október 2023 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2023. október

A Pécsi Harmadik Színház novemberi műsora

Rendkívül változatos műsorkínálattal várja közönségét a Pécsi Harmadik Színház novemberben is. A család apraja-nagyja találhat benne kedvére valót; az is, aki felhőtlen szórakozásra vágyik, az is, aki az elgondolkodtató előadásokat kedveli.

Már több mint másfél évtizede díjazza a CSR Hungary a felelős vállalkozásokat, szervezeteket

A vállalati felelősség és fenntarthatóság olyan témakörök, amelyek napjainkban még inkább a figyelem középpontjába kerülnek. A sorjázó külső szabályozások (EU, nemzetközi szakmai követelmények, keretrendszerek) pedig még inkább arra ösztönzik a cégeket, hogy a korábbiaknál is nagyobb figyelmet szenteljenek a vállalati fenntarthatóságnak és felelősségnek. Egyre felkészültebb szakmai háttérrel.

A legjobbak közt a pécsi Csirkefej előadás!

Örvendetes, hogy egy-egy vidéki színházi előadás a fővárosi kritikusok figyelmét is felkelti. Szakmai körökben a Pécsi Harmadik Színház tavaly decemberi Csirkefej-bemutatója váltott ki komoly érdeklődést, és születtek ezzel kapcsolatosan büszkeségre okot adó méltatások, értékelések, rangsorolások.

Turizmus és újságírás

A Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetségének vezetői voltak a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának vendégei. A MÚOSZ egyik legrégebbi, az 1950-es évek óta működő, igen aktív Turisztikai és Gasztronómiai szakosztálya tartott rendezvényt 2023. október 18-án délelőtt. A rendezvény moderátora dr. Elek Lenke, a MÚOSZ elnökségi tagja, a szakosztály elnöke volt. Mintegy két tucat újságíró volt jelen az eseményen.

Késsel a kézben (kisregény. 20/17)

– Téglát! – kiáltotta Kapás.
– Maltert! – folytatta Temesi.
– Mozogjatok! – sürgette a többieket Vágó Géza. – Ilyen melósokkal soha nem építjük fel, ezt a nyári konyhát.
– A Szalóki barátunk „szocializmusát”.

Én, Petrozsényi Nagy Pál – II/27.

Ennyi baj, szenvedés, hercehurca után meg kell állapítanom, hogy jelenleg én is a kálvá­riák útját járogatom. De már se nem panaszkodom, se nem lázongok. Ma éjjel például így fo­hászkodtam: én Istenem, jó Istenem, megint én vagyok. Nem tudom, mi a terved Fifivel.

9 alkotó, 12 film, november 4-én indul a 21. Olasz Filmfesztivál

Az idei Velencei Filmfesztivál nyitófilmje A parancsnok nyitja november 4-én a budapesti Puskin moziban a 21. Olasz Filmfesztivált. A főszereplője az Angyalok és démonokból és az Első árulóból is ismert Pierfrancesco Favino. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal és kilenc alkotóval találkozhat a közönség.

Hiány és emlékezet

Breuer Marcell világhírű építész, a 20. századi modern építészet meghatározó alakja, akit sokszor amerikai vagy olykor német származású építészként emlegetnek. Holott Breuer 1902. május 21-én Magyarországon, Pécsen született és nevelkedett. Húszéves sem volt, amikor szülővárosát elhagyva megkezdte tanulmányait a Bauhausban.

Pusztulj, világ!

Te elszeretted a kedvesem
Én elraboltam a gyermeked
Te felgyújtottad a házamat
Én megvédtem a hazám
Ropognak a kéjsóvár fegyverek
Puskaporos szívekbe tüzelünk

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 87.

Most már csak egy nap van hátra a közlésből, de az már a Bordy Bella (Bordé Izabella, 1909-1978) vendégszereplése utáni nap előadásáról szólt a pécsi újságok hasábjain. A konzervatív-katolikus „Dunántúl” (1911-1944) az 1941. december 14.-i lapszáma „Színház” rovatában közölt, „A színházi iroda hírei” című hírcsokrában ejtett szót a Harsányi Zsolt (Zoltán Tibor Pál, 1887-1943) író, újságíró, műfordító, színigazgató – Hunyady Sándor (1890-1942) regény- és drámaíró „A tizedik kérő” című 3 felvonásos zenés vígjátéka utolsó két előadásáról.

INFOTÉR konferencia Balatonfüreden

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg az Infotér Egyesület eseményét Balatonfüreden, középpontban a legfelkapottabb digitalizációs újdonságokkal, releváns szakértőkkel és kapcsolatépítési lehetőséggel. Szédítő tempóban váltották egymást a változatos előadások és viták.

Amikor a rendkívüli válik hétköznapivá

2023. október 26-án 17 órakor nyílik Stépán Virág fotókiállítása, „Amikor a rendkívüli válik hétköznapivá” címmel Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában 17 órai kezdettel. A kiállítást Bojár Iván András nyitja meg. Az elmúlt közel két évünket itt Közép-Európában az Ukrajnában zajló orosz agresszió, a háború hírei dominálják. Korunk jellegzetessége, hogy a tények különféle manipulatív torzításban jutnak el hozzánk. Stépán Virág fotós azonban a valóságra volt kíváncsi.

Egy kötet Magyarország lehetséges és sikeres jövőjéről

„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy Györg

Séta az állatkertben

A mesékben a hősök és hősnők, a segítők és az ellenfelek nem kizárólag emberi alakok, hanem gyakran állatok: kisebbek, nagyobbak, háziak és erdeiek, dzsungellakók, vízi lények, hétköznapiak vagy varázserővel bírók. A bábmúzeum rácsok és kerítések nélküli állatkertjében a Bóbita „állati” báb-hőseivel találkozhatnak és ismerkedhetnek meg a látogatók.

Naptárakba beírni: íme a 2024-es Zsolnay Fényfesztivál dátuma!

Az elmúlt években Pécs programkínálatának fénypontjává vált a százezres tömegeket vonzó Zsolnay Fényfesztivált, és így lesz ez várhatóan 2024-ben is. Ráadásul már megvan az ország első és egyetlen fényfesztiváljának dátuma is: július 4-7. között borulnak fényárba Pécs utcái és ikonikus épületei – immár 8. alkalommal.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS