Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Nyolcvankét kutató kapta meg Magyar Tudományos Akadémia doktora címet

Nyolcvankét kutató nyerte el 2022-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédő kutatók kedden vehették át az MTA Székház Dísztermében a rangos cím megszerzését igazoló oklevelet. Az Akadémia új doktorai között 26 nő található, arányuk 32 százalék.

Április 11.: „Bársony nesz inog”

A költészet napján, április 11-én este 7 órakor rendhagyó műsorral várja az irodalomkedvelőket a Pécsi Harmadik Színház. Balogh Robert író-költő meghívására érkeznek a teátrumba pályatársai, kortárs íróink, költőink, hogy újabb vagy régebbi szövegeikből, kedvenc kötetük verseiből, prózáiból, akár színházhoz kötődő alkotásaikból olvassanak fel egy-egy részletet. A fiatalok körében rendkívül népszerű modern műfajok egyike, a slam poetry is helyet kap az esten, sőt, zene is lesz, méghozzá Beck Zoli és a Szélkiáltó együttes két muzsikusának jóvoltából.

Samiha Ayoub Színházi Világnapi üzenete

„Rajtunk kívül senki más nem képes így terjeszteni az életet. Úgyhogy terjesszük együtt a világ és az emberiség érdekében” – szólítja fel a színházművészeket Samiha Ayoub egyiptomi színésznő a színházi világnapra megfogalmazott üzenetében, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) felkérésére írt.

„Az akarat valóban csodát tesz…”

Az emberi sorsok nem egyformák. Mások és mások, sokszor még ennél is bonyolultabbak, sokrétűek, eltérőek, megdöbbentőek. A sors alakítása az egyénen múlik. Seneca szerint: „Akiben akarat van, azt a sors vezeti, akiben nincs, azt sodorja.” Ezt a sodrást kell megakadályozni, ha azt akarod, vidd valamire!

Veronica Squinzi: A Mapei cég sikerének alapja a nemzetköziesedés

Az olasz MAPEI vezérigazgatója a világ egyik vezető építőipari termékgyártója eredményeiről számolt be Budapesten a Zene Házában mintegy félszáz újságíró előtt. Szó esett a világcég 35 leányvállalata közül a magyarról, amely a Mapei Kft. nevet viseli, a cég igazgatója, Markovich Béla beszélt, majd ismertetést kaptunk egy szakemberhiánnyal kapcsolatos kutatásról.

Sikerrel zárult a Színházmentő akció

A Pécsi Harmadik Színház megsegítésére meghirdetett Színházmentő akció sikerrel zárult, és a támogatási kampány végéig, vagyis március 23-án éjfélig – a kampány szabályától eltérően a teátrum számlájára való közvetlen utalással érkező támogatásokkal együtt – 21.316.023 forintot eredményezett.

A Pécsi Harmadik Színház áprilisi műsora

A Pécsi Harmadik Színház áprilisban rendhagyó műsorral várja az irodalomkedvelőket ,,Bársony nesz inog” címmel a Költészet napján. Újra láthatja a közönség a nagysikerű Előttem az élet és a Piszkavas című előadásokat. A X. Színházi Olimpia programjában Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című tündérbohózat elevenedik meg a nagyszínpadon. A felhőtlen szórakozásra vágyóknak Moravetz Levente vígjátékai ígérnek kellemes időtöltést.

A Pécsi Harmadik Színház is csatlakozik a X. Színházi Olimpiához

A Pécsi Harmadik Színház is csatlakozik a 2023-as esztendő legjelentősebb világszínházi eseményéhez, a húsvéttól Szent Iván-éjig Magyarországon rendezendő X. Színházi Olimpiához két határon túli, magyar nyelvű előadás befogadásával.

Sztálin – Dzsugasvili – Koba: a Történelem Szemetje – 1. rész

70 éve halt meg I. Előhang, avagy az ájultan csodált Sztálin emléke ma Joszif Viszarionovics Dzsugasvili, mozgalmi nevén Sztálin, személye körüli embereinek Koba (1878-1953) annyi bűnt követett el, hogy az utód pártvezetés egy egész kongresszuson ítélte el, azóta kutatók, írók, publicisták garmada mutatta ki tanulmányaik, írásaik tömegével, hogy joggal érdemelte ki a „történelem szemetje” megnevezést. […]

2019 után idén újra: PEN!

2023 tavaszán végre újra jön a Pécsi Egyetemi Napok, közismert becenevén a PEN Fesztivál! A Pécsi Tudományegyetem legnagyobb közösségi rendezvénysorozata április 28-án három mozgalmas napra újra felkel álmából, hogy megmutassa országnak-világnak, milyen is pécsi egyetemistának lenni!

Összes cikk: I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I
A Pécsi Harmadik Színház áprilisi műsora

Színház, Pécs, 2023. április

A Pécsi Harmadik Színház márciusi műsora

Színház, Pécs, 2023. március

Árnyékok és jelek – Anna Mark kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2023. március 9 – április 16.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. december 31.

LOKART – 2023. június 21. – 25.

Fesztivál, Pécs, 2023. június 21-25.

Menyhárt Marcell Dániel: New High Score

Kiállítás, Pécs, 2023. március 10-31.

Műveljük kertjeinket! – Egyedülálló Bukta Imre kiállítás a Godot-ban

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27. – 2023. április 30.

Párhuzamos tendenciák

Kiállítás, Pécs, 2023. március 10 – április 3.

Színek, formák, fények

Kiállítás, Pécs, 2023. március 8-31.

Színerő – Léptékváltás X.

Kiállítás, Pécs, 2023. március 2 – április 2.

Álomnapló (részletek) – 66.

Vendégségben vannak nálam V. és az anyja. V-nek szülési fájásai vannak és nálam az én ágyamon gyönyörű kisbabának ad életet. Anyja és a szomszédasszonyom serénykednek a baba és az anyja körül, azt mondják, mentőt sem kell hívni, mert megy minden, mint a karikacsapás.

Tovább

A bennünk rejlő stációk

(A hatodik)
Útjelző tábla az elfordult tekintet.
Az arcokon ott a hazugságok pora.
Ma a market olcsóbban adja az inget.
Ez a szemekbe nyomott forsale-k kora.

Tovább

A fából faragott számítógép

Egy verőfényes reggel Gölöncsér bácsit az áramszolgáltató kisüzemből elbocsátották. Pedig harminc évig szorgalmasan kerékpározott egyhelyben, bekapcsolt dinamóval. A portás fenéken se billentette a kapuban, csak barátja, Huszár Bandi kapott egy irtózatos nagyot az ülepére.

Tovább

Gengelő

József Attilának
Kushad a náthás kór, menedéket a bőrkanapé ád,
elmenekült ugyanonnan a könny, elapadt, kacarászik.
Kussban az éj, araszolva belé kanyarul s belefárad.

Tovább

Ámor útja

Ha a szerelem tenger volna
Én hullám lennék benne
Szaladnék naptól az éjbe
Partról a szikrázó égbe
Halak táncolnának hátamon
Hajókat vinnék a mélybe

Tovább

Borozó a semmi partján

A lugas keresztléces deszkázatáról fáradtak lógtak le a zöld műanyag levelek. A létra alatt egész kupac gyűlt már össze belőlük. A valódi levelek fonnyadtak voltak, sárgák és a peremük felkunkorodott, az élettelenek, a zsírpapírból kivágottak – holtukban is hibátlanok.

Tovább

Mi élt, és meg nem halt

Szervátiuszokra emlékezve
Sokan látták, elalszanak ott a fák.
Ők azt gondolták, talán csak tettetik,
mindegyik utolsó érintésre vár,
s látó kezekre az élet telein.
Mikor a látomás kelleti magát,

Tovább

Cseh Tamás fejfája

Előre vitte az útja,
a holtak völgyébe zárta,
száll a síri csend felette,
itt-ott felhangzik éneke

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS