Szarvas István, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Szarvas István

Szarvas István írásai: 958
Szarvas István

Ismét Miskolc a magyar film fővárosa

Molnár Piroska színművész kapta idén a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. A Nemzet Színésze címmel is kitüntetett, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő Miskolcon a Művészetek Házában 2022 szeptember 9-én a Cinefest nyitógáláján vette át a rangos elismerést. – Minden díj és minden elismerés amit a munkájáért kap az ember, lélegzetelállító – mondta Molnár Piroska.

Őszintén az interjúkészítésről – 23.

Tévés személyiségként az MTV-ben számos sztárt interjúvolt meg. Kérdezőnek, vagy kérdezettnek jobb lenni?
Kérdezőnek, egyértelmű. Ha téged interjúvolnak totálisan sebezhető vagy, legalábbis, ha nem szerepet játszol és önmagad vagy. Mindemellett mindenki az alanyra figyel. De ne aggódjon, van már gyakorlatom abban, hogy ne beszéljek túl sok hülyeséget.

Elhunyt a Szovjet Kommunista Párt utolsó főtitkára, Gorbacsov

91 éves korában elhunyt Mihail Szergejevics Gorbacsov. Nem egészen tíz év alatt lett a hetvenes években megyei első titkárból a politikai bizottság tagja, öt év múlva (1985) az SZKP vezetője, újabb öt év múlva (1990) Nobel-békedíjas. És egy esztendő múltán már semmi hatalom sincs a kezében.

Őszintén az interjúkészítésről – 22.

Hogy miért nem vagyok hajlandó interjút adni? Hát csak mert erkölcstelen! Mert bűn, épp annyira bűn, mint amennyire személyem ellen irányuló támadás. Éppúgy büntetést érdemel, mint a tettlegesség! Gyáva és alávaló dolog. Tisztességes ember nem kér interjút és főleg nem ad.

Őszintén az interjúkészítésről – 21.

Bodor Ádám Závadánál is tovább lép a vele készített interjú „kisajátításában”. Egy 1996-ban készült, hosszabb rádióbeszélgetés 2001-ben a Jelenkorban publikált, bővített változata adott ösztönzést számára, hogy Balla Zsófiával folyta­tott, feltételezhetően folyamatos, illetve folytatá­sos életrajzi beszélgetését maga öntse végső for­mába.

Őszintén az interjúkészítésről – 20.

Egy Závada Pállal folytatott nyomtatott beszélgetés­nek már az expozíciójából kiderül: az író ragasz­kodott ahhoz, hogy ő csak e-mailen ad interjút. („Isten bizony, ezekkel a szavakkal” – Závada Pállal Gács Anna beszélget, Beszélő, 2002. má­jus.) A minden nagyképűségtől mentesen fogal­mazott kommentár szerint a Jadviga párnája író­ja ezzel a korábbi hírlapi beszélgetések őt feszé­lyező szövegére utalt, és kikötését azzal indo­kolta, hogy ő „nem tud nyomdaképes mondato­kat élőszóban és a lejegyzéssel is számoló tö­mörségben kieregetni magából”.

Csikszentmihályi Mihály: A kínaiak az ókorban már tudtak a Flowról

Professzor úr, utoljára a Prima Primissima díjátadáson találkoztunk 2015. december 4-én, ahol ön Prima Prisssima díjat vehetett át. Akkor nekem azt mondta, hogy most már többet lesz Magyarországon. Örömmel tapasztaltam, hogy tegnapelőtt is tartott a Corvinus Egyetemen egy előadást, most pedig ezen a konferencián. Professzor úr! Hogy határozná meg, mi a flow?

Nagy siker volt az idei Fesztivál Akadémia

A Fesztivál Akadémia Budapest tíznapos rendezvénysorozatát idén júliusban is nagy érdeklődés és hatalmas siker kísérte A Fesztivált alapító Kokas Katalin-Kelemen Barnabás művész házaspár olyan sokrétűen színes és tartalmas élménytömeget kínált a közönségnek, amelyben mindenki megtalálhatta a neki leginkább megfelelőnek ígérkezőket.

Birtalan Iván: Az érettségi után úgy döntöttem, mindenképpen humán területet választok – 1. rész

Szarvas István (Sz. I.): Beszélgetőpartnerem dr. Birtalan Iván professzor emeritus. 2022. április 19-én, a Magyar Újságíró Szövetség (MÚOSZ) kávézójában beszélgettünk.

Professzor úr, mikor döntötted el, hogy az orvosi egyetemre mész tanulni?

Mándoki László részt vett Budapesten a Mandoki Soulmates bemutatóján

Mándoki László, vagy ahogy a legtöbb helyen ismerik, Leslie Mandoki érdekes jelenség a magyar popkultúrában. Azon kevés külföldre szakadt zenészeink egyike, aki valódi sikereket ért el, propagandainterjúval járt.  2022. július 26-án este az Urániában mutatták be a Mandoki Soulmates: 30 év a színpadon és 40 év a stúdióban című dokumentumfilmet, és nagyon vártam, hogy végre részletesen megismerhessem Mándoki izgalmas életútját.

Őszintén az interjúkészítésről – 19.

Úgy vagyok az interjúkkal, mint az egyszeri ember az epeköveivel, amelyektől ugyan a legtöbbször fájdalom nélkül, de néha-néha csak bántó csikarás közt szabadult meg. Mármost nagyon jó volt ennek az egyszeri embernek, hogy nem tudta, mely napokon szabadul meg egy-egy epekövétől-fájdalmas csikarással…

Egy kérdés két költőnek (Góg Jánosnak és Faludy Györgynek)

A budapesti Fészek Művészklub nem mindennapi irodalmi csemegét ajánlott egy hétköznapi délután. 2004 június 24-én Góg János Juhász Gyula-díjas költő „Szonettek kedveseimnek” című kötetének bemutatására a magyar irodalom legnagyobb nagysága, Faludy György, a Kossuth-díjas költő és író óriás vállalkozott.

A XVI. IME Országos Egészséggazdaságtani Konferenciáról jelentem

„Az egészség-gazdaságtan lehetőségei az új kormányzati ciklusban” címmel 2022. június 29-én Budapesten hibrid konferenciára került sor. A jelenlévők száma 120, az online nézők száma 60 fő volt. 19 előadás és 1 kerekasztal került lebonyolításra öt blokkban, 9 órás időtartamban, összesen 90 perces szünettel. A konferencián meglepő részletességgel hallhatott az egészségügyi ágazat új vezetésének terveiről a megjelent több mint 100 résztvevő. Szóba kerültek a legégetőbb kérdések, és a tervezett átalakításokról és konkrét lépésekről is tájékozódhattak a résztvevők.

Magas kormánykitüntetést kapott Suzuki Osamu

A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át Szuzuki Oszamunak, a Suzuki Motor Corporation elnökének Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában 2022 június 6-án. Négy évvel ezelőtt módom volt találkozni vele, amelyről akkor így számoltam be: Huszonkét év után ismét találkoztam Osamu Suzukival.

A Számvevőszékről jelentem

A pénzügyi tudatosság szerves részét képezi az egészségünk tudatos védelme is, hiszen az egészségtudatosság és a pénzügyi tudatosság is ugyanazokon az alapokon nyugszik: megfelelő informáltság, hiteles információk, illetve felelős felnőtt döntéshozatal. A pénzügyi kultúra fejlesztése és a lakosság egészségtudatosságának erősítése érdekében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és Semmelweis Egyetem (SE) együttműködési megállapodást kötöttek.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS