Újévi koncert Bécsből • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Újévi koncert Bécsből

A Bécsi Filharmonikusok 1939-ben tartotta első újévi koncertjét. Érdekes módon az első koncert még nem január elsején, hanem december 31-én került megrendezésre. Újév napján először 1941-ben tartottak koncertet. Ausztria német megszállása után történt mindez – a jótékonysági céllal meghirdetett koncertek bevételei a második világháború végéig nemzetiszocialista segélyszervezetekhez mentek. Mindezen túl, a hangversenyek Goebbels propagandacéljait is szolgálták: a cél a lakosság és a fronton harcoló katonák derűre hangolása volt. A keringők, polkák és operettnyitányok a háború utáni évtizedekben is megmaradtak, ekkor azonban már az osztrák kedély és a bécsi hangulat megjelentetése, Ausztria országimázsának erősítése és a turisztikai promóció állt a középpontban.

A hangversenyeken évről évre főként a Strauss-dinasztia tagjainak muzsikái csendülnek fel, de alkalmanként más zeneszerzők – pl. Lanner, Suppé, Offenbach, Berlioz, Nicolai, Ziehrer – népszerű dallamait is előadják. A híres Kék Duna keringő 1945 óta van műsoron, a tradicionális záródarab, a Radetzky-induló 1946 óta. 1958-ig mindkét művet gyakran előadták, azóta viszont nem csupán alkalomszerűen, hanem mindig ez a két mű zárja a koncertet.

Az első hangversenytől kezdve két év kivételével egészen 1954-ig Clemens Krauss dirigált; őt az újévi koncertek meghatározó karmestere, Willy Boskovsky követte, aki 25 éven át megszakítás nélkül 1979-ig állt a zenekar élén az újévi koncerteken. 1980-ban Lorin Maazel váltotta Boskovskyt, majd 1987-től évente más-más karmester vezényel.

A rádió mellett 1959-től az osztrák televízió is közvetíti a bécsi Musikvereinsaalban megtartott koncerteket, 1987 óta a világ egyre több országában lehet élőben nézni a hangverseny közvetítését. Napjainkban ez közel 100 országot jelent. A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje napjainkban a világ legnagyobb kulturális produkciója. A hangversenyekről 1975 óta hangfelvételek is megjelennek, a képen egy díszdobozos két lemezes kiadás látható.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS