Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

A tanú – Zalaegerszegen

Sírjunk vagy nevessünk, vagy sírva nevessünk – mi kell a tragikomédiához? Kell egy jó kis diktatúra, olyan szocilista fajta, legyen komoly és kibírhatatlan, de azért nevessünk rajta. Böhm György eldöntötte. A tanú (film)sikerét felül nem múlhatja, de a fennvaló segítségére siet és aktualitásba hozza a témát.

Egy város titkai

Kordos Szabolcs különleges fotókkal illusztrált új könyvében Budapest számos szegletének, épületének, ismert és ismeretlen helyének titkait tárja fel. Elvisz bennünket az Anker kupolájába, Pest híres és hírhedt mágnásainak palotájába, vagy éppen a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjébe. Bemutatja az eltűnt városrészeket, az egykor ünnepelt hírességek otthonait, és közben megismerjük azokat az embereket, sorsokat, történeteket, amelyek ezt a várost alakították.

Nemzetközi hallgatói alkotásokkal rukkol elő a Képző az Art Marketen

Rendhagyó módon a Magyar Képzőművészeti Egyetem idén egy különleges nemzetközi válogatással jelentkezik az Art Market Budapesten. A Képző Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárán négy képzőművészeti egyetem – a római, a drezdai, a rigai és a budapesti – hallgatóinak munkáit mutatja be, melyek az EU4Art projekt keretében készültek.

Szélsebesen robog Finnország az energiafüggetlenség felé

Ahogy nemrég a Qubit is megírta, Finnország néhány éven belül teljesen önellátóvá válik a villamosenergia tekintetében. Mika Lintilä gazdasági miniszter egy tévéinterjúban jelentette be, hogy jelentős beruházásokkal fogják megerősíteni a hazai áramtermelést, ezáltal az országnak már májusra sikerülhet lekapcsolódnia az orosz energiáról.

Palotából Parlamentbe

A Habsburg Ottó Alapítvány rendezvénysorozattal emlékezik meg névadója születésének 110. évfordulójáról. A programsorozat nyitó eseménye a Palotából Parlamentbe címmel a Várkert Bazárban megtekinthető fotókiállítás. A 2022. szeptember 30-tól december 1-ig ingyenesen megtekinthető tárlat Habsburg Ottó életét és pályafutását mutatja be.

Takácsné Ambrus Éva csuhévilága – könyvbemutató Székesfehérváron

2022. október 11-én 18 órakor tartják Székesfehérváron a Takácsné Ambrus Éva csuhévilága című kötet bemutatóját. A neves népi iparművész a kötetben szóban és képben bemutatja csuhéfiguráinak készítését lépésről lépésre – úgy, ahogy az alkotó varázslatos tárlatvezetésein elhangzott.

Újabb többszáz magyar fiatal juthat ingyenes európai vonatbérlethez

„Válságok jönnek, válságok mennek, de az európai vonat zakatol tovább. Október 11. és 25. között pályázhatnak ismét a tizennyolc éves európai, így magyar fiatalok is az ingyenes európai vonatbérletekre” – ezt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, a DiscoverEU-program mentora jelentette be csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Soltra Elemér művek kerestetnek

A Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztálya keres intézményi- vagy magántulajdonban lévő műveket Soltra Elemér (1922-2013) festőművésztől a Modern Magyar Képtár dokumentációja és a művész munkásságát – elsősorban az absztrakt műveire fókuszálva – bemutató kiállítása számára.

A Pécsi Harmadik Színház októberi műsora

A Pécsi Harmadik Színház megnyitja kapuit a közönség előtt. A teátrum októberi kínálata igen gazdag és műfajilag változatos: zenés és prózai előadás, nagy szériát megért és vadonatúj produkció egyaránt helyet kapott benne. A részletes ajánló ide kattintva érhető el, az előadásokat összesítő plakát pedig alább tekinthető meg.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 51.

Már közöltem újság-dokumentumot több részben előzőleg a korszak közkedvelt pécsi színészéről, Peterdi (Peterdy) Sándorról (eredeti neve Marianovich, 1855-1917). Most a jutalomjátéka szombathelyi „beharangozását” és az előadás értékelését teszem közzé a Pécsi Napló 1899. január 10.-i száma „Színház és művészet” rovatának „Babérfa és koldusbot” címével, és „– Szombathely, január hava” dátumozásával, a titokzatos „– ei.” tollából. 

Összes cikk: I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I
A német nyelvterület fesztiváldíjas alkotásai a Szemrevaló Filmfesztiválon

Filmfesztivál, 2022. október 6-16.

A Pécsi Harmadik Színház októberi műsora

Színház, Pécs, 2022. október

Festészet mint Szellem

Kiállítás, Budapest, 2022. szeptember 6 – október 8.

Fotók öt földrészről – fókuszban a németországi migráció

Kiállítás, Pécs, 2022. augusztus 22 – november 11.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Képletek és kalandozások

Kiállítás, Pécs, 2021. december 18. – 2022. október 30.

Negyvenöt év Focusban

Kiállítás, Pécs, 2022. szeptember 14 – október 17.

Nem vagyok robot. A szingularitás határain. 

Kiállítás, Budapest, 2022. szeptember 15 – november 27.

Hétköznapi történet

A megtörtént dolgok ott válnak
egyre fájóbb emlékké,
ahol az emberek egymás mellett
kulcsra zárják magányukat.
S a szépnek hazudott nyár

Tovább

Vágyakkal, célokkal, vagy azok nélkül?

Ezen tematikus téma boncolgatása tárgyául választott két fogalom: a vágy és a cél, nagyon széleskörű. Számtalan mozzanatban körülfonja életünket, a születéstől az elmúlásig. A vágy: lelki törekvés, valaki utáni, vagy valamire való vágyás. Nem konkrét, azonnali beteljesülést jelent, inkább egy hosszabb lelki gyötrelmet.

Tovább

(F)ordítok – 48.

Kamarás Klára: Őszi levél…
Ez már a másik ősz… a fáradt.
Szél kerget tört virágot, ágat.
Hová lett az arany lomb,
lángoló, szép levelek
tarka varázsa?

Tovább

Jancsi

Sok családtagról írtam mostanig: nagyanyámról, Albi bátyámról, dédnagyapámról stb., itt az ideje hát, hogy a másik bátyámról, Jancsiról is írjak külön valamit. Hogy eddig miért nem írtam? Ér­dekes kérdés. Csupán azért, mert… Most megfogtak: becsszavamra nem tudom.

Tovább

A Betyár halála

Gimi harmadikban kezdtünk el járni barátommal egy magyar őstörténeti előadássorozatra. Havonta három alkalommal tartották az Ifjúsági Házban, csütörtök esténként. És ha már a városban voltunk, miért ne ültünk volna be valahová? Fiatalok voltunk, bohók, pezsgett a vérünk.

Tovább

Helyre, tétre, befutóra

Véletlenül születtem
S vélhetően
Vétlenül halok meg
De tán nem tétlenül
Éltem le kissé huzatos
Lottó ötös életem

Tovább

Apa

Apa,
kondás-ősünk feltarisznyált
sóval, kenyérrel, varjú-tollal
– balról űzött s tűzött a Nap –
s bakacsizma-kolonccal nyakadban
a Tejút tájait végiggyalogoltad.

Tovább

A megbabonázott puding

Van nekem egy könyvem, valamikor réges régen egy antikváriumban bukkantam rá, és ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy megvegyem, mert olyan finom míves a külseje, maga, mint könyv, magához vonzotta a tekintetem. Pedig semmi különös, drágának sem mondható.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS