Szarvas István, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Szarvas István

Szarvas István írásai: 965
Szarvas István

Babák Mihály: Egy jó kérdésre szívesen válaszol az ember

Babák Mihállyal, Szarvas város polgármesterével szarvasi irodájában beszélgettünk 2022. június 29-én. Polgármester úr! 2002. április 5-én beszélgettünk interjú formájában először, utána 2007. március 9-én. A harmadik beszélgetésünkre 15 évet kellett várni.

Őszintén az interjúkészítésről – 25.

Bevallom, az interjúhoz minimum ambivalens volt és maradt a viszonyom. Mert a siker nagy része elvileg történelmi személyiségekkel, a tudományos vagy művészeti élet nagyjaival vagy éppen celebekkel készült interjúkból fakadt. Valahol a múlt század ötvenes – hatvanas éveinek tapasztalata leginkább arról szólt, hogy az interjú meg- vagy alákérdezés egyfajta hűségnyilatkozat az újságíró részéről.

Békássy Nándor Albert: A Keresztyén világnézetem és az embertárs szeretete szüleim örökségeként maradt rám

Dr. Békássy Nándor Albert kutatóorvossal, íróval, fordítóval Viberen beszélgettünk 2022. december 9-én. Jómagam budapesti lakásomban teszem fel kérdéseimet, ő lundi lakásában, Svédországban válaszol.

Őszintén az interjúkészítésről – 24.

Pelczné Dr. Gáll Ildikóval PhD az interjúkészítés jövőjéről beszélgettünk. Szarvas István: Ön azt mondta előadásában, hogy megváltozik az interjúkészítés technikája. Kifejtené, mire gondol? Dr. Pelczné Gáll Ildikó PhD: az újságírás esetében – amit Ön említett – arra gondolok, hogy az adatbányászati technikával nagyon sok információ elérhető és beszerezhető.

INFOTER 2022 konferencia

Egy, a GDP-ből egyre nagyobb szeletet kihasító iparág okkal tekinthet pozitívan a jövőbe – a digitalizáció szinte minden területen eredményekkel, hatékonysággal, gyarapodással kecsegtet – írta a 2022 INFOTER konferencia köszöntőjében az Informatika Társadalom Egyesület elnöke, Soltész Attila.

Jordán Tamás: Meg kell becsülni azt az embert, aki eljön az estre

Szarvas István (Sz. I.): Jordán Tamással, akivel már több évtizede ismerjük egymást, a Ferencvárosi Pinceszínház kávézójában beszélgetünk 2022. szeptember 23-án a nagysikerű „Levelek Adytól” estje után.
Tamás, úgy látszik, mostanában szerencsém van, mert nem te vagy az egyedüli, akivel szintén már egy évtizede várok egy ilyen beszélgetésre. Azt tudod, hogy több ember levelezik Adyval, akik szintén hasonlóképpen írnak levelet, mint te?

Farkas Ciprián: A legjobb kékfrankos Sopronban terem

Soha nem látott borászati- és gasztronómiai rendezvénynek adott otthont Sopron, a Kékfrankos fővárosa. A közel 300 résztvevőt felvonultató Kékfrankos Hangjai Borászati és Gasztronómiai Élménynapra nyolc országból érkeztek a borászati szakma képviselői, szakújságírók és meghatározó gazdasági szereplők, hogy megismerkedjenek a borvidékkel. A harminchárom kiállító, köztük 20 borászat 70 kiemelt tétellel, a soproni borok legjavát felvonultatva adott betekintést e vidék kincseibe.

Ismét Miskolc a magyar film fővárosa

Molnár Piroska színművész kapta idén a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. A Nemzet Színésze címmel is kitüntetett, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő Miskolcon a Művészetek Házában 2022 szeptember 9-én a Cinefest nyitógáláján vette át a rangos elismerést. – Minden díj és minden elismerés amit a munkájáért kap az ember, lélegzetelállító – mondta Molnár Piroska.

Őszintén az interjúkészítésről – 23.

Tévés személyiségként az MTV-ben számos sztárt interjúvolt meg. Kérdezőnek, vagy kérdezettnek jobb lenni?
Kérdezőnek, egyértelmű. Ha téged interjúvolnak totálisan sebezhető vagy, legalábbis, ha nem szerepet játszol és önmagad vagy. Mindemellett mindenki az alanyra figyel. De ne aggódjon, van már gyakorlatom abban, hogy ne beszéljek túl sok hülyeséget.

Elhunyt a Szovjet Kommunista Párt utolsó főtitkára, Gorbacsov

91 éves korában elhunyt Mihail Szergejevics Gorbacsov. Nem egészen tíz év alatt lett a hetvenes években megyei első titkárból a politikai bizottság tagja, öt év múlva (1985) az SZKP vezetője, újabb öt év múlva (1990) Nobel-békedíjas. És egy esztendő múltán már semmi hatalom sincs a kezében.

Őszintén az interjúkészítésről – 22.

Hogy miért nem vagyok hajlandó interjút adni? Hát csak mert erkölcstelen! Mert bűn, épp annyira bűn, mint amennyire személyem ellen irányuló támadás. Éppúgy büntetést érdemel, mint a tettlegesség! Gyáva és alávaló dolog. Tisztességes ember nem kér interjút és főleg nem ad.

Őszintén az interjúkészítésről – 21.

Bodor Ádám Závadánál is tovább lép a vele készített interjú „kisajátításában”. Egy 1996-ban készült, hosszabb rádióbeszélgetés 2001-ben a Jelenkorban publikált, bővített változata adott ösztönzést számára, hogy Balla Zsófiával folyta­tott, feltételezhetően folyamatos, illetve folytatá­sos életrajzi beszélgetését maga öntse végső for­mába.

Őszintén az interjúkészítésről – 20.

Egy Závada Pállal folytatott nyomtatott beszélgetés­nek már az expozíciójából kiderül: az író ragasz­kodott ahhoz, hogy ő csak e-mailen ad interjút. („Isten bizony, ezekkel a szavakkal” – Závada Pállal Gács Anna beszélget, Beszélő, 2002. má­jus.) A minden nagyképűségtől mentesen fogal­mazott kommentár szerint a Jadviga párnája író­ja ezzel a korábbi hírlapi beszélgetések őt feszé­lyező szövegére utalt, és kikötését azzal indo­kolta, hogy ő „nem tud nyomdaképes mondato­kat élőszóban és a lejegyzéssel is számoló tö­mörségben kieregetni magából”.

Csikszentmihályi Mihály: A kínaiak az ókorban már tudtak a Flowról

Professzor úr, utoljára a Prima Primissima díjátadáson találkoztunk 2015. december 4-én, ahol ön Prima Prisssima díjat vehetett át. Akkor nekem azt mondta, hogy most már többet lesz Magyarországon. Örömmel tapasztaltam, hogy tegnapelőtt is tartott a Corvinus Egyetemen egy előadást, most pedig ezen a konferencián. Professzor úr! Hogy határozná meg, mi a flow?

Nagy siker volt az idei Fesztivál Akadémia

A Fesztivál Akadémia Budapest tíznapos rendezvénysorozatát idén júliusban is nagy érdeklődés és hatalmas siker kísérte A Fesztivált alapító Kokas Katalin-Kelemen Barnabás művész házaspár olyan sokrétűen színes és tartalmas élménytömeget kínált a közönségnek, amelyben mindenki megtalálhatta a neki leginkább megfelelőnek ígérkezőket.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS