Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Magyar design – 10+1 kísérlet

Magyar design – 10+1 kísérlet címmel nyílik kiállítás a Fészek Galériában 2021. november 2-án. A kiállítás az 1972-ben szintén a Fészek Művészklubban rendezett Magyar design (10 kísérlet) című tárlatra reflektál. Az 1972-ben Pohárnok Mihály által probléma felvetésként kezdeményezett kiállítás fókuszában a funkcionalizmus, a rendszerelvű tervezés, a gyárthatóság kérdései és a társadalmi igények figyelembevétele állt.

Artus Lakók – Az Artus Kortárs Művészeti Stúdió alkotóinak kiállítása

A Goda Gábor vezetésével 1985 óta működő Artus Kortárs Művészeti Stúdió egyszerre jelenti a 2000 négyzetméteres gyárépületből kialakított stúdiót, az itt alkotó 30 művész interdiszciplináris kollektíváját, valamint az egyesületet, mely mindehhez az infrastrukturális hátteret adja.

Így utazik a magyar Z generáció

A Z generáció (a 90-es évek végétől a 2010-es évekig születtek) csoportja világszinten nézve is meglehetősen homogén: ugyanazokat a zenéket hallgatják, ugyanazokat a tartalmakat fogyasztják az interneten és ugyanazok hatnak rájuk. Az okoseszközökön kívül kevés tárgyi dologra költenek, inkább utazásokat, élményeket gyűjtenek. A csehországi székhelyű Kiwi.com online utazási technológiai vállalat – amelynek weboldalán napi ötvenmillió légijárat-keresést hajtanak végre – saját adatai alapján felállította a hazai Z generációs utazó profilját. 

Ezen a napon halt meg Paul Cézanne

Paul Cézanne halálának évfordulójára nem a mindenki által ismert életrajzzal vagy a művész festői korszakaival emlékezem meg, hanem kevésbé köztudott barátságával, ami Émile Zolához kötötte. Megvallom őszintén, hogy Zola A mestermű című regényét, amelynek egyik főszereplője maga az író, a másik pedig barátja, Paul Cézanne, csak most, ezen írás kapcsán olvastam el.

Interjú az interjúkészítésről

Több mint 3000 hátrányos helyzetű gyermek tanulhatott zenét egy éven keresztül a Szimfónia Program – „Mindenki szívében van egy dallam” keretein belül. A program zárókoncertjét október 12-én tartották Budapesten, a Belügyminisztérium aulájában. A zárókoncert díszvendégei között volt a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete és a Magyar Konyha Gasztrokulturális Magazin szerkesztőbizottságának elnöke.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 31.

Közös autó
Utálok a feleségem után beülni az autónkba, mert mindent vissza kell állítanom az eredeti helyére.
A visszapillantó tükröket, az ülést, a légzsákot…

Virág Barnabás: A fociról mindenkinek van véleménye, lassan hasonló lesz a monetáris politika

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg Budapesten a Mariott Szállóban hibrid formában a 2018-ban Prima Primissima díjat nyert Portfolio a gazdasági szakemberek csúcstalálkozóját, ahol gazdasági döntéshozók, vállalati vezetők, uniós szakértők, gazdaságpolitikusok, hazai és külföldi piaci elemzők találkoztak és cseréltek véleményt a világ és az ország kilátásáról nyolcórás időtartamban a Budapest Economic Forumon. Három előadást ismertetek az elhangzottakból.

A Bizottság azt javasolja, hogy 2022 legyen az ifjúság európai éve

Ursula von der Leyen elnöknek az Unió helyzetéről szóló 2021. évi beszédében tett bejelentése nyomán a Bizottság a mai napon hivatalos javaslatot fogadott el arról, hogy 2022-t nyilvánítsák az ifjúság európai évévé. Európa számára fontos, hogy a fiatalok jövőképpel rendelkezzenek, illetve kellő szerepvállalásra és részvételre törekedjenek, hiszen csak így tudunk jobb, környezetbarátabb, befogadóbb és digitálisabb jövőt teremteni.

A Pannon Filharmonikusok írt indulót a pécsi Csörgőlabda Csapatnak

A Pannon Filharmonikusok rendkívül fontosnak tartja, hogy minden társadalmi csoport hozzájuthasson a zenehallgatás koncerttermi élményéhez. A zenekar éppen ezért indította útjára a „Még1esély” koncertsorozatot a Kodály Központban azok számára, akik mozgásukban vagy szociális kapcsolódásukban korlátozottak (idősotthonokban élők, szellemi fogyatékossággal élők, anyagilag rászorulók), vagy olyan fogyatékossággal élnek, amely megnehezíti a koncertlátogatást.

Makovecz Imre stílusában épült pavilonnal mutatkozik be Magyarország a Dubaji Világkiállításon

Október elején nyitotta meg kapuit az Expo 2020 Dubai, amely közel 200 kiállító ország részvételével várja a látogatókat fél éven keresztül. Ez az első világkiállítás, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg, Dubaj 25 millió látogatót vár szerte a világból – derül ki a hazánk hivatalos képviseletét ellátó Expo 2020 NKft. tájékoztatásából.

Összes cikk: I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I
„Alakváltás” – Nemes Csaba kiállítása az m21-ben

Kiállítás, Pécs, 2021. október 14-28.

A Pécsi Harmadik Színház októberi műsora

Színház, Pécs, 2021. október

Artus Lakók – Az Artus Kortárs Művészeti Stúdió alkotóinak kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2021. október 29. – november 12.

Gerhard Richter. Valós látszat

Kiállítás, Budapest, 2021. augusztus 27. – november 14.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Magyar design – 10+1 kísérlet

Kiállítás, Budapest, 2021. november 2. – december 5.

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

Kiállítás, Budapest, 2021. július 23 – november 14.

Pinczehelyi Sándor: Karanténban

Kiállítás, Pécs, 2021. szeptember 30. – november 3.

Tükör / Mirror – Nagy Márta kiállítása

Kiállítás, Pécs, 2021. október 17 – november 6.

Erőnlétünktől függ minden!

Arról faggatja valaki az embert, hogy milyen erőnlétben van, biztosan nem arra gondol, hogy most hegyeket tudna elmozdítani. Csak úgy megkérdi: – Hogy vagy?  Erre aztán mit is válaszoljon az ember? – Jól vagyok! – csak úgy egyszerűen, mert tényleg jól érzi magát. – Jól vagyok! – mondhatja azt is, hogy most éppen nincs semmi bajom.

Tovább

Csak úgy

Néha csak úgy repülnek füzetembe a versek,
mind, ami fáj, mind, ami éget,
nem szép szavak, csillogó rímek,
minden, ahogy mások is élnek.

Tovább

Via Giorgio de Chirico

10. Vándorlások… A legnagyobb kegyetlenségeknek emberarcuk van, így a „Robotok Kormányának” is, akár „hús-vér emberek” (Unamuno) alkotják, akár már csak tényleg robotok, amiknek fénylő példaképük az ember, de nem tudhatják meg soha, hogy éppen „ideájuk” miatt fogják elpusztítani egymást…

Tovább

Anyám, 1956…

Kedd volt, sugaras, szép őszi délután. A rádióban déltől kezdve félóránként mondták be, hogy engedélyezik, vagy megtiltják a tüntetést. A műegyetemi ifjúság hívta rokonszenv-tüntetésre a budapesti egyetemeket. (Lengyelországban a nyár óta zavargások folytak.

Tovább

Blues

Kidugtam fejem
A szédülten robogó
Földgolyóm ablakán
A napszél simogatta
Vénülő szemem
Haldokló csillagok

Tovább

Lepke, lepke szállj a tenyerembe

Hol élek én? – most az élet kérdez,
bentről szól rám, és remegve kérlel,
s míg napként elfogy, remél, mint este,
és újat szít félholtból, ha reggel.

Tovább

A csend arcai

Hányféle is tud lenni a csend! Áldott,
gyógyító, simogató, békességet hordozó.
De lehet félelmetes, nyomasztó, rossz
előérzetet sugalló. A csend arcai olyan
sokfélék, mint a hangoké

Tovább

Álomnapló (részletek) – 48.

A Szabadság-sugárkörúti iskolába tévedek, az ének terembe nyitok be, ahol éppen próbát tartanak. Az igazgatónő ismerősként üdvözöl, örül, hogy beállok az énekkarba. A nagy fekete utazótáskámat leteszem egy székre, mert a kórházba készültem, innen pedig tovább is megyek. Most viszont nagyon jól esik ebben a vidám kis közösségben énekelni, kiengedni és kipróbálni még egyszer a hangom.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés