Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

A szép és a rút dicsérete

Két somogyi helyszín Szabó Lőrinc költészetében – A százhuszonkét éve született Szabó Lőrinc (1900-1957) versei közül kettő is somogyi helységnevet visel a címében, 1949-ben keletkezett A földvári mólón című költeménye, 1956-ban pedig az Egy igali ól előtt.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 62.

A második részben a liberális hangvételű Pécsi Napló (1892-1944) a hazai színházi élet egyik korabéli nagy reménysége, későbbi nagyja, Janovics Jenő (1872-1945) színész, színház- és filmrendező, színházigazgató, forgatókönyvíró által alkotott írásának közlését folytatom.

Kertész Attila Liszt-díjas karnagy a pécsi Tüke-díjas 2023-ban

Régen az számított teljes jogú pécsi polgárnak, aki itt született, és akinek a Mecsek-oldalban szőleje volt. Őket nevezték tüke-pécsinek. Ezt a hagyományt elevenítette föl az 1997. július 1.-jén alapított Polgári Kör Pécs Egyesület által létrehozott Tüke Alapítvány 2003-ban, amikor életre hívta a Tüke-díjat azon tekintélyes pécsi polgárok jutalmazására, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak életük során, és dicsőséget hoztak a városnak. Az első díjátadásra 2004-ben került sor. Az idők megváltozott gyakorlata azonban azt a szemléletet erősítette, hogy már nem volt alapfeltétel sem a pécsi születés, sem a szőlőbirtok.

Szarvas István születésnapi köszöntése és könyvbemutatója Budapesten

2023. január 30-án 17.00 órakor kezdődik barátunk és szerzőtársunk, Szarvas István születésnapi köszöntése és könyvbemutatója Budapesten a Fészek Művészklubban. Szarvas Istvánnal beszélget új Kérdeztem – válaszoltak VII. és régi könyveiről Temesi László író, újságíró. 

A lélek, és ami körülötte van

Mi is a lélek? Kezdetleges felfogás szerint az emberi szervezethez, az élettevékenység feltételezett végéig hozzátartozik egy, többé-kevésbé anyagszerű hordozó, amely a testet, a halál pillanatában elhagyja. A lélekről különböző és nagyon sokféle megközelítés él a köztudatban.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

A Pécsi Harmadik Színház nemrégiben közzétett támogatáskérő közleménye nyomán sokan igyekeznek anyagi hozzájárulásukkal segíteni a színháznak. A teátrum a meghirdetett előadásait megtartja, így a februárra tervezetteket is. Sőt!

A Társaság a Szabadságjogokért pert indít Pankotai Lilivel volt iskolája ellen

A Társaság a Szabadságjogokért Pankotai Lili képviseletében pert indít volt iskolája ellen, mert politikai véleménye miatt zaklatták és ezzel elüldözték az iskolából. Hisznek abban, hogy Lili kiállása erőt adhat a tiltakozó pedagógusoknak és diáktársainak, a perrel pedig megmutathatják, hogy a politikai vélemény kifejezése alapjog, amit nem torolhat meg az iskola.

Mécs Imre elment

Mécs Imre családtagjai a Facebookon tették közzé a hírt ma délelőtt: „Mécs Imre életének 90. évében, otthonában, szerető családja körében, csütörtök reggel hunyt el.” A legnagyobb közösségi oldalon sorra jelennek meg a visszaemlékezések, ezen nyilvánosan megosztott gondolatokból idézünk, nekrológ helyett…

Hét különleges nemzetközi dokumentumfilm a BIDF keretében Pécsett

A 9. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) keretében január 26. és 29. között hét nagyon aktuális és változatos témájú dokumentumfilmet láthat a pécsi közönség az Apolló Moziban. A rendezvény immár kilenc éve a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi verseny-fesztiválja Magyarországon. A budapesti fesztivál programjának egy szeletét a közönség több éve a nagyobb vidéki városokban, így Pécsett is megismerheti.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 61.

A liberális hangvételű Pécsi Napló (1892-1944) tekintélyes művészi-szakmai kapcsolatait szimbolizálja a következő dokumentum. Azt már az egyik régebbi részben elmondtam, hogy sokrétű tudósítói hálózattal rendelkezett a lap. Most viszont az imént említett kapcsolatait bizonyítja, hogy éppen a hazai színházi élet egyik korabéli nagy reménysége, későbbi nagyja, Janovics Jenő (1872-1945) színész, színházi- és filmrendező, színházigazgató, forgatókönyvíró méltatásának adott helyt, amelyben kora ünnepelt színészéről írt esszét.

Összes cikk: I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I
A Magyar Plakátmagány Társaság kiállítása a Fészekben

Kiállítás, Budapest, 2022. december 6 – 2023. január 31.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

Színház, Pécs, 2023. február

A Pécsi Harmadik Színház januári műsora

Színház, Pécs, 2023. január

El Greco kiállítás Budapesten

Kiállítás, Budapest, 2022. októbe 28 – 2023. február 19.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. december 31.

Lírai absztrakció és A tavasz tizenhét pillanata

Kiállítás, Pécs, 2022. november 10. – 2023. január 31.

Műveljük kertjeinket! – Egyedülálló Bukta Imre kiállítás a Godot-ban

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27. – 2023. április 30.

Ruppert János: Intuitív

Kiállítás, Pécs, 2023. január 13 – február 14.

Yoko Ono-kiállítás nyílik november 27-én a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27 – 2023. február 18.

Triptichon

Mindennek van széle
A szélnek is vége
Lógj hát le róla
Pont úgy, mint
Egy pont nélküli
Mondat,

Tovább

Impressziók

Dombok zöldjén szalad az érzés
át a langy lejtőn, derekam ívén
fehér kő szisszen mezítláb alatt,
csendből bújik a meredély szava,
kékség súg, elveszni vágyunk

Tovább

Gyónom barátságban

Fogjatok kézen! – vízen állni.
Könnyekkel maszatolt arcom kék,
sárga, – (bíbor?-talanságos).
Értsetek színeimre választ.

Tovább

Már többé nem

Évek óta nem írok már szerelmes
verset, talán, mert maga az érzés
is messze elkerül engem. Bár
kétségtelen, hogy nyugodtabb lett
nélküle az életem

Tovább

Álomnapló (részletek) – 59.

Szerencsejátékot játszom, a nyereményben bízva, hogy nagyobb összeggel segíthetem fiaimat anyagi gondjaik megoldásával. Füstös teremben rosszarcú férfiak és nők közé vegyülök, nézem, mit csinálnak. Az itt a piros, hol a piros csalójátékra emlékeztető játék folyik. Tízezer forint ellenében tíz borítékból hármat nyithatok fel és milliós összegeket nyerhetek.

Tovább

Kárognak a varjak

Kárognak a varjak,
jön a hó,
lépett a konyhába
nagyapó

Tovább

Újévi rapszódia

Ó, te első pillanat, hidd azt, hogy új vagy,
és nem maszat az időn, mit régi ujj hagy,
győzz meg, az elmúltnál minden csak szebb lehet,
és reménnyel töltöd ki majd a perceket!

Tovább

Aktuálpolitika

Bár még dúl a járvány, újdonságok dolgában nem szűkölködünk. Még csak kocsmába, moziba, kenyérboltba se kell elmenned, együltödben, kábelen kapod a legkülönfélébb híreket. Mert aszongya a Rendcsináló „Újra kell számolni mindent, nyessünk ki innen és ragasszuk túlnan, a kutyafáját!”.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS