Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Ismét Pécs nyerte az Internetes Kultúra Fővárosa vándordíjat

21. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, Az Év Honlapja pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre 227 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 68 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a Virágbéke lett.

Útmutató vezetőknek

Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában? Tekintsük intő jelnek a világjárványt! Ma egy vírus okoz fennakadásokat, holnap egy versenytárs üzleti modellje forgat fel egész iparágakat, vagy akár egy mesterséges intelligenciához, kvantum­számítástechnikához, nukleáris fúzióhoz hasonló forradalmi technológia okoz majd komoly gazdasági zavarokat – figyelmeztet Gary A. Bolles, a munka, a tanulás és a szervezetek jövőjének nemzetközileg elismert szakértője. Vágjunk bele a szükséges változtatásokba még ma!

Megkarcolt sorsok – megjelent Kő-Szabó Imre új könyve

Megjelent Kő-Szabó Imre barátunk és szerzőtársunk legújabb e-könyve, Megkarcolt sorsok címmel. A könyvhöz kedvcsinálóként a szerző bevezetőjét idézzük. A megkarcolás olyan sérülési esemény, mint ahogy valaki bosszúból, ért sérelem miatt vagy csak úgy, különösebb szándék nélkül megkarcolja az autómat. Ott marad a nyoma. Ezt a nyomot hurcolja a kijavításig. Újra kell dukkózni az egész karosszériát.

A szép és a rút dicsérete

Két somogyi helyszín Szabó Lőrinc költészetében – A százhuszonkét éve született Szabó Lőrinc (1900-1957) versei közül kettő is somogyi helységnevet visel a címében, 1949-ben keletkezett A földvári mólón című költeménye, 1956-ban pedig az Egy igali ól előtt.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 62.

A második részben a liberális hangvételű Pécsi Napló (1892-1944) a hazai színházi élet egyik korabéli nagy reménysége, későbbi nagyja, Janovics Jenő (1872-1945) színész, színház- és filmrendező, színházigazgató, forgatókönyvíró által alkotott írásának közlését folytatom.

Kertész Attila Liszt-díjas karnagy a pécsi Tüke-díjas 2023-ban

Régen az számított teljes jogú pécsi polgárnak, aki itt született, és akinek a Mecsek-oldalban szőleje volt. Őket nevezték tüke-pécsinek. Ezt a hagyományt elevenítette föl az 1997. július 1.-jén alapított Polgári Kör Pécs Egyesület által létrehozott Tüke Alapítvány 2003-ban, amikor életre hívta a Tüke-díjat azon tekintélyes pécsi polgárok jutalmazására, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak életük során, és dicsőséget hoztak a városnak. Az első díjátadásra 2004-ben került sor. Az idők megváltozott gyakorlata azonban azt a szemléletet erősítette, hogy már nem volt alapfeltétel sem a pécsi születés, sem a szőlőbirtok.

Szarvas István születésnapi köszöntése és könyvbemutatója Budapesten

2023. január 30-án 17.00 órakor kezdődik barátunk és szerzőtársunk, Szarvas István születésnapi köszöntése és könyvbemutatója Budapesten a Fészek Művészklubban. Szarvas Istvánnal beszélget új Kérdeztem – válaszoltak VII. és régi könyveiről Temesi László író, újságíró. 

A lélek, és ami körülötte van

Mi is a lélek? Kezdetleges felfogás szerint az emberi szervezethez, az élettevékenység feltételezett végéig hozzátartozik egy, többé-kevésbé anyagszerű hordozó, amely a testet, a halál pillanatában elhagyja. A lélekről különböző és nagyon sokféle megközelítés él a köztudatban.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

A Pécsi Harmadik Színház nemrégiben közzétett támogatáskérő közleménye nyomán sokan igyekeznek anyagi hozzájárulásukkal segíteni a színháznak. A teátrum a meghirdetett előadásait megtartja, így a februárra tervezetteket is. Sőt!

A Társaság a Szabadságjogokért pert indít Pankotai Lilivel volt iskolája ellen

A Társaság a Szabadságjogokért Pankotai Lili képviseletében pert indít volt iskolája ellen, mert politikai véleménye miatt zaklatták és ezzel elüldözték az iskolából. Hisznek abban, hogy Lili kiállása erőt adhat a tiltakozó pedagógusoknak és diáktársainak, a perrel pedig megmutathatják, hogy a politikai vélemény kifejezése alapjog, amit nem torolhat meg az iskola.

Összes cikk: I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I
A Magyar Plakátmagány Társaság kiállítása a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2022. december 6 – 2023. január 31.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

Színház, Pécs, 2023. február

El Greco kiállítás Budapesten

Kiállítás, Budapest, 2022. októbe 28 – 2023. február 19.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. december 31.

Lírai absztrakció és A tavasz tizenhét pillanata

Kiállítás, Pécs, 2022. november 10. – 2023. január 31.

Műveljük kertjeinket! – Egyedülálló Bukta Imre kiállítás a Godot-ban

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27. – 2023. április 30.

Ruppert János: Intuitív

Kiállítás, Pécs, 2023. január 13 – február 14.

Yoko Ono-kiállítás nyílik november 27-én a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27 – 2023. február 18.

Álomnapló (részletek) – 60.

Soha nem volt a lakásban kutya, de most van. Napok óta beteg, senki sem viszi le sétálni. Nem tudom elviselni könyörgő szemeit, vállalom a feladatot. Sebtében jó melegen felöltözök, dagadt lábaimra felveszem az egyetlen kényelmes megviselt velúrcipőt. Már a tükör előtt a maszkot igazítom az arcomra, amikor melegséget érzek a lábamon, nadrágom is vizes. Szegény kutya előre meghálálta segítő szándékom.

Tovább

Csaroit

Sámánok hangján
mély-tisztán csillogó  kék-lila örvény
mint lelkek zugába rejtett szép virág
Skorpió vigyázta örök a törvény  
hol egyszer időbe fagy a vén világ

Tovább

Fedora típusú kalap

A kalap egy fejfedő, az időjárás szeszélyes mozzanatainak védelmére. Olyan költőt is megihletett, mint Kosztolányi Dezső. Az ő kalapja szerint: „voltam civilfej koronája, / én bús kalap, / koldus és gyászoló kalap.” Ebben a történetben Torda Kázmér, mesterfodrász vall kedvenc kalapja történetéről.

Tovább

Játék a járdán

előbb próbálkoztam imával és sírással
de csak öt percig volt jobb
ilyenkor nagyon fáj önmagamnak lenni

Tovább

Triptichon

Mindennek van széle
A szélnek is vége
Lógj hát le róla
Pont úgy, mint
Egy pont nélküli
Mondat,

Tovább

Impressziók

Dombok zöldjén szalad az érzés
át a langy lejtőn, derekam ívén
fehér kő szisszen mezítláb alatt,
csendből bújik a meredély szava,
kékség súg, elveszni vágyunk

Tovább

Gyónom barátságban

Fogjatok kézen! – vízen állni.
Könnyekkel maszatolt arcom kék,
sárga, – (bíbor?-talanságos).
Értsetek színeimre választ.

Tovább

Már többé nem

Évek óta nem írok már szerelmes
verset, talán, mert maga az érzés
is messze elkerül engem. Bár
kétségtelen, hogy nyugodtabb lett
nélküle az életem

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS