Hetedhéthatár, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Hetedhéthatár

Hetedhéthatár írásai: 2347

2022-ben jön a 15. Ördögkatlan Fesztivál!

A 15. Ördögkatlan Fesztivál 2022. augusztus 2-6. között vár mindenkit, a Törőcsik Maritól kölcsönzött mottó jegyében: a Villányi-hegység körül összegyűlnek a „nem normális” emberek, mindazok, akik nagyon is normálisak, csak éppen „korszerűtlen” módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és a magas minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon. Szerkesztőségünk örömmel ajánlja minden kedves olvasója figyelmébe a fesztivált, a szervezők üzenetével, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

A Pécsi Harmadik Színház decemberi kínálatában a teátrum sikeres előadásai közül többet is megtalálhat a közönség. Szakonyi Károly egyik legtöbbet játszott komédiája, az ADÁSHIBA mit sem veszített aktualitásából az elmúlt évtizedekben. A tavalyi bemutatót az író személyes jelenlétével is megtisztelte, s úgy fogalmazott, hogy az előadás rendezője, Vincze János „nagyon ízlésesen valósította meg azt a modernizálást, amit korunk életformája diktál, amit a darab elbír, ami a mai nézőnek kell… Nagyon szépen építette föl, a történet érzelmi íve a pianissimóból egészen a crescendóig erősödik. A vége itt is szívbemarkoló, mert addig sokszor, jókat röhögünk, aztán meg kicsordul a könnyünk”.

Elhunyt Csűrös Karola

85 éves korában elhunyt Csűrös Karola színművésznő. A hírt a Madách Színház közölte honlapján a mai napon. Csűrös Karola 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Cserfes, jókedvű naivaként kezdte pályáját, modern lányfigurák megformálásával. Hamar rátalált saját művészi hangjára, karakterszerepek megformálásával, vígjátékokkal érte el legnagyobb sikereit.

A 200 leggyakoribb jelszó Magyarországon 2021-ben

A NordPass kiadta 2021-es jelentését a Magyarországon (illetve 49 másik országban) legnépszerűbb jelszavakról. Az éves kutatás idén 50 különböző országot ölel fel, foglalkozik a két nem körében leggyakoribb jelszavakkal, valamint általános áttekintést is nyújt. 

Fenyőillatú karácsonyi bélyeg

A karácsonyi jókívánságok postára adásához a Magyar Posta – az elmúlt évekhez hasonlóan – 2021-ben is értékjelzés nélküli, Belföld felirattal ellátott, öntapadós forgalmi bélyeget bocsát ki. Az alapváltozat ötven bélyegképet tartalmazó ívben, a speciális, fenyőillatú változat pedig öt bélyegképes kisívben készült.

Krizsai Fruzsina: Esterházy posztmodern? És ha igen, miért nem?

Magyar Miklós Én. Én. Én. Én. Esterházy Péter című kötete 2021. április 14-én, Esterházy születésnapján jelent meg. Erre a napra online kedvcsináló is készült a könyvhöz (amely elérhető itt). A bemutató azonban egészen a közelmúltig, november 2-ig váratott magára.

Ujhelyi: cserbenhagyja a kormány a keleti vakcinával oltott magyarokat!

„Orbán Viktor csődöt mondott, a magyar kormány pedig egyszerűen nem foglalkozik azokkal a magyarokkal, akiknek az utazási lehetőségei korlátozottak” – fogalmazott a Külgazdasági és Külügyminisztérium előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője emlékeztetett, hogy még idén júliusban lépett hatályba az egységes, európai covid-igazolványról szóló szabályozás, amely azonban automatikusan csak az EU által engedélyezett vakcinákat fogadja el a teljes oltottság igazolásaként.

Putyin világrend-átalakítási terve

Putyin javasolt egy négy pontból álló világrend átalakítási tervet. Első tézis: „A koronavírus járvány fényesen bizonyította, hogy a világrend strukturális egysége csakis az állam lehet.” Vagyis semmiféle nemzetek feletti globális struktúrák sem helyettesíthetik, már csak azért sem, mert „csak szuverén államok képesek hatékonyan válaszolni az új kihívásokra és az állampolgárok igényeire.”

Botanikai vizsgálat

Daniel Shipp ausztrál fotográfus Botanikai vizsgálat címet viselő képsorozatának alapját talált növények adják. Az alkotó az utcán összegyűjtötte, majd a műtermében dioráma-szerűen rendezte el azokat. A fotózás során a növények mögé különféle vintage stílusú háttereket helyezett, melyeket külön készített el.

Jövő héten indul a 2022-es operaházi jegyértékesítés

A Magyar Állami Operaház 2021. november 16-ával megkezdi a 2022. január 1. és július 31. közötti nagytermi előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház Bánffy terme mellett, csaknem öt évig tartó felújítást követően az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.

A Miasszonyunk rend szerzetesnőinek tevékenysége Pécsett

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közös szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. Az előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése.

Életút és alkotás

2021. november 25-én 17.00 órakor szakmatörténeti kiállítás nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kiállítás Gábor Béla életútját és – az általa írt, eddig még nem publikált egyik tanulmánya alapján – a kirakatrendező és dekoratőr szakmatörténetet mutatja be, 1986-ig.

Intim topográfiák

A pécsi Modern Magyar Képtárban 2021. november 12-én nyílik meg a pécsi kötődésű, Párizsban élő festőművész, Stein Anna (1936) 1960-as években, a francia fővárosban készült festményeinek kamarakiállítása, „Intim topográfiák” címmel. Az akkoriban napra készen adaptált francia lírai absztrakció irányzatának körébe sorolható alkotások, fények és színek finom átmeneteivel, a motívumok egymásba hajló vonalaival többértelmű formákat hoznak létre. Ezeket a különleges, a frissesség erejével ható képeket, melyek sok évtizeden át a művész párizsi műtermében és raktárában voltak, mint elfeledett korai korszakának művei, most láthatja először a közönség.

Mario és a varázsló Dunaújvárosban

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza november 12-én mutatja be Thomas Mann művének adaptációját. Sárközi György fordítását felhasználva a szövegkönyvet Balassa Eszter és Csadi Zoltán írta.

Újra gyerekrajzok varázsolják el a Dzsámit advent idején

A tavalyi elképesztő siker után idén újra épületfestő gyerekrajzpályázatot hirdet a Zsolnay Örökségkezelő NKft., hogy a jövő fényfestőinek alkotásai hozzanak fényt, szépséget és ünnepi hangulatot Pécs főterére. A legszebb rajzok a Dzsámi homlokzatán fognak megelevenedni az adventi időszakban.Archívum

Hozzászólások

DISQUS