Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 7.

Bungee Jumping
– Apu, kipróbálhatom  a Bungee Jumpingot?
– Nem, fiam. Az életed egy elszakadt gumi miatt kezdődött. Nem akarom, hogy amiatt is végződjön.

A Pécsi Dalárda története – (1847, 1862-1949) – 30. rész

Ha a kedves olvasó most azt hiszi, hogy 1889-ben – az előző visszaeséssel ellentétben – megváltozott a belső helyzet a Pécsi Dalárdán belül, akkor nagyon téved. Továbbra is a régi tagok áldozatos munkája érződött a próbákon, ők „vitték a hátukon” a dalárda addig kiharcolt művészi tekintélyének ápolását, míg az újonnan belépők jobbára reprezentáltak.

A NASA által is elismert asztrofotósnak nyílik kiállítása a Zsolnay Negyedben

A Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumának égboltján a 4 millió beoltott elérése után újra felragyognak a csillagok, ráadásul egy különleges kiállítást is láthatnak az érdeklődők! Schmall Rafael asztrofotós pár éve elindult Namíbiába, hogy átélje a legendát, miszerint a Tejút képes árnyékot vetni. Lenyűgöző képein megelevenedik a legenda; amit a május 4-én nyíló tárlaton mindenki megismerhet.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 26.

A második világháború vérzivatara után nem csoda, hogy az emberek feledni, szórakozni akartak Pécsett is. A Pécsi Nemzeti Színház jó érzékkel tűzött műsorára egy sikerdarabot, és a szerzőpáros garancia volt a sikerre. Mivel most is „A Pécsi Nemzeti Színház műsorának repertóriuma bibliográfiával (1895-1949)” című két kötetes összegzést vettem alapul, amelyet Futaky Hajna (1927-2011) szerkesztett, nézzük meg elsőként ennek a műnek az adatait.

Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe

Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A csodálatos Veszprém-Balaton lesz új Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 6.

Egy nő panaszkodik a barátnőjének:
– Tegnap este megmondtam a férjemnek, hogy elegem van belőle, és holnap beadom a válókeresetet – aztán kimentem a kertbe megnyugodni.
– És? – kérdezte izgatottan a barátnő.

A Jó Ember Díjas Mészáros Gabriella emlékére

Éppen két éve, hogy ott ültél velünk a pécsi díjátadáson a kerekesszékben, melletted a kutyád, aki helyetted látott minket, másik oldaladon a téged Jó Ember Díjra jelölő barátnőd, és mindenki mosolygott – a legjobban te. Akkor már sok mindent tudtunk rólad, hiszen a jelölőd – a pásztói Nagy Ágnes – részletesen leírta, hogy mi mindennel segíted a rászorulókat.

Második oltás

„A fentebb bemutatott táblázatot sokan elküldtétek, ezért kiegészítettem a szükséges információval, amit sajnálatosan lehagytak róla” – írja a közösségi oldalán Karikó Katalin.

Az animáció más slammel

„Az animáció más slammel” elnevezéssel írói pályázatot hirdetett meg a Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület. A felhívás célja olyan irodalmi alkotások – mesék, versek, prózai írásművek – létrehozása volt, amelyek a hazai animációs filmekre reflektálnak, illetve az elkészült művek legyenek alkalmasak arra, hogy belőlük animációs kisfilm készüljön.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 25.

Ha a krónikás évtizedeket átívelő művészi pályájú jelentős színművészről beszél, akit nemzedékek sora kedvelt – köztük e sorok írója is –, különös örömmel tölti el róla megemlékezni. Dajka (Dayka) Margitról (Margitka, 1907-1986) van szó, akit sokunk a régi filmekből dívaként, 1945 utáni film-, színházi-, és TV-szerepeiben pedig utolérhetetlenül sokoldalú művésznőként, illetve tüneményes idős hölgyként ismerhettünk meg. 

Összes cikk: I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I
A NASA által is elismert asztrofotósnak nyílik kiállítása a Zsolnay Negyedben

Kiállítás, Pécs, 2021. május 4 – június 1.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Ma is

Belül sajog valami messzi, zsenge táj,
kibogozni nehéz, oly messzi az emlék,
könnyű, meg nehéz is most a vízcsobogás,
talán épp földobnak, tán elkapnak

Tovább

Bölcseleti-misztikus próza – 44.

Alaposan megfigyelte a szokásait és az időbeosztását. A hétfői nap kínálkozott a legalkalmasabbnak. Akkor a klubban tölti az estét, és éjfélig ott marad. A klub parkolójának gyér a világítása, és nem vigyázzák térfigyelő kamerák. Azt is sikerült megfigyelnie, hogy miután beszáll a kocsijába.

Tovább

Készülődő reggel

Amikor ma reggel a varjak
károgására felébredtem, még
csak éppen készülődött a Nap
felkelni, álmosan nyújtóztak az
ég felé a leveleiket lehullajtott
fák, a játszótér mellett még
sorban égtek a lámpák.

Tovább

Álomnapló (részletek) – 43.

A kőbányai tévé riportere felhív telefonon, hogy interjút szeretne velem készíteni az otthonomban. Elfogadom a felkérést, örülök, hogy annyi év után eszébe jutottam valakinek. Takarítok, fodrászhoz is megyek, a megbeszélt időpontban megérkezik a stáb.

Tovább

Ezüsthíd

Furcsán csendes volt az este. Senki sem járkált a parton, a kísértetiesen sima vízen visszatükröződtek a csillagok. Nyugodtnak érezte magát. Nemrég kétségbeesetten imádkozott a változásért, bármiért, csak hadd tűnjön el innen. Imádkozott Istenhez, az istenekhez, a démonokhoz.

Tovább

Meghibásodott kapcsolat  

Vasárnap összeveszett Beával, pedig nem akarta ezt. Furcsa kábulat vett rajta erőt. Haragudott önmagára, hogy ilyet tett. Hétfőn nem emlékezett semmire. Egész nap csak gondolkodott. – Mi is történt tulajdonképpen.
– Kedden fogunk találkozni! – mondta önmagának Kázmér.

Tovább

Diszharmónia

A busz ablakából bemerészkedő szél élénken lengette az ezüst hajszálait, amely már rég nem egységes pamacsként ült a fején. Ha kedvem szottyant volna, akár meg is számolhattam volna őket, hisz oly kevés volt belőlük. Az arca meggyötörtnek tűnt, a napi robot őt sem kímélte.

Tovább

Néha

Néha… mintha még most is élne,
mesélne csípős vicceket,
rágondolok, s nem tudja senki,
mi késztet rá, hogy nevetek.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hirdetés