Nagyvilág Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Nagyvilág

Írások a rovatban: 454

Jövőre lesz 30 éves a Hungary Card

Gál Gábor, a  Hungary Card kártya kibocsátója, volt a MÚOSZ Turisztikai és gasztronómia szakosztály vendége 2024. február 14-én. Cége, a Hotelinfo Kft. 1991-ben alakult. Akkor a piacon még nem volt olyan katalógus, amely bemutatta volna a hazai szállodákat, azok elérhetőségét és árait. Az ingyenes katalógus évről-évre népszerűbbé vált, és felmerült annak igénye, hogy azok a turisták, akik ezt használják, valamilyen megkülönböztetésben részesüljenek a szolgáltatóktól – azaz kedvezményt kapjanak.

Szabó Ervin: Amikor bekerültem egy közösségbe, valahogy vezetővé váltam

Szabó Ervinnel, a Kulcs-Soft vezérigazgatójával 2023 november 25-én Budán kávézás közben beszélgetünk a cég tárgyalójában.
Ervin, mikor döntötted el azt, hogy közgazdasági pályára mész?
Mondjuk azt, hogy ez egy következménye volt annak, ahogy én előtte működtem és éltem. Azt tudni kell rólam, hogy informatikusként végeztem a Veszprémi Egyetemen, de már ott is nyüzsgő diák voltam, és sokkal inkább érdekeltek a szervezési, irányítási feladatok.

Újévi koncert Bécsből

A Bécsi Filharmonikusok 1939-ben tartotta első újévi koncertjét. Érdekes módon az első koncert még nem január elsején, hanem december 31-én került megrendezésre. Újév napján először 1941-ben tartottak koncertet. Ausztria német megszállása után történt mindez – a jótékonysági céllal meghirdetett koncertek bevételei a második világháború végéig nemzetiszocialista segélyszervezetekhez mentek.

Kövesd a Mikulást a Flightradaron!

A Mikulás manói az utolsó simításokat végzik a játékokon, a földi személyzet pedig a szánkót készíti elő, Rudolf vörös orra is új fényezést kapott. A munka majdnem befejeződött, a Mikulás készen áll a követésre a Flightradar24.com oldalon vagy a Flightradar24 iOS és Android alkalmazásban! Az előzetesen benyújtott repülési tervek alapján a Mikulás december 24-én 04:00 (UTC) körül indul el az Északi-sarkról, hogy a távol-keleti időzónákban időben szállhasson le az első házakhoz.

Homoki Nagy István a pécsi sajtóban, 1941-ben

Liberális napilapunk, a Pécsi Napló (1892-1944) a világégés idején is talált módot arra, hogy érdekes, sőt nemzetközi érdeklődésre is számot tartó tudományos témákkal, így a természeti csodák dokumentálásának jelentős személyiségeivel is foglalkozzon. Az 1941. december 11.-i számában például a már ebben az időben is híres természet-fotográfus, az akkor Kiskunfélegyházán élő dr. Homoki Nagy István (1914-1979) beszélt munkásságáról, kitüntetése alkalmából. A talányos „dr. V. K.” szignójú interjú „Vadászat fényképezőgéppel” címmel, „Beszélgetés Homoki Nagy Istvánnal, a magyar színes természetfotografálás úttörőjével” alcímmel jelent meg… 

Mi a kapcsolat a Hotel Jane és a Titanic között?

New York múltjának egy érdekes részletét őrzi a Hotel Jane. A hétköznapi külsejű épület West Greenwich Village egy csendes, macskaköves utcájában található. Alig hívja fel valami a figyelmet rá, mégis különleges titkokat őriz.

Ukrajna jövőbeni EU-csatlakozásával Magyarország is nyerne

2024-ben együtt ünnepeljük a 20. évfordulóját annak, hogy Magyarország kilenc másik országgal együtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A bővítés egyértelmű előnyökkel járt nemcsak az EU egésze, hanem az „új” és a „régi” tagállamok polgárai számára is.

Lámpagyújtogató Prágában

A prágai Károly-hídon advent időszakában megelevenedik a múlt: egyenruhás lámpagyújtogató járja végig a kandelábereket és indítja az esti világítást. Délután négy órakor indul sétájára a hídon, kezében egy hosszú rúddal, amelynek végén égő kanóc van és azzal gyújtja meg a gázlámpákat. Napjainkban a gázlámpák automatikusan működnek, az advent az egyetlen olyan időszak az évben, amikor a gázlámpák fényét lámpagyújtogató lobbantja fel.

Dublin 2024 európai turizmus fővárosa 

Ötödik alkalommal adták át a „Turizmus Európai Fővárosa” díjat: ezúttal az írországi Dublin nyerte el a kitüntető címet, megelőzve ezzel az elismerésekre szintén esélyes német Bremerhaven, az ír Cork, az olasz Genova, a svéd Helsingborg és a spanyol San Sebastian városát. A 2024-es év „green pioneer of smart tourism”, vagyis az „okos turizmus zöld úttörője” díjat az olaszországi Grosseto kapta meg. 

Nyolcszáz magyar fiatal nyerhet újra ingyenes európai vonatbérletet

Újra lehet jelentkezni az ingyenes európai vonatbérletekre, az idei második pályázati kör most szerdán nyílik meg – tájékoztatott a program mentora, Ujhelyi István.

Tarnai Tibor: A kis családi szállodák túl fogják élni a változásokat

Tarnai Tiborral, a Hotel Pension Continental tulajdonosával szobájában beszélgetünk Bécsben, 2012. augusztus 25-én. Tiborral 12 évig együtt jártunk Budapesten, először a Május 1. általános iskolába, és utána a mostani Szent István, akkor I. István Gimnáziumba.

Guillermo Vázquez Moreno: A kubai-magyar kapcsolatok 60 évesek

A Kubai Nagykövetség székházában fogadta a MÚOSZ Külpolitikai ás Biztonságpolitikai szakosztály újságíróit Guillermo Vázquez Moreno nagykövet 2023. május 15-én. A találkozó után a nagykövet exkluzív interjút adott lapunk számára.

Pécs-Eszék: közös kulturális évad

A Pécs – Eszék 50 éves Testvérvárosi évforduló kapcsán a két város Kulturális Évadot hirdet, amely során mintegy 20 közös programot, együttműködést valósítanak meg az év során.

Változó koronák

Amint arról korábban hírt adtunk, 2023. május 6-án koronázták meg III. Károly brit uralkodót és feleségét, Kamilla királynét. A ceremónia során három korona kapott szerepet, ezeket mutatjuk be cikkünkben röviden.

Megkoronázták a brit uralkodót

Megkoronázták szombaton III. Károly királyt, az Egyesült Királyság és 14 további nemzetközösségi ország uralkodóját. A királyt Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága koronázta meg Szent Eduárd koronájával a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS