Pino Daeni képei • Hetedhéthatár

Galéria

Pino Daeni képei

Pino Daeni 1939. november 8-án született az olaszországi Bariban. Képeit laza, de pontos ecsetkezelés jellemzi, alkotásain legtöbbször feminin, romantikus nők és erős férfiak jelennek meg. Korának egyik legjobban fizetett könyvillusztrátoraként több mint 3000 könyvborítót, filmplakátot és magazin-illusztrációt készített.

Pino Daeni

Tehetségét általános iskolai tanára fedezte fel, aki javasolta a fiú apjának, hogy ösztönözze fia továbbfejlődését. Az apa azonban szkeptikus maradt fia művészi jövőjét illetően. Pino autodidaktaként kezdte munkásságát, majd beiratkozott a Bari Művészeti Intézetbe. 1960-tól a milánói Brera Akadémián folytatta tanulmányait, ahol az aktfestészet terén fejlesztette tudását.

1960-tól 1979-ig számos díjat és kitüntetést kapott. Ebben az időszakban Olaszország két legnagyobb kiadója, a Mondadori és a Rizzoli számára készített könyvillusztrációkat. 1971-ben Manhattanben tett látogatást; az ott szerzett tapasztalatok után Pino úgy érezte, hogy Olaszországban korlátok közé van szorítva. 1978-ban New Yorkba költözött, abból a megfontolásból, hogy az ottani művészi szabadság nagyobb lehetőségeket biztosít számára. Magával vitte családját – feleségét, Chiarát, hétéves lányát, Paolát, és ötéves fiát, Maxot.

A Borghi Gallery támogatásával számos kiállítása volt New Yorkban és Massachusettsben. Munkái számos könyvkiadó érdeklődését felkeltették; Danielle Steel, Sylvie Summerfield és Amanda Ashley romantikus regényeihez festett borítókat, hozzájárulva könyvek millióinak eladásához.

1992-ben Pino a szoros határidőkből adódó feszültség miatt felhagyott a könyvillusztráció készítéssel, és visszatért a festészethez. Felvette a kapcsolatot az arizonai Scottsdale egyik legnagyobb galériájával, és elküldött öt festményt, amelyeket jól fogadtak. Ettől kezdve festményei a dél-karolinai Hilton Head Islanden és a New York állambeli Long Island-i Garden Cityben jelentek meg. Pino többször is fellépett a nagy TV-hálózatokon, hazai és nemzetközi folyóiratokban jelentek meg vele készült interjúk. 2001-ben Pino fia, Max aktív közreműködésével a művész munkássága a galériákban való megjelenéseken túl, magazinokkal, könyvekkel és limitált kiadású képzőművészeti nyomatokkal bővült. Pino 2010. május 25-én, 70 éves korában hunyt el. Munkái továbbra is megjelennek a művészeti galériákban szerte a világon, giclée-nyomatait több ezer dollárért értékesítik.

Az alábbiakban válogatást adunk Pino Daeni munkáiból.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS