Tűréshatár • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Tűréshatár

A „Tűréshatár” egy kitűnő iráni film, amely Amir, a magányos drogdíler életét mutatja be a nyolcmillió lakosú Teheránban. A 99 perces film Ali Ahmadzadeh rendezésében készült, és a 2023-as Locarnói Filmfesztiválon debütált, ahol a fődíjat, az Arany Leopárdot nyerte el.

A történet Amir mindennapjait követi, aki éjszakánként drogot terjeszt, miközben modern prófétaként segít bajba jutott ügyfeleinek. Amir a város sötét utcáit járja, és a kábítószerrel való kereskedés mellett blantokat teker, hogy elmeneküljön a valóság elől.

A film különlegessége, mikor üzlettársával, egy csinos stewarsdesszel egy mezőn kocsijában kemény drogos cigarettát szívnak és láthatjuk Amir drogos álmát.

A film az iráni hatóságok engedélye nélkül, gerillamódszerekkel, rejtett kamerákkal forgatták, ami hozzájárul a történet hitelességéhez. A Tűréshatár kemény képet fest Teheránról, eltérve a hagyományos elbeszélésmódtól, és a város kábítószerrel fertőzött alvilágába merül. A film Amir szemszögéből nyújt nyers és kíméletlen bepillantást az iráni társadalom egy ritkán feltárt aspektusába.

Amir nem szokványos drogdíler; az embereknek segít a hétköznapok paradox jellegét elviselni. A film egyik legerősebb jelenete egy idősek otthonában játszódik, ahol Amir space cakkel eteti az ott lakókat, ami egy alapvető intézménykritikát is megjelenít. A film központi motívuma a tehetetlen mozdulatlanság, amelyet az iszlamista rezsim mindennapjai jelentenek.

A Tűréshatár nem csak egy film a drogokról, hanem egy lázadás és a szabadság kiáltványa, amely bemutatja az iráni társadalom sötétebb és kevéssé ismert oldalát. Amir karaktere hús-vér emberként jelenik meg, aki nem megold, csak elviselhetővé tesz.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS