Színház Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Színház

Írások a rovatban: 672

MIKRO Fesztivál a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az idei évadot is egyhetes fesztivállal zárja a dunaújvárosi Bartók Színház június 4. és 11. között. A tavalyi rendkívüli siker után most másodszorra rendezik meg a MIKRO Fesztivált kamara- és stúdióelőadásokkal. 12 előadást láthat a közönség, s lesz gyerekprogram is. A meghívott produkciókban fellépnek: Balsai Móni, Csernus Mariann, Göttinger Pál, Gyabronka József, Hegedűs D. Géza, Kálid Artúr, Keresztes Tamás, Király Dániel, Medveczky Balázs, Nagy-Kálózy Eszter, Pokorny Lia, Schneider Zoltán, Szűcs Nelli.

Négy bemutató és húszéves jubileum – kihirdette 2023/2024-es évadát az Örkény színház     

Az Örkény István Színház a 2023/2024-es évadban négy bemutatót visz színre – két nagyszínpadi és két stúdióelőadást. 2024 nyarán pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatnak be előadást, amely később az Örkény repertoárjára kerül. A jubileumi évadban több rendhagyó programmal készül a közönség számára. Mácsai Pál igazgató a következő évad kihívásairól elmondta: „Számunkra elsődleges a szakmai és világnézeti szuverenitás. Csak így teljesíthetjük a színház feladatait és a közönség tisztességes szolgálatát.”

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 72.

Az 1911. év szemelvényeinek közlését ismét a liberális hangvételű Pécsi Napló (1892-1944) színházi hírei közül az 1911. május 21.-i szám „– Szerződések” című cikkével kezdem. Érdekességként a hír mindjárt a színház igazgatójának, Füredi (Fürst) Bélának (1868-1929) – aki színész is volt – nevével kezdődik, amely követendő példa az utókor hasonló híreinek napvilágra hozatalakor.

Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-parton – június 17-25.

Közös évadnyitó sajtótájékoztatót tartottak a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó intézmények a budapesti Thália Színházban. Szóba került a Szabadtéri Színházak Találkozójának idei, Balaton-parti programsorozata, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg Balatonbogláron és Alsóörsön, a Kultkikötő különleges fesztiválhelyszínein, s amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 71.

Dr. Rónaky Kálmán (1864-1946) jogász, árvaszéki ülnök, újságíró, helytörténész a konzervatív szellemű Dunántúl (1911-1944) napilap 1935. december 15.-i számában „A régi Pécs” címmel, és „Színészet 76 év előtt” alcímmel fontos történeti írást jelentetett meg, amelyben visszatekintett az 1895.-i, a Pécsi Nemzeti Színház megnyitása előtti évtizedek helyi színháztörténetére.

Elhunyt Máthé Erzsi

95 éves korában elhunyt Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 70.

Először a liberális hangvételű Pécsi Napló (1892-1944) érdekes teátrumi cikkét idézem. Az 1929. március 12.-i szám „Színház” rovatának vezető tudósítása „Amíg egy színész eljut odáig” felcímmel jelent meg, de tartalmát „A legnagyobb sikerrel debütált Vértes Lajos, a pécsi Nemzeti Színház tagja a Vígszínház színpadán” alcím jelezte. Ezt idézem most.

Médeia a Pécsi Nemzeti Színházban

A Pécsi Nemzeti Színház egyik legkülönlegesebb előadása felejthetetlen, lebilincselő alakításokkal már csak 3 alkalommal látható az évadban

Tóték: Örkény műve a máról is szól

A Pécsi Harmadik Színház is csatlakozott a 2023-as esztendő legjelentősebb világszínházi eseményéhez, a húsvétkor kezdődött és Szent Iván-éjig tartó 10. Színházi Olimpiához két határon túli, magyar nyelvű előadás befogadásával. Az aradi-szegedi koprodukcióban született Karnyóné-előadás nagy sikerrel lezajlott áprilisban, május 16-án és 17-én este 7 órakor a beregszászi teátrum emblematikus előadásának számító Örkény-mű, a Tóték lesz látható a teátrumban.

A Pécsi Harmadik Színház májusi műsora

A nagy érdeklődésre való tekintettel újra játssza a Pécsi Harmadik Színház Émile Ajar francia regényének színpadi adaptációját, az Előttem az életet, többszörösen  íjnyertes Piszkavas előadásukat, Székely Csaba tíz éve műsorunkon lévő, groteszk humorral megírt tragikomédiáját, a Bányavirágot és a tavaly decemberben nagy sikerrel bemutatott Spiró-dráma, a Csirkefej is látható lesz egy alkalommal.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 69.

Az 1929-es év kis színházi hírei közül a konzervatív szellemiségű Dunántúl (1911-1944) az év június 27.-i „Színház” rovata „A színházi iroda hírei” közül a „Fedák Sári vendégfellépése a pécsi Nemzeti Színházban (sic!)” címűt választottam ki. „Fedák Sári, a magyar színművészet világhírű büszkesége a pécsi Nemzeti Színház együttesével július 1-én, hétfőn, kedden és szerdán vendégszerepel színházunkban.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 68.

A szabadelvű Pécsi Napló (1892-1944) az 1911. október 20.-i számának „Színház” rovatában színházi híreket közölt ilyen című írásában. Nézzük. „A Kis lord és Halász Ilonka óriási sikere olyan lázba hozta a színházba járó publikumot, hogy tömegesen keresték fel a színházi irodát, s arra kérték Füredi (Béla) igazgatót, hogy ma, pénteken ismételje meg a ’Kis lord’ színrehozatalát. Az igazgató engedve a kívánalmaknak, s az általános érdeklődésre való tekintettel, pénteken ’Váljunk el’ helyet harmadszor is B) bérletben a ’Kis lord’- ot tűzte műsorra, s így ’Váljunk el’ Sardou francia vígjátéka a jövő hét szerdáján kerül színre.” Heti műsor” címmel két előadást közöltek. „Pénteken: B) Kis lord. Szombaton: C) Drótostót.”

2023. április 19-23. között az árnyak ismét életre kelnek Pécs belvárosában!

Karakulit? A bábjáték őshazája Keleten lehetett, és nehéz eldönteni, hogy Kínából, Indiából, vagy az Indonéz-szigetvilágból indult-e Ázsiát meghódító útjára. Ezeknek az ősi bábkultúráknak a tanulmányozása számos tanulsággal szolgálhat az európai bábjáték történetéhez és megértéséhez is.Ezért indultak el a pécsi MárkusZínház tagjai Törökország India és Indonézia felé (1989. 2011. 2014. 2015. 2019-es években). A tanulmányútjaik arra inspirálták őket, hogy szervezzenek árnyjátékos fesztivált.

Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) ősbemutató a Centrál Színházban

A nemi erőszak ügyekben sikeres ügyvédnő maga is áldozattá válik. Vajon elég lesz-e a tehetsége ahhoz, hogy megvédje magát a férfiak alkotta jogrend keretei között. Két héttel a Broadway bemutató után, a Centrál Színház tűzi műsorára Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámáját. A tavalyi év legsikeresebb produkciójának április 29-én, szombaton fél nyolckor lesz a hazai ősbemutatója. A jogrend – és a személyes igazság ütközését bemutató előadás rendezője Puskás Samu, főhőse Martinovics Dorina.

Díjnyertes aradi Karnyóné előadás a Pécsi Harmadik Színházban

A Pécsi Harmadik Színház is csatlakozik a 2023-as esztendő legjelentősebb világszínházi eseményéhez, a húsvétkor kezdődött és Szent Iván-éjig tartó X. Színházi Olimpiához két határon túli, magyar nyelvű előadás befogadásával. Az Aradi Kamaraszínháznak a Szegedi Pinceszínházzal közösen Tapasztó Ernő rendezésében Csokonai tündérbohózatából létrehozott Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című produkcióját április 18-án és 19-én 20 órakor láthatják az érdeklődők.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS