Nagyvilág Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Nagyvilág

Írások a rovatban: 434

Négyszeres túljelentkezés volt Magyarországon az ingyenes vonatbérletekre

A tervezettnél jóval több ingyenes InterRail-bérletet osztanak szét a DiscoverEU-program idei első eredményhirdetése során, így ebben a fordulóban összesen több mint ezer magyar fiatal juthat végül hozzá az Európában felhasználható vonatjegyekhez; ez majd háromszázzal több jegy az eredetileg tervezettnél – ezt Ujhelyi István EP-képviselő, a DiscoverEU-program egyik elindítója és európai parlamenti mentora jelentette be kedden a közösségi oldalán.

Horvátország csatlakozott az euróövezethez

Az eurót használó uniós tagállamok tanácsa, az eurócsoport 2022 június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. A szükséges jogszabályok elfogadásával az elmúlt év végéig lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképp Horvátország 2023. január elsején az euróövezet tagjává válhatott.

A horvát-magyar határátkelőkön a schengeni szabályok érvényesek éjféltől

Horvátország vasárnap nulla órától tagja a schengeni övezetnek, így a horvát-magyar határátkelőket is megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az utazók – jelentette be a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőn szombat éjszaka tartott ünnepségen.

InPUT: akcióprogram segítené az ukrán turizmus újraindulását

Ukrajna bátor népének ítélték oda idén az Európai Parlament által alapított Szaharov-díjat, amelyet 1988 óta az emberi és alapvető jogok védelme érdekében fellépő személyek, illetve csoportok kapnak meg. Az elismerést tegnap adták át az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az ukrán kormány és az ukrán civilek képviselőinek.

A Belmond Orient Express decemberben Európa legvarázslatosabb téli városaiba viszi utasait

Európa legikonikusabb vonata, a Velence-Simplon-Orient-Expressz rendszerint márciustól novemberig közlekedik. A régmúlt korok hangulatára vágyók idén először decemberben is útra kelhetnek a luxusvonattal: a Velencét, Veronát, Firenzét, Bécset és Párizst is érintő utazások résztvevői havas tájakon vonatozhatnak és mesés karácsonyi díszbe öltözött városokat látogathatnak meg.

Válassz egy várost, és dőlj hátra: utazz és hallgasd élőben a helyi rádiókat!

Erkam Şeker végzős török egyetemista még a világjárvány alatt fejlesztette ki a Drive and Listen oldalt. 4K-s utcakép-videókat egyesít a világ városaiból származó helyi rádióállomások jelen idejű adásaival. Pár kattintással kiválaszthatjuk a böngészőben, hogy Londonban, Moszkvában, Párizsban, Tokióban, vagy éppen Mumbaiban akarunk utazni.

Újra az utasoké a megszépült Márványcsarnok és a Ceglédi folyosó a Nyugatiban

A 145 éves Nyugati pályaudvar fontos részein újult meg a tetőszerkezet, befejeződött a hangos és vizuális utastájékoztató rendszer kiépítése, használatba vehették az utasok a megszépült Márványcsarnokot és a Ceglédi folyosót, és az automaták pályaudvaron belüli elosztása is még utasbarátabb lett.

Újjáéled az eredeti Orient Expressz

Az Orient Express márka egyik tulajdonosa, az Accor Hotels újjáéleszti az eredeti, legendás Orient Express vonatot, sőt 2024-ben megnyitja az első, Orient Express márkájú hoteleket is. A várhatóan 2025-ben útjára induló vonat terveit egy párizsi VR kiállításon mutatták be nemrégiben, október végén pedig a YouTube-on is megjelent egy videó a leendő vasúti kocsik belsejéről.

A selmeci toronyóra

Az esztendő utolsó hetében, pontosabban Szent János és Szent Szilveszter napja között jutott eszünkbe, hogy az évet valami emlékezetes helyen kellene befejezni. – Selmec! – hangzott el a varázserejű név, amelyet korábban még talál soha nem ejtettünk ki egymás között.

Szélsebesen robog Finnország az energiafüggetlenség felé

Ahogy nemrég a Qubit is megírta, Finnország néhány éven belül teljesen önellátóvá válik a villamosenergia tekintetében. Mika Lintilä gazdasági miniszter egy tévéinterjúban jelentette be, hogy jelentős beruházásokkal fogják megerősíteni a hazai áramtermelést, ezáltal az országnak már májusra sikerülhet lekapcsolódnia az orosz energiáról.

Újabb többszáz magyar fiatal juthat ingyenes európai vonatbérlethez

„Válságok jönnek, válságok mennek, de az európai vonat zakatol tovább. Október 11. és 25. között pályázhatnak ismét a tizennyolc éves európai, így magyar fiatalok is az ingyenes európai vonatbérletekre” – ezt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, a DiscoverEU-program mentora jelentette be csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Sztranyovszky Béla: Namaszté, szahib!

A napokban jelent meg Sztranyovszky Béla: Namaszté, Szahib! című könyve. A 260 oldalas indiai útleírás a szerző mintegy 40 felvételét is tartalmazza. Az Utószót kisebbik lánya, a PTE BTK Romológiai szakán végzett Sztranyovszki Zsófia írta, akit a PTE Janus Egyetemi Színházban is gyakran láthattunk.

Pénzérmék, bankjegyek és bélyegek II. Erzsébet halála után

II. Erzsébet királynő halálával számos ikonikus tárgy és szimbólum meg fog változni. A pénzérmék, a bankjegyek és a bélyegek már nem a királynő jellegzetes profilképét fogják viselni, hanem fia és örököse, III. Károly királyét. Az új uralkodónak új zászlót és címert terveznek, és természetesen a leghíresebb himnuszt is módosítani kell majd.

Velence nem süllyed el…

Örömujjongással futottak ki a csomagmegőrzőből, és egymás kezét fogva betáncoltak a pályaudvar várócsarnokába. A hangosanbeszélő ékes olaszsággal harsogta információit, a szövegeket vidám zene szakította meg. Kora reggel volt Velencében, néhány perccel múlt hét óra.

Május 28-tól újra megnyitja kapuit a Közlekedési Múzeum

2022. május 28-tól újra látogatható a Közlekedési Múzeum népszerű időszaki kiállítása a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik”, amely a Múzeum leendő otthona, az Északi Járműjavító történetét meséli el. A kiállítás különleges helyszínére több mint egy évtizede nem léphetett be senki, azonban hétvégétől már bárkinek lehetősége nyílik rá – hangzott el a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) legutóbbi rendezvényén. Az esemény, melynek fókuszában a városi közösségi közlekedés és az elektromos buszok álltak, a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából került megrendezésre.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS