Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 45.

Azért válogattam ennek a hónapnak színházi híreiből – amelyeket még nem közöltem az előző részekben –, mert illusztrálták azt a szervezési munkát, amely ezt a városunk kultúrtörténetében fontos szerepet játszó intézmény megnyitását megelőzte. Már többször idéztem városunk akkori vezető politikai napilapjából, a Pécsi Figyelőből (1873-1902) színházi témájú cikkeket, most is ezt teszem.

Színes álmok fekete-fehérben

A kilencvenes évek végét írtuk. Az Iparos Kisvendéglőben, törzshelyünkön gyülekeztünk. Nyáron kint az árnyas fák alatt. A fiatalok a korukhoz illő türelmetlenséggel, az idősebbek az élettapasztalatukból adódó megfontoltsággal „dobták fel” az éppen aktuális, számukra fontos (vagy annak tűnő) témát. Aztán mindenki hozzászólt. Néha Ő is.

Csikszentmihályi Mihály: A kínaiak az ókorban már tudtak a Flowról

Professzor úr, utoljára a Prima Primissima díjátadáson találkoztunk 2015. december 4-én, ahol ön Prima Prisssima díjat vehetett át. Akkor nekem azt mondta, hogy most már többet lesz Magyarországon. Örömmel tapasztaltam, hogy tegnapelőtt is tartott a Corvinus Egyetemen egy előadást, most pedig ezen a konferencián. Professzor úr! Hogy határozná meg, mi a flow?

30 éve a zene szolgálatában

30 éves jubileumi koncertet ad Budapesten az impozáns budai várban, a Szentháromság téren, a Grammy-díjas tagok sorát felvonultató Mandoki Soulmates. 2022. augusztus 19-én 19:00 órától a koncertre látogatók találkozhatnak a világhírű magyar zenész-producer Leslie Mandokival és olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Mike Stern, Richard Bona, Cory Henry, Nick van Eede, Randy Brecker, Till Brönner…

Tóth Karcsi elment – Búcsú Tóth Károly fotóművésztől

Tóth Karcsi mindig is kortalannak számított, pedig amikor elindult a Hetedhéthatár 25 évvel ezelőtt, már túl volt a hetvenen. Barátunk és szerzőtársunk a talpig úriember fogalmának megtestesítője, kedvessége, tapintata, szerénysége feledhetetlen. 95 év és 5 hónap adatott meg neki a földi létben.

Nagy siker volt az idei Fesztivál Akadémia

A Fesztivál Akadémia Budapest tíznapos rendezvénysorozatát idén júliusban is nagy érdeklődés és hatalmas siker kísérte A Fesztivált alapító Kokas Katalin-Kelemen Barnabás művész házaspár olyan sokrétűen színes és tartalmas élménytömeget kínált a közönségnek, amelyben mindenki megtalálhatta a neki leginkább megfelelőnek ígérkezőket.

Svejk

Vannak könyvek, amiket illik elolvasni élete során egy kultúrembernek. Aztán vannak azok a könyvek, amikre legtöbben hivatkozunk, mint amiket elolvastunk, amik nagy igazságokat mondanak el, esetleg tanultunk belőlük.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 44.

A liberális Pécsi Napló (1892-1944) az 1944. január 4.-i számában, annak is a „Színház” rovatában, a talányos „K” aláírással, január 3.-i dátumozással, „IV. Henrik” főcímmel, „Pirandello bemutató a pécsi színházban” alcímmel kritika jelent meg az előadásról. Ezt idézem most. „– Az élete alkonyára világhírűvé lett Pirandello egyik legismertebb tragédiáját, a IV. Henriket mutatta be hétfőn este a pécsi színház.

Ray Kurzweil: Hogyan alkossunk elmét?

Az emberi agy működésének visszafejtése az univerzum legmeghatározóbb projektje – állítja Ray Kurzweil, a világ egyik vezető feltalálója, jövőkutatója. Az amerikai szerző az ember és a gép civilizációja legfontosabb küldetésének az agy fordított jellegű, mesterséges megalkotását tartja. Ennek első lépése az agy pontos működésének megértése, hogy ezekkel az ismeretekkel még intelligensebb gépeket hozzunk létre. 

Birtalan Iván: Az érettségi után úgy döntöttem, mindenképpen humán területet választok – 1. rész

Szarvas István (Sz. I.): Beszélgetőpartnerem dr. Birtalan Iván professzor emeritus. 2022. április 19-én, a Magyar Újságíró Szövetség (MÚOSZ) kávézójában beszélgettünk.

Professzor úr, mikor döntötted el, hogy az orvosi egyetemre mész tanulni?

Összes cikk: I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I
A humanista fotográfia magyar származású legendája a Capa Központban

Kiállítás, Budapest, 2022. június 16 – szeptember 4.

Előhívás

Kiállítás, Budapest, 2022. május 13 – augusztus 28.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Japán tárlat nyílik a Zsolnay Múzeumban

Kiállítás, Pécs, 2022. június 23 – október 2.

Képletek és kalandozások

Kiállítás, Pécs, 2021. december 18. – 2022. október 30.

Műalkotásokkal hív űrutazásra a pécsi m21 Galéria

Kiállítás, Pécs, 2022. május 28 – augusztus 28..

Bevallom

Ha rólam bármit mondanak,
az néha idegen,
mért látja így, én nem tudom,
ki érti ezt?
Ha rólam nem szól semmi sem,
az rémiszt idebent,

Tovább

Ág és gyümölcs

Kintről az álmot
bolondnak látod
Bentről a tetted
miért is tetted?

Tovább

Fagyi, öröm, kapcsolódás

Az írás címe abból adódik, hogy nemrég találkoztam egy betűhalmazzal, amelyből ki kellett választani az elsőként összeálló három értelmes szót. Nekem a címben szereplő szavak mutatkoztak meg. Ma délután, az ünnep nagy-nagy csendjében, békességében lementem sétálni.

Tovább

Fordulat

Nem tartottam nagyra
e civilizált világban
túl elnyűttnek hatott
csillagokról, lélekről és
olyan csöndről beszélni,
melynek emberszaga volt.

Tovább

Álmatlan éjszakán

A szavakat keresném, meg ne bántsalak!
Ó Uram, Istenem, Világunknak Királya!
Miért hagytál magamra?
Merre vagy?
– Elhagytalak? Ugyan! Hogyan tehetném?
Hozzád láncolt a hit.

Tovább

Szomjúság

Ha jönne, ha menne,
mindig kell egy zápor.
Szél hozná, a lenge
cseppcsók lesz a mámor.
Lapulevél ajkán
dédelget kis kortyot,

Tovább

Látszat: álmodozunk, de itt a valóság       

A látszatot és a valóságot, így egymással szembeállítva szinte átéljük mindennap. Mert ugye hajlamosak vagyunk arra, hogy a valóságos helyzetet, amely nem kedvező számunkra, más képre formált látszatként kezeljük.

Tovább

Bandi bácsi

Nézem a Wikipédián az 1914-ben született személyek névsorát: Alberto Lattuada filmrendező, Lukács Margit színművész, Makkai Endre néprajzkutató. Hopp, őt ismerem! Született 1914. május 31-én, Vashegyen. Elhunyt 1998-ban, Déván.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hozzászólások

DISQUS