Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Soltra Elemér művek kerestetnek

A Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztálya keres intézményi- vagy magántulajdonban lévő műveket Soltra Elemér (1922-2013) festőművésztől a Modern Magyar Képtár dokumentációja és a művész munkásságát – elsősorban az absztrakt műveire fókuszálva – bemutató kiállítása számára.

A Pécsi Harmadik Színház októberi műsora

A Pécsi Harmadik Színház megnyitja kapuit a közönség előtt. A teátrum októberi kínálata igen gazdag és műfajilag változatos: zenés és prózai előadás, nagy szériát megért és vadonatúj produkció egyaránt helyet kapott benne. A részletes ajánló ide kattintva érhető el, az előadásokat összesítő plakát pedig alább tekinthető meg.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 51.

Már közöltem újság-dokumentumot több részben előzőleg a korszak közkedvelt pécsi színészéről, Peterdi (Peterdy) Sándorról (eredeti neve Marianovich, 1855-1917). Most a jutalomjátéka szombathelyi „beharangozását” és az előadás értékelését teszem közzé a Pécsi Napló 1899. január 10.-i száma „Színház és művészet” rovatának „Babérfa és koldusbot” címével, és „– Szombathely, január hava” dátumozásával, a titokzatos „– ei.” tollából. 

Születnünk kell

Mindig, így a mostani időkben is nehéz kiszakadni a gondokkal terhelt mindennapokból. Az éhes lélek, gyomor, a sikertelenség és oly sok minden, a legtöbb esetben nem enged a szívhez semmit. Egy alkalommal, egész napos szolgálatban voltam egy hajléktalanokat ellátó és befogadó intézményben.

Négy napon át ingyenesen lehet böngészni az Arcanum adatbázisában

Egy alapos elmélyülés az Arcanum oldalainak tengerében nem csak egyszeri élmény lehet, hanem rendszeres szórakozás, izgalmas időutazás. Szeptember 29. és október 2. között előfizetés nélkül lehet nézelődni, nosztalgiázni. Az ingyenes időszak mellett az Arcanum 50 százalékos kedvezményt biztosít 6 és 12 hónapos előfizetés esetén. A 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon régi újságokkal várják az érdeklődőket az Arcanum munkatársai a K20-as standon. Pénteken Az Arcanum és a mesterséges intelligencia címmel tartanak előadást.

Emléktábla-avatás a „pécsi Vegygép” Rókus utcai épületének falán

Először is tisztázzuk: semmi közöm a jelzett intézményhez személyileg, leszámítva azt a gyönge szálat, amikor „boldogult úrfi koromban” akkori, későbbi szerencsétlen sorsú ismerősünket, Bagyari Gyulát elkísértük páran felvételijéhez. „Széchenyista” voltam, amikor kémiát tanultunk. Tanárnőnk az alma materéhez hűséges Varga Istvánné volt, és én nem voltam barátja – hogy finoman fogalmazzak – ennek a tantárgynak.

Országos Könyvtári Napok Pécsett és Baranyában

Több mint 15 éve – többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sok újdonságot kínálva – kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az Országos Könyvtári Napok eseményeire. Idén október 3-9-ig tartják meg a könyvtári szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató őszi programsorozatát. A Csorba Győző Könyvtár ahogy eddig, most is csatlakozik az eseménysorozathoz és változatos programokkal várja a pécsi és a baranyai olvasókat.

Gőzhajóval Amerikába

A 19-20. század fordulóján a világban lejátszódott gazdasági fejlődés a közlekedési kínálat dinamikus bővülésével járt együtt. Ez különösen érvényes volt a kontinensek közötti vízi közlekedés fejlődésére. Néhány évtized leforgása alatt a zsúfolt, nyomorúságos „lélekvesztőket” az óceánjáró luxusgőzösök váltották fel. Jelen írás ebbe, a hazánkban kevéssé feltárt folyamatba nyújt betekintést, megvilágítva a közlekedés e szegmensének legfontosabb szereplőit.

Újra együtt

Újra együtt címmel tekinthető meg 2022. október 1. és október 31. között Kígyós Sándor szobrászművész és Kígyós Borbála képzőművész, designer kiállítása a dombóvári Majoros Galériában. A megnyitó 18.00 órakor kezdődik, a tárlatot Nagy T. Katalin művészettörténész nyitja meg, az eseményen közreműködik a Szélkiáltó együttes. 

Kulka János – Pálmaszív albumpremier

Pálmaszív jelentése: A pálma csúcsán növő friss hajtás. Enyhén diós aromájú, húsa zsenge. Európában többnyire konzervben kapható, sós lében. Mint minden friss hajtásnak, ennek is a belső hengeres része a legfinomabb ínyencség.

Összes cikk: I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I Január I December I November I Október I
A német nyelvterület fesztiváldíjas alkotásai a Szemrevaló Filmfesztiválon

Filmfesztivál, 2022. október 6-16.

A Pécsi Harmadik Színház októberi műsora

Színház, Pécs, 2022. október

Festészet mint Szellem

Kiállítás, Budapest, 2022. szeptember 6 – október 8.

Fotók öt földrészről – fókuszban a németországi migráció

Kiállítás, Pécs, 2022. augusztus 22 – november 11.

Hajolj közelebb, nézz a szemembe, vigyél magaddal

Kiállítás, Pécs, 2022. szeptember 8-30.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Japán tárlat nyílik a Zsolnay Múzeumban

Kiállítás, Pécs, 2022. június 23 – október 2.

Képletek és kalandozások

Kiállítás, Pécs, 2021. december 18. – 2022. október 30.

Negyvenöt év Focusban

Kiállítás, Pécs, 2022. szeptember 14 – október 17.

Nem vagyok robot. A szingularitás határain. 

Kiállítás, Budapest, 2022. szeptember 15 – november 27.

Helyre, tétre, befutóra

Véletlenül születtem
S vélhetően
Vétlenül halok meg
De tán nem tétlenül
Éltem le kissé huzatos
Lottó ötös életem

Tovább

Apa

Apa,
kondás-ősünk feltarisznyált
sóval, kenyérrel, varjú-tollal
– balról űzött s tűzött a Nap –
s bakacsizma-kolonccal nyakadban
a Tejút tájait végiggyalogoltad.

Tovább

A megbabonázott puding

Van nekem egy könyvem, valamikor réges régen egy antikváriumban bukkantam rá, és ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy megvegyem, mert olyan finom míves a külseje, maga, mint könyv, magához vonzotta a tekintetem. Pedig semmi különös, drágának sem mondható.

Tovább

Mai

Patkányék nyakon csípték a szerencsét.
Patkány úr jól finanszírozott cég vezére,
Patkányné üzlete is virágzik.

Tovább

Álmodozás

fákra hajtja fejét az est
már magányosul az árnyék
az öreg toronyóra rest
okát vesziti a szándék
okozat álmos s tétova
függni kell okától tudja

Tovább

Nagymama éléskamrája

Jánost leküldte a felesége az ÁBC-be, hogy pár dolgot vásároljon. Ami kell, azt felírta egy cetlire. – Nézd meg, hogy ezek közül mit lehet venni és mennyit. A cukor, a liszt és az étolaj érdekelne – hangsúlyozta Erzsi, a felesége. Jánosnak erre a mondásra, mivel közel volt a nyolcvanhoz, eléggé rossz emlékek jutottak az eszébe.

Tovább

Papírlapok

Koszfolt, üveg, szakadt levélpapír. Apró galacsinok, foszlányok, darabok, szeletek a mindenségből. Angyalszárnyak, tejes tea, tündérporba mártogatott kalózhajó. Pára az ablakon, párába rajzolt kivehetetlen ábrák, színes tésztacsíkok, sárga, zöld, rózsaszín, fehér betűtészta.

Tovább

(F)ordítok – 47.

Karádi Kázmér: A Keresztelő
Hallgatom a csöndet,
Szépséges éjszakám virágát,
Hűs köveken forró lábam nyugszik,
S fejemet a falnak támasztom,
Kívül reked a világ.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS