Komlós Attila, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Komlós Attila

Komlós Attila írásai: 400
Komlós Attila

Az ügynök halála a Centrál Színházban

2024. február 24-én mutatta be a budapesti Centrál Színház Bíró Bence friss fordításában Arthur Miller drámáját, Az ügynök halálát. Vannak színdarabok, melyek egy-egy legendás alakítás, vagy rendezés révén szinte „beleégtek” a köztudatba. Ezek közé tartozik Arthur Miller egyik klasszikusa, Willy Loman figurájával.

Szubjektív kiállításajánló 2024-re

Január elején vetődött fel a gondolat, hogy egy szubjektív kiállításajánlót tegyünk közzé a Hetedhéthatár oldalán, amely felvillantja a 2024-es év legjelentősebbnek ígérkező hazai időszaki tárlatait. Február közepére körvonalazódott, hogy mi is várható ebben az évben. Egy „legek legjei” válogatást nyújtunk át Olvasóinknak a témában.

Pino Daeni képei

Pino Daeni 1939. november 8-án született az olaszországi Bariban. Képeit laza, de pontos ecsetkezelés jellemzi, alkotásain legtöbbször feminin, romantikus nők és erős férfiak jelennek meg. Korának egyik legjobban fizetett könyvillusztrátoraként több mint 3000 könyvborítót, filmplakátot és magazin-illusztrációt készített.

Kialudtak a színes fények az ajtó mögött

A régi polgári lakás dolgozószobájának sárga katedrálüveges ajtaja csukva van. Színes fények foltjai szűrődnek át rajta: egy óriási karácsonyfa égősorának fényei. Edit néninél vagyunk, körülöttünk míves bútorok a 19-20. század fordulójáról, roskadásig megtöltve-telepakolva egy élet emlékeivel. Az ajtó kinyílik és feltárul előttünk a csoda: a lakás legnagyobb szobájának közepén egy leírhatatlan méretű, díszek százaitól roskadozó fa.

Újévi koncert Bécsből

A Bécsi Filharmonikusok 1939-ben tartotta első újévi koncertjét. Érdekes módon az első koncert még nem január elsején, hanem december 31-én került megrendezésre. Újév napján először 1941-ben tartottak koncertet. Ausztria német megszállása után történt mindez – a jótékonysági céllal meghirdetett koncertek bevételei a második világháború végéig nemzetiszocialista segélyszervezetekhez mentek.

Kövesd a Mikulást a Flightradaron!

A Mikulás manói az utolsó simításokat végzik a játékokon, a földi személyzet pedig a szánkót készíti elő, Rudolf vörös orra is új fényezést kapott. A munka majdnem befejeződött, a Mikulás készen áll a követésre a Flightradar24.com oldalon vagy a Flightradar24 iOS és Android alkalmazásban! Az előzetesen benyújtott repülési tervek alapján a Mikulás december 24-én 04:00 (UTC) körül indul el az Északi-sarkról, hogy a távol-keleti időzónákban időben szállhasson le az első házakhoz.

A világon először Magyarországon jelent meg hivatalos karácsonyi bélyeg

A 80 évvel ezelőtt, 1943-ban kibocsátott, három címletből álló sorozat Tóth Gyula szobrász- és éremművész (1893-1970) tervei alapján készült. A négyfilléres bélyegen az angyalok hirdetik Jézus születését a pásztoroknak. A húszfilléresen a bárányokkal érkező pásztorok teszik tiszteletüket Jézus előtt. A harmincfilléres címleten a Napkeleti bölcsek / Háromkirályok hódolata jelenik meg.

Mi a kapcsolat a Hotel Jane és a Titanic között?

New York múltjának egy érdekes részletét őrzi a Hotel Jane. A hétköznapi külsejű épület West Greenwich Village egy csendes, macskaköves utcájában található. Alig hívja fel valami a figyelmet rá, mégis különleges titkokat őriz.

A 2024. év színe: Peach Fuzz

A Pantone Intézet minden év decemberében hirdeti ki a következő évre vonatkozó „Év színét”. A cég nevéhez a világ egyik legismertebb és legszélesebb termékpalettával bíró színminta könyvtárának kidolgozása fűződik. A történet gyökerei 1963-ig nyúlnak vissza, amikor a Pantone egy olyan szabványosított színrendszer megalkotásával forradalmasította a nyomdaipart, amely lehetővé tette a színek megbízható kiválasztását és reprodukálását. Mára a sztenderdizált Pantone színkatalógusok (PMS) az egész világon elterjedt szabványnak számítanak.

Lámpagyújtogató Prágában

A prágai Károly-hídon advent időszakában megelevenedik a múlt: egyenruhás lámpagyújtogató járja végig a kandelábereket és indítja az esti világítást. Délután négy órakor indul sétájára a hídon, kezében egy hosszú rúddal, amelynek végén égő kanóc van és azzal gyújtja meg a gázlámpákat. Napjainkban a gázlámpák automatikusan működnek, az advent az egyetlen olyan időszak az évben, amikor a gázlámpák fényét lámpagyújtogató lobbantja fel.

Nyitottan a sokszínűségre

A mai napon a Hetedhéthatár emblémája szivárványszínekben látható. Ennek apropója, hogy ma tartják a Pécs Pride felvonulást. Budapest mellett Pécs az egyetlen város hazánkban, amely otthont ad ennek a demonstrációnak. Biztos, hogy nem véletlenül, hiszen Pécs az ország talán egyik leginkább nyitott városa, ahol a kisebbségek, a különböző kultúrák, vallások, identitások jelenléte nem új keletű. A városban tíz nemzetiség él békésen egymás mellett, egyetemén a világ minden szegletéből érkezett diákok ezrei tanulnak.

Hanglemezek

Napjainkban reneszánszát éli a hanglemez, a hanghordozó egyre népszerűbb, újra készülnek lemezfelvételek, ismét lehet lemezjátszót vásárolni. Számos teszt bizonyítja, hogy a „hagyományos” lemezek hangzása jobb mint a CD-ké vagy egyéb digitális megoldásoké. A digitális hangtechnika előnye leginkább a kényelem, a könnyebb kezelhetőség, a kisebb sérülékenység, de a technológia minőségi javulást igazán nem eredményezett.

Ferenc József pécsi látogatásai

Ferenc József Szent koronával megkoronázott uralkodóként négy alkalommal járt Pécsett. A Pécsi Figyelő korabeli lapszámai a legapróbb részletekig beszámoltak a látogatásokról. A következőkben tudósítás következik ezekről az eseményekről, távirati stílusban.

Edward Hopper

Száznegyvenegy évvel ezelőtt, 1882. július 22-én született Edward Hopper amerikai realista festő, aki olajfestményei és akvarelljei révén vált ismertté. Hopper a hétköznapi témákból költői jelentéssel bíró csendes drámákat tudott ábrázolni, narratív értelmezéseket inspirálva. Képeinek jórészét a Whitney Museum of American Art őrzi.

Jövőre lesz 75 éves a jellegzetes pécsi buszváró – FRISSÍTVE!

A 48-as téren álló hányatott sorsú buszváró Pécs egyik jellegzetes városképi eleme. Az építményt Kisaszondy Lajos mechanikus és műlakatos cége készítette 74 évvel ezelőtt, 1949-ben, összeszerelését a Pécsi Közlekedési Vállalat Ifjúsági brigádja végezte. A köztudatban villamosmegállóként is szerepel, noha a villamos sosem járt erre, a Zipernowsky Károly Műszaki Technikum épületének keleti felén, a járdán volt a megállója, ott ágazott szét a Zsolnay gyári és a Külvárosi pályaudvari vonal.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS