Szarvas István, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Szarvas István

Szarvas István írásai: 978
Szarvas István

Egy csepp Kína

A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya Elek Lenke elnök vezetésével kihelyezett szakosztályi rendezvényt tartott a X. kerület Monori Center nevű térségében, amelyet China Town-nak is neveznek. A program célja a Wanhao Étterem étel és italkülönlegességének megismerése volt.

Filmfesztiválkörkép

A Kárpát-medence magyar szervezésű filmfesztiváljai mutatkoztak be az I. Savaria Konferencián 2021-ben. Az eseményen a fesztiválok szervezői és vezetői bemutatták a saját fesztiváljuk történetét, küldetését és a filmkultúrában betöltött szerepüket. Emellett olyan témákat érintettek, mint a finanszírozás, az európai támogatási lehetőségek, valamint az animációs film és a képírók helyzete. 

Tisztújítást tartott a Magyar Közgazdasági Társaság

Újabb három évre Pleschinger Gyulát, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagját választotta elnökévé pénteki küldöttgyűlésén a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT). Az idén 129 éves, több mint 3 ezer tagot számláló egyesület főtitkári posztját továbbra is Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója töltheti be.

A Szent István könyvhét a magyar keresztény könyvkiadók legrangosabb és legnagyobb hazai seregszemléje

Az 1993 óta májusban megrendezésre kerülő Szent István Könyvhét célja, hogy az országszerte működő keresztény könyvkiadók, és szellemi műhelyéből kikerült műveik évente egyszer a nagy nyilvánosság előtt is bemutatásra kerüljenek, átfogó képet adva az olvasóknak a keresztény könyvkiadás aktuális helyzetéről. A Szent István Társulat e könyvhét megrendezésével törekszik a nemzeti kultúra részét képező írásos, ökumenikus jellegű keresztény hagyomány ápolására és megjelenítésére.

Szép ívű hidak

Huszonnégy kínai szerző, nagykövetek, diplomaták, professzorok, tudósok, műfordítók, művészek, tudósítók és még folytathatnánk a sort. Különböző életutak, hivatások, generációk, tapasztalatok, egyvalami  azonban összeköti őket: Magyarország, az itt eltöltött hónapok, évek, s az országunk iránti szeretet és tisztelet. A szerzők  közül sokan kitűnően megtanultak magyarul is, és az életük java részét a kétoldalú kapcsolatoknak szentelték.

A digitalizáció az egyetlen járható út

A 2023. évi „Milton Konferenciák” sorozat, „Digitális üzleti stratégiák és innováció a 21. századi Magyarországon” című rendezvényre 2023. május 10-én került sor, melynek fókuszában az egyetemet, valamint az üzleti, és az állami szektort egyaránt összekapcsoló közös pont, azaz a digitalizáció állt.

Kocsis András Sándor: Évente harminc könyvet adunk ki

Kocsis András Sándor elnök-vezérigazgató 2023. március 31-i sajtótájékoztatóján, a Bajza utca 24. udvarán, elmondta: évente legalább 30 könyvet terveznek kiadni a Kocsis Kiadóban. Kétéves kiadójuk tavaly augusztustól jelenteti meg jogutódként a 13. évfolyamos nagy sikerű BBC History 84 oldalas világtörténelmi havi magazint Romsics Ignác főszerkesztésével.

Vona Gábor: célunk egy polgári értékrendű, nyitott és vitaképes hálózat létrehozása

Olvasva a 2016-os Facebook bejegyzésedet, amelyben megpróbáltad elmagyarázni miért kell a Jobbiknak mérsékelt párttá válnia, úgy tűnik, hogy ez egyedüli döntésed volt. Ha így történt, akkor csináltál „kockázatértékelést”, felmérted-e azt, hogy a Jobbik tagsága, szimpatizánsai megértik a döntésed okait és követni fognak? 

Veronica Squinzi: A Mapei cég sikerének alapja a nemzetköziesedés

Az olasz MAPEI vezérigazgatója a világ egyik vezető építőipari termékgyártója eredményeiről számolt be Budapesten a Zene Házában mintegy félszáz újságíró előtt. Szó esett a világcég 35 leányvállalata közül a magyarról, amely a Mapei Kft. nevet viseli, a cég igazgatója, Markovich Béla beszélt, majd ismertetést kaptunk egy szakemberhiánnyal kapcsolatos kutatásról.

Werner Arber: A génmódosításnál mérlegelni kell az előnyöket és a kockázatokat

A World Science Forum (WSF) nemzetközi konferencia sorozatot a globális tudománypolitikáról 2003 óta kétévenként Budapesten rendezték meg. A WSF az első tudományos világkonferenciára vezethető vissza, amelyet az UNESCO és ICSU szervezett és 1999-ben Budapesten tartották.

A Filmkritikusok díjátadójáról jelentem

2023. február 3-án Budapesten, a Sajtóházban adták át a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának díjait.

Gyenge Valéria Helsinki olimpiai bajnoka volt a Csanádi Baráti Kör vendége

A Csanádi Árpád Iskola ebédlőjében a helyi Olimpiai Baráti Kör meghívását elfogadó olimpiai bajnok, Gyenge Valéria volt a vendég 2023 január 26-án. A 90. születésnapjához közeledő helsinki bajnoknő 1952 júliusában a 400 méteres gyorsúszásban lett első.

Rákellenes Világnap – A döntés a Te kezedben van

A nemzetközi Rákellenes Világnap kapcsán a Magyar Rákellenes Liga a daganatos betegségek megelőzhetőségére hívja fel a figyelmet! A szűrővizsgálatokon történő részvétel mellett, az egészséges életmód konkrét kockázatcsökkentő hatásait és a lehetséges tennivalókat is bemutatják, amihez készült egy magyar nyelvű, ingyenes, online tananyag.

Babák Mihály: Egy jó kérdésre szívesen válaszol az ember

Babák Mihállyal, Szarvas város polgármesterével szarvasi irodájában beszélgettünk 2022. június 29-én. Polgármester úr! 2002. április 5-én beszélgettünk interjú formájában először, utána 2007. március 9-én. A harmadik beszélgetésünkre 15 évet kellett várni.

Őszintén az interjúkészítésről – 25.

Bevallom, az interjúhoz minimum ambivalens volt és maradt a viszonyom. Mert a siker nagy része elvileg történelmi személyiségekkel, a tudományos vagy művészeti élet nagyjaival vagy éppen celebekkel készült interjúkból fakadt. Valahol a múlt század ötvenes – hatvanas éveinek tapasztalata leginkább arról szólt, hogy az interjú meg- vagy alákérdezés egyfajta hűségnyilatkozat az újságíró részéről.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS