Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Csirkefej másodszor a Harmadikban

Bő három évtizeddel ezelőtt, a Vincze János által rendezett Csirkefej revelatív erejű színrevitelével alapozta meg igazán máig ható országos hírnevét és elismertségét a Pécsi Harmadik Színház; ettől a bemutatótól számítják a teátrum megszületését.

Tristan Petitgirard: Válásguru

A szakítás soha nem kellemes, ebből csinál diszkrét üzletet a Válásguru ügynökség alapítója, aki a szépen jövedelmező szakítócégből nagyot szakít. Ügyfelei megbízásából vállalja, hogy helyettük mondja ki a végső szót és hagyja el azok párját. Válást közvetít.

25 éves a Hetedhéthatár

25 évvel ezelőtt, 1997. december 5-én jelent meg Pécsett a Hetedhéthatár című közérdekű magazin első nyomtatott száma. Az évforduló alkalmából baráti találkozót szerveznek a lap szerzői, akik a rendezvényre minden kedves olvasót és érdeklődőt szeretettel várnak.

Világklasszis sportolók vehettek át díjat a MEFS Gáláján 

Az Uránia Filmszínházban megrendezett eseményen a világversenyeken kitűnően szereplő egyetemistákat díjazták. Így például a kajakos Lucz Anna (Budapesti Gazdasági Egyetem), az úszó Milák Kristóf (Edutus Egyetem), a vívó Pusztai Liza (Eötvös Loránd Tudományegyetem), az úszó és életmentő Verrasztó Evelyn (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) és az uszonyosúszó Senánszky Petra (Debreceni Egyetem) érdemelte ki – többek között – az Év Egyetemi Sportolója díjat. 

Figyelek és megpróbálok hallgatni…

A figyelés nehézkes folyamatait azt hiszem mindenki átélte élete során. Ki rövidebb ideig, ki hosszabban, ugyanis mindenki járt iskolába, ahol aztán a diák egyik fő feladata a figyelés, ezen keresztül a tanulás volt. A tanulók azonban különbözőek, mert ugye volt, aki rendesen figyelt. Volt olyan tanuló is, aki úgy tett, mintha figyelne. Volt, aki sohasem figyelt, csak rendetlenkedett, piszkálta tanuló társait.

Köszönet – 25 éves a Hetedhéthatár

Hat éve ismerem a Hetedhéthatár közérdekű magazint. Tárt karral fogadott. Évekig nem találkozhattam velük személyesen, elfoglaltak kötelezettségeim, messze van, anyagi lehetőségeim is korlátozottak. Pécsen háromszor jártam eddig. Egyszer egy keresztény istentiszteleten vettem részt.

Megjelent a Mandoki Soulmates magyar nyelvű, hazai és világsztárokat szerepeltető lemeze!

A világhírű zenei producer, kitűnő multi-ütőhangszeres, egyben dalszerző-énekes, Leslie Mandoki debütál „Magyar Képek” című gyönyörű, egyben mély kérdéseket felvető zenei eposzával, amely többek közt Bartók Béla műveiből merített.

Átadták a 2022 évi Prima Primissima díjakat

Ebben az évben a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki a Prima Primissima díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették.

Hantai és Pécs

Hantai Simon 1941–1948 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mestere volt Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla. 1943 augusztusában főiskoláskén a Pécsi Művésztelepen alkotott és műveivel szerepelt a művésztelep kiállításán, melyet a ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumának földszintjén nyitottak meg.

Mi köze a Fényfesztiválnak a Nobel-díjhoz?

Nagy megtiszteltetés érte a Zsolnay Fényfesztiválok visszatérő fényművész csapatát, a Koros Design-t: a tavalyi pécsi fesztiválon debütált alkotásuk Stockholmban mutatkozhat be, a Nobel-díjasok ihlette Nobel Week Lights rendezvényen. A Zsolnay Fényfesztivál a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával együttműködésben segítette létrehozni a Koros Design CONNECTED / ÖSSZEKÖTVE című fényalkotását, ami 2021. őszén a kar új campusának megnyitója alkalmával először Pécsett került bemutatásra.

Összes cikk: I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I
A Magyar Plakátmagány Társaság kiállítása a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2022. december 6 – 2023. január 31.

A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

Színház, Pécs, 2022. december

El Greco kiállítás Budapesten

Kiállítás, Budapest, 2022. októbe 28 – 2023. február 19.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Lírai absztrakció és A tavasz tizenhét pillanata

Kiállítás, Pécs, 2022. november 10. – 2023. január 31.

Műveljük kertjeinket! – Egyedülálló Bukta Imre kiállítás a Godot-ban

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27. – 2023. április 30.

Yoko Ono-kiállítás nyílik november 27-én a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27 – 2023. február 18.

Zsigrai Eszter: Nyomorom gyomokban

Kiállítás, Pécs, 2022. november 8 – december 8.

A gyógyulás kertje

szükség van növényre
orvos írja vényre,
váltsd ki patikában,
s ültesd be a kertbe.

Tovább

Mindenféle hidegek

Mindenféle hidegek vannak, én már
nagyon sokfélét megéltem. Felrémlik
emlékeimben 2008 farkasordító hideg tele,
amit a MÁV telepi albérletben töltöttem.

Tovább

Télapó egyszer

Egyszer még eljöhet ez a jó öreg,
az igazi, az örök-vén és vidám,
förgetegen átlátva, mint egy szitán,
akinél a szó nem szájba tett szöveg.
Vele igaz tél, meghitt a fényköteg

Tovább

Az öregek V.

nagyokat
hallgatnak
csend
beszél
helyettük

Tovább

A nyereményautó

Esztergomban, nagyapámék udvarában állt egy öreg diófa. Óriási lombja árnyékot adott a nyári melegben, és kiváló búvóhelyet nekünk, gyerekeknek. A fa alatt nagy asztal állt, előtte kényelmes támlás pad. Sokszor ültünk ezen a padon játék vagy beszélgetés közben.

Tovább

Majd legközelebb

– Szóval, mint mondtam, újítani fogunk. Mégpedig ab ovo, a tojástól, mert azért mégiscsak szégyen, hogy mialatt mindenki újít, reformál, mi, tanügyiek csupán vitatkozunk erről. Hát en­nek vége, beszéljenek a tettek! – hadonászott egyik tanügyi értekezleten a kopasz igazgató.

Tovább

Ürítem poharam a megváltoztathatatlanra

piros és fehér viasz vagyok,
leolvadok a gyertyatartó
repedt pereméről tovább

Tovább

Megfulladtak

Ezer dolgot kipróbáltam már, miközben egyet sem akartam. Bekerültem a focicsapatba, csörgődobos voltam a zenekarban, matekszakkörre jártam, gyűlöltem az összeset, mindnél úgy éreztem, hogy megerőszakolom önmagam, pedig nincs is önmagam, nem tudom, ki vagyok.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS