Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

A Pécsi Egyetem megnyitása 1923-ban – 100 éve történt (nyolcadik rész)

Ahogy távolodunk az egyetem-avatásunk eseményétől, úgy ritkulnak a hírek a helyi újságokban róla. Ez nem is csoda, hiszen – ahogy mondani szoktuk –, a „dolgos hétköznapok következtek.” Azonban az 1923 októberének végén idézett korabeli sajtóorgánumunkban két olyan cikk is napvilágot látott, amely fontos volt a működése kezdetén.

Dr. Mészáros János: 2023-ban is eredményesek voltak az olimpián kívüli sportágak kiválóságai

A 62 szövetséget képviselő sportköztestület 2024. február 28-án a Budapest Marriott Hotelben tartott gáláján 37 szövetség 64 sportolója vette át díját a 2023-ban nyújtott kiemelkedő sportteljesítményéért.

Nők, testőrök, vadállatok és politikusok – ma kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok. A programot a műfaji sokszínűség jellemzi: van benne 5 César-díjat nyert fantasztikus film, Oscar-jelölt animáció, sci-fibe hajló szerzői film, életrajzi tabló, katasztrófafilm, történelmi kalandfilm, több vígjáték, de olyan társadalmi kérdések is szóba kerülnek, mint a női egyenjogúság vagy környezetünk megbecsülése. A válogatásban szereplő 24 film közül 7 női rendező alkotása.

Kálmán-nap: hivatalos előzetes, plakát és premier előtti vetítések

Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabjához, a Kálmán-naphoz a film forgalmazója, a Budapest Film új, hivatalos előzetest és plakátot készített, melyek a filmben keserédes humorral, bravúrosan bemutatott egymás mellett való elbeszélést hangsúlyozzák. A Kálmán-nap március 14-én debütál a mozikban!

A Pécsi Harmadik Színház márciusi műsora

Zenés estek, fekete komédia, vígjátékok, gyerekelőadás, dráma – mindez a Pécsi Harmadik Színház márciusi műsorán! Különleges dalcsokorral jelentkezik nőnap előestéjén Gergely Róbert, aki a hölgyekről, s a szerelemről szóló legszebb szerzeményekkel örvendezteti meg közönségét Mr. Emanuelle című koncertjén.

Az ügynök halála a Centrál Színházban

2024. február 24-én mutatta be a budapesti Centrál Színház Bíró Bence friss fordításában Arthur Miller drámáját, Az ügynök halálát. Vannak színdarabok, melyek egy-egy legendás alakítás, vagy rendezés révén szinte „beleégtek” a köztudatba. Ezek közé tartozik Arthur Miller egyik klasszikusa, Willy Loman figurájával.

A Pécsi Egyetem megnyitása 1923-ban – 100 éve történt (hetedik rész)

A nagysikerű egyetem-avatást követően is többször írtak a pécsi lapok róla, de a hangsúly immár megváltozott: az új felsőoktatási intézményünk „berendezkedéséről,” mindennapjairól, a városi kapcsolatairól szóltak immár a hírek. A konzervatív-katolikus „Dunántúl” (1911-1944) híradásai a lap 1923. október 18.-i számának első oldalán kaptak helyet.  Először nézzünk egy üdvözlést „– Egy volt pécsi jogtanár szerencsekívánatai az egyetemhez” címmel.

Ollé Dániel: A Lány

2024. február 20-tól tekinthető meg Ollé Dániel kiállítása A Lány címmel Pécsett a Zsolnay Negyedben található Re:public projekttérben. Ollé Dániel a Pécsi Tudományegyetem ötödéves festőművész szakos hallgatója. A kiállítás anyaga egyrészt az Erasmus mobilitás program keretében a németországi Karlsruhéban, másrészt a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Program támogatási időszaka alatt készült.

Kovács Béla emlékezete és a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja 2024-ben

Amikor az emléknapról beszélünk, elsőként Kovács Béláról (1908-1959) kell írnom. Kovács Béla életútja Kovács Béla annak a szegényparaszti mivoltból fölemelkedő politikusnak a tipikus képviselője volt, aki tehetsége, rátermettsége, emberi nagysága okán nagy szerepet játszott az 1945 utáni évek politikai életében, a kisgazda párt vezetőjeként, emléke mind a mai napig tovább él.

Oscar- és César-jelölt filmekkel közeleg a 14. Frankofón Filmnapok

24 film és bennük a legnagyobb francia sztárok – Catherine Deneuve, Léa Seydoux, Virginie Efira, Romain Duris, Vincent Cassel, Guillaume Canet – lesznek láthatóak a Francia Intézet szervezésében február 28. és március 10. között a 14. Frankofón Filmnapokon. Jön az Oscar-jelölt Robotálmok és az Oscar- és César- jelölt Négy nővér. A közönség találkozhat a Cannes-ban debütált Salem, és a Liv S. szerelmei rendezőjével, a 9 César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című társadalmi dráma kapcsán pedig beszélgetés lesz a helyreállító igazságszolgáltatásról. Március 1. és 31. között 16 vidéki városban mutatnak be egy szűkebb válogatást a 14. Frankofón Filmnapok programjából.

Összes cikk: I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I


A Pécsi Harmadik Színház márciusi műsora

Színház, Pécs, 2023. március

Eredet és ellentmondás

Kiállítás, Pécs, 2023. december 7 – 2024. május 31.

Formák és transzparenciák

Kiállítás, Pécs, 2023. december 14 – 2024. április 7.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2024. december 31.

Megnyílt a Műcsarnok centenáriumi Reigl Judit-kiállítása

Kiállítás, Budapest, 2023. október 3 – 2024. január 28.

Naptárakba beírni: íme a 2024-es Zsolnay Fényfesztivál dátuma!

Fesztivál, Pécs, 2024. július 4-7.


Madárlátta álom

Részegen érkezett a tavasz
Koszos, rongyos ruhában
A frigid, homeless téllel ivott
Hosszú, becstelen éjeken át
Bús szelekkel szeretkezett
Unottan lopva a lusta időt

Tovább

Ha nincs aratás

Anyám helyett légy a dajkám,
szép paplannal takargassál,
szerető kezeddel.
Kössél masnit a hajamba,
s öltöztessél föl a Napnak
tündöklő szemeddel.

Tovább

Életöröm

A szemek, a szemek, mindig a szemek –
rózsafüzérből, arcvonásból,
a szemek szívből-veséből előtekintenek.

Tovább

Babó kutya az égi futtatóban jár

Három éve lesz lassan, márciusban, hogy
elköltözött a fiam a kutyaunokákkal, de olykor
még ma is azon kapom magam, hogy kinézek
a szemétledobó ablakán,

Tovább

Pécs – éjjel

Fény kaláris
a hölgy nyakán,
gyöngysorok
Mecsek lankáin
a kanyargós
sok kis utca.

Tovább

Szorgalmas gyűjtők

Elmozdulni nehéz, valami
ingoványos talajon járok,
húz, vonz egyre lejjebb,
jel lenne ez a másvilágról?

Tovább

Esteledő

Már kiült az égi kispadra az est,
pipafüst felhőket fúj, mint a vének.
Emléket szellent a csönd, hősi ének
mítoszát bíbor színnel égaljra fest.

Tovább

Ez is benne van a pakliban

Egy vasárnap reggel Opti Miska arcmaszk nélkül indult sétálni. Június. Milyen gyönyörű idő van! Az utcák ennek ellenére elég néptelenek, bár még a Covid–19-es vírus is elpucolt. Jó, nem teljesen, az óvintézkedések azért még hatályosak, de ki törődik már velük.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS