INFOTÉR konferencia Balatonfüreden • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

INFOTÉR konferencia Balatonfüreden

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg az Infotér Egyesület eseményét Balatonfüreden, középpontban a legfelkapottabb digitalizációs újdonságokkal, releváns szakértőkkel és kapcsolatépítési lehetőséggel. Szédítő tempóban váltották egymást a változatos előadások és viták.

A mesterséges intelligencia a hosszú élet titka, vagy csak bonyolítja a mindennapjainkat, például azzal, hogy a pénztárcánkban turkál? Milyen alternatívái vannak az alternatív energiatermelésnek és lehet-e Magyarországból Közép-Európa Szilícium-völgye?

Az információ- és kommunikációtechnológiai szektor legforróbb témái kerültek terítékre 2023. október 17. és 19. között a 14. Infotér Konferencián, Balatonfüreden. Aktuális szempontokkal, meglepő állításokkal, vitára csábító gondolatokkal szembesítették a résztvevőket és egymást a meghívott szakértő előadók, akik egytől egyig saját területük legütősebb nevei voltak. Az Infotér idén is egy asztalhoz ültette a szakpolitika képviselőit, a gazdasági élet vezetőit és a piaci szereplőket – a véleménykülönbségek generálta horizonttágítás pedig garantált volt.

A nulladik nap rögtön két fajsúlyos témát vegyített: a honvédelem és az űripart. Elmondhatjuk, telt házat vonzott. Előadásokat hallhatunk többek között Porkoláb Imre védelmi innovációért és dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztosoktól. És a két téma mellé jött egy harmadik: a kibővített valóság, vagyis az XR, ami egyre határozottabban követel utat magának a digitalizációban, és bevethető egy hadsereg kiképzésére vagy akár egy űrmisszió lemodellezésére is. Másnap a mesterséges intelligencián, a digitális agráriumon és a gazdaságfejlesztésen volt a fókusz, közvetlenül Tuzson Bence igazságügyi miniszter gondolatai után.

A konferencián az orosz-ukrán konfliktus, a kiberháború lehetőségei és veszélyei is szóba kerültek. Az energiabiztonsággal kapcsolatban is izgalmas vita volt többek között a Huawei Technologies Hungary, az MVM és az E.ON Hungária képviselőinek részvételével. Az 5G-ről szóló panelbeszélgetésben pedig egyenesen a konkurens szolgáltatók csaptak össze. A konferencia szakmai programját szerdán a női vezetők magyarországi helyzetét boncolgató beszélgetés zárja, míg csütörtökön délután Puzsér Róbert gondoskodott a Lounge sátorban a parázs hangulatról, amelynek egy hibája volt: a rövidsége.

A két és fél napos konferenciát Latorcai államtitkár előadása zárta, akitől megtudhattuk, hogy a makrorégió meghatározó országává válhat Magyarország, ezt erősíti, hogy Budapest és ingázózónája a húsz legnépesebb funkcionális egység között van az EU-ban. A magyar településhálózatra összességében a stabilitás jellemző, ráadásul az elmúlt évtizedben nőtt a falvak népességvonzó és -megtartó ereje. Azokban a térségekben, amelyeknek a vonzereje erősödött, a gazdasági növekedéséből és demográfiai gyarapodásából fakadó új problémák jelentek meg. Az új helyzethez a területfejlesztés eszköz- és intézményrendszerének is alkalmazkodnia kell, figyelembe véve az EU déli tagországainak tapasztalatait.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS