Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Biohulladék: Tömeges szemléletváltás szükséges!

2024 januárjától az Európai Uniós irányelveknek megfelelően kötelező lesz Magyarországon a háztartásokban keletkező biohulladékok szelektív gyűjtése, bár a részletekről még kevés információ áll rendelkezésre. A Reacty Digital legújabb kutatása szerint a magyar lakosság alig felének van tudomása erről az intézkedésről, és jelenleg csupán a negyede válogatja külön a kerti és konyhai hulladékait. Ebben a cikkben a biohulladékok lakossági kezelésének gyakorlatát és a kapcsolódó változásokat vesszük górcső alá.

Kedvenc írásom – karácsonyi nyereményjáték

Kedves Olvasóink! Szépirodalom rovatunkban 2023-ban eddig több mint 200 prózai alkotás és ugyanennyi vers jelent meg. Kérdésünk: melyik tetszett az idén megjelent művek közül a legjobban Önöknek? Kíváncsiak vagyunk rá! Aki megírja kedvenc alkotásának címét és szerzőjét, nyereménysorsoláson vesz részt. A nyeremény Kepes András nemrég megjelent, Két macska voltam című könyve.

Lámpagyújtogató Prágában

A prágai Károly-hídon advent időszakában megelevenedik a múlt: egyenruhás lámpagyújtogató járja végig a kandelábereket és indítja az esti világítást. Délután négy órakor indul sétájára a hídon, kezében egy hosszú rúddal, amelynek végén égő kanóc van és azzal gyújtja meg a gázlámpákat. Napjainkban a gázlámpák automatikusan működnek, az advent az egyetlen olyan időszak az évben, amikor a gázlámpák fényét lámpagyújtogató lobbantja fel.

A Pécsi Egyetem megnyitása 1923-ban – 100 éve történt (első rész)

Ha a mai sok karú Pécsi Tudományegyetem történetét nézzük Pécsett, akkor száz évet kell visszalépnünk az időben. A magyar királyi pozsonyi Erzsébet (királynéról elnevezett) Tudomány Egyetemet az első világháború végén a csehszlovák hatóságok elüldözték, és kénytelen volt Budapestre menekülni. Néhány év működést követően országos kérdés lett, hol találjanak végleges helyet neki, a szintén elmenekült magyar királyi kolozsvári Ferenc József Tudomány Egyetemmel együtt. Az eljárás vége az lett, hogy a pozsonyi universitas Pécsre, a kolozsvári pedig Szegedre került.

Átadták a Holnap városáért Díjakat

2023-ban, a COVID után ismét meghirdetésre került a Holnap városáért Díj, melyre először a City Hungary Program részeként 2013-ban lehetett először pályázni. Rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált a nemzeti fenntartható városdíj. A Holnap városáért Díj védjegyhasználatára önkéntes a pályázat. A 2023-as nyertes pályázók a díjakat 2023. december 4-én, a Benczúr Ház Rendezvényközpontban vehették át. A Holnap városáért Díj fővédnöke 2013-tól Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.

Petőfi egyetlen regénye és a legdíszesebb Arany Biblia

Karácsony előtt az Antikvárium.hu aktuális online árverésének különlegességei között tallóztunk. Az érdeklődők hozzájuthatnak Petőfi egyetlen, vadromantikus regényéhez 1846-ból, de az árverésre kerülő könyvritkaságok között többszáz éves kiadványok is megtalálhatóak.

A kényelem lehet a betétdíjas rendszer sikerének a kulcsa

2024. január 1-től minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat kell fizetnie a vásárlónak, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. A Reacty Digital legújabb kutatása szerint a magyar lakosság többsége hallott már erről az intézkedésről, és tervezi is visszaváltani a palackokat, de elvárja, hogy ezt kényelmesen tehesse meg. Az alábbi cikkben a palackok betétdíjas rendszerére adott lakossági reakciókat foglaljuk össze, egy következőben pedig a biohulladékot érintő változásokra fókuszálunk majd.

Könyvbemutatón tárulnak fel a Zsolnay-gyűjtemény csodaszép darabjai

A Zsolnay Aranykora Gyugyi László gyűjteménye című könyv a világ egyik legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét tárja az olvasó elé. Pécsett december 8-án mutatják be a kötet legújabb, bővített kiadását, amit díjmentes tárlatvezetés egészít ki. December 8-án 11 órakor a Zsolnay Negyed Apostolos termébe várnak minden érdeklődőt a könyvbemutatóra. A kötetet bemutatja, és a szerzőkkel, Csenkey Évával és Murányi Zsuzsával beszélget: Komor István, a Zsolnay Aranykora Gyugyi László gyűjteménye című kiállítás kurátora, aki a beszélgetés után tárlatvezetést is tart a kiállításon.  

Magyar pezsgő történelmi sikere Franciaországban!

Hatalmas bravúrt ért el a Hungaria Rosé Extra Dry Franciaországban! Egymást követő ötödik évben is aranyérmet nyert a világ egyik legjelentősebb pezsgőversenyén, az Effervescents du Monde-on. A történet azonban itt nem ért véget, miután a megmérettetés legjobb tételeit felsorakoztató  TOP 10-es listára is újra felkerült a magyar különlegesség. Ez így egyben pedig magyar pezsgőnek még soha nem sikerült!

K. I. Aki voltam – Kormos István 100

Kormos István születésének 100. évfordulója alkalmából K. I. Aki voltam címmel rendez kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum. A száz éve született Kormos István és nemzedéke – Juhász Ferenc, Nagy László, Lator László, Fodor András költők, Réz Pál, Domokos Mátyás kiadói szerkesztőtársak és a festő Hantai Simon – a második világháború befejezésekor kezdték meg pályájukat.

Összes cikk: I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I


A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

Színház, Pécs, 2023, december

Eredet és ellentmondás

Kiállítás, Pécs, 2023. december 7 – 2024. május 31.

Hiány és emlékezet

Kiállítás, Pécs, 2023. november 8 – 2024. január 14.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. december 31.

Megnyílt a Műcsarnok centenáriumi Reigl Judit-kiállítása

Kiállítás, Budapest, 2023. október 3 – 2024. január 28.

Naptárakba beírni: íme a 2024-es Zsolnay Fényfesztivál dátuma!

Fesztivál, Pécs, 2024. július 4-7.

Renoir – A festő és modelljei

Kiállítás, Budapest, 2023. szeptember 22 – 2024. január 7.

Valkó László: Új képek 2020-2023

Kiállítás, Pécs, 2023. november 16 – december 16.

Véglegessé vált történések

Kiállítás, Pécs, 2023. augusztus 31 – december 31.


Fényes

Megsebzett házak közt érkezik a hajnal,
egyszerű ruhája halvány fényű kék.
Pislog egyet-kettőt, elhussan az angyal,
szárnya alá hull az éjszakai ég.

Tovább

Tépedt kéj ölén

Feslett lelkek
Zuhanó mámor
Öngyilkos Ámor
Süppedő szobákban
Elveszünk egymásban

Tovább

Bánat öt sorban

Karácsony, te édes bánat,
miért fáj a ragyogásod,
miért bánt, hogy megszülettél,
a világnak gyöngye lettél,
s holnap a kereszten látlak.

Tovább

Tejrózsa óceán

Táj rózsáll az éjszaka
tej üveg ablaka mögött

Tovább

Szemében tört fénnyel

Önmagam romjaiban élek,
tükörbe nézek és rám egy
megtört arc néz vissza,
a fájdalom hercege régi
önvalómat tőlem elrabolta.

Tovább

Tiszteletadás

Feltöltött egészen. Nyomába
szegődik az ősi buzgalom.
Sorjázó képekben ágazik szerte
szerény élete, gazdagon.

Tovább

Télapám, hóanyám

a vénülő idő szemén jéghályog
csak pislogni tudnak vaksi csillagok
a nincs már nem adhat vissza illatot
foszló emlékké válnak a hiányok
a hideg lassan belém is szivárog
magamba árvulva mint az itt-hagyott

Tovább

Lábnyom

Kovács Kázmér vízszerelő este fél nyolckor hazaérkezett a napi melójából. A sarokba lerakta a szerszámosládáját, fogasra akasztotta a munkaruháját, kezet mosott. Kovács Kázmérné asztalhoz szólította a három gyereket és tálalni kezdett a körömpörköltből, nokedlivel, uborkasalátával.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS