Emberi tényező Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Emberi tényező

Írások a rovatban: 422

Jótékonysági gyűjtés Nemes Marcellnek

Nemes Marcell, négyéves mánfai kisfiú egy fokozatos izomelhalással járó genetikai betegségben szenved. Mánfa Önkormányzata jótékonysági farsangot szervez 2024. február 17-én a Mánfai Kultúrházban, helyi civil szervezetekkel közösen, a kisfiú kezelésének támogatásához. A kisfiú Duchenne szindrómában érintett, az egyetlen elérhető kezelését Amerikában vehetné igénybe, aminek költsége mintegy egymilliárd forint. A farsangon fellépnek: Rudán Joe, FreaXtones, a báli zenét pedig Big Boy és Suzy illetve Tambi biztosítják a jelenlévőknek. 

Írj levelet, hallgass dalokat és segíts ártatlanokon!

Az Amnesty International Levélíró Maraton kampányának támogatóit a változtatni akarás vágya köti össze – hogy olyan emberek életébe hozzunk reményt, akiknek sérülnek az emberi jogai. Az elmúlt években Zimbabwétől Guatemaláig számtalan országban eredményesen írták felül az igazságtalanságokat a közösség erejével – és mint minden évben, most is erre vállalkoznak.

Kialudtak a színes fények az ajtó mögött

A régi polgári lakás dolgozószobájának sárga katedrálüveges ajtaja csukva van. Színes fények foltjai szűrődnek át rajta: egy óriási karácsonyfa égősorának fényei. Edit néninél vagyunk, körülöttünk míves bútorok a 19-20. század fordulójáról, roskadásig megtöltve-telepakolva egy élet emlékeivel. Az ajtó kinyílik és feltárul előttünk a csoda: a lakás legnagyobb szobájának közepén egy leírhatatlan méretű, díszek százaitól roskadozó fa.

Levélíró Maraton – a támogató szavak ereje

Az emberi jogok minden emberi lényt megillető, tőle elidegeníthetetlen jogok. Az emberi jogok alapvető normák, eszméjének alapvető értékei az emberi méltóság és egyenlőség. Olyan jogok sorolhatók ide, mint az élethez és szabadsághoz való jog, a vélemény és kifejezés szabadsága, törvény előtti egyenlőség, bizonyos gazdasági, kulturális, szociális jogok, munkához, oktatáshoz, lakóhely szabad megválasztásához való jog.

Karácsony

Minden kedves olvasónknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk! A képen a 2023-as karácsonyi bélyeg látható. A bélyeget Vasvári Péter grafikusművész tervezte. (Kép forrása: www.posta.hu)

Bécsi advent

Nagy a nyüzsgés. Forralt bor és puncs illata keveredik a fenyőillattal. Mindenki békésen sétál, beszélget, vásárolgat. A várakozás, megnyugvás, béke ideje jött el. Talán még a vadidegen emberek is kedvesebben kerülgetik egymást a nagy tumultusban.

Nagy bátorság volt tőle…

A bátorság az, amely csak az emberre jellemző lelki tulajdonság, állapot, merészségi fokozat. Ezen szavakban, vagy tettekben való megnyilvánulás, bátor cselekedet, viselkedés, magatartás. A mondások így szólnak a bátrakról: „- megvan a bátorsága!”… „- tanúságát adja bátorságának!”… „-halált megvető bátorsággal!”…”- bátraké a szerencse!”

Karácsonyra állatSTOP-ot kérnek az állatvédők

Az ajándékba megvásárolt élő állatok az ünnepek után sok esetben unott teherként az utcára kerülnek, így az Orpheus Állatvédő egyesület a felelős állattartás érdekében Karácsonykor ÁllatSTOP-ot kér a lakosságtól.

Uralom – szolgálat

A hatalom (uralom) minden olyan viszony, amelyben meghatározott személynek vagy személyeknek lehetőségük van arra, hogy más emberek magatartását sikeresen befolyásolják, illetőleg, hogy őket engedelmességre késztessék. Hatalmi viszonyok élnek az iskolákban, az üzemekben és más munkahelyeken, nem csupán az adott csoport vagy szervezet formalizált hierarchiájának megfelelően, hanem mellette és tőle függetlenül is.

Közömbösség

Ezt az aktuális kifejezést, állapotot, tulajdonságot, mint a közömbösség, sokan megérjük, elszenvedjük, bosszankodunk miatta. Mert az életünk, embertársaink, nem éreznek egyformán. Szokták mondani, más húrokat pengetnek, vagy éppen nem szólnak egy szót sem.

16 Akciónap 2023 – NANE Egyesület

November 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján veszi kezdetét a 16 Akciónap globális kampány. A 16 Akciónap a NANE Egyesület, társszervezetei és a téma iránt elkötelezett más szervezetek, szereplők, magánszemélyek számára is kiemelt időszak minden évben. A programsorozat idén is a Néma Tanúk Felvonulással nyílik, amely az elmúlt évben párkapcsolati, családon belüli erőszak során megölt nőkre hívja fel a figyelmet.

Versényi Anna debreceni iskolapszichológus az idei ARTtransfer díjazottja

Idén ötödik alkalommal írta ki a Ludwig Múzeum az ARTtransfer díjpályázatot, amelyre olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok jelentkezését várta, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítéséért és népszerűsítéséért. A pályázatra magánszemélyek jelentkezését várták 2020-2023 között megvalósult projektekkel.

Ma kezdődik Budapesten az 5. Európai Életmód Orvosi Konferencia

A világ minden tájáról érkeznek szakemberek és kutatók az az 5. European Lifestyle Medicine Congress-re, hogy megvitassák és bemutassák az egészséges életmód és a prevenció legújabb fejleményeit. Az eseményt 2023. november 10-12 között – mától vasárnapig –, a budapesti Semmelweis Egyetemen rendezik meg, kiváló lehetőséget kínálva a szakmai közösségnek hálózatépítésre, és részvételre az életmódorvoslás jövőjét meghatározó innovációkban – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Amikor a rendkívüli válik hétköznapivá

2023. október 26-án 17 órakor nyílik Stépán Virág fotókiállítása, „Amikor a rendkívüli válik hétköznapivá” címmel Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában 17 órai kezdettel. A kiállítást Bojár Iván András nyitja meg. Az elmúlt közel két évünket itt Közép-Európában az Ukrajnában zajló orosz agresszió, a háború hírei dominálják. Korunk jellegzetessége, hogy a tények különféle manipulatív torzításban jutnak el hozzánk. Stépán Virág fotós azonban a valóságra volt kíváncsi.

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg egy hiánypótló önsegítő könyv bántalmazott anyáknak

Ugyan egyre több tévhit oszlik el a családon belüli erőszakkal kapcsolatban, és egyre többen vannak tisztában annak ismertető jegyeivel, arról nagyon keveset tud a közvélemény, hogy hogyan élik meg a gyerekek anyjuk bántalmazását. Azok a gyerekek, akik szem- és fültanúi anyjuk rendszeres lelki, szóbeli vagy akár fizikai bántalmazásának, sokszor gyökeresen különböző megküzdési stratégiákat alkalmaznak.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS