Szarvas István, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Szarvas István

Szarvas István írásai: 944
Szarvas István

A Számvevőszékről jelentem

A pénzügyi tudatosság szerves részét képezi az egészségünk tudatos védelme is, hiszen az egészségtudatosság és a pénzügyi tudatosság is ugyanazokon az alapokon nyugszik: megfelelő informáltság, hiteles információk, illetve felelős felnőtt döntéshozatal. A pénzügyi kultúra fejlesztése és a lakosság egészségtudatosságának erősítése érdekében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és Semmelweis Egyetem (SE) együttműködési megállapodást kötöttek.

Őszintén az interjúkészítésről – 18.

A jó interjú legalapvetőbb jellemzője, hogy hihetetlenül szórakoztató. Az olvasót – mintegy harmadik szereplőként – bevonja két ember találkozásába, miközben információk gazdagságával látja el. Nem mellesleg pedig egy korszak képét is felrajzolja, amellett, hogy ráébreszt bennünket arra: alapkérdéseik többsége máig mennyire aktuális, és ma nekünk, hozzánk, rólunk is szól.

Vé4 Fesztivál és Színházi Találkozó kezdődik június 23-án

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Vé4 Fesztivál és Színházi Találkozót, amely az elmúlt tíz év alatt a visegrádi négyek legjelentősebb kulturális eseményévé vált. Június 23. és 26. között Nagymaroson a cseh, szlovák, lengyel és magyar színházi élet izgalmas produkcióit tekinthetik meg az érdeklődők.

Elhunyt Moldova György, a legolvasottabb magyar író

Egy 2005-ben vele készített interjúm részletével tisztelgek emléke előtt. Moldovával Az utolsó töltény 4. sajtóbemutatóján beszélgettem. A negyedik kötet Komlóról szól. 1971-ben már írt egy szociográfiát Tisztelet Komlónak címmel. Így ír az Üdvözlet az olvasónak! részben: „Először 1955 májusában, 21 éves koromban mentem le ebbe a baranyai bányászvárosba.

Kiosztották a VIII. Természet és Környezetvédelmi Filmfesztivál díjait

Ebben az évben május 27 és 29. között rendezték az anno, a Kék bolygó alapítvány kezdeményezésére létrejött, immár VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivált a Gödöllői Királyi Kastélyban. A rendezvény második napján átadták a Természet és Környezetvédelmi-, valamint a Kárpát-medence Természeti Értékei Filmfesztivál díjait.

Rain esőcirkusz a Fővárosi Nagycirkuszban 2022. április 9. és szeptember 18. között

Sok éve ugyanitt láthattunk vízicirkuszt, amely abban különbözött a többitől, hogy a porondot víz borította, kivéve egy-egy szárazon maradt szigetet. Ez a mostani az időközben korszerűsített, világszínvonalú színpadtechnika eszközeinek köszönhetően viszont valóban különleges esőcirkuszt mutat be.

Velkey György: Érezzük az államosításból eredő funkciózavarokat

Zsúfolásig megtelt a Danubius Hotel Hélia Mercur terme 2022. május 12-én a XX. IME Országos Egészségügyi Infokommunikációs Konferencia alkalmából. Az esemény címe: „Az életvezérelt digitális átalakulás – jelen és vízió az egészségügyben”. A hibrid konferencián jó néhány egészségügyi szervezet első számú vezetője is jelen volt. A konferencia 4 blokkban, 8 órás időtartamban, 50 perces ebédszünettel, egyéb szünet nélkül került lebonyolításra.

Freund Tamás: Ha az ember tudós lesz, akkor mellette hobbiként lehet muzsikálni fordítva nem

Freund Tamás akadémikussal, a Magyar Tudományos Tudományos Akadémia elnökével 2022. május 2-án a közgyűlés ebédszünetében beszélgettünk.
Elnök úr! Körülbelül fél évvel ezelőtt készítettem interjút Vashegyi Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével. Akkor szóba került a kettőnk közötti beszélgetés során a két akadémia közti együttműködés – megemlítette, hogy már Lovász László elnök alatt is megindult a közös gondolkodás. Ön milyen területeken gondolná ezt?

Császtvay Tünde: Nagyon hiszek a szöveg erejében

Beszélgetőpartnerem dr. Császtvay Tünde, osztályvezető az Irodalomtudományi Intézetben, és címzetes egyetemi tanár a Kodolányi Egyetemen. Az Irodalomtudományi Intézetben, a Ménesi úton beszélgetünk 2022. március 11-én az új kötetéről, melyben 15 híres magyarral készített interjú szerepel.

Sugárzott az egymás iránti szeretett Bodza Klára és tanítványai között

Bodza Klára Martin György-díjas népi énektanár, dalénekes márciusban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Budapesten a Hagyományok Háza 2022. március 27-én koncerttel tisztelgett a művész-pedagógus gazdag életpályája előtt.

Nemzetközi Alvás Konferencia volt a Magyar Tudományos Akadémián

Az Alvás Világnapja − 2022. március 19. − a nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society, korábban World Association of Sleep Medicine 70 országot magában foglaló szervezetének évnapja, amelyhez világszerte milliók csatlakoznak.

Sir Bryan Cartledge interjú, 2022. március 7. hétfő, London – Manchester – Budapest

A beszélgetésre 2022 március 7-én került sor online formában. Oláh Gábor barátom Manchesterben fordította le és továbbította Londonba kérdéseimet, melyeket Budapesten tettem fel.
Mi tetszett a legjobban és mi a legkevésbé Magyarországon?
Először is a pozitívumokkal kezdeném és mindjárt kettővel: humor és vendégszeretet. A magyar humorérzéket mindig is élveztem, talán azért is mert szerintem nagyon hasonló a brit humorérzékhez. Azt tapasztaltam, hogy ugyanazon a dolgokon nevetünk.

Basilides Bálint: A kék ég a kút mélyén

Basilides Bálint-Géza egyes szám harmadik személyben meséli el  születésétől a svájci állampolgárságot megkapó életszakaszát. 1944-ben született gyerekként nem mindig érti, mi történik vele és körülötte. A második világháború befejezése után egy lerombolt országban egy diktatórikus országban egy szétszakadt családban keresi a szeretetet.

Takács-Nagy Gábor: Szerintem a zene egy spirituális gyógyszer

Beszélgetőpartnerem Takács-Nagy Gábor, aki 2021-ben megkapta a Prima Primissima díjat. A beszélgetésre a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában került sor 2022. február 23-án.

Moritz László: A kolozsvári Báthory István középiskola egész életemre pozitív befolyással volt

Moritz László több alkalommal beszélgetett velem könyvbemutatóimon. Arra az elhatározásra jutottam, hogy én csinálok interjút vele. A beszélgetés 2021. november 9-én a Magyar Tudományos Akadémia kávézójában zajlott.Archívum

Hozzászólások

DISQUS