Kultúra, művészet Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Kultúra, művészet

Írások a rovatban: 2745

A Pécsi Egyetem megnyitása 1923-ban – 100 éve történt (első rész)

Ha a mai sok karú Pécsi Tudományegyetem történetét nézzük Pécsett, akkor száz évet kell visszalépnünk az időben. A magyar királyi pozsonyi Erzsébet (királynéról elnevezett) Tudomány Egyetemet az első világháború végén a csehszlovák hatóságok elüldözték, és kénytelen volt Budapestre menekülni. Néhány év működést követően országos kérdés lett, hol találjanak végleges helyet neki, a szintén elmenekült magyar királyi kolozsvári Ferenc József Tudomány Egyetemmel együtt. Az eljárás vége az lett, hogy a pozsonyi universitas Pécsre, a kolozsvári pedig Szegedre került.

Petőfi egyetlen regénye és a legdíszesebb Arany Biblia

Karácsony előtt az Antikvárium.hu aktuális online árverésének különlegességei között tallóztunk. Az érdeklődők hozzájuthatnak Petőfi egyetlen, vadromantikus regényéhez 1846-ból, de az árverésre kerülő könyvritkaságok között többszáz éves kiadványok is megtalálhatóak.

Könyvbemutatón tárulnak fel a Zsolnay-gyűjtemény csodaszép darabjai

A Zsolnay Aranykora Gyugyi László gyűjteménye című könyv a világ egyik legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét tárja az olvasó elé. Pécsett december 8-án mutatják be a kötet legújabb, bővített kiadását, amit díjmentes tárlatvezetés egészít ki. December 8-án 11 órakor a Zsolnay Negyed Apostolos termébe várnak minden érdeklődőt a könyvbemutatóra. A kötetet bemutatja, és a szerzőkkel, Csenkey Évával és Murányi Zsuzsával beszélget: Komor István, a Zsolnay Aranykora Gyugyi László gyűjteménye című kiállítás kurátora, aki a beszélgetés után tárlatvezetést is tart a kiállításon.  

K. I. Aki voltam – Kormos István 100

Kormos István születésének 100. évfordulója alkalmából K. I. Aki voltam címmel rendez kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum. A száz éve született Kormos István és nemzedéke – Juhász Ferenc, Nagy László, Lator László, Fodor András költők, Réz Pál, Domokos Mátyás kiadói szerkesztőtársak és a festő Hantai Simon – a második világháború befejezésekor kezdték meg pályájukat.

Idén két elismerést is kiosztanak a Bertók László Költészeti Díj decemberi átadóján

Immáron harmadik alkalommal ítélték oda a Bertók László Költészeti Díjat. Az elismerést minden évben a költő születésnapján, december 6-án adják át Pécsett, ünnepi műsor keretében. Az idei év különlegessége, hogy az életműdíjas költő mellett egy fiatal pályatársat is kitüntetnek majd.

Dekor Band – kiállítás az egykori „Dekorsuli” művészeinek alkotásaiból

Dekor Band címmel nyílik 2023. december 2-án 18.00 órakor az egykori „Dekorsulit” végzett művészek második csoportos kiállítása. Az esemény házigazdája Sándor Miklós. Kiállító művészek: Győrffy Sándor, Nagy Béla, Ruttkay Sándor, Sándor Miklós, Szirányi István, Vasvári László Sándor, W.-Nemessuri Zoltán. A megnyitó résztvevői személyesen találkozhatnak a művészekkel.

Ez a magyarok 10 kedvenc karácsonyi filmje, 10 ezer szavazat döntött a sorrendről

Beléptünk az adventi időszakba ezért a Magyar Filmadatbázis összegyűjtötte, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi filmjei. 10.000 nézői szavazat alapján a Drágán add az életed! vezeti a listát. Második helyen az Igazából szerelem áll és dobogós a Reszkessetek, betörők. A negyedik a Klaus – A karácsony titkos története, míg az ötödik legkedveltebb karácsonyi film az Ollókezű Edward. Érdekesség, hogy a TOP 10-ben öt film az ezredforduló előtt készült. Csupán három született a 2000-es években – a Holiday, a Grincs és az Igazából szerelem – és csak kettő – a Klaus és Az öt legenda – 2010 után. 

Eredet és ellentmondás

Bocz Gyula szobrászművész művészetéről valló csekély és szűkszavú megnyilatkozásainak vezérmotívuma egy hosszú történetű kulturális toposz: az anyagban benne rejtőző szobor, melyet – lefaragva az elrejtő burkolat feleslegét – a szobrász munkája szabadít ki. Arisztotelész Metafizikájában ez még filozófiai hasonlat, melyben az anyag potenciája a forma felé törekszik: „Lehetőség szerint való létre gondolunk, ha azt mondjuk, hogy a fában benne van Hermes szobra…” Origenésznél a lélekben rejtőző isten képének példázata:  „Ha egy művész szobrot készít, például fából vagy kőből, akkor nem a képet viszi bele a fába, hanem lefaragja a forgácsokat, amelyek elrejtették és eltakarták a képet”.

Idén is kiemelkedő látogatószámmal zárt a Velencei Építészeti Biennále

2023. november 26-án befejeződött a 18. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále. A több mint 6 hónapig tartó kiállítást idén 285 ezer látogató kereste fel. Idén is jelentős – mintegy 38% – volt a fiatalok és diákok aránya. Roberto Cicutto, a Biennále elnöke a zárás alkalmából megköszönte a nemzetközi kiállítás résztvevőinek, az összes országnak és intézménynek, hogy hozzájárultak az építészeti biennálék történetének második leglátogatottabb kiállításának a létrejöttéhez.

Kisgyerekek fényfestései ragyogják be a pécsi adventi vásárt

December 1-jén indul Pécsett a XII. Adventi Kézműves és Mesevásár. Gyerekek fényfestései, ünnepi koncertek, vadonatúj 3D-s karácsonyi fotóelemek, valamint több mint félszáz kézműves és gasztronómiai kiállító hoz ünnepi hangulatot a Széchenyi térre. Fellép többek között Gryllus Vilmos és Zséda, de lesz kerámia festöde, meseolvasás és színházi erkélykoncert is.

Ködképek a kedély láthatárán

2023. december 1-től látható Pécsett, a Széchenyi tér 12-ben a „Ködképek a kedély láthatárán” – a 19. század képzőművészete Pécsett című kiállítás. A tárlat az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Világhírű magyar szerző nyomán készül világpremier az Eiffel Műhelyházban

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből Eötvös Péter írt Valuska címmel operát, amit 2023. december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A szerző az Opera felkérésére írt, első magyar nyelvű tragikomikus groteszkjének főszerepeit Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde és Hábetler András alakítják, az ősbemutató rendezője Varga Bence, vezényel Szennai Kálmán.

Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma

A Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából pénteken megnyílt kiállítás Az ember tragédiája történeti színei közül az Eszkimó szín disztópiájára és közvetlen előzményeire fókuszál. Az utolsó színben a bolygó szinte élhetetlenné válik és az emberi civilizáció radikális változásokon megy keresztül.

Indul a nosztalgiavonat a kilencvenes évekbe! – Megérkezett a Kék Pelikan hivatalos filmelőzetese

Hosszú várakozás után megérkezett Csáki László első egész estés animációs filmje, a Kék Pelikan hivatalos előzetese. A valós eseményeket feldolgozó mozifilm első képsorai azonnal visszarepítik a nézőket a kilencvenes évekbe – egészen pontosan abba az időszakba, amikor a rendszerváltást követően leleményes fiatalok kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel utaztak Nyugatra, és ezt mások számára is lehetővé tették.

Pécsi virágos mozgalom a két világháború között

A félreértések elkerülése végett leszögezem már az elején: a „Virágos Pécs” mozgalom a 19. század végén kezdődött, és sikeres akciók indultak nyomában több évtizeden át. Amikor például híres országos esemény zajlott mecsekalji városunkban, vagy nevezetes vendég érkezett, a vasútállomás (akkori nevén indóház), és az az útvonal, amelyet vendégeink megtettek a Széchenyi térig, „fel volt virágozva,” az ablakok virágokkal voltak teli, de jutott sok házra a város többi részén is.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS