEGHOSSZABBÍTVA!

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27. – 2023. augusztus 26.

Pécsi Fotótavasz

Kiállítás, Pécs, 2023. április-május
Álomnapló (részletek) – 72.

Otthon vagyok a szülői házban, apám, anyám még élnek, a konyhában beszélgetnek. Örülök, hogy köztük lehetek, testvéreimről és a nagyanyámról kérdezek. Mindenki jól van, mondja anyám, nagyanyám még alszik, nemrég kapott injekciót az asztmarohama miatt. Várja meg, lassanként felébred, biztos örülne nekem. Sietek, még az ebédet sem várom meg, mert mindjárt indul a buszom Dombóvárra. Megölelem szüleimet, anyám még kikísér a kapuig, nehezen válunk el, de mennem kell.

Tovább

Emlékezés

összegyűjteni az illékony időt
fűzőt keresni régen kinőtt cipőn
felpróbálni szakadt kabátot
átölelni a rég látott barátot
de homályosuk kép és keret   
itt ott tesz hozzá még a képzelet

Tovább

Vacak Vackor és a keksz

Déli pályaudvar, tele piros, sótartóra emlékeztető műanyag székekkel, amelyek annyival különlegesebbek, hogy nincs igazán súlypontjuk, na meg egyensúlyuk. Soha fel nem boruló székeknek hirdették. Háttal egybeforrasztva, hogy az emberek különállóságát szolgálja.

Tovább

Bennem azóta él Ő

mikor pedig láttam őt,
az ablaküvegben tükröződött,
az arcát láttam – félig elfordulva állt ott
vászonruhája hullámlott
leesém az ő lábaihoz
gondoltam volna akkor

Tovább

Sorsod… Camille Claudel emlékére

Sorsod maga az isteni, égi tehetség
Fényben úszó lelked varázsos világa
Mit nem láthatnak meg sohasem
Eltorzított tudat-porokba fullasztott

Tovább

madaras

ketten ülünk itt 
vén madár
bőrömön harmatdélután
várom az estét 
úgy várom
meghitt itt

Tovább

Navigare necesse est

Ne keresd az üres boldogságot
A semmiben soha nincs semmi
A hullám is csak tengerben
S a féktelen szélben tudja
–  HAJÓ a Szerelem
Az élet ácsolt értelmét

Tovább

Ég-föld között

Gyötrődik egy érzés, ős sejtemig hatol,
nincs már bennem egy se helyén való atom,
mi ne hasadna szét kavargó részekre,
össze-vissza pólusok zavart képében,
menekül.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS