Emberi tényező Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Emberi tényező

Írások a rovatban: 398

Elment Fischer János, a Vendéglős (1956–2023)

Pécs vendéglátós életének meghatározó személyisége volt Fischer János: a szakmabeliek és a vendégek egyaránt tisztelték, barátként szerették. A Nádorban töltötte a tanulóéveket, majd a kezdeti munkáséveket, később, a nyolcvanas évek elején már önálló éttermet működtetett: a kedves, családias Fülemüle Kisvendéglőt. Ezt követte az Iparos Kisvendéglő.

Van jogunk a biztonsághoz?

A nők elleni erőszak valamint a párkapcsolati és családon belüli erőszak elleni fellépés nemzetközi mérföldköve az Európa Tanács Isztambuli Egyezménye. Az Egyezmény az elmúlt évtizedben számos országban segítette elő az erőszak megelőzését, az áldozatok védelmét és az elkövetők megbüntetését. Mindeközben itthon a politikai propaganda áldozatává vált, míg az állami, a hatósági fellépés közel sem felel meg az egyezmény elvárásainak.

Így van ez minden tavasszal…

Az évszakok sorrendjét úgy jegyeztük meg, hogy tavasz, nyár, ősz, tél. Ahhoz, hogy újból tavasz legyen, előtte tél van. A tél a csendes pihenés időszaka. A föld szunnyad, a táj téli álmát alussza, minden mozdulatlan. Ezt a mozdulatlanságot mifelénk, rendszerint a fehér hó takarója borítja be. A tél után jön a tavasz. Nem gyorsan, szépen, lassan, fokozatosan ébredezik a táj, az erdő, a rét, a kertek, az utak, a falvak, a városok, benne az ember, az állatok, madarak, minden élőlény. A csendességet, egyfajta, kellemes zsongás váltja fel.

Az élet egyik jelzőtáblája

A születéstől a halálig oly sok minden történik az emberrel. Ezekben a történetekben, történésekben sok-sok pozitív, vagy éppen negatív fordulatok vegyülnek. A negatívok között több is lehet, éppen válság jellegű. Ez a válság mindig akkor alakul ki, amikor tőlünk függő vagy éppen független események hatására, döntéseink eltérőek, nem éppen helyén valók.

Valóság, vagy csak vágyakozás?

Érdem és dicsőség. Milyen fennkölt e két szó. Nem csak együtt, de külön-külön is. Hányszor és hányunknak jutott már eszébe (bevallva, vagy tagadva), milyen jó lenne érdemet szerezni (valami nagy dologban), amit más nem tud úgy csinálni, mint én, vagy mi.

Nincs veszve semmi, újra lehet…

Az ember élete során sok mindent tesz, formál, alakít. Többek között: növekszik, játszik, tanul, dolgozik, szórakozik, az élet funkciói szerint eszik, alszik, jár, kel és még számtalan cselekedetet tesz. Mindegyiket természetesen nem folyamatosan, megállás nélkül.

„Az akarat valóban csodát tesz…”

Az emberi sorsok nem egyformák. Mások és mások, sokszor még ennél is bonyolultabbak, sokrétűek, eltérőek, megdöbbentőek. A sors alakítása az egyénen múlik. Seneca szerint: „Akiben akarat van, azt a sors vezeti, akiben nincs, azt sodorja.” Ezt a sodrást kell megakadályozni, ha azt akarod, vidd valamire!

Amit hiszünk, amit nem, ahol tévedünk

A hiedelmek végigkísérik az embert egy életen át. Gyerekkorban a felnőttek mindig mondják azokat a hiedelmeket, melyeket ők is megtanultak szüleiktől, nagyszülőktől. Ez egy tévesen alkotott vélemény. Nézzünk csak meg egy párat és véleményezzük is. Késsel nem szabad tejet kavarni, mert véreset ad a tehén. (késsel valóban nem lehet, nem illik a tejet kavarni). Aki rálép a kenyér darabra, éhséget hoz. (ez a kenyér tiszteletére alakult hiedelem. A kenyérnek sohasem volt az ember bővében, hogy azt csak pocsékolhassa. Ha kenyér volt, akkor szinte minden volt.)

Lesújtó látlelet a nők helyzetéről Magyarországon

Magyarország 1982 óta részese annak az ENSZ egyezménynek, ami a nők elleni diszkrimináció felszámolását célozza (CEDAW). Az Egyezmény végrehajtását egy független, nemzetközi szakértői bizottság ellenőrzi. A CEDAW Bizottság március elején hozta nyilvánosságra a magyar állam teljesítményére vonatkozó, soron következő értékelését.

Káplár László Jó Ember Díj – a jelölés határideje március 15.

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a volt MTI-s, a jó ember, a jó barát nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve 2005-ben létrehozta a Káplár László Jó Ember Díjat. Az ez évi Jó Ember Díjra 2023. március 15-ig lehet jelölni. A döntéshozók olyan személyek jelölését várják, akik a szívükkel látva egyszerűen csak teszik a dolgukat önzetlenül, és közben észre sem veszik, hogy milyen sok ember javát szolgálják a széleskörűen értelmezett kultúra területén.

Ritka Betegségek Világnapja – rendezvény Pécsett március 4-én

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Orvosi Genetikai Intézete és a Pécsi Éltes EGYMI 2023. március 4-én, szombaton délelőtt 10:00 órás kezdettel ismét megrendezi Pécsett a „Ritka Betegségek Világnapját”. Az esemény helyszíne a Zsolnay Kulturális Negyed. A programajánló alább tekinthető meg.

Pécsi kötődésű alkotó képe is megjelenik az első Eye Mama albumban

Juhász Vivien, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium 2017-ben végzett diákja, jelenleg Svédországban él. Az ő egyik felvételét is beválogatták az idén júniusban megjelenő Eye Mama albumba.

Teendők a tökéletesség oltárán

K. Ferenc magyartanár elmúlt ötven éves, amikor megkérdezték tőle, honnan az a tömérdek ismeretanyag, költőkről, írókról, azok életéről, munkásságukról. Azért tették fel ezt a kérdést, mert K. Ferenc óráit hallgatni élvezet volt. Érdekesen, közérthetőn beszélt, sok-sok színes történetekkel szőtte át mondandóját.

„Szokás teszi az embert”

Szokták mondani: – Szokás teszi az embert! Ez így is van, mert cselekedeteink negyvenöt százaléka szokások összessége. Persze a szokásaink sem sorolhatók egyetlen kategóriába, mert vannak jó szokásaink és vannak rossz szokásaink. Ezeket még nem sikerült teljes egészében sterillé tenni. Vannak bevett szokások, vagy olyan szokások, melyek elterjedtek.

Hétköznapi apró örömök

Ezek az örömök, aprók, nem nagyok, de ahhoz elegendőek, hogy a nap kellemesen folytatódjék. Lelkünket békesség szállja meg. Tudjunk gondolni a holnapra és az emésztő bánat, messze elkerüljön bennünket. Nem kell nagy dolgokra gondolni. A nagy rész, kicsi aprókból tevődik össze. Radnóti Miklós költő, úgy írt erről: – „Eső esik. Felszárad. Nap süt. Ló nyerít. Nézd a világ apró robbanásait.”Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS