Kő-Szabó Imre, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Kő-Szabó Imre

Kő-Szabó Imre írásai: 231
Kő-Szabó Imre

Legnagyobb kritikusa légy önmagadnak

Olyan hatalomról esik most szó, melyet mi magunk gyakorlunk, eltérő hatással, elfogadással. Ezt a személyes hatalomnak a gyakorlását, minden ember maga alakítja, csak az a kérdés, milyen mélységben és hogyan.

Biciklis bankrablók -2 .

Jocó volt az idősebb, de a tapasztalatok alapján Dezső lett észrevétlenül a parancsnok. Ki is tűzte az akció napját, amely e hó tizennyolcadika. Azért ez a nap, mert eszébe jutott, hogy a szomszéd asszony a következő napon szokott bemenni a takarékszövetkezetbe, mert itt veszi fel a nyugdíját. Tehát nyugdíjfizetési nap, ilyenkor feltehetően előző nap már több millió forint van a kasszában.

Biciklis bankrablók – 1.

Ahogy ott ült a három srác a ligeti padon, a szótlanságuk lehangoló volt. Csak ültek és bámultak a semmibe. Jocó törte meg a csendet.
– Csinálhatnánk valamit!
– Mit?
– Még nem tudom, de így nagyon unalmas! Dezső szólt közbe.

A tepertő és egy fröccs

Frissen kisütött tepertőt reggeliztem. Ma ez kincs. Régen a disznóvágás olyan „mellék” termékének tartották. A piacon a mostani árfolyam: kilónként 3800-4000 Ft. Ezt csak azért említem meg, hogy két megjegyzésem is lehessen, nevezetesen, mennyire drága, a másik, pedig a kiadós és finom reggeli után meg kell inni egy fröccsöt.

Kapcsolatok: én választok, engem választanak

Emberek tömegei élnek ebben a világban. Mégis valamilyen vonzerő egy látszólagos nyugalmat ad, hogy ne rohanjanak azonnal egymás ellen. Látszatra azonban megvan, de az ember azért ember, hogy józan ésszel megtartsa az egyensúlyt.

Erő gyűjtés, kortól függetlenül

Közismert az alábbi párbeszéd:
 -Na, jössz velünk? – kérdi a társaság egyik tagja.
 -Ma nem! Majd holnap! Addigra erőt gyűjtök.

Úttörőcsapat, táborok és az újság (2)

A második nagytábornak Szarvaskő adott helyet. Ez a település ma az ország legszebb falusi települése. Ez a tábor 1952-ben nyitotta meg kapuját. Innen a Bükk hegyei között izgalmas és szép gyalogtúrákat tettek meg az őrsök. Volt olyan nap, hogy Toncsi bá az őrsöknek egy-egy térképet nyomott a kezükbe és más-más területeket kellett becserkészni.

Úttörőcsapat, táborok és az újság (1)

Az embert élete során körbeveszi a kacatok sokasága. Már később megörül annak a bizonyos mozijegynek, amellyel lángoló szerelemmel fiatalkorában egy lányt vitt el egy moziba. Akkor – mint emléknek – óriási értéke volt. Most, hogy kinyitotta a bőröndöt és megtalálta a mozijegyet, egy pillanatra Piroska, a szerelme jutott eszébe.

Mehet ez így tovább?

Agresszivitás. Ízlelgetve e szót, e gyűjtőfogalmat, rá kell jönni, hogy mennyire mai és mennyire összetett. Napjainkban – sajnos – nemzetközileg is kiterjedt földalatti (metróban – Londonban), földön (Madridban egy pályaudvaron), levegőben (new york-i ikertornyoknál) kifejtette félelmetes és rémisztő hatását.

A tavasz (szerteágazó, sokféle) fuvallatai

Maga a tavasz olyan időszak, amely az élet újraindításával, pezsgésével, sok-sok eseményt magába foglal. Ahhoz, hogy ebben eligazodjunk, szedjük sorjába ezen időszak eseményeit. Az év 365 napból áll. A további felosztás szerint 12 hónapból. Majd 4 évszakból, mármint ebben a sorrendben, tavasz, nyár, ősz és végül a tél.

Háború, tanya és a tanyasi iskola

– Légiriadó! Baja, Bácska berepülés! – hangzott ismételten a rádióból. Ekkor már tudtuk, hogy repülők sokasága fogja hamarosan ellepni az eget. Menekülésre kényszerített mindenkit, mi is menekültünk. A naptár 1943-at mutatott.

„Kell egy kis áramszünet…”

A mai világ csupa rohanás. Rohanunk valahová, de nem tudjuk, hogy hová. Mégis, ha felkelünk, rohanva mosakszunk, öltözünk, bekapjuk futva a reggelit, szaladunk a buszhoz, villamoshoz, hogy időben beérjünk a munkahelyre.

Mikor „szédül” az ember?

Győrvári Lajos elmúlt ötven éves. Először érezte, hogy szédül. Felkelt az ágyból és keringett vele a szoba.
– Már űrhajósnak sem lennék jó!
Aztán a lépcsőn lefelé szintén szédült. Kapaszkodnia kellett.

Olvadáspontig hevítve – 2.

Mecseki a művezető irodájából jött. Messziről lehetett látni az arcán, történt valami. Széles mosollyal sétált végig a műhelyen. Balogh vette észre először. – Mi újság, pajtás? – kérdezte kíváncsi arccal. – Most mondta a főnök, megyek hegesztő tanfolyamra! – Micsoda? – Hegeszteni! – egy kis szünetet tartott, majd folytatta: – A tanfolyam a jövő héten indul!

Olvadáspontig hevítve – 1.

Az utcán futott össze a két testvér. Üdvözölték egymást. Ernő a CBA-ba indult valami vacsoráért. Tamás, a bátyja, csak úgy dolga végeztével, minden cél nélkül őgyelgett a városban. Ez a kora tavaszi, esti szürkület olyan furcsa vöröses fénnyel színezte meg a nyugati égboltot. A város főutcája lármás volt, az emberek jó kedvvel sétáltak.Archívum

Hozzászólások

DISQUS