Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Ünnepelt a Pécsi Animáció Története kiállítás

2013-ban, tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pécsi Animáció Története kiállítás a Király u. 9. szám alatt. Az évforduló alkalmából a kiállítást létrehozó Total Art Egyesület kétnapos programsorozattal várta az érdeklődő közönséget szeptember 23-án és 24-én. A rendezvényre ellátogatók jubileumi kiállítást tekinthettek meg, animációs workshopon vehettek részt; a programot táncprodukciók és koncertek színesítették.

Nyitottan a sokszínűségre

A mai napon a Hetedhéthatár emblémája szivárványszínekben látható. Ennek apropója, hogy ma tartják a Pécs Pride felvonulást. Budapest mellett Pécs az egyetlen város hazánkban, amely otthont ad ennek a demonstrációnak. Biztos, hogy nem véletlenül, hiszen Pécs az ország talán egyik leginkább nyitott városa, ahol a kisebbségek, a különböző kultúrák, vallások, identitások jelenléte nem új keletű. A városban tíz nemzetiség él békésen egymás mellett, egyetemén a világ minden szegletéből érkezett diákok ezrei tanulnak.

Tizennégy elismerést kapott Pécs

Tizenhárom díjjal és egy különdíjjal jutalmazta a várost, a pécsi önkormányzat cégeit a Magyar Marketing Szövetség. Az elismeréseket az érintett szervezetek vezetői, képviselői a Marketing Summit Konferencia keretében vehették át a Várkert Bazárban – adták hírül a pécsi városházán. Kilencedik alkalommal hirdette meg a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Városmarketing Gyémánt Díjat. Ebben az évben rekordszámú pályázat érkezett be, összesen 183 városmarketing programmal pályáztak közel 40 városból. A pályázatokat egy 50 fős független szakmai zsűri bírálta el, akik a meghatározott bírálati szempontok mellett a színvonalasnak ítélt városmarketing tevékenységeket díjazta.

Szöllősi György lett az európai vezető sportlapokat tömörítő szervezet, az Európai Sport Média (ESM) szakmai szervezet egyik alelnöke

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője lett az európai vezető sportlapokat tömörítő szervezet, az Európai Sport Média (ESM) szakmai szervezet egyik alelnöke. Rainer Holzschuh, a vezető német sportlap, a Kicker legendás főszerkesztő-igazgatójának 2021-ben bekövetkezett halála után egyfajta generációváltás zajlik az európai sportújságok 1989-ben, Barcelonában alapított szervezete, az ESM (European Sports Magazines, majd European Sports Media) élén, immár a Nemzeti Sport részvételével.

Pankotai Lili SZABAD-díjat kapott

A napokban zajlott le az idei SZABAD díjátadó gála, amelyen a változásért dolgozó emberek valósága megrendítő hitelességgel jelent meg a színpadon. A remény és nehézség érzése egyszerre járták át az egész estét. A jelöltek történeteiben benne volt a közösség ereje és az is, hogy mennyire el lehet magányosodni. A színpadon generációk álltak: olyanok, akik már évtizedek óta küzdenek, fogtak kezet azokkal, akik mindezt pár hónapja kezdték.

Egerre figyelt a közgazdász szakma

Eger négycsillagos luxusszállodájában 2023. szeptember 21-én a pénzügyekért felelős miniszter, Varga Mihály, a jelenlegi Matolcsy György és korábbi bankelnök Bod Péter Ákos a magas inflációról cserélt véleményt, bár egyetértés nem volt köztük, végtelenül udvariasan oktatták egymást, amelyen a jelenlévők sokszor derültek.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 82.

Kiss Manyi (1911-1971) amikor legközelebb Pécsre jött, még kevésbé volt érvényes a „Csicskás nóta” című kupléja, amely így szól: „Elmennék a babám mellé csicskásnak, Bár az illető csak közlegény. Ezzel szemben ilyen párja nincs másnak, Mert szíve csakis az enyém. Minden reggel kipucolnám a bakancsát, És vigyázzba-állva lesném a parancsát! Elmennék a babám mellé csicskásnak, Bár az illető csak közlegény.” Hogy miért volt ez a szöveg már érvénytelen, elég csak a Keleti Front helyzetére gondolnunk…

Immár teljes a 12. Szemrevaló Filmfesztivál programja

Közeleg a 12. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös filmhetét idén október 5-15. között rendezik meg a budapesti Művész moziban. Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is vetítik majd a fesztivál legjobb filmjeit.

Luis Martins: Egyre növekvő problémát jelent a túlzott sófogyasztás

Dr. Luis Martins professzorral, a Portugál Hipertónia Társaság tiszteletbeli elnökével 2016. szeptember 18-án a siófoki Nemzetközi Hipertónia Kongresszus szünetében beszélgettem. – Professzor úr, nagyon örülünk, hogy megosztja ma velünk Portugália só fogyasztási szabályozásának történetét! L.M: Én is nagyon örülök, hogy itt lehetek ezen a kongresszuson és beszélhetek róla!

Tíz éves a Pécsi Animáció Története kiállítás

2013-ban, tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pécsi Animáció Története kiállítás. A kiállítás tizedik születésnapját a Total Art Egyesület egész napos programsorozattal ünnepli. A rendezvényre ellátogatók jubileumi kiállítást tekinthetnek meg, ahol a lezajlott programokból kaphatnak ízelítőt fotókon keresztül. Az ünnepet animációs workshop, táncshow, fényfestés, koncert és afterparty színesíti.

Összes cikk: I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I


A cukiság faktor

Kiállítás, Budapest 2023. június 22 – november 12.

A másik Nyolcak – festőnők a magyar képzőművészetben

Kiállítás, Pécs, 2023. május 25 – szeptember 17.

A Pécsi Harmadik Színház szeptemberi műsora

Színház, Pécs, 2023. szeptember

Csontváry kiállítás Budapesten és Pécsett

Kiállítás, Budapest – Pécs, 2023. április 14 – november 5.

Egy hónap múlva kezdődik a 12. Szemrevaló Filmfesztivál

Filmfesztivál, 2023. október 5-15.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. december 31.

Műveljük kertjeinket! – MEGHOSSZABBÍTVA!

Kiállítás, Budapest, 2022. november 27. – 2023. augusztus 26.

Véglegessé vált történések

Kiállítás, Pécs, 2023. augusztus 31-től

Zóra Pécsett szeptember 29-én

Koncert, Pécs, 2023. szeptember 29.


Késsel a kézben (kisregény – 20/7)

Másnap, munka végeztével a téren maradt. Nem akart hazamenni. A tegnap este történtek miatt semmi kedve nem volt hozzá.
Szűknek érezte a lakást ennyi ember számára. Ez a megszokott szoba-konyhás-spájzos környezet szűkre hagyta az életet. A mozgások pályái csak rövid görbékben ábrázolhatók. Néha akadt egy-egy egyenes szakasz, de ez inkább rendellenességnek tűnt, mint szabályos, szükségszerű vonalnak. Ezek az egyenesek ritkán fordultak elő, és sűrű görbék követték őket.
Ilyenkor voltak napirenden a veszekedések, napjában ismétlődtek is. Pokol volt az otthon, menekülni kellett a térre, valamerre, messzire.

Tovább

Én, Petrozsényi Nagy Pál – II/22.

Ma reggel megint megviccelt az élet, pontosabban a Pannontükör és Irodalmi Jelen szer­kesztője, név szerint Bene Zoltán szerkesztő és írókollega. A lavina akkor indult meg, amikor bejelentettem, hogy elbúcsúzom tőle, mert túl sokat kell várnom (kb. 1-2 évet), amíg a váró­listán sorra kerülök.

Tovább

Az első húsleves

Már jó néhány éve férjes asszony voltam, két gyermek anyja, amikor egy látogatás alkalmával édesanyám rászánta magát, hogy elmesélje az alábbi történetet. Hogy miért épp akkor? Talán szégyellte volna korábban egy tudatlan gyereklánynak megvallani saját kétbalkezességét.

Tovább

Valeriánám

Ábrándos combjaid látva
Szemgolyóim tátva
Kéjes ájulás határán
Mézízű Vadvirágom
Elköltözöm egy festett
Feslett gyönyör illatú

Tovább

Izland

marsbéli táj,
óceánból
megszületett
kőrengeteg.

Tovább

Kő kövön marad

Azt mondják: démon vagyok. Én vagyok a démon. Nem tudom, mi a démon, ki a démon. Ott állok, ahová állítottak, el nem mozdultam onnan, hogy is tehetném.  Azóta vagyok, hogy megfaragtak, bár lehet, hogy korábban is voltam, de nem tudtam róla.

Tovább

Késsel a kézben (kisregény 20/6)

Ott álltak a kocsma előtt, a járdaszéli vaskorlátot támasztották.  Még nem sötétedett, de már égtek a villanyok. Szorongásnak, semmi jelét nem lehetett egyik srácon sem felfedezni. A régiek lettek újból, a régi „téri fiúk”. Itt érezték jól magukat. – Még a levegő is más! – mondta Vágó Géza és nagyot szippantott a szürkületben leülepedett csendben.

Tovább

sosem lesz vége

belvárosi utcasarok
csókolóznak
kezdők, idétlenek
és lelkesek
a fiú úgy hajol a lány fölé
majd feldőlnek

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS