Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

25 éves a Hetedhéthatár

25 évvel ezelőtt, 1997. december 5-én jelent meg Pécsett a Hetedhéthatár című közérdekű magazin első nyomtatott száma. Az évforduló alkalmából baráti találkozót szerveznek a lap szerzői, akik a rendezvényre minden kedves olvasót és érdeklődőt szeretettel várnak.

Hantai és Pécs

Hantai Simon 1941–1948 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mestere volt Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla. 1943 augusztusában főiskoláskén a Pécsi Művésztelepen alkotott és műveivel szerepelt a művésztelep kiállításán, melyet a ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumának földszintjén nyitottak meg.

Mi köze a Fényfesztiválnak a Nobel-díjhoz?

Nagy megtiszteltetés érte a Zsolnay Fényfesztiválok visszatérő fényművész csapatát, a Koros Design-t: a tavalyi pécsi fesztiválon debütált alkotásuk Stockholmban mutatkozhat be, a Nobel-díjasok ihlette Nobel Week Lights rendezvényen. A Zsolnay Fényfesztivál a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával együttműködésben segítette létrehozni a Koros Design CONNECTED / ÖSSZEKÖTVE című fényalkotását, ami 2021. őszén a kar új campusának megnyitója alkalmával először Pécsett került bemutatásra.

2:22 – ősbemutató a Centrál Színházban december 30-án

December 30-án este 20:22 perckor debütál hazánkban az angol Danny Robins misztikus thrillere a budapesti Centrál Színházban, Puskás Tamás rendezésében. Az idei Whats On Stage Awards-on a legjobb darab díját elnyerő 2:22 (egy kísértettörténet) csodálatos mese, döbbenetes csattanóval. Az előadás adrenalinnal teli estét ígér a nézőknek, ahol titkokra derül fény és szellemekkel lehet (vagy nem lehet) találkozni.

A fölépített templomrom

Szentesről autóztunk délután visszafelé, Szarvasra. Szép napunk volt, sok szépet láttunk, eltettük emlékezetünkbe, föl-fölidéztük az úton. Büszkélkedtünk szarvasi barátainknak is. Egyikük rákérdezett: – Hát az ecseri templomromot láttátok-e? – Zavartan ráztuk a fejünket: – Nem láttuk, de nem is tudtuk, hogy van ilyen.

O/ADVENT: Énekes legekből összeállított online adventi kalendárium

December 1-jétől 24-éig minden napra egy-egy vokális érdekességet tartogató videóklippel kedveskedik közönségének O/ADVENT címmel a Magyar Állami Operaház. Az intézmény honlapján és Facebook-oldalán elérhető, saját gyártású felvételein népszerű rövid ária- és operarészletek, dalok és hangszeres művek csendülnek fel.

A Belmond Orient Express decemberben Európa legvarázslatosabb téli városaiba viszi utasait

Európa legikonikusabb vonata, a Velence-Simplon-Orient-Expressz rendszerint márciustól novemberig közlekedik. A régmúlt korok hangulatára vágyók idén először decemberben is útra kelhetnek a luxusvonattal: a Velencét, Veronát, Firenzét, Bécset és Párizst is érintő utazások résztvevői havas tájakon vonatozhatnak és mesés karácsonyi díszbe öltözött városokat látogathatnak meg.

1956: „Munkás ököl vasököl, oda sújt, ahova köll!” – 10. rész

Ha megnézzük a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Baranya Megyei Intéző Bizottsága és a Megyei Tanács Lapja 1956. november 10.-i száma helyi „hétköznapi” híreinek csokrát (ezek a tudósítások jobbára az újság második – egyben az utolsó – oldalán kaptak helyet), kezdjük a Baranya Megyei Rendőrkapitányság közleményeivel.

A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

Bemutatóra készül a Pécsi Harmadik Színház! December 13-án lesz Spiró György: Csirkefej című drámájának premierje a Jászai-díjas Vincze János rendezésében, 34 évvel azután, hogy először színpadra vitte Pécsett Spiró elementáris erejű alkotását.

A Magyar Plakátmagány Társaság kiállítása a Fészekben

Pócs Péter a hazai és nemzetközi plakátművészet kiemelkedő alkotója, több mint egy évtizede nem volt önálló kiállítása Magyarországon. Igaz, a kétezres évek többségét külföldön töltötte, de munkássága egy pillanatra sem szakadt el az itthonitól. Témái elsősorban az itteni viszonyokból erednek, konokul független szelleme, kritikai, groteszk megjelenítései már régen nem köti semmiféle csoportosuláshoz sem művészi, sem pedig politikai-társadalmi szempontból. Ennek jól érthető megfogalmazása, a sehova nem tartozás deklarációja a Magyar Plakátmagány Társaság megalapítása, melynek Pócs az egyedüli tagja.

Összes cikk: I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I
A Magyar Plakátmagány Társaság kiállítása a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2022. december 6 – 2023. január 31.

A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

Színház, Pécs, 2022. december

El Greco kiállítás Budapesten

Kiállítás, Budapest, 2022. októbe 28 – 2023. február 19.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Lírai absztrakció és A tavasz tizenhét pillanata

Kiállítás, Pécs, 2022. november 10. – 2023. január 31.

Műveljük kertjeinket! – Egyedülálló Bukta Imre kiállítás a Godot-ban

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27. – 2023. április 30.

Yoko Ono-kiállítás nyílik november 27-én a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27 – 2023. február 18.

Zsigrai Eszter: Nyomorom gyomokban

Kiállítás, Pécs, 2022. november 8 – december 8.

Megfulladtak

Ezer dolgot kipróbáltam már, miközben egyet sem akartam. Bekerültem a focicsapatba, csörgődobos voltam a zenekarban, matekszakkörre jártam, gyűlöltem az összeset, mindnél úgy éreztem, hogy megerőszakolom önmagam, pedig nincs is önmagam, nem tudom, ki vagyok.

Tovább

Vágyalom

Szeretném megsimogatni
Selymes bánatod
A körötted zümmögő
Fékeveszett finomságot
A benned szunnyadó álmot

Tovább

Álom

Kint csend, hó, aprókat lüktet
a szív szolid, vasalt abroszán,
ünnepi díszt kóstol a hangulat,
a méz-fahéj, narancsos illattól
pár percre elbódul az óvóhelyi élet

Tovább

Az életerő misztériuma

Múló testedből szárnyas lovak
szülőszobáktól temetőkig
kürtök szavára száguldoznak,
s mit magunkból látni tudatsz: Kincs!

Tovább

Kandúrversek / Szombat reggeli kép

Néma szürkeség, ma
ismét szürke a föld, és
szürke az ég, mintha
a Nap megint elbujdosott
volna, csak a hideg őszi eső
cseppjei surrannak el

Tovább

Csakazértis-mindiglesz

akár az egyszervolt-mindiglesz hetyke 
ki azt hitte csak ő mehet fel hegyre
a csúcs foglalt ne igyekezzen másik
ha nincs teteje épit vagy belevásik

Tovább

Pár hét a sebészeten

Egy hétfői napon kellett Jakab Zoltánnak jelentkeznie a sebészeten. Előzőleg volt különböző vizsgálatokon. A panasza pedig a vizeléssel függött össze. A végén megállapították, vesekövei vannak, melyeket el kell távolítani. Tehát egy műtét miatt jött azon a bizonyos hétfői napon a sebészetre.

Tovább

Álom-vers / Valóság-vers, 1944 és 2022

„Nagyanyám lép ki kávéháza ajtaján
harmincegy, de lehet huszonnégy talán
(anyám még ekkor nem él)
a harmonikást várja a zenészt
még nem tudja hogy ő lesz a hangszere

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS