Kultúra, művészet Archives •
Archívum

Kultúra, művészet

Írások a rovatban: 2831

A bűvös kocka lesz a Fényfesztivál versenyének témája

A pécsi Zsolnay Fényfesztivál fő attrakciója minden évben a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny. Ennek során a Székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre a világ legjobb fényművészei háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal. Július 4-7. között a döntőbe jutott legjobb 5 alkotást láthatják a fesztiválozók. Az idei verseny témája a bűvös kocka, aminek apropóját az adja, hogy 2024-ben ötvenéves a világhírű magyar építész által tervezett, jól ismert térbeli logikai játék, a Rubik kocka.

Terike a szünetben énekelt

Óriási botrány kerekedett Szandi múlt hétvégi felvidéki, madari fellépése kapcsán, mert a jótékonysági rendezvény szinte üres helyszínére érkezve nem adott koncertet, ki sem szállt a kocsijából, de hatszázezer forintos tiszteletdíját eltette.

Jacques Villeglé: A város falain, 1947-2021 – m21 Galéria, Pécs

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája büszkén mutatja be Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi univerzumát. A város falain című kiállítás lenyűgöző gyűjteményt tár elénk, több mint 140 alkotással, amelyek az elmúlt 74 év során készültek. A június 20-án nyíló tárlat igazi művészeti csemege, amely minden szempontból bemutatja Villeglé munkásságát, a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.

Tűzben született lótuszvirágok

A Zsolnay gyár ókori Egyiptom inspirálta alkotásaira irányítja a figyelmet a Janus Pannonius Múzeum június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján megnyíló új kiállítása.

Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. A Magyar Filmakadémia védnökségével a Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi […]

Kulcsár István: Szülőföldem Lipócia

Kulcsár István „Szülőföldem, Lipócia” című könyve egy mélyen személyes és részletes emlékgyűjtemény, amely Budapest egyik legérdekesebb városnegyedének, Újlipótvárosnak a történetét meséli el. A 92 éves szerző huszadik kötetében a történelemkönyvek által nem pótolható személyes történeteket oszt meg, melyek egy fenomenális memóriával megáldott értelmiségi szemszögéből tárulnak fel.

„Gólpassz” – Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényére eddig közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal regisztrált. A nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján újra színes programkínálattal várják majd az érdeklődőket. Az idei kiemelt tematika – a foci Eb-re is reflektálva – a „Gólpassz”, amely kulturális értelemben a nagy alkotók nagy elődeire utal.

Elvarázsolt fényerdőtől a mesterséges intelligenciáig – húsz fényalkotás a Zsolnay Fényfesztiválon!

A Zsolnay Fényfesztivál velejét az adja, hogy az éj leszállta után hazai és külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, a város galériáiban és pár olyan kivételes helyszínen, amik csak a rendezvény alatt nyitják ki kapuikat a közönség számára.

A bőség zavara a 95. Ünnepi könyvhéten

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 95. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 23. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat.

Elfoglalta méltó helyét a Mandoki Soulmates új albuma hazánkban is

A MAHASZ frissen megjelent, hivatalos album toplistájának élére került a Mandoki Soulmates legújabb lemeze, az „A Memory Of Our Future” – ezzel sok zenésznek bebizonyítva, hogy nemcsak egy pop kiadvány képes komoly eredményeket elérni Magyarországon.

Meghalt Tompos Kátya színész, énekes

Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész, énekes – tudatta a család és Tompos Kátya menedzsmentje az MTI-vel pénteken. „Mély fájdalommal tudatjuk veletek, hogy hosszan tartó betegség után Tompos Kátya Jászai Mari és Junior Prima-díjas színésznő, énekesnő ma hajnalban elhunyt, békésen távozott családja körében. Nagyon sokat jelentett számára, hogy betegsége hírére az ország egy emberként mozdult meg és fejezte ki támogatását valamilyen formában, ez a szeretet erőt adott neki és reménnyel töltötte ki utolsó heteit” – írták.

Graffititől a street artig – Street-Up címmel nyílik kiállítás a pécsi m21 Galériában

Nemzetközi urban art kiállítás nyílik Street-Up címmel május 30-án Pécsett, a Zsolnay Negyed m21 Galériájában. A kiállítás, mely része a városban zajló Street-Up fesztiválnak, többet ígér, mint a hagyományos művészeti bemutatók: egy olyan társadalmi dialógus fórumát kínálja, ahol a látogatók aktívan részt vehetnek a művészet és a közterek újraértelmezésében. A művészeti kifejeződés társadalmi szerepe A […]

Szamurájvígjáték, anime, tini bérgyilkosok – közeleg az ingyenes JFF Online Japán Filmfesztivál

A Japán Alapítvány szervezésében, a JFF Online Japán Filmfesztivál keretében 2024. június 5. és június 19. között az ország bármelyik pontjáról, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenesen nézhetünk meg 23 japán filmet, köztük Kinosita Keiszuke Twenty-Four Eyes (Tizenkét szempár) című Golden Globe nyertes klasszikusát.

Kati Marton: Remélem, a Halál Jeruzsálemben könyvem száz év múlva is fogják olvasni

Kati Martonnal, a világhírű magyar származású amerikai újságíró-írónővel 2012 novemberében a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában beszélgettük a vízesés szomszédságában.

Art of skate – A gördeszka Kaliforniától Pécsig

Az Art of skate című kiállítást először Párizsban rendezték meg 2022-ben, ahol hat hét alatt mintegy 50.000 látogatója volt. A tárlat a gördeszkázás történetét, kulturális beágyazottságát és a művészettel való kapcsolatát mutatja be. 2024. május 23-tól szeptember 15-ig a Pécsi Galériában várja az érdeklődőket – garantáltan megszólítva mindenkit a deszkázó tiniktől az avatott művészetkedvelőkig.Archívum

Partnereink