Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 100.

Sorozatom jubiláris részéhez érkezve, egyben folytatva az előző részt, és egy nappal tovább menve a kronológiában, a konzervatív-katolikus pécsi napilap, a „Dunántúl” 1934. május 4.-i, pénteki számának „Színház,” illetve „A színházi iroda hírei” rovatában foglaltak kerülnek sorra.

Cseh Tamás: Western dalok

Május 21-én mutatják be Cseh Tamás kiadatlan western dalait archív felvételeken, vadonatúj lemezen a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében. Sosem hallott és jól ismert dalok is visszaköszönnek a frissen masterelt hanganyagon, melyet a vadnyugati téma kovácsol egységbe. Bereményi Géza szövegei és Cseh Tamás korai angol nyelvű szerzeményei mellett amerikai népdal, indián dal és egy versmegzenésítés is helyet kapott a korongon, Cseh Tamás utánozhatatlan előadásában. A lemezbemutató alkalmából szabadtéri fotókiállítás nyílik a PIM–Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből a Károlyi-kert Ferenczy utca felől található kerítésén.

Választási rendellenességek és csalások. Ismerjük fel és tegyünk ellene!

Fontos, hogy tiszta, titkos és önkéntes szavazáson vehessünk részt. A legutóbbi, 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választáson a szavazatszámlálók sok esetben tapasztaltak szavazóköri rendellenességet. Ezek között a szavazatvásárlást, a nyomásgyakorlást, a választók befolyásolását, illetve a szavazatszámláló bizottsági tagok telefonálását emelték ki.

A bábu megszólal

A 20. századi magyar festészet egyik kiemelkedő alakjának, Anna Margitnak az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria. A szeptember 1-ig megtekinthető nagyszabású, kétszázhúsz műalkotást – festményeket és grafikákat – felvonultató kiállítás minden korábbinál teljesebb képet ad a 20. század legnehezebb periódusait megélő alkotóról.

Döntöttek a civilek: Koncz Zsuzsa kapja idén az Európai Hazafi Díjat

Több mint tízezer szavazat érkezett az Esély Közösség honlapján keresztül az Európai Hazafi Díj idei jelöltjeire, a többség végül úgy döntött: Koncz Zsuzsa előadóművész kapja 2024-ben az elismerést. A beérkezett voksok alapján a verseny igen szoros volt, a másik két jelölt – Magyar György ügyvéd, illetve az Egységes Diákfront fiataljainak közössége – szintén többezer szavazatot kapott az online szavazáson és alig maradtak csak le a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes mögött.

Az Év Gyerekkönyve Díj nyertesei

Az IBBY (International Board on Books for Young People) a legnagyobb nemzetközi gyerekirodalmi szervezet, amely 80 országban van jelen. Célja a minőségi gyerekirodalom elérhetőségének növelése világszerte. Az IBBY-hez kapcsolódik a Hans Christian Andersen Díj, valamint az IBBY Honour List, amely a legjobb gyerekkönyveket mutatja be.

Tillai Gábor 65 éves

Barátunk és szerzőtársunk, Tillai Gábor 65 éves. A jeles alkalomból Pécsett, a Püspöki Magtárban életmű beszélgetés lesz 2024. május 13-án 16.00 órai kezdettel. A beszélgetést W. Müller Judit történész, főmuzeológus vezeti. Tillai Gábor 1986 óta dolgozik a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, közművelődési munkatársként, középiskolai történelemtanári diplomával.

Amikor fűbe heveredhet egész Pécs – jön a Zsolnay Piknik

Kulturális csemegék a szabadban! A Zsolnay Negyed parkjában piknikpokrócokon üldögélve élvezhetjük a jó időt és a jó programokat! A Zsolnay Pikniken fellép Malek Andrea, de lesz rock’n’roll, flamenco, slam poetry és a 90-es évek legjobb magyar popdalai is megelevenednek június 1-jén és 2-án!

Hipnotikus fénydimenziókat nyit a Zsolnay Fényfesztivál

Pimasz játék az érzékekkel, szemkápráztató fényinstallációk és alternatív fénydimenziók – Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál ismét ellenállhatatlan programokat kínál július 4-7. között! Megjelenik a mesterséges intelligencia, lesz elvarázsolt fényerdő és egy disztópikus sci-fi világába is beléphetünk! Az ecset továbbra is a fény, a vászon pedig a teljes belváros, mintegy 30 helyszínnel.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 99.

Sorozatom újabb részében szintén a konzervatív-katolikus „Dunántúl” (1911-1944) című napilap 1934. május 2.-i számában található színházi híreket szemlézem először onnan, ahol abbahagytam. Az idézetek itt is az újság „Színház” és „A színházi iroda hírei” rovatokban találhatók. Ahogy az elmúlt két részben, itt sem közlöm a szereplők adatait, azt a végén külön fogom megtenni.

Összes cikk: I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I


A Pécsi Harmadik Színház májusi műsora

Színház, Pécs, 2024. május

Eredet és ellentmondás

Kiállítás, Pécs, 2023. december 7 – 2024. június 22.

Hipnotikus fénydimenziókat nyit a Zsolnay Fényfesztivál

Fesztivál, Pécs, 2024. július 4-7.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2024. december 31.

Veszélyes csillagzat alatt

Kiállítás, Szentendre, 2024. április 6 – július 28.


Szempont

Indulni saroktól, kályhától,
más tetszőleges origótól
a megtett út hogy követhető,
feltérképezhető legyen
számonkéréshez, számadáshoz

Tovább

Az a színes, mesebeli madár

– Annyi év után most már elmondhatom, hogyan ismertelek meg. Ott álltál fogvacogva egy lámpavas alatt, kezedben már teljesen elázott a fehér szegfűcsokor, mert én késtem. Első találkám előtt arra tanítottak a nagyobb lányok, hogy ne lássék rajtam az igyekezet.

Tovább

Ima

Mint a pára száll
A légben a bús fény,
Aranylón hinti virágát
Dús színű mezőn,
Kél a szél, s önt mézet
Egy szép tálba megtermékenyítőn

Tovább

Ecsetvonás

Jól festettél, hát lefestettelek
Feslett álmaim vetetlen ágya
Fess hölgy völgyeinek vágya
Sarki fény az alagutadban
Izzó izgalom – izzadó izmok

Tovább

A madarak és a szobor

Nagy ünnep volt a kisvárosban. Szobrot állítottak a híres tudósnak, aki a városban született. Új növények tették nevét híressé, sok embernek adott kenyeret, egész városokat táplált a hideg északon és a száraz sivatagok szélén.

Tovább

Rossz idők

Hullt az eső, a föld
száraz légzése hozta,
aztán a Nap küldött rám
ismét perzselő takarót,
de én semmiképp
nem akartam gondolni

Tovább

Szívem szívérzete

Anyám, életed teljében
elmaradt szívdobogásom,
sárga hóba fúlt fekete tulipántom.

Tovább

Csak ennyi volt

Reggel felkelni, még álmosan rohanni,
jaj, el ne késs, elkésni szégyen – így
szólt az intelem. Reggel felkelni,
vonathoz rohanni, el ne késs, menni
kell, nem gondolni arra, hogy csak ennyi
lenne az élet?

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS