Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Megkezdte munkáját az EU új menekültügyi ügynöksége

2022. január 19-én megkezdte működését az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA), mely elődje, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) által elért eredményekre építve végzi majd a munkáját.

A tavasz ébredése

Fiatalok. Tizenévesek. Tele vágyakkal, érzésekkel. Tapasztalni akarnak. Felfedezni. Megérteni a világot, amiben élnek. Rengeteg kérdésük van, de valamiért kevés a válasz. És ha van, az is inkább kitérő… Vagy gólyamese. Hazugság. Marad a kíváncsiság, a vívódás, az elfojtás, a zűrzavar. A tragédia.

Aláírták a Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezményt

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretében 2022. január 16-án hivatalos szakmai találkozót és együttműködési megállapodást kezdeményezett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri megbízott,a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervező bizottságának elnöke.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 44.

Egy dúsgazdag üzletembernek azt mondja az ügyvédje:
– Két hírem is van az ön számára, egy rossz és egy nagyon rossz. Melyikkel kezdjem?
– A rosszal – feleli a férfi.
– A felesége talált egy félmillió dollárt érő képet.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

A Pécsi Harmadik Színház februári kínálatában a teátrum sikeres előadásai közül többet is megtalálhatnak a nézők.

Szarvas István köszöntése a Fészekben

2022. január 26-án 18.00 órakor kerül sor barátunk és szerzőtársunk, Szarvas István újságíró, író születésnapi könyvbemutatójára a Fészek Művészklubban.

Elődök és pályatársak

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közös szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. Az előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése.

A Pécsi Dalárda története – (1847, 1862-1949) – 39. rész

A jó tollú Haksch Lajos (1862-1939) sokat idézett könyvében számtalanszor írt ékes szólóan természeti képeket egyes fejezetek bevezetőjében. Amikor erről a két évről szóló részt vezette be, ismét így tett. Lássuk: „A nagy természetnek évszakokra osztott rendjét ismétli, másolja minden, ami az örök természettől való: az emberélet sajátságos négy szaka, a nagy természet e bámulatos kópiája, végzetszerüleg (sic!) találja új másolatát mindabban, ami embertől való. Az összes intézmények életfolyása folytonos változásait tükrözteti a tavasznak, nyárnak, ősznek és télnek.”

Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban, 2022. január 11-17.

Idén ismét nézője lehettem az immár 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak, ahol két versenyprogram, az A és B keretében mutatkoznak be a világ minden tájáról érkezett cirkuszművészek. Az előadásokon a nézők mellett nemzetközi zsűri is figyeli a produkciókat, akik végül kialakítják a helyezéseket és a díjazásokat

A mecénás Napkirály

A Napkirály életrajzírói szerint, amikor XIV Lajos nevét meghalljuk, nem győztes hadműveletei, hanem azok a festők, építészek, zenészek, írók jutnak az eszünkbe, akik körülvették, és akiknek mecénásuk volt. A művészetek szeretetét festő, zenész, koreográfus és zeneszerző apjától, XIII. Lajostól örökölte.

Összes cikk: I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I
2022-ben jön a 15. Ördögkatlan Fesztivál!

Fesztivál, 2022. augusztus 2-6.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

Színház, Pécs, 2022. február

A Pécsi Harmadik Színház januári műsora

Színház, Pécs, 2022. január

Az emlékezés formái

Kiállítás, Pécs, 2021. december 9 – 2022. február 20.

Borsón álmodott álmok – kiállítás a Szomszédok Etusának kerámiáiból

Kiállítás, Budapest, 2021. december 15 – 2022. január 26.

Életút és alkotás

Kiállítás, Budapest, 2021. november 25. – 2022. május 1.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Intim topográfiák

Kiállítás, Pécs, 2021. november 12. – 2022. január 30.

Tér-mozgás-játék – művészet és tudomány találkozása a múzeumban

Kiállítás, Pécs, 2021. november 5. – 2022. január 23.

Ház patinás lépcsősorral

Még ma is azzal áltatom magam néha, hogy egy rossz álom volt, holott tudom, korántsem ez a helyzet. Amikor megvettem a házamat a város keleti részén, az eladó külön felhívta a figyelmem az udvari lépcsőmre, ami az utcaszintről vezet le a bejárati ajtómig.

Tovább

Mi és ki dönt?

Nos, barátom,
felvetésed bizony jogos.
Mily szép a rím, ha faragott.
Dallama tá, vagy tán ti-tá,
gondolat rád bizton talál?

Tovább

Az alku

Hiába bujkált előlem, tudtam, hol fogom megtalálni. Csak ki kellett várnom a harmadik holdtölte napját. Akkor hetekre felköltözik a présházba, oda vonul el egyfajta számkivetettségbe, lelki megtisztulásra. Akárcsak én egykoron. Kissé kimelegedtem a kora tavaszi napsütésben.

Tovább

Hajnali hó emléke

Már el is tűnt, mintha
nem is lett volna,
a hideg eső elmosta.
Mintha csak én
álmodtam volna

Tovább

Létmorzsák (részletek)

Elég furcsán fest a XXI. században, hogy egy korombeli nő ennyi mindent kihagyhatott, elmulasztott, vagy mániákusan kitagadott az életéből. Ezeket hajtogatom, a tehetetlenségeimen csodálkoznak barátaim meg az ismerőseim; hogy biztosan nem ide, ebbe a korba készülhettem, csak elvétette dolgát az Isten, és a Ratkó-korszakba dobott, hagyott, felejtett, innen vágyódhattam vissza a könyvekből, filmekből sejtett, felületesen megismert múlt korokba, ahol nem vesz körül ennyi idegen kütyü, gép, kihívás, – bár elképzelhető, hogy nyugtalan, kíváncsi vénám azokból is elvágyódásra késztetne.

Tovább

Csak így tovább…

A nagy kék eget elcsúfítja az a halvány, pimasz kis felhő. A több hektáros park virágoskertjében elhervadt vagy három rózsa, és mintha ma reggelre a madarak is berekedtek volna. Meghalt az ismeretlenség burkába rejtőző világhírű sztár, elcsavargott egy tucat cica.

Tovább

Boldog idők lenyomata

A léthajnalok ígérete éden,
tejfehér emléke még emlő-meleg,
hol lágyan ölelő idő szendereg,
porosodó aranykeretes képen.
Az évek pillangók sehol-sincs réten,
majd messzire fújják bolondos szelek.

Tovább

Így…

Sokféle kalitkában jártam,
és most, hogy lassan mindnek vége,
látom, mindenhol ott piroslik

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hozzászólások

DISQUS