Emberi tényező Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Emberi tényező

Írások a rovatban: 323

Úton önmagad felé – újra itt az Everness Fesztivál

Augusztus végén nyitja kapuit az Everness Fesztivál, hazánk legnagyobb önismereti rendezvénye. A Balaton-parti eseményen ezúttal is az önmagunk felé vezető módszerek és élmények kapják a főszerepet – a szervezők hét színpadon, öt napon keresztül jóga-és táncfoglalkozásokkal, előadásokkal, meditációkkal, workshopokkal és koncertekkel várják a közönséget.

Covid-os időszak

A velem átellenben lévő székeken ültek. Munkából hazajövet. A délutáni járaton. Megtárgyalták az éppen aktuális munkahelyi pletyókat, majd az útvonalon látottak-tapasztaltak kötötték le a figyelmüket.

Mindig csak megyünk, megyünk, valahová

A vándorlás, menekülés, szinte egyidős az emberrel. Valami belső erő, kényszer motiválja az egyént, hogy tovább menjen, vándoroljon, esetleg meneküljön. Persze természetes reagálás arra az állapotra, ha nem érzem jól magam azon a helyen, vagy éppen meguntam, változtatni akarok rajta. Ez utóbbinál nincs kényszerhelyzet.

Halál négy keréken

Ma Magyarország útjain közel három és félmillió személygépkocsi és többszázezer teherautó rója kilométereit, szinte naponta. Az úthálózatot tekintve a harmincegyezer kilométerre jutó gépjármű, ha „eloszlásában” azt a fajta optimumot akarnánk elérni, hogy minden kilométerre jusson autó, akkor egy kilométeres szakaszra száztíz autó jutna.

Krisztus

Már első találkozásunkkor olyan furcsán emberinek találtalak. A pléhkrisztusok és a márványba faragott feszületek hazájából jövet még sosem láttam ilyet. Percekig néztelek.
Meggyötört arcodban, megtört testedben a lélek távozásának pillanatát sikerült megragadnia az alkotónak.

Kőbe véstük… Emléktábla-avatás Várkonyi Nándor emlékezetére

Születésének 125. évfordulója alkalmából – 2021. május 19., Pécs, Kürt u. 5. – Megindító pillanat volt ott állni a régi ház kapujában… Innen jöttem ki mint gyerek, mint unoka, s most ugyanúgy unokaként állok itt a frissen felhelyezett emléktábla alatt. Pedig mekkorát fordult közben a világ!

Amit a fülünk még elvisel

Ha valaki felteszi azt a kérdést: – Mit jelent számomra, úgy összefoglalva, hogy zaj, zene, nesz? Arra tudnék gondolni, hogy olyan ez, mintha beindítanának az utcánkban egy légkalapácsot a kövezet felbontására, kompresszorral együtt. Éktelen zaj, felhorkanás keletkezne, az emberek kinyitnák az ablakokat, mindenki kiabálna.

Ünnepel a Vöröskereszt

Kerek évfordulót és születésnapot ünnepel a Magyar Vöröskereszt. Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepelte 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vöröskereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.

A Jó Ember Díjas Mészáros Gabriella emlékére

Éppen két éve, hogy ott ültél velünk a pécsi díjátadáson a kerekesszékben, melletted a kutyád, aki helyetted látott minket, másik oldaladon a téged Jó Ember Díjra jelölő barátnőd, és mindenki mosolygott – a legjobban te. Akkor már sok mindent tudtunk rólad, hiszen a jelölőd – a pásztói Nagy Ágnes – részletesen leírta, hogy mi mindennel segíted a rászorulókat.

Sikeres csapatok – a csapathatékonyság hét összetevője

A csapatmunkát célzó vizsgálatok egyre inkább előtérbe kerülnek, fejlődésük pedig egyre gyorsabb ütemre vált. Scott Tannenbaum és Eduardo Salas szervezeti pszichológusok könyve azt mutatja meg számunkra, hogy ezt az elméleti tudást alkalmazva hogyan válhatunk mi magunk is elismert csapatvezetővé, együttműködő taggá, támogató szenior vezetővé vagy akár befolyásos tanácsadóvá.

Zebra-frász

Ügyes-bajos dolgaimat elintézendő gyakran ülök gépkocsiba. Ilyenkor mindig megpróbálok úgy indulni, hogy inkább rászánok egy kis időt, hiszen sosem lehet a forgalmat kiszámítani. Aztán arra is igyekszem odafigyelni, hogy a forgalomban résztvevő partnereim épp milyen napot fogtak ki.

Napok, hetek, hónapok, évek…

Meggyőztél, ugyan nem ment könnyen, hogy én az egész életemről beszéljek neked. Főleg a változásokról. Ezt ugyanis alaposan át kell gondolni, mert változás az volt bőven. Neked magyarázzam, hiszen te magad is tudod, hogy az élet egy folyamatos változás. Ha nem így volna, nem lenne fejlődés sem. Én most pontosan 73 éves öreg hölgy vagyok. Nem kevés idő ez.

Káplár László Jó Ember Díj – 2021

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a volt MTI-s, a jó ember, a jó barát nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány létrehozta a Káplár László Jó Ember Díjat.

A repülő fekete reverenda

1916. február 27-én, azon a nagyon fagyos, havas napon, nagy öröm érte a Süle családot: megszületett Ferenc. Ki láthatta akkor még előre, hogy miféle sorsot szán neki az Úr? Szülei, tanító apja és édesanyja örültek, hogy papi hivatást választott, bár tudták, hogy ezzel az jár, hogy magukra maradnak.

Fekvőfa

Bezártak, bezárkóztunk, elzárkóztunk, kizárunk mindent és mindenkit. Ízlelem a jelent. Lassan már csak az információs sztráda marad számunkra. Ha valaki ezt mondta volna nekem, mondjuk ezelőtt akárcsak egy-másfél éve, el sem hiszem, sőt, lehet, hogy ki is röhögöm.Archívum

Hirdetés