Emberi tényező Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Emberi tényező

Írások a rovatban: 311

Káplár László Jó Ember Díj – 2021

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a volt MTI-s, a jó ember, a jó barát nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány létrehozta a Káplár László Jó Ember Díjat.

A repülő fekete reverenda

1916. február 27-én, azon a nagyon fagyos, havas napon, nagy öröm érte a Süle családot: megszületett Ferenc. Ki láthatta akkor még előre, hogy miféle sorsot szán neki az Úr? Szülei, tanító apja és édesanyja örültek, hogy papi hivatást választott, bár tudták, hogy ezzel az jár, hogy magukra maradnak.

Fekvőfa

Bezártak, bezárkóztunk, elzárkóztunk, kizárunk mindent és mindenkit. Ízlelem a jelent. Lassan már csak az információs sztráda marad számunkra. Ha valaki ezt mondta volna nekem, mondjuk ezelőtt akárcsak egy-másfél éve, el sem hiszem, sőt, lehet, hogy ki is röhögöm.

Szépírás

Hát, ezzel bizony mindig hadilábon álltam. Kisiskolásként, az első betűk elsajátítása után, a tanórák szünetében, focizás helyett, legtöbbször ezt kellett gyakorolnom tanító nénik jóindulatú felügyelete alatt. Így utólag azt mondhatnám, nem sok sikerrel. Tehát, egy idő után belenyugodtam, és valószínűleg ők is, ebből a tantárgyból bizony én sosem leszek jeles.

Kaleidoszkóp – 48.

Levél a Dnyepertől – Csetényben, a házunkhoz közel, a bakonyoszlopi elágazó mellett a Budapest–Zirc országút alatt átereszt építettek. Ez idő alatt az építési területet éjszakára kivilágították petróleumlámpával, és őrséget szerveztek. Természetesen nekünk azonnal ott volt a helyünk.

Kaleidoszkóp – 46.

Öcsém 1967-ben kezdte a könyvtár-népművelő szakot a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Mikor a kezdés után első alkalommal jött Zircre, egy közös ismerőstől érdeklődött. – Hol laknak Laciék? – A Patkóban – volt a rövid, ám kissé meghökkentő válasz.

Ünnep

Szeretetteljes karácsonyt és 2021-re minden-minden jót kívánunk Kedves Olvasóinknak!

Halottaink

Honnan észleljük, hogy elszállt fölöttünk az idő? Talán onnan is, hogy a fiatalságunk idoljai lassan eltűnnek életünkből. Szinte minden hétre jut egy szomorú halálhír. Ő is elment, konstatáljuk szomorúan.

Kaleidoszkóp – 39.

Virga László – A csendes pihenő alatt általában sakkoztunk Lacival. Egyik parti során, miközben ő a következő lépést fontolgatta, fölnéztem, és nem tudtam szó nélkül hagyni az elénk táruló panorámát: – Nézd csak, milyen előkelő helyre kerültünk; jobbra a Gyűjtőfogház, balra a Köztemető.

Húsz éves a börtönlelkészi szolgálat, ami valójában harminc éve kezdődött

Szalay Lajos református lelkipásztorral évtizedek óta egy igazi lelki kapcsolat fűz össze. Joviális, megértő, jó szándékú hozzáállása immár az első pillanatokban megfogott. Először is abban értettünk egyet, hogy a lelkipásztori szolgálat az nem egy szakma, hanem egy hivatás.

Menny és pokol között ingázva

Én ismerem a Medvepásztort. Ez egy kijelentő mondat. Ismerem-e én a Medvepásztort? Ez meg egy kérdő mondat. És valahol a felénél van az igazság. Először pár éve az interneten akadtam rá pár rövid hírre, képekkel és videókkal illusztrált reklámanyagra. Aztán a sors megadta a lehetőséget, hogy pár turistatársammal személyesen is találkozzunk vele.

A könyvtáros

Mindig ott ült. Közvetlenül a bejárattól balra. Egy kis asztal, tele kartotékokkal, mögötte a kényelmetlen hokedli. Napi nyolc órában. Szemén a szódásüveg szemüveggel.

Gondolatok karanténban

Megöltem egy legyet. Párnával a teraszajtó ablakára préseltem, majd amikor ájultan lehullott széttapostam. Megérdemelte. Ma reggel többször is fejem körül dongott, rám szállt. Nem hagyott aludni. Fel is keltem mérgemben és elmentem bevásárolni. Így belefértem a délelőtti két órába. Mert különben várhattam volna délig… Akkor, tulajdonképpen jól tettem, hogy megöltem, vagy sem?

Dr. Balogh Enikő kapta a 2020. évi Jó Ember Díjat

2020. szeptember 13-án tizenötödik alkalommal adta át a Káplár László Jó Ember Díjat a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. Az esemény helyszíne a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár és Ifjúsági Tanuló Tér (Pécs, Király u. 9.) volt. A Jó Ember Díj 2020. évi kitüntetettje: Dr. Balogh Enikő

Szeptember 13-án adják át a 2020. évi Káplár László Jó Ember Díjat

2020. szeptember 13-án, vasárnap tizenötödik alkalommal adja át a Káplár László Jó Ember Díjat a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a volt MTI-s, a jó ember, a jó barát nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány.Archívum

Hirdetés