Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

2019 után idén újra: PEN!

2023 tavaszán végre újra jön a Pécsi Egyetemi Napok, közismert becenevén a PEN Fesztivál! A Pécsi Tudományegyetem legnagyobb közösségi rendezvénysorozata április 28-án három mozgalmas napra újra felkel álmából, hogy megmutassa országnak-világnak, milyen is pécsi egyetemistának lenni!

Amit hiszünk, amit nem, ahol tévedünk

A hiedelmek végigkísérik az embert egy életen át. Gyerekkorban a felnőttek mindig mondják azokat a hiedelmeket, melyeket ők is megtanultak szüleiktől, nagyszülőktől. Ez egy tévesen alkotott vélemény. Nézzünk csak meg egy párat és véleményezzük is. Késsel nem szabad tejet kavarni, mert véreset ad a tehén. (késsel valóban nem lehet, nem illik a tejet kavarni). Aki rálép a kenyér darabra, éhséget hoz. (ez a kenyér tiszteletére alakult hiedelem. A kenyérnek sohasem volt az ember bővében, hogy azt csak pocsékolhassa. Ha kenyér volt, akkor szinte minden volt.)

40 év a dobok mögött

Nemrégiben jelent meg a közismert pécsi zenész, Sár József önéletrajzi könyve. A kötet betekintést ad a szerző pályafutásába, a gyermekkori első impulzusoktól kezdve egészen napjainkig. A fotókkal illusztrált könyv nagy erénye, hogy a személyes történetek mentén az olvasó megismerheti a pécsi és a hazai rockzenei élet „kulisszatitkait”, a műfaj szereplőit, valamint a zenész-létnek mintegy keretet adó rendszer mechanizmusait is. 

Századunk az alvatlanság kora

A 21. század az alvatlanság kora – vezette fel G. Németh György, c. egyetemi docens a Magyar Alvás Szövetség elnöke az alvás világnapjára szervezett hazai konferenciát, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia  Felolvasó Terme adott otthont. 2023 március 17-én.

Nemes Márton kiállítása a 2024. évi Velencei Biennálén

A hazai gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a jövő évben sorra kerülő 60. Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonja kurátorát és kiállítását. A zsűri a kilenc pályázat közül Kopeczky Róna kurátor és Nemes Márton festőművész Techno Zen című pályázatát nyilvánította a pályázat nyertesének.

Lesújtó látlelet a nők helyzetéről Magyarországon

Magyarország 1982 óta részese annak az ENSZ egyezménynek, ami a nők elleni diszkrimináció felszámolását célozza (CEDAW). Az Egyezmény végrehajtását egy független, nemzetközi szakértői bizottság ellenőrzi. A CEDAW Bizottság március elején hozta nyilvánosságra a magyar állam teljesítményére vonatkozó, soron következő értékelését.

Szóljon a tárogató, szóljon az ének!

2023. március 21-én Pécsett a Civil Közösségek Házában a Baranya-Steiermark Baráti Társaság (BASTEI) összejövetelén Borsós István tárogatóművész tart előadást a hangszer történetéről és készítéséről, a zene nyelvén mesél „A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig” címmel a Dunáról. Az eseményen közreműködik dr. Somodi Imre énekművész.

Werner Arber: A génmódosításnál mérlegelni kell az előnyöket és a kockázatokat

A World Science Forum (WSF) nemzetközi konferencia sorozatot a globális tudománypolitikáról 2003 óta kétévenként Budapesten rendezték meg. A WSF az első tudományos világkonferenciára vezethető vissza, amelyet az UNESCO és ICSU szervezett és 1999-ben Budapesten tartották.

1956: „Munkás ököl vasököl, oda sújt, ahova köll!” – 13. rész

Kádár (Czermanik, Csermanek) János (1912-1989) és kormánya a munkásság támogatásának megnyerése céljából – az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére – béremelési rendeletet hozott. Ezt a jóléti intézkedést természetesen a fő helyen, az első oldalon ismertette a lap. A cikk a „Tíz százalékkal emelkedik a munkások fizetése” címet viselte, és így közölték.

Geovízió

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk– állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit. A szerző könyvében a korunkat jellemző legfontosabb fogalmak és megatrendek – az összekapcsoltság, a fenntarthatóság, a komplexitás, valamint a születőfélben lévő eurázsiai világrend – megértéséhez kínál egy több […]

Összes cikk: I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I
A Pécsi Harmadik Színház márciusi műsora

Színház, Pécs, 2023. március

Árnyékok és jelek – Anna Mark kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2023. március 9 – április 16.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. december 31.

LOKART – 2023. június 21. – 25.

Fesztivál, Pécs, 2023. június 21-25.

Menyhárt Marcell Dániel: New High Score

Kiállítás, Pécs, 2023. március 10-31.

Műveljük kertjeinket! – Egyedülálló Bukta Imre kiállítás a Godot-ban

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27. – 2023. április 30.

Párhuzamos tendenciák

Kiállítás, Pécs, 2023. március 10 – április 3.

Színek, formák, fények

Kiállítás, Pécs, 2023. március 8-31.

Színerő – Léptékváltás X.

Kiállítás, Pécs, 2023. március 2 – április 2.

Mi élt, és meg nem halt

Szervátiuszokra emlékezve
Sokan látták, elalszanak ott a fák.
Ők azt gondolták, talán csak tettetik,
mindegyik utolsó érintésre vár,
s látó kezekre az élet telein.
Mikor a látomás kelleti magát,

Tovább

Cseh Tamás fejfája

Előre vitte az útja,
a holtak völgyébe zárta,
száll a síri csend felette,
itt-ott felhangzik éneke

Tovább

Reggeli sötétség

Reggel hét óra, és olyan sötét van, hogy
azt hiszem, még javában az éjszaka
mélyén járunk, kelekótya kismacskám
ébreszt, jelzi nekem, hogy ő bizony már
éhes!

Tovább

Álomnapló (részletek) – 65.

Felsőkövesedre utazok, nyugdíjasként szeretnék tanítani első munkahelyemen a pusztai iskolában. Nagyon megváltozott a település, emeletes házak nőttek a régi fehérre meszelt cselédházak helyén. Az iskola is alaposan megváltozott, egyetlen tantermében modern felszerelések vannak, írásvetítő, modern számítógépek vannak.

Tovább

Fűzfa-lányok

Fűzfalányok
dús hajukba
titkon friss
madárdalt
fontak

Tovább

Hajnalok partján

Állok a hajnalok partján
a felkelő Napra várva,
hol talmi csillagok tartják
a tegnapot mára zárva.
Zaklatott idő, furcsa csend,
magába fogad a jelen,

Tovább

Amnézia

Havat seperek a kapum előtt. Tavaly ilyenkor már virágoztak az almafák (ma reggel dobta ki egyéves fotómat a fész), most pedig, március közepén, még mindig havazik. Szemközt Lujzi, a szomszédasszony is seper. Úgy látszik felgyógyult a covidból. Vagy az nem ő volt?

Tovább

Körforrás

Vajon meghal-e
A folyó, mikor
A tengerbe zúg?
Vajon kerge létem
Elfogy-e, mikor
Az öledbe fúl?

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS