Hetedhéthatár, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Hetedhéthatár

Hetedhéthatár írásai: 3032

Techno zen a Velencei Biennálén

Az év legnagyobb nemzetközi képzőművészeti rendezvényére a Ludwig Múzeum egy nagyszabású és látványos kiállítással készült: Nemes Márton festőművész erre az alkalomra készített műegyüttesét mutatja be a Magyar Pavilonban. A multimédiás, több érzékre ható, a színeket középpontba helyező összművészeti alkotás az absztrakt festészet hagyományain túl a kortárs élményvilágra, így a technoszubkultúra, a digitális képalkotás tapasztalataira épül.

Közel 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet

Újabb pályázati kör nyílik meg holnap, azaz április 16-án, kedden, déli 12:00 órakor az ingyenes InterRail-bérleteket biztosító, úgynevezett DiscoverEU-program keretében – ismertette a pályázat mentora, Ujhelyi István. Az Európai Parlament magyar képviselője hozzátette, hogy az idei első kiírásban összesen 35.500 ingyenes bérletet osztanak ki, ebből az előzetes kvóta alapján 779 jut majd a tizennyolc éves magyar fiataloknak.

Veszélyes csillagzat alatt

2024. július 28-ig tekinthető meg a szentendrei MűvészetMalomban az Európai Iskola – Veszélyes csillagzat alatt (1945-1948) című kiállítás. A tárlat 1200 négyzetméteren több mint 200 művet mutat be az 1945 és 1948 között alkotó Európai Iskola művészcsoport munkásságáról, azon belül hangsúlyosan a Szentendréhez kötődő művészekéről, nemzetközi kitekintéssel.

Emberség-díjakat adtak át Pécsett

2024. április 12-én adták át Pécsett az Emberség-díjakat. Olyan személyek részesültek az Emberség Erejével Alapítvány elismerésében, akik önzetlenül, szívvel-lélekkel, kedvtelésből tesznek azért, hogy jobb legyen mindannyiunk élete. Magánszemély és csoportos kategóriában hirdettek győzteseket.

MI és kibervédelem a versenyképesség szolgálatában

A bizonytalanság évtizedében érezhetően felgyorsultak a világpolitikai és világgazdasági események a korábbi időszakokhoz képest. Lényegesen aktívabb folyamatoknak lehetünk tanúi, melyek az erőterek megváltoztatására, az új szövetségi rendszerek kiépítésére, a gazdasági térnyerésre irányulnak, máshol pedig ezzel egyidőben a fennmaradást vagy a versenyképesség megtartását célozzák.

Erik Johansson képei

Erik Johansson fotográfus, vizuális művész. 1985-ben született Svédországban, jelenleg Prágában él. Alkotásain szürreális világokat jelenít meg; számára a fényképezés nem a pillanat megörökítését jelenti, hanem egy-egy előre kigondolt terv, elképzelés megvalósítását. Arra törekszik, hogy egyetlen, valósághű kép segítségével történetet meséljen el, még úgy is, hogy az adott kép lehetetlennek tűnő elemeket tartalmaz.

Elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus

Életének 93. évében elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja. A Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus április 4-én hunyt el, szűkkörű temetéséről a család gondoskodik. Ferge Zsuzsa Kecskeméti Zsuzsanna néven budapesti értelmiségi családban született 1931-ben, felsőfokú tanulmányait 1948-ban a Közgazdaságtudományi Egyetemen kezdte meg.

A Csirkefej az Országos Színházi Találkozó versenyporgramjában

A Pécsi Harmadik Színház Csirkefej előadása is szerepel a 2024. június 10-16. között Kaposváron megrendezésre kerülő Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában. Az Országos Színházi Találkozó nem csupán egy színházi esemény, hanem ünnep a művészeti sokszínűség és a szakmai közösség számára.

Vers-séta szerzőinkkel a költészet napján

József Attila születésnapja immár 60 éve a magyar költészet napja. A pécsi Pintér-kertben ezen a napon az irodalom kap fontos szerepet: egy délutáni „vers-sétára” indulhatunk az arborétum kanyargós ösvényein. A séta állomáshelyein – többek között a kis tó, a pavilon és a várrom mellett – a Hetedhéthatár Magazin szerzői mondják el saját költeményeiket.

Krász Kíra: Etiquette

Április 26-ig tekinthető meg Budapesten, az INDA Galériában Krász Kíra Etiquette című kiállítása. A művész munkája az etikett (viselkedéskultúra) és etikett (címke) közötti rejtelmes viszony feltárásával foglalkozik. Elsőként XIV. Lajos francia király alkalmazta a mai értelemben vett etikettet, ugyanis udvarában különféle szabályok szerint illett viselkedni. A mendemondák szerint az első címkék – kertésze kérésére – arra hívták fel a figyelmet, hogy a Napkirály impozáns kertjében milyen útvonalon lehet közlekedni, a fűre taposás elkerülése érdekében. A király terített asztalánál is mindennek megvolt a helye: elvárás volt, hogy a konyhai segédek elsajátítsák a hajtogatás művészetét, ezért 25-féleképpen kellett megtanulniuk asztalkendőt hajtani.

Üdítő helyett csapvíz a bécsi iskolákban

Az osztrák főváros több mint tíz évvel ezelőtt indította el „Vizes iskolák” elnevezésű projektjét, amelynek célja, hogy a gyerekeket üdítők és palackozott vizek helyett csapvízre szoktassák. Ma már mintegy 120 ezer bécsi diák kizárólag csapvizet iszik a tanítás alatt – a várostól kapott kulacsból.

Ma van a láthatatlan munka világnapja

Április első keddje Európa-szerte a láthatatlan munka napja. A hivatalos definíció szerint a láthatatlan munka az a fizetetlen munka, amit a háztartáson belül vagy önkéntes munkaként a közösség javára végeznek a társadalom tagjai. Ide tartozik többek között a tartós beteg ápolása, idős családtagok gondozása, házimunka, főzés, gyermeknevelés, a családi élet menedzselése. Ezek azok a kötelességeink, amiket meg kell, hogy csináljunk, fizetés azonban nem, és elismerésből is csak kevés jár érte.

A Pécsi Harmadik Színház áprilisi műsora

Egy „hivatalosan” is halhatatlan színésznő, Molnár Piroska főszereplésével érkezik a Pécsi Harmadik Színházba az Orlai Produkció Jaj, nagyi! című előadása április elején. Szabó Máté rendezésében Molnár Piroska, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-, Jászai- és Prima Primissima díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja játssza a főszerepet, partnerei Rohonyi Barnabás és László Lili lesznek.

Meghalt Tordy Géza színművész

Budapesten született 1938. május 1-jén. A középiskolában magasépítészetet tanult, de már 16 évesen tagja volt Versényi Ida műkedvelő színjátszó körének. 1956-ban felvették a főiskolára, de abban az évben nem indult színészképzés, azonban Zách János, a kaposvári színház igazgatója odavette segédszínésznek. 1956. október 26-án a város Petőfi-szobránál Tordy szavalta a Szózatot. Somogyból Szegedre került két évre, majd 21 évesen a Magyar Néphadsereg Színháza (a Vígszínház) tagja lett. 1963 és 1967 között a Madách Színházhoz kötötte szerződése, aztán visszatért a Vígszínházhoz.

A kör végtelensége

A kör végtelensége címmel nyílik kiállítás Lantos Ferenc műveiből Balatonfüreden a Zsdrál Art Galériában. Dr. Mészáros Flóra kurátori elképzelése szerint Lantos munkásságának, természetelvű koncepciójának kulcsmotívumát, a kört vizsgálja.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS