Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 44.

A liberális Pécsi Napló (1892-1944) az 1944. január 4.-i számában, annak is a „Színház” rovatában, a talányos „K” aláírással, január 3.-i dátumozással, „IV. Henrik” főcímmel, „Pirandello bemutató a pécsi színházban” alcímmel kritika jelent meg az előadásról. Ezt idézem most. „– Az élete alkonyára világhírűvé lett Pirandello egyik legismertebb tragédiáját, a IV. Henriket mutatta be hétfőn este a pécsi színház.

Ray Kurzweil: Hogyan alkossunk elmét?

Az emberi agy működésének visszafejtése az univerzum legmeghatározóbb projektje – állítja Ray Kurzweil, a világ egyik vezető feltalálója, jövőkutatója. Az amerikai szerző az ember és a gép civilizációja legfontosabb küldetésének az agy fordított jellegű, mesterséges megalkotását tartja. Ennek első lépése az agy pontos működésének megértése, hogy ezekkel az ismeretekkel még intelligensebb gépeket hozzunk létre. 

Birtalan Iván: Az érettségi után úgy döntöttem, mindenképpen humán területet választok – 1. rész

Szarvas István (Sz. I.): Beszélgetőpartnerem dr. Birtalan Iván professzor emeritus. 2022. április 19-én, a Magyar Újságíró Szövetség (MÚOSZ) kávézójában beszélgettünk.

Professzor úr, mikor döntötted el, hogy az orvosi egyetemre mész tanulni?

Velence nem süllyed el…

Örömujjongással futottak ki a csomagmegőrzőből, és egymás kezét fogva betáncoltak a pályaudvar várócsarnokába. A hangosanbeszélő ékes olaszsággal harsogta információit, a szövegeket vidám zene szakította meg. Kora reggel volt Velencében, néhány perccel múlt hét óra.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 43.

A Pécsi Napló (1892-1944) 1938. február 27.-i számának „Színház” rovatában „Díszelőadás Pécsett, a Nemzeti Színház 100 éves fennállásának alkalmából” címmel értékes tudósítás, színházi értékelés jelent meg. Idézzük föl, mert érdemes rá.

„Múlt év augusztus 22.-én múlott 100 éve, hogy a nemzet színházában, a budapesti Nemzeti Színházban (sic!) először borult fényárba a rivalda. Száz éve múlt, hogy a nemzet áldozatkész összefogásának eredményeképpen a magyar szó méltó hajlékot kapott, és a budapesti Nemzeti Színház megnyitotta kapuit. Grassalkovich herceg bocsátotta rendelkezésre a telket, és országos gyűjtéssel hozták össze az építési költségeket.

A Sziget nem csak Nagyszínpad

Idén a Sziget nagy zenei helyszínei világsztárokkal, befutott nevekkel, itthon még nem látott előadókkal, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségekkel és olyan világsztárokkal térnek vissza a hosszú szünet után, akik itt mutatják be az elmúlt időben készült friss lemezanyagaikat. A Sziget azonban „nem csak Nagyszínpad”, a kisebb helyszínek között is van nézni- és hallgatnivaló bőven.

Gyámügy – mint koporsógyár

A szegénység országos ügy. A pszichiátria is tömegeket tart fennhatósága alatt, de egyénileg – érdemben! – nem sokat segít. A farmakológia majd mindent megold.
Ismert a lakásmaffiázás is. Olybá tűnik, a pszichiátriai betegek – főként – könnyedén áldozatul esnek. Az állam – van egy rosszindulatú sejtésem –, a gondozással és a nemritkán huzamos kórházi tartózkodásokkal „eladósítja” a klienset, lelkiismereti szinten is, aki szegénysorsából kétségbeesetten „menekülve” a lakásmaffia hálójába kerül.

Kovács Tibor gyékényfonó nagymester munkái a Pécsváradi várban

Szeptember negyedikéig látogatható a pécsváradi vár Szent László-termében a hazai kézműves társadalom különleges vagabundja, a Mezőtárkányban élő Kovács Tibor kiállítása. A tárlatot Dékány-Szabó Ildikó megnyitón elhangzott beszédének közreadásával ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Ujhelyi: a magyar kormánynak követnie kellene más tagállamok szociális programjait

„Az elmúlt tizenkét évben a Fidesz nem gazdasági csodát tett Magyarországon, hanem egy olyan homokvárat épített, amely az első szembejövő, globális krízis esetén összeomlik és nem tud minket megvédeni. Ez egyértelműen a kormányzat felelőssége” – fogalmazott szerdai online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István EP-képviselő, hozzátéve: az elmúlt évtizedben Orbán Viktornak minden lehetősége adott volt, mégsem tudott egy stabil, biztos alapokon álló magyar gazdaság- és társadalompolitikát felépíteni.

Justin Bieber biztosan jön a Szigetre

Sokáig kérdéses volt, hogy Justin Bieber el tud-e jönni a Szigetre, miután egy betegség miatt le kellett mondania korábbi koncertjeit. Azonban most bejelentette: a turné folytatódik. Justin egy sor európai fesztiválra indul – így augusztus 12-én a Szigeten is fellép majd.

Összes cikk: I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I
A humanista fotográfia magyar származású legendája a Capa Központban

Kiállítás, Budapest, 2022. június 16 – szeptember 4.

Előhívás

Kiállítás, Budapest, 2022. május 13 – augusztus 28.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Japán tárlat nyílik a Zsolnay Múzeumban

Kiállítás, Pécs, 2022. június 23 – október 2.

Képletek és kalandozások

Kiállítás, Pécs, 2021. december 18. – 2022. október 30.

Műalkotásokkal hív űrutazásra a pécsi m21 Galéria

Kiállítás, Pécs, 2022. május 28 – augusztus 28..

Bandi bácsi

Nézem a Wikipédián az ezerkilencszáztizennégyben született személyek névsorát: Alberto Lattuada filmrendező, Lukács Margit színművész, Makkai Endre néprajzkutató. Hopp, őt ismerem! Született 1914. május 31-én, Vashegyen. Elhunyt 1998-ban, Déván.

Tovább

A Keresztelő

Hallgatom a csöndet,
Szépséges éjszakám virágát,
Hűs köveken forró lábam nyugszik,
S fejemet a falnak támasztom,
Kívül reked a világ.

Tovább

A bohóc / Egy festmény „anatómiája”

Hülyét csináltak belőled
Tudod?
Pilláidat lehunytatták, hogy vak lehess
Vagy önként csuktad be, hogy „beilleszkedhess”

Tovább

Kétsorosok

Ráncos alma az este,
barázdáiban rejtőzik a csend. RÁNCOS.
*
Egyenes szívvel nehéz
e görbe világ útvesztőiben. NEHÉZ.

Tovább

Vattaszív

Van vérem, de vajon elég-e
Hogy átfolyjon rokkant szívemen
Dobogni kéne még egy kicsit
Vagy egy dobszóló
A végítéletig
Hülye egy szerkezet

Tovább

Szülike: a mindenki Örzse nénije

Ott áll a bot a sarokban,
mit drága nagyikám rám hagyott.
Sosem gondolta volna, hogy
egyszer én is rászorulok.
Járja az udvart körbe-körbe

Tovább

Mit tud a Remény?

Hóhullás jó. Benne a csönd, és a nagy hallgatás.
Végvillanás után jön csak a látó vakhatás,
s a végessé zsugorodott, addig hitt végtelen,
robbanni kész halmazában feszül új életet.

Tovább

Fogantatás

A tengerből kipárlod az álmot,
beléízesül csontodba a Nap,
romlott városokra szabadítja
vérebeit az ajzó pitymallat, –
s a titok Fényre fakad.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hozzászólások

DISQUS