Emberi tényező Archives •
Archívum

Emberi tényező

Írások a rovatban: 429

Nem is látszik

Adott egy család. Apa, anya, gyerekek, nagyszülők. És adott egy életérzés. Mindenkié más és más. Ebben talán tudunk válogatni? Aligha. És ott van az a bizonyos közhely: „Nem mindegy, hogy hova születtél!” Talán még arról sem tehetünk, hogy kinek mennyi jut a szülői szeretetből. Legfeljebb óhajtjuk, kikunyeráljuk magunknak. Ha tudjuk. És aztán lassan telnek az évek, növünk, növekedünk, egy idő után pedig felnövünk.

My Voice, My Choice: A biztonságos és hozzáférhető abortuszért

Európában több mint 20 millió nő nem dönthet saját testéről, saját jövőjéről. Számtalan emberélet ér véget, megélhetési források kerülnek veszélybe vagy szűnnek meg a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés hiánya miatt. Az abortuszhoz mint alapvető női egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya Európa számos részén nemcsak fizikai sérülések kockázatának teszi ki a nőket, hanem indokolatlan gazdasági és mentális nyomást is gyakorol a nőkre, gyakran olyan marginalizált közösségekben, amelyek a legkevésbé engedhetik meg maguknak az abortuszt.

Emberség-díjakat adtak át Pécsett

2024. április 12-én adták át Pécsett az Emberség-díjakat. Olyan személyek részesültek az Emberség Erejével Alapítvány elismerésében, akik önzetlenül, szívvel-lélekkel, kedvtelésből tesznek azért, hogy jobb legyen mindannyiunk élete. Magánszemély és csoportos kategóriában hirdettek győzteseket.

Ma van a láthatatlan munka világnapja

Április első keddje Európa-szerte a láthatatlan munka napja. A hivatalos definíció szerint a láthatatlan munka az a fizetetlen munka, amit a háztartáson belül vagy önkéntes munkaként a közösség javára végeznek a társadalom tagjai. Ide tartozik többek között a tartós beteg ápolása, idős családtagok gondozása, házimunka, főzés, gyermeknevelés, a családi élet menedzselése. Ezek azok a kötelességeink, amiket meg kell, hogy csináljunk, fizetés azonban nem, és elismerésből is csak kevés jár érte.

Az alvás célkeresztben

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március 13-án került sor az eseményre, tudományos nemzetközi konferencia keretében, négy és félórás időtartamban a Magyar Tudományos Akadémián.

Tűréshatár

A „Tűréshatár” egy kitűnő iráni film, amely Amir, a magányos drogdíler életét mutatja be a nyolcmillió lakosú Teheránban. A 99 perces film Ali Ahmadzadeh rendezésében készült, és a 2023-as Locarnói Filmfesztiválon debütált, ahol a fődíjat, az Arany Leopárdot nyerte el.

Magyarországon egyedülálló adatbázis lendítheti fel Pécs turizmusát

Országszerte egyre nagyobb igény van az akadálymentes turizmusra, Pécs pedig a közösség erejével állít példát a többi magyar város elé. A People First Közhasznú Egyesület szakértői mostanáig közel 100 helyszínt tártak fel a baranyai megyeszékhelyen, az ez alapján készült Akadálymentes Pécs adatbázis pedig tömegek számára jelent segítséget egy-egy szállásfoglalás, kirándulás, ügyintézés vagy szórakozási program megtervezéséhez. A közeljövőben a lakosság bevonásával fejlesztenék az ingyenesen elérhető szolgáltatást.

Jótékonysági gyűjtés Nemes Marcellnek

Nemes Marcell, négyéves mánfai kisfiú egy fokozatos izomelhalással járó genetikai betegségben szenved. Mánfa Önkormányzata jótékonysági farsangot szervez 2024. február 17-én a Mánfai Kultúrházban, helyi civil szervezetekkel közösen, a kisfiú kezelésének támogatásához. A kisfiú Duchenne szindrómában érintett, az egyetlen elérhető kezelését Amerikában vehetné igénybe, aminek költsége mintegy egymilliárd forint. A farsangon fellépnek: Rudán Joe, FreaXtones, a báli zenét pedig Big Boy és Suzy illetve Tambi biztosítják a jelenlévőknek. 

Írj levelet, hallgass dalokat és segíts ártatlanokon!

Az Amnesty International Levélíró Maraton kampányának támogatóit a változtatni akarás vágya köti össze – hogy olyan emberek életébe hozzunk reményt, akiknek sérülnek az emberi jogai. Az elmúlt években Zimbabwétől Guatemaláig számtalan országban eredményesen írták felül az igazságtalanságokat a közösség erejével – és mint minden évben, most is erre vállalkoznak.

Kialudtak a színes fények az ajtó mögött

A régi polgári lakás dolgozószobájának sárga katedrálüveges ajtaja csukva van. Színes fények foltjai szűrődnek át rajta: egy óriási karácsonyfa égősorának fényei. Edit néninél vagyunk, körülöttünk míves bútorok a 19-20. század fordulójáról, roskadásig megtöltve-telepakolva egy élet emlékeivel. Az ajtó kinyílik és feltárul előttünk a csoda: a lakás legnagyobb szobájának közepén egy leírhatatlan méretű, díszek százaitól roskadozó fa.

Levélíró Maraton – a támogató szavak ereje

Az emberi jogok minden emberi lényt megillető, tőle elidegeníthetetlen jogok. Az emberi jogok alapvető normák, eszméjének alapvető értékei az emberi méltóság és egyenlőség. Olyan jogok sorolhatók ide, mint az élethez és szabadsághoz való jog, a vélemény és kifejezés szabadsága, törvény előtti egyenlőség, bizonyos gazdasági, kulturális, szociális jogok, munkához, oktatáshoz, lakóhely szabad megválasztásához való jog.

Karácsony

Minden kedves olvasónknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk! A képen a 2023-as karácsonyi bélyeg látható. A bélyeget Vasvári Péter grafikusművész tervezte. (Kép forrása: www.posta.hu)

Bécsi advent

Nagy a nyüzsgés. Forralt bor és puncs illata keveredik a fenyőillattal. Mindenki békésen sétál, beszélget, vásárolgat. A várakozás, megnyugvás, béke ideje jött el. Talán még a vadidegen emberek is kedvesebben kerülgetik egymást a nagy tumultusban.

Nagy bátorság volt tőle…

A bátorság az, amely csak az emberre jellemző lelki tulajdonság, állapot, merészségi fokozat. Ezen szavakban, vagy tettekben való megnyilvánulás, bátor cselekedet, viselkedés, magatartás. A mondások így szólnak a bátrakról: „- megvan a bátorsága!”… „- tanúságát adja bátorságának!”… „-halált megvető bátorsággal!”…”- bátraké a szerencse!”

Karácsonyra állatSTOP-ot kérnek az állatvédők

Az ajándékba megvásárolt élő állatok az ünnepek után sok esetben unott teherként az utcára kerülnek, így az Orpheus Állatvédő egyesület a felelős állattartás érdekében Karácsonykor ÁllatSTOP-ot kér a lakosságtól.Archívum

Partnereink