Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Ingyenes napok az Arcanumon

Az Arcanumon az elmúlt 250 év újságjainak, magazinjainak több tízmillió oldala néhány kattintással elérhető. Rákereshet konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, eseményekre. Időutazóként szörfözhet napi-, és hetilapokban, sportújságokban és női magazinokban. Egy alapos elmélyülés az Arcanum oldalainak tengerében nem csak egyszeri élmény lehet, hanem rendszeres szórakozás, izgalmas időutazás. Szeptember 28. és október 1. között előfizetés nélkül lehet nézelődni, nosztalgiázni. A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon régi újságokkal várják az érdeklődőket az Arcanum munkatársai a B32-es standon.

Mintavétel

2023. szeptember 28. és november 5. között tekinthető meg a Pécsi Galériában a Bázis Szobrász Egyesület Mintavétel című kiállítása. A Bázis csoport Pécshez kötődő szobrászokból, képzőművészekből áll. Tagjainak tevékenysége nem ismeretlen a pécsi, hazai és nemzetközi felületeken sem. Az egyesület tagjai kézzelfogható tárgyakban fogalmazva közelítik meg felvetett kérdéseiket, ami színesen, gyakran a műfaj határait feszegetve jelenik meg.

Országos Könyvtári Napok a Csorba Győző Könyvtárban

A PécsLIT szeptemberi rendezvényei után újabb könyvtári programsorozattal várja olvasóit a Csorba Győző Könyvtár. Több mint 15 éve, többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sok újdonságot kínálva kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az Országos Könyvtári Napok eseményeire (idén október 2-8-ig), a könyvtári szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató őszi programsorozatára.

Vaclav Smil: Nagy átmenetek

Figyelemre méltóan találékony faj vagyunk. Újra és újra megbirkózunk azzal a tengernyi kihívással, amit a korszakalkotó nagy változások támasztanak. Vajon így van ez napjaink kihívásaival is? Vagy ez már meghaladja képességeinket? Mit mond erről Vaclav Smil, akit a Foreign Policy a világ 100 legnagyobb globális gondolkodója közé választott és Bill Gates is nagy rajongója a könyveinek?

Rekordszámú vendég érkezik a 12. Szemrevaló Filmfesztiválra

Október 5-én kezdődik és 15-éig tart a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ |SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. A Goethe Institut, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvényét Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című alkotása nyitja, melyet Langston Uibel főszereplő is elkísér.

Ünnepelt a Pécsi Animáció Története kiállítás

2013-ban, tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pécsi Animáció Története kiállítás a Király u. 9. szám alatt. Az évforduló alkalmából a kiállítást létrehozó Total Art Egyesület kétnapos programsorozattal várta az érdeklődő közönséget szeptember 23-án és 24-én. A rendezvényre ellátogatók jubileumi kiállítást tekinthettek meg, animációs workshopon vehettek részt; a programot táncprodukciók és koncertek színesítették.

Nyitottan a sokszínűségre

A mai napon a Hetedhéthatár emblémája szivárványszínekben látható. Ennek apropója, hogy ma tartják a Pécs Pride felvonulást. Budapest mellett Pécs az egyetlen város hazánkban, amely otthont ad ennek a demonstrációnak. Biztos, hogy nem véletlenül, hiszen Pécs az ország talán egyik leginkább nyitott városa, ahol a kisebbségek, a különböző kultúrák, vallások, identitások jelenléte nem új keletű. A városban tíz nemzetiség él békésen egymás mellett, egyetemén a világ minden szegletéből érkezett diákok ezrei tanulnak.

Tizennégy elismerést kapott Pécs

Tizenhárom díjjal és egy különdíjjal jutalmazta a várost, a pécsi önkormányzat cégeit a Magyar Marketing Szövetség. Az elismeréseket az érintett szervezetek vezetői, képviselői a Marketing Summit Konferencia keretében vehették át a Várkert Bazárban – adták hírül a pécsi városházán. Kilencedik alkalommal hirdette meg a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Városmarketing Gyémánt Díjat. Ebben az évben rekordszámú pályázat érkezett be, összesen 183 városmarketing programmal pályáztak közel 40 városból. A pályázatokat egy 50 fős független szakmai zsűri bírálta el, akik a meghatározott bírálati szempontok mellett a színvonalasnak ítélt városmarketing tevékenységeket díjazta.

Szöllősi György lett az európai vezető sportlapokat tömörítő szervezet, az Európai Sport Média (ESM) szakmai szervezet egyik alelnöke

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője lett az európai vezető sportlapokat tömörítő szervezet, az Európai Sport Média (ESM) szakmai szervezet egyik alelnöke. Rainer Holzschuh, a vezető német sportlap, a Kicker legendás főszerkesztő-igazgatójának 2021-ben bekövetkezett halála után egyfajta generációváltás zajlik az európai sportújságok 1989-ben, Barcelonában alapított szervezete, az ESM (European Sports Magazines, majd European Sports Media) élén, immár a Nemzeti Sport részvételével.

Pankotai Lili SZABAD-díjat kapott

A napokban zajlott le az idei SZABAD díjátadó gála, amelyen a változásért dolgozó emberek valósága megrendítő hitelességgel jelent meg a színpadon. A remény és nehézség érzése egyszerre járták át az egész estét. A jelöltek történeteiben benne volt a közösség ereje és az is, hogy mennyire el lehet magányosodni. A színpadon generációk álltak: olyanok, akik már évtizedek óta küzdenek, fogtak kezet azokkal, akik mindezt pár hónapja kezdték.

Összes cikk: I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I


A cukiság faktor

Kiállítás, Budapest 2023. június 22 – november 12.

A Pécsi Harmadik Színház szeptemberi műsora

Színház, Pécs, 2023. szeptember

Csontváry kiállítás Budapesten és Pécsett

Kiállítás, Budapest – Pécs, 2023. április 14 – november 5.

Egy hónap múlva kezdődik a 12. Szemrevaló Filmfesztivál

Filmfesztivál, 2023. október 5-15.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. december 31.

Mintavétel

Kiállítás, Pécs, 2023. szeptember 28 – november 5.

Véglegessé vált történések

Kiállítás, Pécs, 2023. augusztus 31-től

Zóra Pécsett szeptember 29-én

Koncert, Pécs, 2023. szeptember 29.


Késsel a kézben (kisregény – 20/8)

Reggel korán ébredt. Felkelt, kényelmesen öltözött. Négy múlott tíz perccel. A többiek aludtak, arcuk olyan békés volt, mintha az este nem történt volna tulajdonképpen semmi. Kiment a konyhába, a nagymama ébren feküdt. Nem szólt, csak bámult közömbös arccal a semmibe. Vágó Géza a konyhaszekrény tetejéről előkotort egy törött cigarettát, meggyújtotta, mélyet szívott belőle. Émelygősnek érezte gyomrát. Valami erős lenne most jó, vagy egy forró fekete. Kellene főzni, a gázon hamar megvan.

Tovább

Megtartó felejtés

Csak annyira emlékszem, amennyit
meghagytak a szaporodó évek.
Amennyire szüksége van a túléléshez
a vihar vert, sokat költöző madárnak,
ki maradni kényszerül

Tovább

Jössz te még az én utcámba!

Nyert? Nem nyert? De nyelt sokat.
A szerencse pártos.
A győztesek táborát gyarapítaná inkább,
ne játsszon itt apátiásdit.

Tovább

Emlékek garmadája

Harminc éve élek ebben a lakásban,
a kerek évforduló számvetésre késztet:
álmomban és ébren sorjáznak a képek.
Újabban vannak visszatérő álmaim,
amelyekben kinyílik az ajtó

Tovább

Reggeli séta a kertben

Nagy ereje van a Napnak,
ahol ősi fények laknak,
tavaszból nyárba, majd őszbe,
az árnyék ballag időzve.
Velem marad míg, megállok,
mindig bölcs, soha nem álnok

Tovább

Késsel a kézben (kisregény – 20/7)

Másnap, munka végeztével a téren maradt. Nem akart hazamenni. A tegnap este történtek miatt semmi kedve nem volt hozzá.
Szűknek érezte a lakást ennyi ember számára. Ez a megszokott szoba-konyhás-spájzos környezet szűkre hagyta az életet. A mozgások pályái csak rövid görbékben ábrázolhatók. Néha akadt egy-egy egyenes szakasz, de ez inkább rendellenességnek tűnt, mint szabályos, szükségszerű vonalnak. Ezek az egyenesek ritkán fordultak elő, és sűrű görbék követték őket.
Ilyenkor voltak napirenden a veszekedések, napjában ismétlődtek is. Pokol volt az otthon, menekülni kellett a térre, valamerre, messzire.

Tovább

Én, Petrozsényi Nagy Pál – II/22.

Ma reggel megint megviccelt az élet, pontosabban a Pannontükör és Irodalmi Jelen szer­kesztője, név szerint Bene Zoltán szerkesztő és írókollega. A lavina akkor indult meg, amikor bejelentettem, hogy elbúcsúzom tőle, mert túl sokat kell várnom (kb. 1-2 évet), amíg a váró­listán sorra kerülök.

Tovább

Az első húsleves

Már jó néhány éve férjes asszony voltam, két gyermek anyja, amikor egy látogatás alkalmával édesanyám rászánta magát, hogy elmesélje az alábbi történetet. Hogy miért épp akkor? Talán szégyellte volna korábban egy tudatlan gyereklánynak megvallani saját kétbalkezességét.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS