Kultúra, művészet Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Kultúra, művészet

Írások a rovatban: 2433

Gáspár Klára: Székely szív

2019 őszén adtunk hírt arról, hogy megjelent Gáspár Klára Székely vér című könyve. A könyv egy trilógia első része. Azóta megjelent a könyv második és harmadik része is. A második kötet címe Székely szív. A regény a harmincas évek végén Bukovinában játszódik, majd azt követően a háborúnak az Ambrus család életére történő hatását mutatja be.

Május 27-28, Pécs: Vasarely Fesztivál!

Victor Vasarely, pécsi születésű festő és szobrász munkássága előtt tiszteletet állító, emlékét felelevenítő változatos programokon vehetnek részt az érdeklődők május 27-28-án Pécsett, a Színház téren és a Pécsi Nemzeti Színházban.

Egy hónap és itt a VOLT

Egy hónap van már csak hátra és a fesztiválozó közönség a soproni Lővérek felé indul, ahol a hosszúnak tűnő két év szünet után ismét startol a Telekom VOLT Fesztivál világsztárokkal és a hazai zenei élet krémjével. Még nem teljes a kép, de nézzük, mi vár majd ránk a főbb zenei helyszíneken. És hamarosan jönnek majd újabb helyek, újabb nevek is.

Édenkert az ingoványon / Fekete István: Tüskevár

A XX. századi magyar irodalom magánolvasatban
Ha egyszer valaki számba venné, hogy hány magyar regény- vagy prózarészlet játszódik mocsárban, nádasban, ingoványon – meghökkentően nagyszámú gyűjteményt kapnánk.

A vizák megfordulnak

2022. május 18-án 19.00 órakor nyílik a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának kiállítása a Fészek Galériában. „A vizák megfordulnak” című kiállítást Miklósvölgyi Zsolt nyitja meg, a megnyitón közreműködik a Gentry Sultan. A tárlat június 19-ig tekinthető meg.

A cirkusz világa a festők vásznain

Negyedik rész: Az álom és a képzelet határán − Marc Chagall cirkusza
Chagall gyermekkorában szülővárosában, Vityebszben szerette meg a cirkuszt, de később Párizsban is rendszeres látogatója volt a Cirque d’hivernek.

Művészettel segíthetünk a veszélybe került ukrán gyerekeknek

Pécsett az idei Zsolnay Piknik a minőségi programokon túl a segítségnyújtást helyezte fókuszába. Ennek keretében a szervező Zsolnay Örökségkezelő három jótékonysági projektet indít el a fesztiválon, amelyek teljes bevételét az UNICEF Magyarországnak ajánlja fel. Az UNICEF Magyarország jelenleg Ukrajnában segíti a háború miatt veszélyben lévő gyerekeket és családjaikat.

Fesztivált így nem vártunk még soha…

Két év után újra Sziget Fesztivál. Jobban vártuk, mint valaha és biztos, hogy kihagyhatatlan lesz. 2022. augusztus 10-15-ig jön a nagy visszatérés. „1993 óta annyira biztos volt, hogy évente összegyűlünk a Hajógyári-szigeten, hogy senki sem gondolta volna, hogy lesz év, amikor nem lesz Sziget. Pláne, hogy egymás után két fesztivál is elmarad” – kezdte a szokásos „nagy” Sziget sajtótájékoztatót Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

Győzd le a kilenc királyt!

2022. május 16-án lesz 10 éve, hogy megnyitott a Belvárosi Fiókkönyvtár. Ebből az alkalomból kalandjáték és QR-kód játék lesz a Belvárosi Fiókkönyvtár és Ifjúsági TanulóTér nyitvatartási idejében – pécsi 7-8. osztályosok, valamint a középiskolás csapatok számára. A résztvevők helyismereti térképes kalandjáték keretében ismerkedhetnek meg a Király utca 9-es szám alatt álló épületegyüttes történetével, érdekes egykori és mai lakóival.

Veszélyben volt a vietnami A O Show megtartása

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) egyik legkülönlegesebb produkciója Vietnamból érkezik. A Fővárosi Nagycirkusz mellett felépített hatalmas sátorban bemutatásra kerülő világhírű A O Show azonban csaknem meghiúsult; ám a példátlan összefogásnak köszönhetően az egyedülálló cirkusz-mozgásszínházi előadás mégis megvalósul.

28. Lengyel Filmtavasz

Különleges vagy! – ez a 28. Lengyel Filmtavasz mottója. A budapesti Lengyel Intézet által évente bemutatott fesztivál a nézők kérésére idén is ingyenes és online formában kerül megrendezésre, melynek köszönhetően a filmek Magyarország egész területéről, a széles közönség számára is elérhetőek lesznek.

A cirkusz világa a festők vásznain

Harmadik rész: Pablo Picasso cirkusza a kék korszaktól a szürrealizmusig. A cirkusz bűvöletében.
Picasso 1900-ban érkezik Barcelonából Párizsba a világkiállításra. 1905-től rendszeres látogatója a Medrano cirkusznak. „Valójában elvarázsolt a cirkusz…”

A Pécsi Dalárda története – (1847, 1862-1949) – 47. rész

Haksch Lajosunktól (1862-1939) elbúcsúzván közöljük alap-kötete („A negyvenéves Pécsi Dalárda története /1862-1902/”) személyi adattárát, amely „A Pécsi Dalárda tisztviselőinek, tiszteletbeli-, alapító- és működő tagjainak időrendi kimutatása” cím alatt jelent meg. A táblázatot a következő fejlécek alatt közölte: folyószám, név, működési idő – mégpedig két oszlopban.

Pécsi Műhely dokumentumok: Lépésváltás, Pécsi Műhely film, 1977

A Pécsi Műhely tagjai 1977. januárjában kaptak lehetőséget arra, hogy az előző évben átadott MTV Regionális Stúdiójában valósítsanak meg performanszokat és rögzítsék azokat. Így született meg Ficzek Ferenc, Halász Károly, Kismányoky Károly és Pinczehelyi Sándor egy-egy műve, melyek egyenként is őrzik szerzőik korábbi munkáinak lenyomatait.

A cirkusz világa a festők vásznain

Második rész: A Fernando, később Medrano cirkusz ihlette festmények
A Fernando cirkusz
Ferdinand Beert, ismert nevén Fernando pályafutását műlovarként kezdte, majd 1872-ben Vierzonban cirkuszigazgató volt.Archívum

Hozzászólások

DISQUS