Szarvas István, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Szarvas István

Szarvas István írásai: 991
Szarvas István

Egerre figyelt a közgazdász szakma

Eger négycsillagos luxusszállodájában 2023. szeptember 21-én a pénzügyekért felelős miniszter, Varga Mihály, a jelenlegi Matolcsy György és korábbi bankelnök Bod Péter Ákos a magas inflációról cserélt véleményt, bár egyetértés nem volt köztük, végtelenül udvariasan oktatták egymást, amelyen a jelenlévők sokszor derültek.

Luis Martins: Egyre növekvő problémát jelent a túlzott sófogyasztás

Dr. Luis Martins professzorral, a Portugál Hipertónia Társaság tiszteletbeli elnökével 2016. szeptember 18-án a siófoki Nemzetközi Hipertónia Kongresszus szünetében beszélgettem. – Professzor úr, nagyon örülünk, hogy megosztja ma velünk Portugália só fogyasztási szabályozásának történetét! L.M: Én is nagyon örülök, hogy itt lehetek ezen a kongresszuson és beszélhetek róla!

Várdai István: A zenének nagyon fontos eleme a szuggesztió

A kaposvári Szivárvány Kulturális Központban, a Kaposfest fesztiválon 2023 augusztus 15-én beszélgettem az egyik művészeti vezetővel, Várdai István Liszt Ferenc-díjas csellóművésszel, aki az esti főpróba szünetében 15 percet engedélyezett számomra a beszélgetés lebonyolítására.

A Kaposfest 2023. augusztusában néhány napra ismét a komolyzene fellegvára volt

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által létrehozott Kaposfest idén már a 14. évébe lépett, amelyből – az alapító művészek öröke nyomán – az utóbbi 4 évet Baráti Kristóf és Várdai István neve fémjelzi. Jómagam minden évben ott voltam, így a többi látogatóval együtt újra és újra megtapasztalhattam, hogy a fesztivál megtartotta, és újabb színekkel  gazdagította azt a magas színvonalat, amely a művészeti vezetők igényességéből  fakad. Itt elöljáróban rögtön megjegyzem: most sem voltam végig jelen a fesztiválon, csak két és fél napot töltöttem ott, így alapvetően erre terjed ki a beszámolóm.

Tarnai Tibor: A kis családi szállodák túl fogják élni a változásokat

Tarnai Tiborral, a Hotel Pension Continental tulajdonosával szobájában beszélgetünk Bécsben, 2012. augusztus 25-én. Tiborral 12 évig együtt jártunk Budapesten, először a Május 1. általános iskolába, és utána a mostani Szent István, akkor I. István Gimnáziumba.

2023. júliusában is nagy sikert aratott a tíznapos Fesztiválakadémia Budapesten, a Zeneakadémián

Idén július 14-23. között rendezték meg a Zeneakadémián a Fesztiválakadémiát, ahol többszáz fellépővel, színes kínálattal várták az érdeklődőket. Bár a zenei paletta vázát a komolyzenei klasszikusok adják, a koncerteken ezúttal is jelentős arányt képviselt a kortárs zene, a cigánymuzsika, a dzsessz, a felkérésre alkotott művek ősbemutatója pedig tovább gazdagította a repertoárt. Aki visszatérő közönsége a Fesztiválakadémiáknak, több művészt ismerősként fogadhat, ugyanakkor minden alkalommal újabb tehetségekkel, vagy korábban itt még nem fellépő, ismert művészekkel egyaránt lehet itt találkozni, ami a rendezők dinamikus szemléletéből, és kreativitásából egyenesen adódik.

Ilyen még nem volt

A 2023. évi Fesztivál Akadémia ünnepi nyitánya 2023. július 14-én este hét órakor volt a Zeneakadémián. Először Vitályos Eszter miniszterhelyettes köszöntötte a megjelenteket, majd három karmester vezényelte a Concerto Budapest zenekart. A műsor konferálását az egyik művészeti vezető, Kelemen Barnabás látta el.

Demeter Szilárd: Egy picit rendhagyó módon nyúlunk Petőfihez

Az idei Múzeumok Éjszakája megnyitóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartották. Az intézmény azért kapta meg ezt a megtiszteltető szerepet, mert Petőfi születésének kétszázadik évfordulója van. Főigazgató Úr, legyen olyan kedves, és avassa be az olvasóinkat, hogy milyen különlegességekkel készülnek erre a Múzeumok Éjszakájára Petőfi vonatkozásában!

Adam Riess: A világűr senkinek sem a tulajdona

A Magyar Tudományos Akadémián zsúfolásig megtelt dísztermében a Nobel-díjas csillagász, Adam Riess tartott nagysikerű előadást 2023 április 19-én. Előadásában elmondta, hogy kutatócsoportja hogyan fedezte fel az univerzum tágulásának gyorsulását, és hogy a sötét energia természetének megértése miért jelenti az asztrofizika és kozmológia egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyét.

A 2023 júniusi Infoparlement központi témája a mesterséges intelligencia volt

2023. június 8-án rendezték meg a Parlamentben és a Várkert Bazárban az Infoparlament konferenciát.

Dr. Pusztai Erzsébet: Az emberi szoftver

Agyunk nagyjából százmilliárd sejtből áll és ezek között a sejtek között hihetetlen sok kapcsolat alakul ki – százezer milliárdnyi. Ez több, mint a galaxisunk összes csillagának ezerszerese. Egész univerzum van bennünk, egy szuperszoftver. Egész életünkben tanulunk, változunk, működünk. Van, amikor rosszul, hibásan, zavartan. Miért? – olvassuk a 168 oldalas könyv hátsó borítóján, mely a Duna Kiadó gondozásában jelent meg a minap.

Simon János politológus professzor volt a vendég a MÚOSZ Társadalompolitikai Szakosztály rendezvényén

A 2023. május 4-én megalakult MÚOSZ Társadalompolitikai Szakosztály május 30-i esti vendége Simon János professzor volt, akivel Szarvas István tiszteletbeli elnök beszélgetett a Vörösmarty utcai Sajtóház I. emeleti Rát-Táncsics-termében. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Guillermo Vázquez Moreno: A kubai-magyar kapcsolatok 60 évesek

A Kubai Nagykövetség székházában fogadta a MÚOSZ Külpolitikai ás Biztonságpolitikai szakosztály újságíróit Guillermo Vázquez Moreno nagykövet 2023. május 15-én. A találkozó után a nagykövet exkluzív interjút adott lapunk számára.

Egy csepp Kína

A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya Elek Lenke elnök vezetésével kihelyezett szakosztályi rendezvényt tartott a X. kerület Monori Center nevű térségében, amelyet China Town-nak is neveznek. A program célja a Wanhao Étterem étel és italkülönlegességének megismerése volt.

Filmfesztiválkörkép

A Kárpát-medence magyar szervezésű filmfesztiváljai mutatkoztak be az I. Savaria Konferencián 2021-ben. Az eseményen a fesztiválok szervezői és vezetői bemutatták a saját fesztiváljuk történetét, küldetését és a filmkultúrában betöltött szerepüket. Emellett olyan témákat érintettek, mint a finanszírozás, az európai támogatási lehetőségek, valamint az animációs film és a képírók helyzete. Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS