Színház Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Színház

Írások a rovatban: 605

A tanú – Zalaegerszegen

Sírjunk vagy nevessünk, vagy sírva nevessünk – mi kell a tragikomédiához? Kell egy jó kis diktatúra, olyan szocilista fajta, legyen komoly és kibírhatatlan, de azért nevessünk rajta. Böhm György eldöntötte. A tanú (film)sikerét felül nem múlhatja, de a fennvaló segítségére siet és aktualitásba hozza a témát.

A Pécsi Harmadik Színház októberi műsora

A Pécsi Harmadik Színház megnyitja kapuit a közönség előtt. A teátrum októberi kínálata igen gazdag és műfajilag változatos: zenés és prózai előadás, nagy szériát megért és vadonatúj produkció egyaránt helyet kapott benne. A részletes ajánló ide kattintva érhető el, az előadásokat összesítő plakát pedig alább tekinthető meg.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 51.

Már közöltem újság-dokumentumot több részben előzőleg a korszak közkedvelt pécsi színészéről, Peterdi (Peterdy) Sándorról (eredeti neve Marianovich, 1855-1917). Most a jutalomjátéka szombathelyi „beharangozását” és az előadás értékelését teszem közzé a Pécsi Napló 1899. január 10.-i száma „Színház és művészet” rovatának „Babérfa és koldusbot” címével, és „– Szombathely, január hava” dátumozásával, a titokzatos „– ei.” tollából. 

Budapesti előadásokkal kezdi a színházi évadot az Osonó

Szeptember 26-án 19 órakor Budapesten a Gólya Közösségi Házban tekinthetik meg az érdeklődők a Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadást. A Mucha Oszkár által előadott és Fazakas Misi rendezésében készült előadásban elhangzó szövegek nem csak lírai alkotások, hanem a jelen időben, ürügyként újjászülető gondolatok, hogy a nézőkkel közösen megszülethessen egy személyes találkozás József Attilával.

Barta Lajos: Szerelem

Nelli. Lujza. Böske. Egy keserű vénlány. Egy különleges végzet asszonya. Egy széllelbélelt csitri. A három Szalay-lány. Okosak, nem haboznak kimondani a véleményüket, van humoruk és mernek bízni az érzelmeikben. Háromféle kedély. Háromféle vágy. Háromféle sors.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 50.

Az előző részben Balla Kálmán jutalomjátékáról közöltem hírt, most felsége hasonló színészi ünnepéről olvassanak ugyanerről, de természetesen más időponttal, más előadással. A liberális szellemű Pécsi Napló (1892-1944) 1899. február 17.-i „Színház és művészet” rovatában közöltek erről izgalmas méltatást.

Kortársak és klasszikusok a Pécsi Harmadik Színházban

A Pécsi Harmadik Színház új bemutatókkal, értékes vendégprodukciókkal és korábbi, sikeres előadásokkal várja közönségét a 2022/23-as évadban. A színház decemberre tervezett premierje Spiró György: Csirkefej című darabja lesz, melyet másodszor vesz elő a teátrum. 1988-ban Bódis Irén, Görög László és Sipos László főszereplésével országos visszhangot keltett a produkció, a szakma kitüntető figyelme is ráirányult, mértékadó kritikusok egyöntetű véleménye szerint Vincze János rendezése a dráma egészen új rétegeit tárta fel.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 49.

Térjünk vissza a 19. század utolsó évéhez. A már sokat idézett, liberális irányultságú Pécsi Napló (1892-1944) 1899. február 24.-i számának „Színház és művészet” rovatában a következő tudósítás jelent meg a pécsi színházbarátok örömére.

Öt bemutatót tart az új évadban a Rózsavölgyi Szalon

A tizenegyedik évadát kezdte a Rózsavölgyi Szalon egy olvasópróbával: az Apróbetűs szerelem című darab (szerző: Stephen Enersen) magyarországi bemutatója október 8-án lesz. Petrik Andrea – kettős „kismamaszünet” után – lép újra színpadra ebben az előadásban. Az Apróbetűs szerelem szereplői most játszanak először így, együtt: Petrik Andrea, Schmied Zoltán, Györgyi Anna, Kovács Máté.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 48.

A liberális szellemű Pécsi Napló (1892-1944) 1942. április 15.-i számában adott helyet a polgármester nyilatkozatának az alábbi címmel. „Az a vágyam, hogy minél jobb színigazgatót és színtársulatot kapjon Pécs városa – mondotta Esztergár Lajos dr. polgármester” Dr. Esztergár Lajos (1894-1978) a kultúra minden ága, így a színház-ügy iránt is különös affinitást tanúsított, ennek lett az eredménye ez a nyilatkozat is, amelynek dátuma az előző napi volt. 

Évadot nyitott az Örkény Színház

Henrik Ibsen Solness és Molnár Ferenc Liliom című drámájának olvasópróbáival vette kezdetét a 2022/2023-as évad az Örkény István Színházban. Az új színházi szezonban nyolc bemutatót, köztük hat ősbemutatót tervez a társulat. Az új évad imázskampányában az Örkény arcai, színművészei kerülnek előtérbe: a művészek új portréfotóit a társulat tagja, Znamenák István készítette.

A Pécsi Nemzeti Színház műsora a 2022/23-as évadban

Immár hagyományosan, a Színház téren tartotta meg évadnyitó sajtótájékoztatóját a Pécsi Nemzeti Színház vezetése. Lipics Zsolt igazgató köszöntője után Gulyás Dénes operaigazgató és Vidákovics Szláven művészeti vezető mellett a teátrum koprodukciós partnerei is szót kaptak: Uhrik Dóra a Pécsi Balett ügyvezetője és Vincze Balázs művészeti vezető a közös balett bemutatókat és a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó műsorát ismertette.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 47.

Ismét, mint már oly sokszor, a liberális Pécsi Naplót (1892-1944) kell föllapoznom, annak is a „Színház” rovatát, hogy jelentős színháztörténeti előadást elenevítsek föl. Az 1942. október 30.-i (és az 1942. október 29.-i premier-keltezésű) rovatnak már a címe is sokatmondó volt. „Világirodalmi értékű darabbal nyílt meg a pécsi Nemzeti Színház új korszaka” írta a titokzatos „g.” aláírású, képzett kritikusuk.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 46.

Pécsi Figyelő 1895. október 1. „ – (A színügyi bizottság ülése.) Ma délután tartotta a színügyi bizottság a színház megnyitása előtt utolsó ülését, melyen a bizottsági elnök beszámolt a budapesti küldetés eredményéről. Eljövetelüket megígérték Dániel (Ernő) kereskedelmi miniszter és Perczel (Dezső) belügyminiszter, utóbbi családjával együtt. Wlassich (Gyula) kultuszminiszter – és pedig családos – szintén megígérte, hogy eljön az esetre, ha az egyházpolitikai vita a képviselőházban csütörtökön véget ér, minthogy pedig ma kapott távirati értesülésünk, ez a vita már ma befejezést nyert, Wlassich (Gyula) is okvetlenül jelen lesz a megnyitáson, sőt nem lehetetlen, hogy Bánffy (Dezső) miniszterelnökhöz is lesz szerencsénk.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 45.

Azért válogattam ennek a hónapnak színházi híreiből – amelyeket még nem közöltem az előző részekben –, mert illusztrálták azt a szervezési munkát, amely ezt a városunk kultúrtörténetében fontos szerepet játszó intézmény megnyitását megelőzte. Már többször idéztem városunk akkori vezető politikai napilapjából, a Pécsi Figyelőből (1873-1902) színházi témájú cikkeket, most is ezt teszem.



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS