Emberi tényező Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Emberi tényező

Írások a rovatban: 356

Őszintén az interjúkészítésről – 18.

A jó interjú legalapvetőbb jellemzője, hogy hihetetlenül szórakoztató. Az olvasót – mintegy harmadik szereplőként – bevonja két ember találkozásába, miközben információk gazdagságával látja el. Nem mellesleg pedig egy korszak képét is felrajzolja, amellett, hogy ráébreszt bennünket arra: alapkérdéseik többsége máig mennyire aktuális, és ma nekünk, hozzánk, rólunk is szól.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 65.

A Morzsák, viccek kézirata már 2017 tavaszára elkészült, ám mégsem tudtam nyomdába adni a kéziratot. Így a Függelékben beszámolok életem még két fontos eseményéről. Egyik Apámhoz kötődik, a másik Réka lányomról szól. Függelék. Apám halálának 50. évfordulója

„Pécs város virágárusa”, Jandó László Gábor emlékére (1963-2022)

Én is jól ismertem, mindenki jól ismerte, és sokan szerettük. Jelentős közéleti személyiség volt, ami abból is látszik, hogy külön életrajza van az interneten. Annak tájékoztatására, aki ezt nem ismerné, fölidézem tartalmas életét ezeknek az adatoknak az alapján.

Legnagyobb kritikusa légy önmagadnak

Olyan hatalomról esik most szó, melyet mi magunk gyakorlunk, eltérő hatással, elfogadással. Ezt a személyes hatalomnak a gyakorlását, minden ember maga alakítja, csak az a kérdés, milyen mélységben és hogyan.

Minden korábbinál erősebb programmal érkezik az idei Everness Fesztivál

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg hazánk legnagyobb önismereti fesztiválját, az Everness-t. A júniusi eseményre ezúttal a világ előadói krémje érkezik, már ami az önismereti belső munkát illeti. Közel 300 előadó, szakértő, tanító osztja meg tudását workshopok, mozgás, zenei programok, valamint előadások keretében. Aki ismerkedni szeretne önmagával, gyógyulni, netán mindezt a Balaton déli partján tenné, fantasztikus hangulatban és ítélkezésmentes közegben, annak jó szívvel ajánljuk a rendezvényt.

Lali – Leidecker Lajos emlékére

Hetedhéthatár. Huszonöt év. Negyed évszázad. – Mecénás, stabil háttér volt (sajnos, már csak múlt időben mondhatjuk) Leidecker Lajos, aki rendszeres anyagi támogatása mellett, ha kellett a saját házát, nyaralóját, munkahelyi közösségi termét, barátai társaságát és segítségét biztosította számunkra.

A tepertő és egy fröccs

Frissen kisütött tepertőt reggeliztem. Ma ez kincs. Régen a disznóvágás olyan „mellék” termékének tartották. A piacon a mostani árfolyam: kilónként 3800-4000 Ft. Ezt csak azért említem meg, hogy két megjegyzésem is lehessen, nevezetesen, mennyire drága, a másik, pedig a kiadós és finom reggeli után meg kell inni egy fröccsöt.

Kapcsolatok: én választok, engem választanak

Emberek tömegei élnek ebben a világban. Mégis valamilyen vonzerő egy látszólagos nyugalmat ad, hogy ne rohanjanak azonnal egymás ellen. Látszatra azonban megvan, de az ember azért ember, hogy józan ésszel megtartsa az egyensúlyt.

Erő gyűjtés, kortól függetlenül

Közismert az alábbi párbeszéd:
 -Na, jössz velünk? – kérdi a társaság egyik tagja.
 -Ma nem! Majd holnap! Addigra erőt gyűjtök.

Emberélményeim – 1.

Emberélményeim közül a legmeghatározóbb személyiségnek tanítómat, Magyarvári Jánost tartom, akit jellemvonásaiban, gyerekekhez való viszonyában, küllemében, ezüstös hajával, mosolygós arcával, Móra Ferenc történeteiben megírt, megrajzolt, kedves, igazságos, jóságos tanító uraihoz hasonlítottam, amióta csak olvastam a szívhez szóló elbeszéléseit.

Mehet ez így tovább?

Agresszivitás. Ízlelgetve e szót, e gyűjtőfogalmat, rá kell jönni, hogy mennyire mai és mennyire összetett. Napjainkban – sajnos – nemzetközileg is kiterjedt földalatti (metróban – Londonban), földön (Madridban egy pályaudvaron), levegőben (new york-i ikertornyoknál) kifejtette félelmetes és rémisztő hatását.

Állítsátok meg!

A háborút, mindent, csak azt nem!

Tiltakozik minden normális ember. Pedig van részünk benne, közvetve még szerencsére. Most nyolcvanöt évesen eszembe jut az a bizonyos második világháború. Az akkori szereplők közül most is jelen van az egyik fél. Kérdés: – nem volt elég az akkori öldöklésből, vérrontásból, veszteségből, hajléktalanságból?

A tavasz (szerteágazó, sokféle) fuvallatai

Maga a tavasz olyan időszak, amely az élet újraindításával, pezsgésével, sok-sok eseményt magába foglal. Ahhoz, hogy ebben eligazodjunk, szedjük sorjába ezen időszak eseményeit. Az év 365 napból áll. A további felosztás szerint 12 hónapból. Majd 4 évszakból, mármint ebben a sorrendben, tavasz, nyár, ősz és végül a tél.

Háború, tanya és a tanyasi iskola

– Légiriadó! Baja, Bácska berepülés! – hangzott ismételten a rádióból. Ekkor már tudtuk, hogy repülők sokasága fogja hamarosan ellepni az eget. Menekülésre kényszerített mindenkit, mi is menekültünk. A naptár 1943-at mutatott.

„Kell egy kis áramszünet…”

A mai világ csupa rohanás. Rohanunk valahová, de nem tudjuk, hogy hová. Mégis, ha felkelünk, rohanva mosakszunk, öltözünk, bekapjuk futva a reggelit, szaladunk a buszhoz, villamoshoz, hogy időben beérjünk a munkahelyre.Archívum

Hozzászólások

DISQUS