Hetedhéthatár • Közérdekű magazin
Közérdekű magazin

Előretekintő élettartam – A népesség öregedésének új szemlélete

Vadonatúj megközelítést ajánl a népesség öregedésének vizsgálatára Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov. Kötetükben a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzik. „Könyvünk célja, hogy egy olyan szemüveget adjon az olvasó kezébe, amivel tisztábban láthatja az öregedés különböző dimenzióit. Egy olyat, amelyen keresztül, ha az olvasó egyszer belenéz a demográfia rejtelmeibe, soha többé nem akarja majd levenni” – jelzik előre a szerzők.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 45.

1941. december 12-én Magyarország hadat üzent az USA-nak. Nagykövetünk bement a washingtoni külügyminisztériumba, és átadta a hadüzenetet. Ezután érdekes párbeszéd következett.
– Mi az Önök államformája?
– Királyság.

Made in Pécs Díj 2021 – ismét díjazták a legjobbakat

A közkedvelt pécsi programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények, valamint vendéglátóhelyek közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. Az idei díjátadó január 21-én került megtartásra. Lapunk szerkesztősége is gratulál a díjazottaknak és köszönetet mondunk a Made in Pécs munkatársainak! Az évről évre átadásra kerülő díj egy mércét jelent, amit csak a legjobbak tudnak megugrani. Ennyi év után véleményünk szerint ez egyfajta ösztönző erőt és kihívást is jelent: akinek módjában áll, valósítson meg eredeti, hiánypótló terveket és tegye mindezt a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, odafigyeléssel, alázattal – emberi módon.

Grenoble Európa zöld fővárosa

A franciaországi Grenoble vette át egy évre az Európa zöld fővárosa címet a finnországi Lahtitól, közölte az Európai Bizottság január 18-án. A város elsősorban a zöldítésére irányuló beruházásoknak köszönhetően nyerte el az uniós díjat.

Ezen a napon halt meg Salvador Dalí

Salvador Dalí 1904. május 11-én született a spanyolországi Figuerasban és ugyanott halt meg 1989. január 23-án. Édesapja jogász, akinek tekintélyes könyvtárát a gyermek Dalí lázasan bújja. Olvasásszomjánál csak a rajz iránti vonzalma nagyobb. Ügyesen rajzol, ami azonnal feltűnik környezetének.

200 Petőfi szabadon

A Petőfi Irodalmi Múzeum a magyar kultúra napja alkalmából szabadon hozzáférhetővé teszi a Múzeum legféltettebb kincseit. A bicentenáriumi Petőfi Sándor-emlékév előzeteseként Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat nézheti meg és töltheti le a látogató a 200 Petőfi szabadon weboldalon.

Két Hold világa – sorsjáték

Az előadás ajánlóján olvassuk: „Nemes Nagy Ágnes költő mértékadó és meghatározó személyisége volt a II. világháború utáni magyar irodalomnak. Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező az Újhold folyóirat körének legjelentősebb kritikusa volt. Kettejük sorsa szétválaszthatatlanul összefonódott, és annak ellenére, hogy házasságuk válással végződött, szellemi életközösségük, barátságuk mindvégig megmaradt.

Megkezdte munkáját az EU új menekültügyi ügynöksége

2022. január 19-én megkezdte működését az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA), mely elődje, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) által elért eredményekre építve végzi majd a munkáját.

A tavasz ébredése

Fiatalok. Tizenévesek. Tele vágyakkal, érzésekkel. Tapasztalni akarnak. Felfedezni. Megérteni a világot, amiben élnek. Rengeteg kérdésük van, de valamiért kevés a válasz. És ha van, az is inkább kitérő… Vagy gólyamese. Hazugság. Marad a kíváncsiság, a vívódás, az elfojtás, a zűrzavar. A tragédia.

Aláírták a Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezményt

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretében 2022. január 16-án hivatalos szakmai találkozót és együttműködési megállapodást kezdeményezett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri megbízott,a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervező bizottságának elnöke.

Összes cikk: I Január I December I November I Október I Szeptember I Augusztus I Július I Június I Május I Április I Március I Február I
2022-ben jön a 15. Ördögkatlan Fesztivál!

Fesztivál, 2022. augusztus 2-6.

A Pécsi Harmadik Színház februári műsora

Színház, Pécs, 2022. február

A Pécsi Harmadik Színház januári műsora

Színház, Pécs, 2022. január

Az emlékezés formái

Kiállítás, Pécs, 2021. december 9 – 2022. február 20.

Életút és alkotás

Kiállítás, Budapest, 2021. november 25. – 2022. május 1.

Időgép

Kiállítás, Budapest, 2020. augusztus 20. – 2023. január 1.

Intim topográfiák

Kiállítás, Pécs, 2021. november 12. – 2022. január 30.

A jövő kívánsága

Amint hullócsillag karcolja az eget,
gyermeki lét úgy fáj, és ragyog, míg ébred.
Hívatlan a kétely önmagára eszmél,
valamit ad, s cserébe másikat kér el.

Tovább

Scriptor ex machina[1]

Gyakori írói fogás valós személyekről mintázni szereplőket, mely személyek akár magukra is ismerhetnek aztán egy-egy adott könyvben. Ennek a fordítottjára viszont aligha akad példa; nevezetesen, hogy az író a képzelete által teremtett személyek közül akár csak egyet is viszontlásson a valóságban.

Tovább

Reggeli galambok

Minden reggelen, pontban nyolckor
megérkeznek hozzám a galambok.
Mintha egy óra lenne a begyükbe
építve, jelzik nekem: éhesek!

Tovább

Valaki kapaszkodik

Szemeim körül sötét karikák
behúzott néhányat a hirtelen jött
keményöklű tél,
sikeres tranzakció volt
áthatotta az életszerűség.

Tovább

Amulettidő

Minden apró kristály egy mikrokozmosz:
rezdül, fittyet hányva annyi sok korhoz,
választ adhat kis és nagy szenvedélyre,
és mindig lesz, ki nem érti ezt félre.

Tovább

Hogy vagy barátom?

Ne kérdezd tőlem, hogy’ vagyok,
már megkérdezted tegnap.
Itt nem változott semmi se’.
Ki tudja mi lesz holnap…

Tovább

Viktor és Viktória – 1. rész

Chiş százados kimerülten, porosan roskadt estefelé az asztalhoz. Lánya, Viktória sajnálkozva nézett szálas, pakombartos apjára.
– Elfáradtál?
– Zűrös napom volt – válaszolta a férfi anyanyelvén, románul.

Tovább

(F)ordítok – 36.

Hajnal Éva: Ha
Ha reggel jönnél hozzám,
Isten öleléséből font széken kínálnék helyet,
hajnali napfényt töltenék poharadba.

Tovább
Korábban megjelent prózák: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
Korábban megjelent versek: I 1 I 2 I 3 I 4 I 5 I
A Galéria rovat korábbi cikkei: I 1 I 2 I 3 I 4 I

Archívum

Hozzászólások

DISQUS